The Mandalorian #19: Andor lite

Ne bi me čudilo da je nakon projekcije dovršenih epizoda izvrsnog „Andora“, showrunner The Mandaloriana John Favreau povikao „I ja želim jednu!“ Kako drugačije objasniti koncept i radnju ovotjedne epizode serijala, u kojem Mando i Grogu igraju sporedne uloge, dok se fokus zbivanja postavlja na zakulisne igre na Coruscantu. Jedno je sigurno, Andor lite epizoda, kontroverzni je uradak koji će izazvati podijeljene reakcije među fanovima. Sumnjam da će oduševiti fanove Andora, dok će fanovi enigmatičnog ratnika i malog simpatičnog zelenog stvorenja pitati što su zapravo gledali.

Destinacija: Coruscant

Ako ste mislili da ćemo u ovotjednom poglavlju – The Convert – saznati više o mitologiji Mandalorijanaca, Mythosauru, i dark saberu, prevarili ste se. Jer nakon uzbudljive svemirske potjere, te Top Gun zračne bitke u orbiti planeta Kalevale, Mando, Grogu i Bo-Katan napuštaju glavnu scenu dok se radnja premješta s periferije u samo srce Galaksije, na planet Coruscant. Da, „The Mandalorian“ se također pridružio trendu povratka planeta ekumenopolisa u novi Star Wars. Povratak na Coruscant, uvijek je dobrodošao, te sam bio ugodno iznenađen glamurom i blještavilom koje je zamijenilo jednolične pustinjske i polupustinjske periferne planete. A moram reći da ni radnja nije loša.

The Mandalorian

U sjedištu Nove Republike fokus dobiva doktor Pershing (Omid Abtahi). Da, isti onaj znanstvenik koji je radio eksperimente na malom Groguu. Penn Pershing „gost“ je Nove Republike, član Amnesty programa za nekadašnje imperijalce koji su se odlučili pokajati za svoja (ne)djela pod stijegom propale Imperije. Pershing je dakle na slobodi, ali mu je zabranjen rad na projektu kloniranja. Jedan od najvećih znanstvenika sada je zadužen za birokratske poslove, koje li ironije, uništavanje imperijalne opreme. Ne treba dugo da Pershing, nezadovoljan svojom situacijom, odluči zaobići zabranu, i to uz pomoć još jedne članice Amnesty programa, Elie Kane (Katy O’Brian).

Očita manipulacija

Fanovi serijala prisjetiti će se da je Elie bila časnica na brodu Moffa Gideona (koji je naravno, uspio pobjeći iz pritvora). Naravno, ovo ne sluti dobro za doktora Pershinga. Jer koliko god se Favreau trudio, zaplet ne uspijeva prikriti da je Elie Kane opasna osoba. Od potjere u vlaku, pa do vrludanja mračnim hodnicima otpisanih zvjezdanih razarača, očito je da Kane vodi Pershinga u zamku. I da, Elie je doušnica Nove Republike, a jadni Pershing odlazi na (humanu) terapiji popravljanja ponašanja. No postoji problem. Elie Kane je čini se dvostruki agent, te doktor Pershing završava u najgoroj noćnoj mori.

The Mandalorian

Iako su neki aspekti zapleta zanimljivi, postavlja se pitanje zašto je operater mind-flayera ostavio Elie samu u kontrolnoj sobi? Očito je da ovaj razvoj događaja vodi povratku doktora Pershinga na tamnu stranu, ali mišljenja sam da se to moglo napraviti bolje. S druge strane, scene na Coruscantu, od konferencijske hale, glavnog trga, pa do pomalo melankolične panorame napuštenih behemota, osuđenih na rezalište, ujedno su i najbolje u ovoj sezoni. Tome treba pridodati više nego solidan worldbuilding, koji čini sjedište Nove Republike mjestom u kojem se živi, a ne glumi. Također, veseli me vidjeti barem neke aspekte političke i društvene situacije u Novoj Republici nakon propasti Imperije. Nešto za što smo bili zakinuti u novoj trilogiji. Nadam se da ćemo vidjeti još toga, ako već ne u „The Mandalorianu“, onda možda u drugim serijalima, poput „Ashoke“.

Priprema za budućnost

Jer ova epizoda na Coruscantu nagovješta zanimljiva zbivanja u bliskoj budućnosti, te vrlo vjerojatno vodi u soft reboot nove trilogije kroz nadolazeće serijale. Doktor Pershing i njegova ekspertiza u kloniranju mogli bi poslužiti planovima Moffa Gideona, a možda i samog Thrawna. Problem je da ovaj detour samo potvrđuje krizu identiteta „The Mandaloriana“, nekoć veoma obećavajućeg Star Wars serijala, koji od početka treće sezone pokušava pronaći ispravan kurs u svijetlu budućnost.

A što se tiče konfuzne (i manje zanimljive) sadašnjosti, na samom kraju rekordno duge epizode, vratili smo se Mandu i Grogu, kojima se nakon gubitka svog doma pridružila i Bo-Katan. Nakon „kupanja“ u svetoj vodi Mandalorea, trio se sada pridružio kultistima. No postavlja se pitanje. Hoće li Bo-Katan, posljednja članica klana Kryze, krenuti „Pravim putem“ ili će prouzročiti raskol i sjesti na tron Mandalorea. A ako je suditi po ovoj epizodi, odgovor vjerojatno nećemo dobiti ove sezone.

Check Also

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics