The Mandalorian #13: Povratak samuraja

Mislim da već postajem pomalo dosadan, jer iz tjedna u tjedan ističem kako The Mandalorian odlično obavlja posao balansiranja između nostalgije, te unošenja svježeg i originalnog materijala u već epski Star Wars univerzum. Bojim se da ću nastaviti u tom stilu, jer zadnja epizoda ne samo da je ispunila sva moja očekivanja, već je ubacila i neke stvari koje nisam uopće očekivao. Stvari, koje će po svemu sudeći, samo napraviti ovu izvrsnu seriju, još boljom.

Kad mit postaje stvarnost

Sjećate li se kad je „The Mandalorian“ tek počeo, i kada je jedini spomen Reda Jedija bio upravo to, spomen. Ratnici sile bili su samo mit, dok se ep o dalekoj, dalekoj Galaksiji sveo na mikro priču o enigmatičnom lovcu na glave i njegovu malenom štićeniku. Tko je tada uopće mogao zamisliti da ćemo dvanaest epizoda kasnije ne samo čuti više o mitskim nositeljima Sile, već i vidjeti pravog Jedija? Tko je mogao zamisliti da ćemo u epizodi The Jedi sresti ni više ni manje nego Ahsoku Tano? Ne znam za vas, ali za mene koju sam ovu togruta ratnicu prvi put sreo u jedinom animiranom Star Wars filmu „The Clone Wars“ (i to kao mladog i neiskusnog padawana dodijeljenu Anakinu Skywalkeru), ovo je bio fascinantni trenutak, koji me preplavio emocijama. To je najbolja potvrda koliko je dobar izbor Rosario Dawson da oživi lik ove sad već kultne ratnice Sile (nemojmo zaboraviti, Ahsoka se više ne smatra Jedijem).

Scena u kojoj srećemo sad već odraslu Ahsoku, odlično je izrežirana, i donosi pravo osvježenje za seriju u kojoj do sada nismo imali prilike vidjeti lightsaber borbu. A to je samo početak, jer Ahsoka nije spremna napustiti planet Corvus, prije nego što dobije vitalno važnu informaciju od vladara ovog planeta – misteriozne žene u tom trenu znane samo kao Magistar (Diana Lee Inosanto).

The Mandalorian

Baby Yo… Grogu

No ne treba dugo da otkrijemo cijelu priču. Dolazak Mandaloriana i njegovog malog zelenog štićenika na Corvus, dovodi Dina Djarina do Magistra. Mando je sad zadužen da eliminira nikog drugog nego problematičnu Ahsoku. Slijedi dugoočekivani susret, konačno. Nakon kratke akcijske scene koja još jednom pokazuje da je Ahsoka potpuno druga razina, čak i za Mandaloriana, doznajemo više stvari. Prva, i za mene kao recenzenta veoma olakšavajuća, je ime malog zelenog stvorenja. Od sada ćemo Yoddlea, Dječaka iliti Baby Yodu zvati njegovim pravim imenom. Ovaj 50-godišnjak se zove…Grogu. Da, dobro ste čuli. Lik na kojeg ste potrošili stotine (a moguće i više) kuna, ima svoje ime. Ima i svoju prošlost. Kako Ahsoka otkriva Mandu, Grogu je u tajnosti odveden iz Jedi hrama nakon Ordera 66, te je da zaštiti svoje pravo podrijetlo prestao koristiti Silu. Pametna je to odluka, ako uzmemo u obzir da ga je taj rijedak dar stavio na listu lovaca na glave.

The Mandalorian

Saznali smo, odnosno dobili dodatnu potvrdu, da je Grogu loše odgojeni mališan, budući da je čak i nakon Ahsokinog objašnjenja nastavio ignorirati Manda. No, ne zadugo, jer očito je da se Grogu vezao za Manda. A i Mando za malenog zelenog nevaljalca. Scena u kojoj Grogu Silom lovi malenu lopticu prava je Star Wars scena, dostojna filma. Gledatelji mogu prepoznati tu magiju, tu jedinstvenu atmosferu koja Star Wars čini onime što je. No, Grogu neće završiti kod Ahsoke. Ona nije zaboravila svog starog učitelja, te horor koji je počinio, te odbija trenirati Mandovog štićenika. U pokušaju da promjeni njeno mišljenje, Mando nudi da zauzvrat pomogne dobaviti ključnu informaciju za Ahsoku. Razlog zbog čega je ova ratnica i došla na Corvus.

Misteriozni Chiss

Magistar, tj. Morgan Elsbeth žena je tragične prošlosti. Nakon što su njeni Separatisti poraženi od strane Republike, Morgan se odlučila pridružiti novoosnovanoj Galaktičkoj Imperiji, te je postala jedna od važnijih osoba u industriji eksploatiranja planeta i njihovih resursa. Sudeći po gotovo postapokaliptičkom izgledu nekad šumskog planeta, čini se da se Morgan vratila u biznis. Ahsokina zadaća je da sazna za koga Morgan sada radi. Što nas dovodi do finalnog akta epizode, scene koja neodoljivo podsjeća na samurajske filmove Akire Kurosawe, te podsjetnik da je režiser ove epizode nitko drugi nego Dave Filoni. Pravi je užitak gledati kako se Mando i Ahsoka obračunavaju s Morganinim plaćenicima, te kako krče put kroz opustjelo naselje, prema palači Magistra. Sve je podređeno rekreaciji samurajske atmosfere. Od same scenografije s pseudo-japanskom arhitekturom, pa do samog finalnog dvoboja između Morgan i Ahsoke. A tu je i ta maglovita, prigušena atmosfera često vidljiva u Kurosawinim filmovima. Ovaj dvoboj kontrast je dvoboju (koji to nikad nije bio) između Manda i plaćenika Langa (Michael Biehn).

The Mandalorian

Naposljetku, heroji su prevladali, i Mando je sada na putu za mitski planet Tython. Iako je Ahsoka ustrajala u tome da neće podučavati Grogua, ipak je prije oproštaja otkrila lokaciju ovog planeta. I sada je vrijeme da popričamo o „slonu u sobi“. Ahsoka je saznala informaciju koju je tražila. Morgan ne radi, kao što bi očekivali za Moffa Gideona. Sukob s darktrooperima odgođen je, barem na neko vrijeme. Morgan (a moguće i sam Gideon) je u službi nikog drugog doli Thrawna (!) Da, Mitth’raw’nuruodo, iliti Grand Admiral Thrawn, plavokoži Chiss, jedan od najgenijalnijih stratega koje je Galaksija ikad imala. Thrawn, imperijalni zapovjednik kojeg smo zadnji put vidjeli na mostu imperijalnog zvjezdanog razarača Chimaera (prije nego što su njega i brod, i Ezru Bridgera, svemirski kitovi odveli u nepoznato). Taj Thrawn, se vratio. Kako se vratio, zašto se vratio, koji mu je plan…? sve su ovo nenadano postala veoma bitna pitanja ne samo za „The Mandalorian“, već i za Star Wars kanon. Pitanja koja će nesumnjivo prouzročiti brojne debate u narednim tjednima, i povećati već ionako veliki hype. Jedno je sigurno. „The Mandalorian“ je upravo zacrtao novi kurs, i od sada je ama baš sve moguće.

Još jednom,

THIS IS THE WAY

Dodatne opservacije:

  • Za one koji možda ne znaju, planet Tython je u starom Expanded Universe (sad Legends) bio mjesto na kojem su nositelji Sile stekli svoj dar (i Jediji i Sithi). Ovaj planet mogli smo vidjeti u stripovima („Dawn of the Jedi“), ali i u MMORPG „Old Republic“. Sada je po svemu sudeći Tython uklopljen u kanon, i to kao planet na kojem se nalazi prvi Jedi hram. Planet koji bi trebali uskoro vidjeti u seriji.
  • Govoreći o igrama, droid ubojica HK-87, homage je (i novija verzija) HK-47, sarkastičnom droidu plaćeniku iz kultnog „Knights of the Old Republic“ RPG-a. Sudeći po efektu koji je HK-87 polučio, novo ne znači uvijek i bolje. Također, u „blink, and you’ll miss it“ momentu, HK-87 nosi emblem Sedme flote, koja je u kanonu Flota pod zapovjedništvom Grand Admirala Thrawna.
  • Thrawn je uveden u kanon u „Rebels“ animiranom serijalu, ali podrijetlo ovog lika seže u dalju prošlost. U same početke Expanded Universe. Grand Admiral Thrawn je jedan od najpopularnijih likova EU, kreacija pisca Timothyja Zahna koji je Thrawna uveo u Star Wars univerzum još 1991. godine u sad već kultnoj „Thrawn trilogiji“. Zahn je također autor nove Thrawn trilogije, koja je dio kanona. Zahn sada radi na prikvel trilogiji od kojih je prva knjiga „Thrawn: Ascendancy“ dostupna u ovom trenutku. Pitanje je koliko će događaji iz knjige biti bitni za prikaz Thrawna na malim ekranima, jednom kad se konačno pojavi.
  • U trenutku kada Mando pronalazi Ahsoku možemo vidjeti stvorenje nalik sovi kako nadgleda krajolik. To je Morai, Ahsokin duh zaštitnik. Morai je povezan sa Kćeri, utjelovljenjem Svijetle strane Sile. Tijekom „Clone Wars“ serijala, Kćer daje svoju životnu silu da oživi Ahsoku (malo je komplicirano…savjetujem da pogledate CW, pogotovo Mortis trilogiju). Od tog trena, Morai prati Ahsoku. Ovo je simpatičan detalj, mada ako se sjetimo da je Filoni kreator lika Ahsoke Tano, onda ne čudi previše.
  • Kao nagradu za eliminaciju Ahsoke, Morgan nudi Mandu koplje od beskara. Kasnije, Ahsoka daje to isto koplje Mandu za pomoć u njenoj misiji. Zanimljivo je da beskar može izdržati udar lightsabera. Može li isto tako izdržati udar darksabera? Mando sada ima hladno oružje u svom arsenalu, i očekujem da ćemo ga vidjeti u uporabi. Vjerojatno protiv Moffa Gideona, koji je trenutno u posjedu darksabera.
  • Izdržljivost beskara, omogućila je da vidimo old-school dvoboj između Morgan i Ahsoke. Ovo je samo jedan od trenutaka u kojem se može vidjet utjecaj Akire Kurosawe. Dodatni efekt dala je sama lokacija, dvorište-vrt palače Magistra koje je neodoljivo podsjećalo na slične vrtove u japanskim dvorcima građenim za Šogunata.
  • Dok je vrt sugerirao bogatstvo i luksuz vlasnika, ostatak naselja bio je puno manje glamurozan. Osim jasnog kontrasta između onih koji imaju i onih koji nemaju, ovo je bio odličan moment da vidimo lived-in world – jedan od zaštitnih znakova Star Warsa Georgea Lucasa (pogotovo originalne trilogije).

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics