The Mandalorian #23: Premalo i prekasno

The Mandalorian je konačno pokrenuo glavnu radnju, te nam pružio do sad najbolju epizodu treće sezone. Ne samo da se vratio Moff Gideon, već smo dobili i naznake plana ostataka Imperije. A spomenut je i Thrawn! Plus još par veoma dobrodošlih camea. A i sam Mando, upao je u nevolju, i možda prvi pravi rizik ove sezone. Što nas dovodi i do glavnog problema, koji je nažalost nemoguće izbjeći. Sve ovo odvilo se svjetlosnom brzinom, jer finale je pred vratima. A tu su i nepotrebni trenuci na samom početku, koji su osim forsiranja slatkoće Baby Yode, zapravo ukrali minutažu za dogradnju radnje.

The Mandalorian

Korak naprijed

Nakon što sam tjednima govorio o građanskom ratu između Mandalorijanaca, ovaj tjedan konačno smo dobili prvi i vjerojatno jedini pokušaj da se prikažu tenzije između dvije frakcije ovih ratnika. Što me samo dodatno razočaralo, jer smo mogli dobiti puno bolju i kompleksniju priču, umjesto beskonačnih filler sidequestova koji su minimalno pomakli radnju.

No ono što me stvarno oduševilo je shadow council, i konačni povratak Moffa Gideona. Fenomenalna gluma Giancarla Esposita highlight je epizode, i samo potvrđuje da je Gideon trebao biti u sezoni od samoga početaka, umjesto nepotrebnih pseudo-neprijatelja, poput već zaboravljenih pirata, ili onog stvorenja u utrobi Mandalora. Da lokalnu faunu ne spominjem. A tu je i prva pojava lika koji će oduševiti poklonike Thrawnove trilogije – Gilada Pellaeona! I naravno, sve ovo vodi povratku Thrawna, no to je ipak tema za jednu drugu seriju.

The Mandalorian

Dva koraka nazad

Nažalost, shadow council (koji je nepotrebno nabacio modernu političku referencu – Imperij je bio epitom regulacija i pravila (!), nije dugo trajao, te smo se prebacili u puno nezanimljiviju radnju na Nevarru. Ove sezone, fokus je na malom Groguu, koji će se sa svojim novim droidom uskoro naći na policama dućana igračaka. Još jednom, „The Mandalorian“ je potratio limitiranu minutažu na nepotrebne scene, te frustrirajuće ponavljanje „Da i ne“.

No zato se radnja ipak konačno pomakla, te su se Mandalorijanci zaputili na…Mandalore. Da na opustjelom planetu, iz nekog razloga stvore civilizaciju… Ideja „osvajanja“ Mandalora nebulozna je od samog početka, budući da ni sami Mandalorijanci nisu znali tko su osvajači, i kako će uopće preživjeti na planetu. Pa i onih par preživjelih ratnika, je očajno tražilo hranu i najosnovnije potrepštine.

Početak na kraju

Situacija se ipak popravila na samom kraju, nakon što su poslije napada čudovišta (a što ste drugo mislili), Mandalorijanci, predvođeni Bo-Katan i Dinom Djarinom pobjegli u sigurnost podzemnih hodnika i nabasali na…imperijalne instalacije. Da, cijelo ovo vrijeme, ispod površine Mandalora, skrivali su se elitni odredi i eskadrila Moffa Gideona. Malo me čudi da oni Mandalorijanci koji su ostali na planetu nikad nisu vidjeli TIE fightere kako lete iznad planeta, ali priznati ću da je ovaj reveal bio relativno dobro izveden.

The Mandalorian

Dodatno je pomoglo to da smo konačno dobili i prvu pravu borbu u sezoni, u kojoj su Mandalorijanci doista naletili na opasnog neprijatelja. A i Moff Gideon u crnom „mandalorijskom (!)“ oklopu izgleda zaista impresivno. Po prvi put naši heroji suočili su se sa pravom opasnošću, Mando je završio u zarobljeništvu, a Paz Viszla, ogromni Mandalorijanac, nastradao je u borbi s elitnim pretorijancima.

Borba s pretorijancima bila je jedan od onih rijetkih trenutaka u kojima sam zaista iskreno uživao u serijalu, ali se još jednom zapitao zašto smo sve ovo dobili na samom kraju sezone? Čemu traćenje vremena i novca na nepotrebne i dosadne sidequestove, koji su se svi zajedno mogli ubaciti u jednu ili najviše dvije epizode? I to sidequestovi koji nisu nimalo pomogli razvoju likova. Pa i sam Paz Viszla ostao nam je do samog kraja nepoznat, te je njegova smrt prošla bez nekih emocija, dok je Mando (p)ostao statist. Bo-Katan, je naravno uspjela pobjeći. Pa čak i ako finale bude nešto specijalno, ostati će nam gorak okus treće sezone – premalo i prekasno.

Check Also

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

One comment

  1. Odlična epizoda. Možda i nabolja u ovoj sezoni. Sad se može postaviti pitanje zbog čega ovako nije išlo od početka (a moglo je) i imali bi vrhunsku cijelu sezonu.

    Svakako bi izdvojio vrhunski završetak epizode uz herojski pothvat Paza Vizsle koji je, nakon zatvaranja oklopnih vrata, praktički sam zaustavio sve elitne troopere. Ipak… Paertorinaci su bili prevelik zalogaj (no tada više nije imao mini-gun i pretrpio je niz pogodaka blastera pa bi rekao da je bio na 50% snage tako da je i borba s Praetorijancima u toj fazi za njega bila “nemoguća misija”). U svakom slučaju moćno.

    Međutim kad gledam prijašnje epizode, nije mi jasna svrha ubacivanja dr. Pershinga jer njegova uloga u toj ranijoj epizodi nije bila najavljena ranije u sezoni niti je bilo govora o njemu pa je nekako samo u jednoj epizodi “pao s Marsa” a epizoda je bila odlična. Po meni se možda mogao izvući iz one mašine za “pranje mozga” da bi imali nekakav smislen nastavak i eventualan utjecaj na radnju. U svakom slučaju bi bilo zanimljivo.

    Unatoč svemu, ne razumijem nelogične poteze tvoraca serije jer su cijelu sezonu mogli dići na viši nivo kao u ovoj epizodi i to je definitivno bilo moguće. Čudne odluke u svakom slučaju. Znači mogu a neće ili ne žele (ili im ipak fali ideja). Izgleda da to nećemo saznati već samo nagađati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics