The Mandalorian #17: Sidequest

Dvije godine nakon što smo odgledali finale druge sezone, The Mandalorian nam se konačno vratio. No, serijal koji je lansirao Disney+ (sad možemo gledati i kod nas), vratio se u drugačiji krajolik. Dijelom je to zasluga „Andora“ koji je redifinirao Star Wars, i pokazao sav potencijal „daleke, daleke Galaksije“. A dijelom je to rezultat katastrofe „Uspona Skywalkera“ koji je limitirao Star Wars na male ekrane. Postavlja se pitanje, kako će se treća sezona „The Mandaloriana“ uklopiti u taj novi svijet, i kako će ga gledatelji prihvatiti? Hoće li avanture maskiranog lutalice i „baby Yode“, tj. Grogua, biti dovoljne da zadrže pažnju fanova, pogotovo dok veliki boss John Favreau sprema veliki crossover, i povratak jednog plavokožog admirala? Prva epizoda je tu, ali ne i odgovor.

Reset

Odgovora nema jer prva epizoda, tj. sedamnaesto poglavlje ove neobične sage – The Apostate – u nešto više od pola sata luta poput glavnih protagonista. Showrunner i scenarist John Favreau prikazao nam je sidequest RPG igre, a ne konkretnu radnju. Nažalost, ništa u ovoj epizodi nema težinu, te mi se teško oteti dojmu da gledam nekoliko nepovezanih mikro-avantura a ne glavni quest. A tu je i problem zvan „reset“.

The Mandalorian

Grogu i Mando su ponovno zajedno, iako smo u finalu druge sezone vidjeli njihov oproštaj. Da, znam da su se mala zelena kreatura i maskirani plaćenik ponovno sreli u jednom drugom serijalu, ali za one koji su propustili „The Book of Boba Fett“ ovo će unijeti nepotrebnu konfuziju. Također, opaki Moff Giddeon sada je u zatvoru, a ratnica Nove Republike, Cara Dune, napustila je duo (iako to nije krivica Favreaua, već same Gine Carano). Najgore od svega je da je Bo-Katan (Katee Sackhoff), ponovno na početku. Napuštena od svojih ratnika, Bo-Katan je u ovoj epizodi valjda samo da ne zaboravimo na nju.

Sve posvuda

No nije sve tako crno. Scene su veome efektne, što se treba zahvaliti režiji Ricka Famuyiwe. Od napete borbe Mandalorijanaca s ogromnim krokodilom, svemirske bitke s piratima, ili ležernog posjeta planetu Navarro, nedvojbeno je da je ovo Star Wars. Tome valja pridodati izvrsne vizualije, te uvijek dobrodošle praktične efekte. Svijet „The Mandaloriana“ je izuzetno imerzivan. A i gluma je na razini.

Problem je da se scene izmjenjuju svjetlosnom brzinom. U samo pola sata Mando i Grogu mijenjaju čak nekoliko lokacija, te imamo osjećaj da ne gledamo priču već najveće Star Wars hitove. Dodatni problem je da koliko god simpatičan mali Grogu bio, svaka scena s „baby Yodom“ je podsjetnik da Disney priprema novu ofenzivu na policama trgovina. Bolno je očito da je „The Mandalorian“ postao ogroman izvor prihoda za Velikog miša, te se htjeli ili ne, trebamo pripremiti za poplavu scena sa simpatičnim malim zelenim nositeljem Sile.

The Mandalorian

This is the Way?

Možda me „Andor“ razmazio, ali radnja treće sezone mogla bi biti (pre)simplificirana. A i pomalo konfuzna. Jer zašto bi se Mando htio vratiti u fundamentalistički kult Djece straže, koji se nastavljaju ponašati kao religiozni zealoti? No bilo kako bilo, želja za povratkom okidač je za main quest. Da se iskupi za skidanje kacige (nedopustivo među kultistima), Mando mora otići na rodni planet svojeg naroda, posjetiti rudnike te se „očisititi“ u svetoj vodi. Jednostavno zar ne…

Ne baš. Mandalorian je uništen u imperijalnom bombardiranju, a pitanje je i što je preživjelo u utrobi planeta. A da pronađe to mjesto, Mandu treba nitko drugi nego IG-11, droid ubojica – koji se prisjetimo nesebično žrtvovao da spasi malog Grogua u finalu druge sezone. Povratak droida među žive još je jedan od mnogih sidequestova za Manda. Znam da fanovi (i Favreau) vole Taiku Waititija, ali povratak IG-11 će umanjiti (ako ne i negirati) vrijednost droidove žrtve. Znači još jedan dodatni reset.

The Mandalorian

Svjestan sam da „The Mandalorian“ nikad nije pretendirao da bude nešto kompleksno. I znam da ponekad sve što trebamo je jednostavan scenarij i doza humora. Ali lagao bi da kažem da me „The Apostate“ ostavio ravnodušnim. Doduše, epizoda je imala jedan doista dobar moment, koji možda nisu svi uspjeli zamjetiti – siluete svemirskih kitova koje upućuju na puno veću i kompleksniju priču na horizontu.

Ali zasad, ostaje se nadati da će se Mando uskoro vratiti na ispravan put.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics