The Graveyard Book: Disney je ponovno počeo raditi na filmskoj adaptaciji!

Filmska adaptacija romana za mlade The Graveyard Book (Knjiga o groblju) Neila Gaimana ponovno je u aktivnom razvoju. Walt Disney Studios je odabrao i redatelja, i to ni manje ni više nego Marca Forstera (Christopher Robin, World War Z, Quantum of Solace). Film će producirati Forsterova partnerica Renée Wolfe kroz njihov 2Dux2 banner zajedno s Gilom Netterom. Za scenarij je zadužen David Magee (Life of Pi, Mary Poppins Returns, The Children of Blood and Bone). Disney, Forster i Wolfe su već uspješno surađivali na igranom filmu Christopher Robin, kojeg je 2Dux2 također producirao. Magee je također već radio s Foresterom na Finding Neverland kao i na nadolazećoj komediji A Man Called Otto. No iako se po svemu sudeći kockice konačno slažu kako spada ipak treba uzeti u obzir kako je projekt tek u vrlo ranoj fazi produkcije. Za sada nije otkriveno ni točno o kakvom se projektu radi, ali s obzirom na uključene kreativne snage, čini se vjerojatnim da je riječ o igranom filmu.

Filmska adaptacija romana kroz godine je prošla kroz nekoliko faza. Originalno ga je za Miramax razvijao Neil Jordan, a prava je kasnije otkupio Walt Disney Pictures s namjerom da projekt vodi Henry Selick (Coraline, The Nightmare Before Christmas). Nakon toga je u pregovorima za režiju bio Ron Howard (How the Grinch Stole Christmas, Willow) i to prema scenariju Rowana Joffea, ali je i to propalo.

Roman je između ostalog 2009. osvojio prestižne žanrovske nagrade Hugo i Locus, kao i književnu nagradu Newbery, nagradu za najznačajniju dječju knjigu godine Američke udruge knjižnica, te priznanje za najbolju dječju knjigu koje dodjeljuje Kirkus Reviews.

Radnja romana prati dječaka imena Nitko Owens, znanog i kao Nit. On bi bio jedan sasvim normalan dječak kad bismo izuzeli činjenicu da Nit živi na groblju, da ga odgajaju duhovi, te da ima zaštitnika koji ne pripada ni svijetu živih, niti svijetu mrtvih. Život na groblju za jednog dječaka može biti čak prilično zabavan, no Nit o svijetu izvan groblja ne zna gotovo ništa i gotovo je nesvjestan da postoje i ostali ljudi, ljudi poput njega, a i oni malo drugačiji. A to bi se trebalo promijeniti. Jer izvan groblja postoji netko tko bi Nita želio vidjeti mrtvog, isti onaj koji ga je lišio normalnog života, roditelja i obitelji.

Check Also

For All Mankind: Apple je obnovio seriju za 5. sezonu i najavio spin-off seriju

Apple TV Plus pametno je zaključio kako treba nastaviti dalje sa svojim hit SF serijalom …

Teaseri za otkačeni, animirani web SF serijal Mothership

Uskoro nas očekuje animirana, antologijska web SF serija kratkih filmova Mothership, čiji teasere možete pronaći …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics