The Mandalorian #15: Dobri imperijalac

The Mandalorian se polako ali sigurno približava kraju druge sezone. Iduća epizoda bi konačno trebala ponuditi obračun našeg enigmatičnog heroja s otmičarem maloga Grogua. Što je ovu epizodu učinilo posebnom, budući da je ovo prvi put da nismo vidjeli malo zeleno stvorenje. S druge strane, ova neobična situacija omogućila je scenaristima da pošalju Manda na zaista fascinantnu avanturu, koja je osim odlične akcije, pružila i nešto što rijetko viđamo u Star Warsu, a pogotovo u ovom serijalu. Drugačiji pogled na drugu stranu.

Nevoljki saveznik

Epizoda počinje subverzijom. Ako ste mislili gledati kako Mando i njegov tim spektakularno oslobađaju nekadašnjeg imperijalca Migsa Mayfielda (Bill Burr), prevarili ste se. Cijela situacija izvedena je puno miroljubivije. Cara Dune, koristi svoj novi autoritet te nudi Mayfieldu izbor. Stvar je veoma jednostavna. Ako pomogne Mandu, Mayfield će dobiti manju kaznu. Naime, Mayfield je bio snajperist u vojsci Imperije, te još ima pristup imperijalnim instalacijama i terminalima. Da stvar bude bolja, Mayfield zna za lokaciju operativne imperijalne baze na planetu Morak, gdje Imperijalni remnant iskopava rijetki i vrijedni rhydonium.

The Mandalorian

No postoji maleni problem. Mayfield, kao što smo imali prilike vidjeti u prošloj sezoni („The Prisoner“) nije pouzdan lik, te se netko iz Mandovog malog tima treba pridružiti ovom nekadašnjem imperijalcu kao nadzornik. Problem je u tome da svi osim Manda imaju dosje s Imperijom, te izbor pada, pogađate, na Manda. Što nas dovodi do zabavne scene gdje Mando mijenja svoj oklop (koji bi bio previše prepoznatljiv) za oklop imperijalnog juggernaut troopera. U novom i puno manje glamuroznom oklopu, i u društvu brbljavog Mayfielda, Mando kreće u vožnju prema imperijalnoj bazi.

Paklena vožnja

Vožnja započinje sasvim mirno, u idiličnom okruženju. Morak je šumoviti tropski planet, a lokalno stanovništvo, iako nepovjerljivo prema pridošlicama, izgleda bezopasno i miroljubivo. Kao i u većini sličnih situacija, ovo je samo privid. Da nešto nije u redu daju naslutiti udaljene eksplozije, kao i mirni glas imperijalnog dispečera koji obavještava Manda i Mayfielda da usprkos problemima nastave vožnju. Situacija iznenadno eskalira kada vozilo napadnu „pirati“. „Pirati“ su u ovom slučaju problematična kategorija, jer njihov cilj nije ukrasti, već uništiti rhydonium. Slijedi spektakularna, adrenalinska scena u kojoj se Mando obračunava s napadačima, dok Mayfield pokušava kontrolirati brzinu vožnje, te spriječiti aktivaciju rhydoniuma koja bi dovela do katastrofalne eksplozije.

The Mandalorian

Ovdje treba pohvaliti režisera i scenarista Ricka Famuyiwu, budući da iako navijamo za naš herojski duo, istovremeno shvaćamo da „pirati“ nisu negativci, već borci protiv Imperije i kontinuiranog eksploatiranja njihovog planeta. Fascinantan je to razvoj događaja gdje se Mando silom prilika našao na drugoj strani, boreći se za fakciju koju najviše prezire. Ovakve situacije se rijetko nalaze u Star Warsu (ako ne računamo knjige ili igre), te sam oduševljen ovim razvojem događaja. Čak i pojava konjice pri samom kraju opasne vožnje (gdje TIE fighteri uništavaju preostale napadače) ispunila me dvojnim osjećajima. Ushitom i olakšanjem jer su naši heroji preživjeli, ali i sažaljenjem budući da je Imperial remnant dobio rhydonium.

U lavljoj jazbini

Oduševljenje dijele i imperijalci u bazi, što dovodi do još jedne neobične situacije, gdje Mando i Mayfield dobivaju herojski doček budući da su uspijeli dovesti vitalni teret, i preživjeti. Slične situacije već ste mogli vidjeti više puta u Star Wars filmovima, ali s drugim protagonistima – pobunjenicima. Još jednom, stavljeni smo u poziciju gdje su linije između dvije strane nejasne, i gdje imamo rijetku priliku vidjeti ljudsku stranu Imperije. Ne treba dugo da se ova situacija stubokom promjeni. Nakon što Mayfield shvati da se u prostoriji s terminalom nalazi njegov nekadašnji nadređeni časnik, Mando mora sam otići do terminala. Ovo je moment u kojem Mando čini možda i najveću žrtvu za Mandaloriana (ili barem pripadnika Death Watch kulta). Jer da dobije potrebnu informaciju, Din Djarin treba skenirati svoje lice. A za to, treba skinuti svoju kacigu, i to pred Mayfieldom, i imperijalnim osobljem u njegovoj prisutnosti. Definitivno nije najbolje okruženje za nelagodno razotkrivanje. No, skeniranje je jedini način da dođe do lokacije Moffa Gideona (i malog Grogua) te Mando čini taj ultimativni korak.

The Mandalorian

U tom trenu, Mandu i Mayfieldu prilazi Valin Hess, Mayfieldov zapovjednik tijekom Operacije Cinder. Ako ste imali kakvih simpatija prema Imperiji, onda su u razgovoru koji je uslijedio te simpatije otklonjene. Naime, ova razorna operacija koristila je upravo materijal koji su Mando i Mayfield uz teški napor doveli u bazu – rhydonium. Stvar je još gora, jer kako Hess objašnjava dvojcu, oni su jedini čije se vozilo probilo do baze. Zato sam odahnuo nakon što je Mayfield eliminirao Hessa, te prisutne vojnike. Nakon još jedne akcijske scene Mando i Mayfield su se napokon uspjeli dokopati Slave I i pobjeći iz baze. A tu je i odlični trenutak u kojem Mayfield jednim pogotkom (ipak je on bio snajperist) uništava zalihe rhydoniuma, i imperijalnu bazu.

Na kraju avanture, zadivljena Mayfieldovim postupcima, Cara Dune je odlučila osloboditi dobrog imperijalca. Ovo je sasvim zasluženo jer kao što smo mogli vidjet u ovoj epizodi, Mayfield je lik s kompleksnom i traumatičnom prošlošću, na putu ka oporavku. Sa druge strane, Mando, koji je sad javno razotkrio svoj identitet, nalazi se u možda najtežoj poziciji do sada, iako barem ima jasnu ideju koji je njegov idući korak. A to je naravno Moff Gideon, i mali Grogu.

Dodatne opservacije:

  • Rick Famuyiwa prikazao je događaje na Moraku kao aluziju na Vijetnamski rat i njegovu futilnost. Od vizualnih elemenata, poput tropsko-planinskog okruženja, pa do masivnih eksplozija u džungli, vidljiv je utjecaj ovog još uvijek problematičnog rata. A tu je i sama Operacija Cinder, točnije uništenje planeta Burnin Konn, u kojem je Mayfield zamalo izgubio život, dok je 10 000 njegovih suboraca i nebrojen broj civila nastradao. Ovo podsjeća na zločine poput My Lai masakra, samo na puno većoj razini.
  • Sama Operacija Cinder je već od ranije dio kanona, spomenuta u knjigama, stripovima ali i igri „Star Wars: Battlefront II“. Operacija Cinder posljednja je odluka Imperatora Palpatinea, koja predviđa uništenje ključnih planeta u Galaksiji nakon njegove smrti. Zamislite si politiku spaljene zemlje, ali na galaktičkoj razini. Oko principalnih planeta postavljeni su sateliti da izazovu destruktivne klimatske promjene i unište planet. Operacija Cinder pokazuje svo ludilo Palpatinea, budući da pošteđeni nisu bili ni ključni imperijalni planeti. Srećom, ovaj brutalni plan je ometen na vrijeme, iako su neki planeti poput Burnin Konna uništeni.
  • Filmofili među vama prepoznati će utjecaj francuskog filma „Nadnica za strah“, kao i kasnijeg američkog remakea „Sorcerer“. U oba slučaja, četiri nevoljka radnika zaduženi su da prevezu kamione pune eksplozivnog materijala kroz opasan teritorij. Filmovi su odlični, i toplo preporučam oba. Posebno je zanimljivo da je „Sorcerer“ imao premijeru 1977., istovremeno kad i Star Wars („A New Hope“). I upravo je Star Wars zasjenio drugi film. Tako da je na neki način ovo zatvorilo puni krug.
  • Epizoda je bila fokusirana na duo Mando-Mayfield, no ne mogu ne spomenuti drugi duo: Caru Dune i Fennec Shand. Njihove kratke ali zanimljive scene kao snajperista koji pomažu Mandu i Mayfieldu da pobjegnu iz baze, potvrdile su da ovo dvoje zasužuje više vremena u seriji.

The Mandalorian

 • Iako je epizoda imala paralele s stvarnim događajima i nežanrovskim filmovima, fanovi su zasigurno primjetili homage filmu „Attack of the Clones“, kada je Boba Fett sa svojega broda ispustio seismic charge, i uništio TIE fightere.
 • Iako je ovo bila odlična epizoda bilo bi nepravedno ne spomenuti pomalo čudnu odluku scenarista. Zašto bi imperijalni terminal bio dostupan bilo kojem korisniku koji skenira lice? Ne bi li broj ljudi trebao biti ograničen, i limitiran na pripadnike Imperije? Ipak su ovo vitalni i tajni podaci. Da, svjestan sam da je ovo bila prilika da vidimo lice Pedra Pascala na par minuta, i da je bio emotivni trenutak u epizodi. Ali izgledalo je, forsirano i čudno?
 • Drugi problem je Mandovo upozorenje Moffu Gideonu da dolazi po malog Grogua. Mando je kul i sve to, ali zar nije pametnije prikrasti se moćnom brodu u tajnosti, i polučiti efekt iznenađenja? Moguće je da ćemo dobiti dodatno objašnjenje u idućoj epizodi.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics