The Mandalorian #11: Nasljednica prijestolja

U posljednje vrijeme fanservice se često koristi na najlijeniji mogući način. Dovoljno je ubaciti poznati lik, ili lokaciju, ili čak objekt, da se nostalgijom pokuša nadoknaditi sve nedostatke filma ili serije (sjetimo se samo posljednjeg filma sequel SW trilogije). To nije slučaj s The Mandalorian. Ovotjedna epizoda bila je pravi primjer kako se fanservice koristi s mjerom, i to u službi worldbuildinga. Također, u radnju je ušao fanovima poznati (i omiljeni) lik, i to na najbolji mogući način.

Dolazak na Trask

Samo ime epizode The Heiress pažljivim fanovima dalo je naslutiti da ih u ovoj epizodi čeka nešto veliko. No prije samoga otkrića, vidjeli smo završetak Uber vožnje, jer je Mando nekako uspio dovesti žabicu i njeno potomstvo (barem ono koje je preživjelo malog zelenog predatora) na Trask. Ovaj većinom vodeni planet (eh, Star Wars i njegovi biomi) donio je osvježenje što se tiče atmosfere, koja je u kombinaciji maglovitog krajolika, i gigantskih hodača nalik dinosaurima, pomalo podsjetio na neki primevalni setting. Ne čudi, jer je režiser epizode Bryce Dallas-Howard koja je još jednom pokazala svoju ljubav prema mističnoj i pomalo prijetećoj atmosferi. Tu je i uvijek dobrodošao dašak humora, od nezgodnog slijetanja Razor Cresta (možda je to preblaga riječ), do simpatičnog sjedinjenja žablje familije. Jajašca su stigla na svoje odredište!

The Mandalorian

Nakon kratkog posjeta lokalnoj kantini – glavnog mjesta dobivanja informacija u Star Wars univerzumu – naš junak se ukrcao na brod i krenuo na sastanak a lokalnim Mandalorianom. Ili smo tako mislili. Nije trebalo dugo da se pokaže da Quarrenu ne treba nikad vjerovati na riječ. Nakon što smo vrisnuli od straha da će mali zeleni predator postati plijen puno većeg predatora (ironično, zar ne?), uslijedio je dodatni šok kad se spasitelj Mando, također našao u nevolji, zarobljen u bazenu s morskim čudovištem. Naravno ovo je Mando, i bilo je samo pitanje vremena kada će se maskirani ratnik osloboditi iz ove neudobne situacije. No, način na koji se oslobodio bio je u najmanju ruku neočekivan.

The Mandalorian

Katan, Bo-Katan

Jer Manda je spasila mala družina njegovih sunarodnjaka, predvođena – duboko udahnite – ni više, ni manje nego Bo-Katan. Da, pripadnica familije Kryze, i sestra tragično preminule vladarice Mandalorea, Bo-Katan, stigla je nakon „The Clone Wars“ i „The Rebels“, i u „The Mandalorian“. Da stvar bude još bolja, ovu mandalorijsku ratnicu glumi nitko drugi nego Katee Sackoff (Battlestar Galactica), i moram reći da izgleda odlično, pa i surealno. I ne samo da je lik identičan onom iz animiranih serijala (što je jako, jako dobro). Već je i gluma odlična. Sam dolazak Bo-Katan i njene male skupine ratnika prikazan je u velikom stilu, sa spektakularnom eksplozijom broda, nakon uspješnog spašavanja. S Mandalorianima se ne valja zafrkavati.

The Mandalorian

A tu je i kasniji obračun s grupom Quarrena, koji nas vodi u kantinu (a gdje drugdje), gdje Mando zajedno s gledateljima otkriva šokantnu istinu o svom podrijetlu. Za razliku od Bo, i njene družine, Mando ne skida svoju kacigu. Ali ne zato jer je Mandalorian, već zato jer je on pripadnik Death Watcha, omanje skupine mandalorijskih mogli bi reći ekstremista, iliti kultista. Ovo je fascinantan razvoj događaja, koji stavlja mnogo toga u pravu perspektivu, budući da se postavlja pitanje: kakve će posljedice ovo otkriće imati na lik i ponašanje Dina Djarina. Za početak, rezultira dosta hladnim odnosom između njega i družine koju predvodi Bo. No, Mando nema izbora nego surađivati s njom, jer ona zna gdje se nalazi toliko traženi Jedi. Nakon što ostavi Baby Yodu na čuvanje žabljem paru (zar stvarno!?), Mando i ekipa odlaze na misiju na…

The Mandalorian

Kaos u zraku

… imperijalnu krstaricu! Da, očito je da je Disney odriješio kesu za ovu sezonu, što smo mogli vidjeti već od prve epizode. No, malo tko je mogao očekivati da će zadnji dio ovotjedne avanture biti upravo na imperijalnoj krstarici dok se polagano uspinje prema dozvoljenom prostoru za skok u hipersvemir. Od samog dolaska/upada na brod, kreće odlično izrežirana i odglumljena akcija. Pravi je užitak gledati Manda, Bo i ekipu kako se probijaju kroz brodske hodnike i kose nesretne stormtroopere. Atmosferi pomaže i arogantni imperijalni časnik na mostu (Titus Welliver), koji kupuje prijeko potrebno vrijeme šaljući nove redshirte u borbu. Tu su i zabavni trenuci poput momenta u kojem niži časnik sa zaprepaštenjem (i prekasno) shvaća da je zatvorio brodski hangar, ali i ostavio mandalorijski tim u posjedu kontrola vrata hangara.

The Mandalorian

Kao i pomalo zabrinjavajuća scena u kojoj nakon razgovora s hologramom Moffa Gideona (Giancarlo Esposito), imperijalni časnik na mostu čini suicid, ostavljajući brod koji je sad pod kontrolom Manda i ekipe, u slobodnom padu. Zaista odlične scene kojih se ne bi posramio blockbuster. Glazbenu podlogu neću ni spominjati, kao ni sve bolje specijalne efekte.

Nakon što je uspio stabilizirati brod (u zadnji čas), Mando se ipak ne pridružuje Bo-katan i ekipi u njihovoj misiji, mada se nadam da ćemo ovu ratnicu vidjeti ponovno. No prije nego napušta svoje sunarodnjake, Mando i gledatelji saznaju još nešto šokantno. Jedi kojeg Mando traži je Ahsoka Tano (!). Kao što sam naglasio, Disney je za ovu sezonu odriješio kesu. S dolaskom Bo-Katan, a uskoro i Ahsokom Tano (nemojmo zaboraviti i lika s Tatooinea) očito bi ova sezona mogla postati više od naših najvećih očekivanja. Na što samo mogu nadodati…

This is the Way!

Dodatne opservacije:

    • Ne mogu nahvaliti kako je odlično Katee Sackoff odglumila Bo-Katan, kao ni kako je Bryce Dallas-Howard odrežirala ovu epizodu. Samo pogledajte ovu scenu u kojoj animirani lik oživljava i postaje lik od krvi i mesa, na najbolji mogući način.

The Mandalorian

  • Malu družinu Bo-Katan čine Axe Woves (Simon Kassianides) i Koska Reeves (Mercedes Varnado, znana još kao WWE superzvijezda Sasha Banks).
  • Reakcija Dina Djarina na njegovo problematično podrijetlo bila je prirodna, s očekivanim negiranjem. Da li će ovo naposljetku rezultirati skidanjem njegove kacige? I hoće li mu Bo-Katan priznati da je i ona neko vrijeme bila član zloglasnog Death Watcha? Nadam se da ćemo vidjeti više o ovom aspektu u narednim epizodama, budući da su to jako bitni detalji za serijal koji se temelji na Mandovom liku.
  • Baby Yoda ovu je epizodu proveo u pozadini, iako je i on imao svojih momenata. Prikladni moment bio je u kojem je ovaj predator zamalo postao plijen drugog predatora, i to po drugi put. Hoće li mali zeleni iz svega ovog naučiti lekciju. Sumnjam, ali sve je moguće.
  • Za ljubitelje Star Wars tehnike, imperijalni brod na kojeg su se Mando i ekipa uspješno infiltrilali je krstarica klase Gozanti, koju smo imali prilike vidjeti nebrojeno puta u serijalu „Star Wars: Rebels“. Taj mali, ali agilni brod ima dvostruku svrhu – kao nosač TIE fightera (ili AT-ST-a), i kao teretnjak, što smo imali priliku vidjeti u ovoj epizodi. Još jednom, ako je kreativni tim mogao prikazati Gozanti, možda budemo vidjeli i zapovjedni brod samog Moffa Gideona.
  • Također, nadam se vidjeti popravljeni Razor Crest. LEGO će nesumnjivo izbaciti raspadnutu verziju broda heroja, ali vrijeme je za zasluženi popravak.
  • Bio bi grijeh ne spomenuti odličnu glazbenu podlogu koja prati akcije Bo-Katan i njene družine. Naprosto odlična muzika, koja prati akciju, jakim i dinamičnim tonovima.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics