Home / Recenzije / The Order je bacio relativno zabavnu magiju

The Order je bacio relativno zabavnu magiju

Sabrina ima konkurenciju!

Jedan od znakove dobre zabave jest činjenica da iako je završila, želite još. Intrigantan završetak i nagovještaj druge sezone ovog svijeta magije, čudovišta i intriga zasigurno će oduševiti ljubitelje žanra. Ovogodišnja Netflixova serija The Order uvodi nas u svijet američke elite kojoj su otvorena vrata u svijet o kojem obični smrtnici nemaju pojma, a ako i naslućuju, njihove sumnje brzo nestaju.

Tvorci serije Dennis Heaton (Ghost Wars) i Shelley Eriksen (Continuum) igrali su na sigurno. Mora se priznati da u kombinaciji elitnih studenata, tajnih društava, krvavih ubojstava i čudovišta ima nešto uvrnuto privlačno i opskurno. Također tu je i prisutnost crnog humora.

Radnja prati Jacka Mortona (Jake Manley), brucoša na Sveučilištu Belgrave i inicijata u tajno društvo Hermetični Red Plave Ruže. Jack, i njegov djed Peter (Matt Fewer) godinama kuju plan kako bi se Jack infiltrirao u tajno društvo s namjerom da osveti majčinu smrt i kazni oca Edwarda (Max Martini) jer ga smatra razlogom njezina samoubojstva. Strategija i petogodišnji plan, žudnja za osvetom i lukavost dovode ga na mjesto gdje je od početka želio biti. Otac mu je Veliki magus, zaljubljuje se u više rangiranu praktikanticu Alyssu Drake (Sarah Grey) i kao šlag na tortu, postaje vukodlak, zakleti neprijatelj praktikanata magije. Red sv. Kristofora unovačio ga je prvotno protiv njegove volje, dok slijedeći razvoj zapleta, doznajemo da mu to zapravo ide u prilog. U pokušaju da zaustavi oca u sastavljanju Vademecuma, moćnog manuskripta koji nakon žrtvovanja vlastitog prvorođenca daje nevjerojatne moći i u centru sukoba vještice vs. vukodlaci, Jack Morton postaje dijelom kolateralna žrtva a dijelom heroj.

The Order

Osveta, nemoć, ljubav, sukob… Sve je to neka primordijalna grupa osjećaja koji se isprepliću narativom. Konstantni sukob Erosa, orignalnog životnog nagona koji nas tjera samoodržanju i Thanatosa, najniže manifestacije života. U neku ruku simbioza popularnih Harryja Pottera i Sabrine, ali opet s dijelom vlastite originalnosti. Može svakako stajati uz bok serijama poput The Magicians, The Vampire Diaries, American Gods.

U nekim scenama vidljiv je niski budžet, pogotovo što se tiče CGI elemenata. Daleko od toga da neke scene ne bi ispale puno bolje i efektivnije da je uložen veći trud i novčana sredstva. U prve tri, ili čak četiri epizode brzina radnja je toliko naglašena da se u jednom momentu uopće ne shvaća u kojem smjeru radnja ide dok ne dođe do privremene stagnacije, pa se cijelo klupko zapleta odmota u dvadeset minuta s predvidljivim završetkom. Linearni tijek je dosta loš, makar ne umanjuje vrijednost serije u cijelosti. I istina, ponekad bode u oči pozicija kamere koja pokuša uloviti kadar, ali odabere pogrešan kut snimanja pa se tek parcijalno vidi što se zapravo događa.

Jake Manley u glavnoj ulozi je prilično dobro odigrao samouvjerenog tinejdžera iz radničke obitelji koji ima vlastite motive i disciplinu da ih ostvari. Odlično je odglumljen sukob ličnosti (vukodlak vs. pripadnik Reda) i sukob motiva (onog uvjetovanog da uništi red i osveti majčinu smrt te onog koji se dogodio u samom procesu odrastanja, tinejdžera koji želi prijatelje, ljubav, obrazovanje…).

Djed Peter kojeg glumi Matt Fewer realno je dočarao osobu koja ne preže ni pred čim da ostvari svoje ciljeve, pa i dobrobit vlastitog unuka. Pod svaku cijenu želi uništiti sve koje krivi za smrt svoje kćeri i to je vidljivo u njihovom svakom susretu u kojem stavlja glavni imperativ na nedovoljnu koncentraciju Jacka u ostvarenju njegovih/njihovih ciljeva. To ide toliko daleko da mu zamjera na ljubavnom odnosu s Alyssom (Sarah Grey) jer ga odvlači od bitnog.

Sarah Grey utjelovila je vještu, pametnu praktikanticu magijskog umijeća. U želji da se dokaže svojim talentom i pažnji kojom je obasipana u većini slučajeva ispada naivna. Često puta ne shvaća da je zapravo iskorištena. Ima svojih svijetlih trenutaka u kojima joj ne nedostaje bistrine uma pa je korak ispred svih.

Jackov otac (Max Martini), kao Veliki magus i vođa Reda, zapravo je dvoličan, ne, ipak troličan egocentrik, obmanjivač i manipulator. Pod krinkom prosvjetitelja i dobročinitelja hrani vlastita egoistična stremljenja. Kako mu je vlastiti probitak najbitniji, slatkorječiv kakav je, u svako će uho staviti ono što se želi čuti.

Samozatajna voditeljica akademije, Vera Stone (Katharina Isabelle) daje naslutiti da krije neke mračne tajne. Suzdržano držanje i stalna proračunatost idu joj na ruku. Vademecum je u njezinim rukama, pa je za sljedeću sezonu ostalo puno otvorenih pitanja.

The Order

Ostali likovi, poput ostatka čopora vukodlaka, neofiti i alycoti (nazivi za rangove u strukturi Reda), te razmažena snobovska derišta koja svoje frustracije liječe po kampusu pa zato bivaju redovito kažnjeni čišćenjem i pranjem ritualnih prostorija, i nisu toliko bitni jer u prvoj sezoni nisu uspjeli doći u potpunosti do izražaja.

Ono što je interesantno, bez obzira na niski budžet i pomalo lošiju vizualnu produkciju od onih na koje smo navikli, jest pojava dva tima gledatelja, #teamorder i #teamsabrina. Što označava da je serija kod gledatelja vrlo dobro prihvaćena. Da vam ne pokvarim doživljaj u gledanju, natuknut ću samo da kraj nije onakav kakav ste zamišljali (ako jeste) i mislim da s razlogom govorim da je ovo bila samo prilično dobra uvertira u još bolju zabavu. Druga sezona stiže 2020. godine.

Check Also

Plamičak nade usred tragedije u Short Trek: Children of Mars

Short Treks su zanimljivi eksperiment koji je omogućio inovacije, te poigravanje s elementima popularne franšize. …

Zapisi iz Prostranstva 4.0 #4: Zamračivanje

SF se kao žanr, uz manje iznimke, volio baviti trenutkom korijenitih promjena, krizama – momentom …

Web Statistics