The Mandalorian #12: Pritajena prijetnja

Vjerojatno najbolji žanrovski serijal ove godine (zasad), The Mandalorian ne prestaje iznenađivati. Tako smo u nečem što je na prvi pogled bila filler epizoda dobili bitan info vezan ne samo za worldbuilding serijala, već i za Star Wars kanon. A uz tu važnu informaciju, ova epizoda dala nam je i dašak uvijek potrebnog humora, zaista prvoklasne akcijske scene, kao i povratak Mandovih starih prijatelja. Što više se treba tražiti od serije?

Povratak na Nevarro

Ako ste mislili da ćemo ovaj tjedan sresti Ahsoku Tano, onda ne gledate pozorno. S jedne strane, „The Mandalorian“ je serija koja velika otkrića odgađa, što pomalo nervira. S druge strane, ovo je serija koja ne vrijeđa intelekt publike kao khm, khm… posljednje dvije sezone jedne druge serije. Jedan od razloga uspjeha „The Mandalorian“ je pozornost detaljima. U prošlotjednoj recenziji rekao sam da bi bilo dobro da Razor Crest konačno ode na popravak, i gle, u epizodi The Siege, Mando je potražio mehaničara.

The Mandalorian

I to nigdje drugdje nego na planetu Nevarro, što je dovelo i do reuniona s dva nama dobro poznata lika, bivšom pobunjeničkom komandosicom Carom Dune (Gina Carano) i nekadašnjim liderom lovaca na glave, a sada vođom zajednice, Greefom Kargom (Carl Weathers). Ovo je još jedan od primjera kako „The Mandalorian“ ispravno gradi likove, budući da je reunion logičan, i srdačan. To su stari prijatelji, koji su zaista sretni da se ponovno vide. Prije nego što krenu na side-quest (jer Mando ne može sjedit na mjestu), imamo priliku da vidimo Baby Yodu u tjednoj humorističnoj sceni, ovaj put u lokalnoj školi. Još jednom, malom zelenom je potreban dobar odgoj. No Mando za to nema vremena jer…

Srce tame

Kad je Mando zadnji put bio na Nevarru, ispunjavao je posao za Kargu, tj. Klijenta. Sada je Karga neovisan od Imperije i želi se riješiti posljednjih naznaka njihove vlasti. Zato Mando, Cara i neimenovani Mythrol (Horatio Sanz) kreću s Kargom u operaciju gašenja imperijalne baze. Napad na bazu mješavina je humora i akcije, budući da Mythrol nije previše voljan riskirati svoj život, no nije da ima previše izbora. Srećom za njega i družinu, kombinacija Manda i stormtroopera uvijek završava pobijedom enigmatičnog ratnika. Scene u bazi neodoljivo podsjećaju na scene iz imperijalnih postrojenja i brodova originalne trilogije, te je pravi užitak gledati malu družinu kako napreduju poznatim hodnicima i eliminiraju otpor. Teško je promatrati ove scene bez primjese nostalgije, no još jednom nostalgija je samo maleni djelić radnje, a ne njena osnova.

The Mandalorian

Nakon što društvo eliminira dva imperijalna tehničara dolazimo do prvog važnog otkrića epizode, koji uvelike pomaže u objašnjavanju bitnih elemenata cijele priče. Naime, u tajnom dijelu baze nalaze se deformirana tijela u specijalnim spremnicima. Uz holo-zapis imperijalnog znanstvenika saznajemo da su ova tijela povezana s otimanjem Baby Yode iz prošle sezone. Kao što znamo, malo zeleno stvorenje služi se Silom, te je njegova krv posebno dragocjena za tajni imperijalni projekt. Ono što posebno brine je to da je ovaj zapis recentnog datuma, te Mando napušta družinu da provjeri kakva je situacija s Baby Yodom.

The Mandalorian

Hot Pursuit

Nakon odlaska Manda, vrijeme je da i ostatak družine napusti bazu, prije njenog uništenja. Kargin plan je uspio, te je samo pitanje vremena prije nego što bazu proguta lava. No, Imperij ili njeni ostaci se ne predaju lako, te svjedočimo spektakularnoj i uzbudljivoj akcijskoj sceni potjere koju maestralno režira glumac-redatelj Carl Weathers. Bježeći u imperijalnom tenku, hrabri trojac pokušava izbjeći imperijalne goniče, boreći se sa scout trooperima na speederima, kao i pilotima TIE fightera. Iako znamo da će se heroji izvući, scena je napeta i dinamična, te obiluje eksplozijama, akrobacijama na zemlji i u zraku, kao i humorom. Mogu slobodno reći da je ovo dosad najbolja akcijska scena u serijalu. Vrhunac scene dolazi pred sam kraj potjere, kad mali tim u tenku od mogućeg uništenja spašava upravo Mando u Razor Crestu. Slijedi odličan dogfight kojeg se ne bi posramio nijedan Star Wars film. Dobroj atmosferi pomaže i Baby Yoda, koji kao pravi dječak navija za svog zaštitnika.

The Mandalorian

S ekipom još jednom na okupu, vrijeme je da Mando nastavi svoju misiju. Te napusti Nevarro, prije nego što snage Moffa Gideona (Giancarlo Esposito) shvate da je Mando posjetio planet i neutralizirao njihovu bazu. No, ono što Mando ne zna je da je Gideon jedan korak ispred njega. Jer na Razor Crestu nalazi se uređaj za praćenje koji je postavio jedan od mehaničara. Ili dva koraka. Jer prije nego što ova uzbudljiva epizoda završi vrijeme je za posljednje otkriće. Gideon ne samo da može pratiti Razor Crest. Zapovjednik imperijalnih snaga nalazi se u posjedu ni manje ni više nego darktroopera (!) Mando je možda na putu da konačno pronađe Ahsoku, ali taj susret pretvara se u potencijalnu katastrofu. Jer Gideon obojici sprema veoma neugodno iznenađenje. Pritajena prijetnja samo što se nije razotkrila.

Reći da očekujem ovotjednu epizodu s ogromnim hypeom bilo bi podcijenjivanje mojeg iščekivanja. A vjerujem i ostalih gledatelja.

Dodatne opservacije:

  • Za one koji nisu pratili stari Expanded Universe, darktrooperi su se prvi put pojavili u kultnoj igri Dark Forces. Darktrooperi su bili supervojnici droidi, u službi jednog od lidera ostataka Imperije. Sudeći po viđenom u tajnoj bazi, kao i holo-zapisu, čini se da će darktrooperi u novom kanonu biti sličniji klonovima, ali s dodatkom korištenja Sile. U svakom slučaju, Moff Gideon je u posjedu moćnog oružja.
  • Mythrol je isti alien kojega je Mando ulovio u premijernoj epizodi serije. Trenutno je i dalje u službi Greefa Karge (ili ropstvu), što postavlja neugodna pitanja vezana za Mandovog kolegu i prijatelja. Pogotovo nakon dolaska predstavnika Nove Republike na kraju epizode.
  • Govoreći o Novoj Republici, kapetan Carson Teva vratio se u ovoj epizodi. Sve se više čini da bi mogli vidjeti više o ulozi ove organizacije koja je još u povojima. Ne bi me čudilo da pri kraju sezone upravo dolazak snaga Nove Republike omete planove Moffa Gideona.
  • Također, čini se da je priča Care Dune puno kompliciranija nego što se na prvi pogled čini. Možemo li očekivat njen povratak u redove Nove Republike? I hoće li lasica (?) koju je spasila postati njen ljubimac? Ne bi imao ništa protiv.
  • Scena u kojoj je Cara Dune eliminirala Aqualishe, te spasila lasicu, odigrala se u prostoru u kojem je nekada živila Oružnica. Dok je škola u kojoj je Mando ostavio svog štićenika nekada bila kantina i mjesto gdje su se okupljali lovci na glave.
  • Iako je Baby Yoda i dalje prije svega dijete (od scena krađe slatkiša u školi do navijanja u Razor Crestu), scenaristi rade na njegovom uozbiljavanju. Tako smo u ovoj epizodi mogli vidjeti preslatku scenu u kojoj je malo zeleno stvorenje pokušalo popraviti Mandov brod, a sam Baby Yoda postao je više pričljiv. Mislim da on neće zauvijek biti dječak.
  • Veoma me razveselilo da se moje predviđanje o pojavljivanju većih brodova u seriji pokazalo točnim. Tako smo vidjeli zapovjedni brod Moffa Gideona – krstaricu klase Arquitens. Kako je krenulo, sa sve filmskijim scenama, ne bi me čudilo da do kraja sezone vidimo i veće brodove, možda i Imperial Star Destroyer. Više je nego očito da je Disney (ispravno) odlučio fokusirat se na „The Mandalorian“ kao primarni Star Wars u ovom trenu.

Check Also

Dnevnik pobunjenika #1: „Andor“ – rizik koji se isplatio

Već od samog title screena, jasno je da će Andor biti drugačiji od svih dosad …

Kronike Međuzemlja: Izgubljeni u adaptaciji

Kad govorimo o adaptacijama, postoje one loše, koje je muka gledati. Postoje odlične, koje nestrpljivo …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics