The Mandalorian #14: Otmica

Iz tjedna u tjedna hvalim The Mandalorian. I nije da to ne zaslužuje. Kreativni tim serije nekako je uspio da se od premijere druge sezone kvaliteta serijala postupno poboljšava. Tako je i zadnja epizoda donijela neke dobrodošle pomake u glavnu radnju, te uvela još jednog kultnog Star Wars lika. No, ne mogu se oteti dojmu da je zbog određenih detalja u radnji, kao i kratkog trajanja epizode, ovo ipak bilo jedno slabije ostvarenje. Unatoče tome, temelji koje je zaključnica epizode postavila obećavaju spektakularno finale.

Jesmo li pogriješili planet?

Ovo će biti jedna od subjektivnijih recenzija. Možda me je rastuća kvaliteta iz epizode u epizodu naprosto razmazila, te sam naivno očekivao više. Jer dolazak na Tython pomalo je generičan, kao i sam planet. U Legends, ali i u kanonu, Tython je prikazan kao puno mističniji i neobičniji planet, kao što i doliči mjestu koji je ishodište Sile. U epizodi – The Tragedy – planet izgleda pomalo bezlično, što je šteta, jer se s multimilijunskim budžetom koji serija ima moglo doista prikazati nešto posebno.

The Mandalorian

Bilo kako bilo, simpatična scena na početku epizode koja pokazuje do koje razine su se povezali Mando i mali Grogu ne daje naslutiti da će u manje od pola sata sve korjenito promjeniti. Mando je stigao do zacrtanog cilja, te je Grogu sad okružen poljem Sile. Što dovodi do zanimljive situacije…

Boba Fett

Jer ovo je epizoda u kojoj se konačno pojavljuje dugoočekivani Boba Fett! Nakon uspješne strategije prikrivanja u prvoj sezoni, druga je čini se prepuna loše čuvanih tajni. Temuera Morrison, kojeg smo imali priliku nakratko vidjeti prije nekoliko tjedana, doista glumi ovog kultnog lovca na glave. I to odlično. Nakon izbavljenja iz ralja Sarlacca, Boba Fett je postao dostojanstven stoik, ostarjeli ratnik koji želi povratak svog oklopa. Oklopa koji je jednom pripadao njegovu „ocu“, Jango Fettu, čovjeku koji je poslužio kao model za vojsku klonova. Također, saznali smo jednu bitnu informaciju, koja će izazvati brojne debate. Jango Fetta su poput Dina Djarina posvojili Mandaloriani, te će biti zanimljivo vidjeti daljni razvoj ove niti radnje. Jesu li i Fetta posvojili Death Watch?

Ovo nije jedini „mrtvac“ koji se vratio među žive. S Boba Fettom na Tython je stigla i Fennec Shand (Ming Na-Wen), iskusna plaćenica kojoj posljednji susret s Mandom na Tatoiineu nije ostao u dobrom sjećanju. Očekivano, Mando ne pristaje na povratak oklopa Fettu, na što ostarjeli ratnik nudi pomoć Madnu u zaštiti njegovog štićenika. I to u pravo vrijeme.

The Mandalorian

Katastrofa na Tythonu

Jer u tom trenu se na površinu planeta spuštaju imperijalni transporteri, prepuni stormtroopera. No, unatoč njihovoj brojnosti, herojski trio ih u kratkom vremenu eliminira. Posebno je spektakularni moment u kojem na bojište dolazi (dolijeće) Boba Fett u punom oklopu, te kada s projektilom uništava oba transportera. No ushićenje ne traje dugo, jer Gideon odlučuje pokazati svu svoju snagu. Da stvari kreću u pogrešnom smjeru daje naslutiti projektil koji u sekundi pretvara Razor Crest u hrpu metala. Istovremeno, na bojište pristižu darktrooperi i otimaju malog Grogua!

Ovaj niz akcijskih scena koji dominiraju većinom epizode odlično je izrežiran što ne čudi jer je režiser nitko drugi nego Robert Rodriguez. S njegovim štićenikom sada zatočenim na Gideonovom brodu, te s krupnim otpadom nekad poznatim kao Razor Crest, bespomoćni Mando lišen je opcija. Srećom, tu je Boba Fett, koji je kao zahvalu za povratak obiteljskog oklopa odlučio pomoći nesretnom Mandalorianu. A tu su i stari Mandovi prijatelji, poput Care Dune, koja bi mogla odigrati ključnu ulogu u operaciji spašavanja malog Grogua.

The Mandalorian

Iako je ovo bila (pre)kratka epizoda, događaji na Tythonu su postavili temelje za spektakularni završetak sezone, s Mandom na putu da okupi spasilačku ekipu te se konačno suoči s Moffom Gideonom, te spasi svog štićenika.

Postavlja se pitanje. Može li darksaber rezati kroz beskar?

Dodatne opservacije:

  • Iduća epizoda vraća na scenu nekadašnjeg imperijalnog snajperistu, a sada plaćenika Mayfielda. Zadnji put smo ovog lika sreli u epizodi „The Prisoner“. Ali pomalo je čudno da je upravo Mayfield ključan za upad na Gideonov brod. Mando je sad u društvu Boba Fetta i Fennec Shand, a čini se da će im se priključiti i Cara Dune. Zašto im je potreban Mayfield? Čovjek koji je tijekom zadnjeg susreta izdao Manda u ključnom momentu.
  • Osim samog izgleda planeta, iznenadio me i tako brzi dolazak na Tython. Problem je da se u Legends, ali i u kanonu ovaj planet nalazi u Deep Core, u samom centru Galaksije. To bi značilo da treba proteći duže vrijeme da se Razor Crest iz Outer Rima dokopa samog centra. A postavlja se i pitanje kako je uspio neometano proći kroz patrole Nove Republike, budući da put vodi kroz regije u kojima je prisutnost ove organizacije puno jača nego na galaktičkoj periferiji. Čak i ako to zanemarimo, kako je masivni Gideonov brod neprimjećen prošao kroz strogo čuvano područje.
  • Ova pitanja postaju suvišna ako uzmemo u obzir da je Fennec Shand spomenula da se Tython nalazi u Outer Rim. No to dovodi do novih pitanja, jer to bi značilo da je Tython nepotrebno premješten na totalno suprotnu stranu Galaksije… ili je to samo plot hole? U svakom slučaju, za seriju koja pazi na svaki detalj, ovakav previd (koji se lako mogao izbjeći) je razočaravajuć. Pogotovo jer se radi o kultnom planetu u Galaksiji, mitskoj pradomovini nositelja Sile.
  • S druge strane, saznali smo zanimljivu informaciju vezanu za prošlost i obitelj Boba Fetta. Njegov „otac“ Jango Fett nije samo posvojen od strane Mandaloriana. Fett se u jednom trenutku borio u Mandalorijskom građanskom ratu, viđenom u „Clone Wars“, prije nego što je postao lovac na glave i model za armiju klonova. Saznali smo također da je Jango rođen na planetu Concord Dawn, unutar Mandalore sektora.
  • Konačno smo imali priliku bolje vidjeti Darktroopere. Bez zadrške mogu reći da ovi zloglasni ratnici izgledaju fenomenalno. Također, čini se da Moff Gideon ipak nije stvorio genetski modificirane ratnike, već vojsku ubojitih droida, poput onih viđenih u igri „Dark Forces“. Već sad mogu zamisliti da će obračuna Manda i Boba Fetta s darktrooperima biti nešto nezaboravno.
  • Zbog formata epizode i njenog kratkog trajanja nažalost nismo imali priliku doznati više o Tythonu. Nadam se da ćemo se na ovaj bitni planet vratiti u bližoj budućnosti, jer bi bilo dobro vidjeti više drevnih Jedi hramova, i otkriti više o onome što se dogodilo na Tythonu u prošlosti.

Check Also

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics