The Nevers: steampunk i supermoći

Iako 2021. još nije gotova, prilično sam siguran kako će mi serija The Nevers (Nemoguće) bit najbolja nova žanrovska serija godine. Ali onda opet, ja ne gledam puno serija.

1899. godine u Londonu, Amalia True (Laura DonnellyThe Outlander) vodi utočište za osobe koje su razvile posebne moći. Tri godine ranije, niz ljudi (uglavnom žena) su razvili natprirodne sposobnosti zbog kojih su ih njihove obitelji izbacile na ulicu. Javnost je na pojavu ovakvih pojedinaca reagirala mješavinom fascinacije i groze. Među suradnicima Amalije True su Penance Adair (Ann Skelly Vikings) koja može konstruirati naizgled nemoguće naprave i liječnik Horatio Cousens (Zackary MomohDoctor Sleep) koji može iscjeljivati rane dodirom. Utočište financira bogata Lavinia Bidlow (Olivia WilliamsDollhouse), čiji brat Augustus (Tom RileyDa Vinci’s Demons) skriva kako i sam posjeduje natprirodne moći. Za to vrijeme, poludjela Maladie (Amy MansonOnce Upon a Time) koristi svoje moći kako bi ubijala ugledne znanstvenike. Stoga je posve razumljivo zašto tajna kabala koju predvodi Lord Massen (Pip TorrensStar Wars: The Force Awakens) neprijateljski promatra čitav ovaj fenomen. A tu je onda i stvarni uzrok pojave super moći – vanzemaljski svemirski brod.

The Nevers

Ne krivim ljude kojima bi ovakav infodump na samom početku mogao biti obeshrabrujući. Gledajući pilot epizodu The Nevers, osjećao sam se kao da gledam početak druge sezone serije. Tko je zapravo Amalia True? Zašto Maladie radi to što radi? Odakle svemirski brod nad viktorijanskim Londonom? Stoga mi je jako drago što serija u prvih šest epizoda odgovara na dovoljno pitanja da shvatimo kuda priča ide.Iako je HBO Max The Nevers prikazivao jednom tjedno, preporučio bih vam da ih sve pogledate u komadu. Na taj ćete način lakše primijetiti koliko su puno truda autori serije Joss Whedon (Buffy the Vampire Slayer, Avengers) i Philippa Goslett (How to Talk to Girls at Parties) ugradili u svoj svijet i priču. Lord Massen ne mrzi osobe s posebnim moćima samo zato što bi mogle radikalizirati društvo, već i iz duboko osobnih razloga. Lik talijanske imigrantice Beth Cassini (Domenique Fragale) naizgled je nebitan, da bi par epizoda kasnije spasio život jednom od protagonista. Za razliku od drugih serija koje nerijetko namjerno rastežu radnju poput kaugume, The Nevers nudi odgovore na vlastite misterije. To spektakularno kulminira u šestoj epizodi koju vam zbilja ne želim pokvariti.

Za slučaj da to možda nije bilo očito iz premise, The Nevers je serija koja ne skriva svoje političke stavove. Protagonisti su sistematski diskriminirani od strane konzervativnog, patrijarhalnog, licemjernog društva u kojemu žive – ne samo zbog svojih moći, već i zbog svojeg spola, seksualnosti, rase, podrijetla i klase. Kao što sam već spomenuo, većina osoba koje razvijaju natprirodne moći su žene. Serija se pritom ne ustručava prikazati destruktivno internaliziranje predrasuda. Upravo su ženski likovi ti koji najviše preziru i mrze žene sa natprirodnim moćima. Dok se sirotinja iživljava na sirotinji, bogataši pričaju o prirodnom poretku stvari. Podtekst postaje tekst kada u jednoj od epizoda kriminalac Declan Orrun (Nick FrostCornetto trilogija Edgara Wrighta) sarkastično komentira kako je čitava priča o prirodnom stanju stvari laž kojom moćnici održavaju svoj položaj.

The Nevers

Da se razumijemo, serija nije savršena. Po meni, veliki nedostatak The Nevers su predvidljivi preokreti kojima se Whedon služi u pripovijedanju. Ljubitelji njegovih serija znaju kako se on ne libi ubijati simpatične likove ili pretvarati protagoniste u antagoniste. To mi je bilo jako impresivno kada sam prvi put gledao Buffy i Firefly. Dvadesetak godina kasnije, takve preokrete očekujem zbog čega su mi nezanimljivi. Nadalje, znajući unaprijed kako me čeka tragična izdaja i/ili pogibija simpatičnog lika (ili tri), namjerno se emocionalno distanciram od radnje serije.

Produkcijski je The Nevers solidna iako mi je, primjerice, Amazonova steampunk serija Carnival Row imala impresivniju produkciju. S druge strane, glumačka je postava solidna i tu zbilja nemam prigovora. Kvragu, nisam čak ni spomenuo Jamesa Nortona (Things Heard & Seen) kao dekadentnog plemića Huga Swanna, Bena Chaplina (Dorian Gray) kao grubog ali dobronamjernog inspektora Franka Mundija ili ludog znanstvenika Haguea (Denis O’HareAmerican Horror Story).

Općenito, The Nevers me ugodno iznenadila. Čitajući premisu i gledajući prve najave, očekivao sam viktorijansku verziju X-Men filmova. No, kao što serija odlično demonstrira, nije bitno koliko je premisa originalna, već što autori s njom rade. The Nevers je serija bogata radnjom, likovima, dramom i preokretima. To je ujedno i serija koja, usprkos SF premisi, kostimima i šaljivim steampunk uređajima, pripovijeda o netoleranciji u suvremenom zapadnom društvu. Prvih je šest epizoda premijerno prikazano ovo proljeće. Preostalih šest epizoda prve sezone su u produkciji i na HBO Max stižu iduće godine. Ne znam kako vi, ali ja ih jedva čekam.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics