The Lord of the Rings: The Rings of Power, prve fotografije i novi detalji Amazonove serije

Prije nego što dobijemo prvi teaser za najiščekivaniju Amazonovu seriju The Lord of the Rings: The Rings of Power dobili smo prve fotografije, a otkriveni su i novi detalji. Kao što već vjerojatno znate serija nije bazirana na nekom specifičnom Tolkienovom romanu, nego inspraciju crpi iz goleme pozadinske priče koju je autor iznio u dodacima trilogije Gospodar prstenova. Riječ je o za sada najskupljoj produkciji tv serije, s procjenom da će pet sezona koštati studio više od 1 milijarde dolara. To si ne bi mogao dopustiti ni svaki veći studio, ali kako je vlasnik Amazona Jeff Bezos koji je ujedno i veliki (opsesivni) Tolikienov fan novac očito nije bio nikakva prepreka, dapače. No fanove vjerojatno nikad nije previše brinulo da bi ovakav projekt bio zakinut u tom dijelu. Ovo nije ni pitanje financijskog rizika, ali je zato tu velika opasnost koja vreba s izmjenama, dopunama i razradom obožavanog kanona.

Amazon nam do sada nije ponudio gotovo ništa o nadolazećoj seriji. Ta tajnovitost je uznemirila neke u fandomu, koji su navikli na relativno blizak odnos i stalan protok informacija. Postavlja se pitanje može li se uopće ozbiljno spojlati ovakvu seriju? S obzirom da mnogi nisu upoznati s ‘dodacima’, odgovor je zapravo potvrdan.

Radi se o raskošnoj mješavina magije, ratovanja, mitologije i dvorskih intriga. Neki likovi su poznati, poput Galadriel (Morfydd Clark) i mladog poluvilenjaka Elronda, gospodara Rivendella i oca Arwen Undómiel, koja u Trilogiji postaje Aragornova supruga i kraljica Gondora. Njega tumači Britanac Robert Aramayo. Vidjet ćemo kako je izgledao Sauron prije pada, a kraljevstvo patuljaka u špiljama Maglenog gorja, kroz koje se probijala Prstenova družina, zabljesnut će u punom sjaju. Na pitanje ima li u prikvelu hobita – odgovor glasi i ne i da. Preci hobita se u ovom dobu nazivaju harfooti. Možda ne žive u Shireu, ali su im vrlo slični. I oni imaju svoje predstavnike u u glavnoj niti radnje, a njih tumače Megan Richards i Markella Kavenagh.

Amazonova serija također će proširiti pojam o tome tko sve dijeli svijet Međuzemlja. Jedna originalna priča usredotočuje se na vilenjaka Arondira, kojeg tumači Ismael Cruz Córdova, i koji je prva tamnoputa osoba koja će glumiti vilenjaka na ekranu u Tolkienovom projektu. On se nalazi u zabranjenoj vezi s Bronwyn, ljudskom seoskom iscjeliteljicom koju tumači Nazanin Boniadi, britanska glumica iranskog porijekla. S druge pak strane imamo Britanca porijekom s Jamajke, Sir Lennyja Henryja koji tumači starješinu harfoota, dok Sophia Nomvete ima ulogu Dise, princeze patuljaka – kao prva tamnoputa žena koja će tumačiti patuljčicu u priči Gospodara prstenova, a ujedno je i prvi ženski patuljak.

Činjenica da je prikvel rasno vrlo šarolik nije svima najbolje sjela, te studio radi toga trenutno trpi određeni backlash. Serija uz likove koji su vrlo prepoznatljivi donosi i brojna nova lica, ali i značajna odstupanja od kanona. “Ako ste vjerni točnom slovu zakona, pričat ćete priču u kojoj vaši ljudski likovi umiru svake sezone jer skačete 200 godina unaprijed, a onda ne susrećete baš velike i važne likove kanona do četvrte sezone. Gledajte, možda će postojati neki fanovi koji žele da snimimo dokumentarac o Međuzemlju, ali mi ćemo ispričati jednu priču koja ujedinjuje sve te stvari.” – JD Payne

Ekipa iz magazina Vanity Fair koja je imala prilike pogledati prve tri epizode serije tvrdi da ono što su vidjeli vrijedi svakog novčića, jako dobro odmjerena mješavina s dovoljno misterija. Mi ćemo se morati strpiti do 02. rujna da ustanovimo da li se slažemo s tom procjenom.

Prvi kadrovi počinju s vilenjačkom kraljicom Galadriel. Upoznali smo je u Gospodaru prstenova kao mudru, odlučnu i odmjerenu vladaricu, a utjelovila ju je Cate Blanchett. Mi se susrećemo s njezinom mlađom verzijom koja je potpuno drugačija. Ona je drska, borbena, impulzivna, prkosna i sigurna u to da se zlo nazire bliže nego što itko shvaća. Do druge epizode, njezin ju je put ‘ostavio’ da pluta kako doslovno tako i figurativno, dok se bori za preživljavanje na splavi u olujnom moru zajedno sa smrtnikom Halbrandom (Charlie Vickers) koji tumači novi lik u seriji. Galadriel se bori za budućnost, a Halbrand bježi od prošlosti. Njihove isprepletene sudbine samo su dvije od takvih priča serije koja bi, ako uspije, mogla postati globalni fenomen.

The Rings of Power
Galadriel (Morfydd Clark) i Halbrand (Charlie Vickers)

Check Also

Prvi teaser trailer za film The Toxic Avenger!

Legendary Entertainment objavio je prvi teaser trailer za superherojski film The Toxic Avenger. Riječ je …

Wish: novi trailer i poster za Disneyjev animirani film!

Walt Disney Animation Studios objavio je novi trailer i poster za nadolazeći animirani film Wish. …

2 comments

  1. Ovo smrdi na woke trash.

  2. Da, publici se baš ne sviđa što vide. Međutim, “kulturna aproprijacija” crnih vilenjaka s kratkom kosom i patiljčica bez brade mogla bi biti najmanji problem ovog, nečeg, što već sad djeluje kao Game of Thrones Dva, samo u Tolkienovom svijetu. Go woke, go broke? Živi bili, pa vidjeli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics