The Mandalorian #20: Lov na piletinu

Nakon prošle konfuzne epizode koja je probala emulirati genijalni „Andor“, pomislili bi da bi se The Mandalorian mogao okrenuti u drugom smjeru, i da bi možda mogli dobiti smislenu i zanimljivu, ako već ne kompleksnu priču. Nažalost, poput samih Mandalorijanaca, showrunner Jon Favreau čini se i dalje puca po praznoj vodi, te epizoda – The Foundling – uz jednu iznimku, i dalje ostaje pomalo besmislen sidequest. Jer što drugo reći za epizodu smještenu na generičnom polupustinjskom planetu, gdje je radnjom dominirao lov na piletinu, i gdje se zapravo ništa bitno ne događa.

Izgubljeni u (polu)pustinji

The Mandalorian

Ako ne računamo zaista dobar flashback u kojemu vidimo kako je mali Grogu preživio zloglasni Order 66 (i to uz pomoć jedi ratnika kojeg tumači ni više ni manje nego Ahmed Best (poznatiji kao Jar Jar Binks), ostatak epizode smješten je na generički polupustinjski planet, na kojem mandalorijski zealoti gube svoje vrijeme radeći…pa praktički ništa bitno.

Zato je napad pterodaktila, došao kao osvježenje. Jedino se pitam što bi se dogodilo malom Ragnaru, da u blizini nije bila Bo-Katan i njena letjelica? Da li ovi mandalorijski ratnici stvarno dopuštaju lokalnoj fauni da tako lako odnese njihovu djecu? Jer Paz Vizla se nakon otmice Ragnara, iznenađujuće brzo pomirio sa sudbinom. Još jedan razlog da se zapitamo zašto Mando tako očajnički želi biti dio ove kabale, i zašto uvlači jadnog Grogua u ovaj besmislen kult?

The Mandalorian

Spas u zadnji čas

Jedna od rijetkih pozitivnih strana epizode je akcija. Jer stvarno, teško je recenzirati epizodu čiji scenarij stane na poleđinu dopisnice. Ali zato su akcijske scene više nego solidne, pogotovo borba Mandalorijanaca s letećim gmazom, gdje bi posebno izdvojio ulogu Bo-Katan. Ova ratnica klana Kryze, počela je polagano razmišljati o liderskoj poziciji, što bi ako se realizira moglo spasiti sezonu. Neloša ideja je i spas troje malih pterodaktila, letećih foundlinga što dodatno potvrđuje da Bo-Katan Kryze ima dobre organizacijske sposobnosti.

The Mandalorian

Problem je to da, nažalost, ne vidim neku prepreku na putu Bo-Katan prema tronu Mandalorea. Kultisti su je prebrzo i prelagano prihvatili, te je teško zamisliti neki nutarnji sukob koji bi ovu nit radnje učinio zanimljivom. A kad već spominjem antagonista, ili nepostojanje istog, postavlja se pitanje, tko može ispuniti to mjesto. Piratski kralj nestao je iz scenarija, Imperij ili ono što je od njega ostalo daleko je od ovog planeta, a nejasno je ni tko je trenutni lider, Moff Gideon, Thrawn ili netko treći…

Put bez kraja

Naposljetku, epizoda odlično rezimira treću sezonu, ili bar njenu polovicu, budući nas samo četiri epizode dijeli od finala. Umjesto questa, zapeli smo u sidequestu, na putu kojem se ne vidi kraj. I to jednostavnom i zaboravnom sidequestu. Razvoj likova stoji na mjestu, uz minimalne pomake koji obećavaju nešto, ali je nejasno što točno. Uloga gotovo da ni nema, rizik je nepostojeći, ako ne uključujemo lokalnu faunu, i tragove tragova Imperije. Ne bi me iznenadilo da je cijela sezona zamišljena kao filler, predah pred glavni obrok – „Ahsoku“, i povratak velikog admirala Thrawna. Jedini profit za Disney je simpatični Grogu, iliti Baby Yoda, čiji lik dominira na policama dućana.

The Mandalorian

No za „The Mandalorian“ serijal koji je jako obećavao u protekle dvije sezone, simpatično malo zeleno stvorenje, i solidna akcija nisu dovoljni. Din Djarin, iliti Mando, od obećavajućeg protagonista postao je sporedni lik, koji sve manje govori, i sve više tone u anonimnost. Ne pomaže ni da su ostali Mandalorijanci generični likovi koje je teško razlikovati, budući da stalno nose kacige. Pa i sama Bo-Katan, gubi svoju osobnost, pod kacigom. No nada ostaje da će se „The Mandalorian“ vratiti na „pravi put“. Jer u suprotnom i serijal, koji je stvarno dobro počeo, mogao bi podijeliti sudbinu njegovih anonimnih heroja.

Check Also

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics