The Mandalorian #24: Razočaravajući spektakl

Treća sezona serije The Mandalorian došla je do svojeg kraja, u spektakularnoj epizodi koja, nažalost, nije uspjela isprati gorak okus cjelokupne sezone. Jer da Star Wars etiketa nije priljepljena na ovaj serijal, brzo bi zaboravili ovaj besmislen sidequest. Ako se malo zamislimo, je li ova sezona imala ijedan kultni moment? Odgovor je nažalost negativan. Pa čak ni samo finale, ako zagrebemo ispod spektakla površine, ostaje jedno prazno i zaboravno iskustvo. A da nema malog simpatičnog zelenog, pitanje je da li bi Disney nastavio sa četvrtom sezonom, pogotovo jer je main quest kako tako završen.

Propali plan

Najveći grijeh finalne epizode, je promašeni koncept treće sezone. Da se razumijemo, samo po sebi finale sezone nije loše, ima čak i par dobrih scena, a vizualije su na razini zadatka. Ali sve to blijedi u nepotrebno zbrzanoj radnji, i neizbježnom osjećaju da su predzadnja i zadnja epizoda trebale biti početak, a ne kraj sezone. Ono što veseli je da se Mando nakon niza epizoda u kutu, u epizodi prigodno nazvanoj – The Return – vratio u fokus radnje, te odigrao bitnu ulogu u eliminaciji Moffa Gideona.

The Mandalorian

Da, čini se da je ovaj negativac napustio pozornicu, iako me ne bi čudilo da se poput Sheeva Palpatinea u filmu čije ime bolje da ne spominjem, Moff Gideon nekako vrati među žive. Možda kao klon? Sumnjam da je nit radnje vezana za kloniranje spomenuta samo tako… A da je sezona bila koncipirana drugačije, možda bi Gideonov plan kloniranja samog sebe, uz pridodanu kontrolu Sile, ispunio svoj potencijal. Ovako i taj plan vodi nikamo. Gideonove klonove vidimo na par sekundi samo da budu potpuno uništeni u narednih par sekundi…

Demencija Imperije

Iako je Mando bar u finalu dobio bitnu ulogu u eliminaciji Gideonova plana, nemoguće je zaboraviti malog Grogua. A ako to nekako pokušamo, scenaristi su tu da gurnu simpatično zeleno stvorenje u centar pozornosti. Nažalost, ovaj fokus na Grogua, kontinuirano šteti radnji, što se dobro ogleda u pretorijancima, koji umjesto da eliminiraju Manda, napuštaju ovog opasnog ratnika, te idu u besmisleni lov za malim skakavcem… Imperijalni vojnici nikada nisu bili previše pametni, ali ovo već graniči s demencijom, te umanjuje opasnost elitnih pretorijanaca.

A mozak su ugasili i imperijalni piloti, koji su se fokusirali na bezopasni mandalorijanski kapitalni brod, umjesto da eliminiraju mandalorijanske lovce. Koriste li uopće imperijalci radar? Ili supertajna baza na Mandaloreu nema sistem ranog uzbunivanja u slučaju pojavljivanja Nove Republike? No najveća žrtva zbrzane radnje finala i smušene treće sezone je sam Moff Gideon. Kada je u prošloj epizodi Gideon konačno stupio na scenu, ponadao sam se da će se radnja popraviti. Ali čak i Giancarlo Esposito je bespomoćan, suočen sa scenarijem kojeg ovog inteligentnog negativca pretvara u tupog školarca. Umjesto da je iskoristio svoj jetpack i zbrisao sa bojišta, Gideon je poput zbunjenog jelena pred farovima, ostao na mjestu, te odlučio izgoriti…Ipak se nadam da ovo nije kraj, i da će se Moff Gideon vratiti u nekom boljem scenariju.

The Mandalorian

Hard reset

Suprotno očekivanju nekih od fanova, i Din Djarin i Bo-Katan preživjeli su bitku (iako što manje govorimo o posljedicama pada zapaljenog broda 15 cm od naših heroja, bolje). A iako je darksaber uništen u obračunu, postavši možda jedina ozbiljna žrtva ove spektakularne, ali izrazito konfuzne bitke, Bo-Katan (očekivano) je preuzela tron Mandalorea. Također očekivano, od internog sukoba između kultista pod kacigama, i Bo-Katan koja otvoreno prkosi ovoj čudnoj religiji, nije bilo ništa. A tu je i glavni problem – pretvaranje protagonista u jednodimenzionalne likove. Treća sezona tako je postala jedno veliko razočaranje, koje je potratilo gotovo svaku priliku iz prve dvije sezone.

Vjerojatno jedini pomak naprijed je Mandovo posvajanje svog štićenika. Grogu je tako postao jedini lik koji je doživio neki napredak u ovoj sezoni. A moram priznati da je scena s Mandom i njegovim „sinom“ na trijemu kuće na Navaru, prikladan kraj cijelog serijala. Problem je u tome da se to neće dogoditi jer je Disney već odobrio četvrtu sezonu, koja bi mogla kulminirati filmom. To ne čudi jer Grogu je i dalje omiljena igračka na policama dućana. Ostaje se nadati da će Filoni i Favreau naučiti lekciju i da će četvrta sezona (i potencijalni film) povratiti kvalitetu prve dvije sezone. Budući da je završna scena praktički hard reset cjelokupne priče.

The Mandalorian

Nada u (bolju) budućnost?

Jer unatoč mnogim zamjerkama ove sezone, „The Mandalorian“ i dalje ima veliki potencijal. Posebno zanimljiv je nagovještaj suradnje između Manda i Nove Republike. Iako i tu postoje problemi koji ovoga puta nisu krivnja scenarista serijala, već promašene odluke JJ Abramsa da uništi Novu Republiku u kreativnom bankrotu i pokušaju reciklaže „A New Hope“. Ako u narednoj sezoni „The Mandalorian“ ispravi greške iz ove, te poradi na radnji, i kompleksnim višedimenzionalnim likovima, treća sezona mogla bi postati slabiji treći akt fenomenalnog Star Wars serijala, koji zaslužuje povratak na „pravi put“.

Check Also

Furiosa: A Mad Max Saga – postapokaliptična poslastica s krivim protagonistom

Kad se pojavio na velikim ekranima prije deset godina (da, vrijeme brzo prolazi), „Mad Max: …

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics