“The Expanse” – SF kakav smo dugo čekali

 

01022017_the_expanse_01

2009. godine završila je zadnja sezona “Battlestar Galactice”. Osim kraja putovanja eponimnog svemirskog broda i njegove posade, bio je to i kraj jedne ere, jednog žanra. Nakon dvije dekade s malih ekrana je nestao klasični SF, nestali su svemirski brodovi, odvažni kapetani i neotkrivena prostranstva kozmosa. „Galactica“ je bila samo zadnja od velikih franšiza koje su napustile televiziju u prvoj dekadi 21. stoljeća. Odlaskom kapetana Archera i NX-01 Enterprise završila je era kojom je dominirao „Star Trek“. U razmaku od nekoliko godina prestala je i prva i najbolja „Stargate“ serija, napustio nas je „Farscape“, a omiljeni „Firefly“ trajao je samo sezonu. Simbolično s odlaskom „Galactice“, SciFi, kanal koji je desetljećima bio sinonim za žanr promijenio je ime, kao i fokus. Logo Saturna je izbrisan, a rebrandirani Syfy postao je mjesto za reality showove i wrestling, dok je SF relegiran na samo dno, s low-budget trash serijama koje su potrajale po sezonu i odmah pale u zaborav. No, teško je okriviti Syfy za tu promjenu, budući da su u narednim godinama većina studija uklonili SF tematiku iz svojih programa. Klasični SF zamjenila je nadnaravna tematika, ili distopijski pogled na budućnost, a svemirski brodovi parkirani su u hangare. SF kao takav nastavio je egzistirati u svojoj prirodnoj okolini – knjigama – da bi se nakon ogromnog i neočekivanog uspjeha HBO-ve „Igre Prijestolja“ polagano počeo vraćati na televiziju u novom, serijalnom formatu. Igrom slučaja, upravo će Syfy biti taj koji će vratiti space-operu na male ekrane.

The Expanse je adaptacija književnog serijala Jamesa S. A. Coreya (pseudonim Daniela Abrahama i Ty Francka). Priča je to smještena u veoma realnoj i bliskoj budućnosti (za 200 godina), u kojoj čovjek nije napustio sunčev sustav, nego se ograničio na kolonizaciju Marsa i asteroidnog pojasa. Expanse spada u najbolji SF – onaj koji se lako može zamisliti, ako se razvoj našeg društva nastavi kretati istim putem. Ovo nije „Star Trek“ – nema velikog ali nejasnog cilja koji pokreće naše heroje. Čovječanstvo se u 23. stoljeću nije promijenilo, nego je samo povećalo uloge i probleme sa Zemlje preselilo u novonaseljene prostore.

Ne želim otkriti previše o radnji (to ćete morati sami iskusiti) no prva sezona je ispunila svoj posao odlično, i stvorila vjerodostojan svijet, sa složenim političkim i ekonomskim sistemom u koji su smješteni jednako tako složeni likovi, organizacije i države. U svijetu ograničenih resursa i još ograničenijih mjesta za život vodi se politička bitka između tri frakcije, s pripadujućim intrigama i zavjerama. Zemlja, koju vodi UN, na putu je da izgubi svoju dominantnu poziciju. Njen glavni suparnik je Mars, donedavna kolonija, ali sada neovisna i moćna sila koja je zbog očuvanja krhke ekološke ravnoteže postala militarizirana ekodržava. Dok te dvije sile vode svojevrsni hladni rat, na rubovima njihovih interesnih sfera, u asteroidnom pojasu nastaje pokret otpora – “Outer Planet Alliance” (OPA), koji traži nezavisnost i kontrolu nad Pojasem i resursima. Da stvari ne budu prejednostavne, tu su i privatne korporacije koje koriste tenzije za vlastitu korist.

01022017_the_expanse_02

U taj kompleksni svijet političkih preklapanja, intriga, zavjera i podbadanja, smješteni su naši likovi. Poput velike političke trijade u pozadini, radnja se fokusira na trio glavnih likova. Priča počinje eksplozijom beznačajnog tegljača leda negdje u Pojasu. Preživjeli članovi posade predvođeni Jamesom Holdenom (Steven Strait), jedini su svjedoci te naoko „obične“ katastrofe, i vrlo brzo postaju najtraženiji likovi u Sustavu. Istovremeno, u Pojasu se odvija još jedna naizgled nepovezana priča. Detektiv Joe Miller (Thomas Jane) provodi istragu o nestaloj bogatoj nasljednici, koja kako sezona odmiče postaje ne samo njegova opsesija već i glavni element misterije u koji se upletu kapetan Holden i njegova mala ali živopisna posada. Kako istraga napreduje postaje očito da su nestanak djevojke i uništenje Holdenovog tegljača leda dio velike slagalice, zavjere kojoj je cilj započeti interplanetarni rat. No kome taj rat odgovara? Što se može postići izbijanjem sukoba? Dok Holden i Miller pokušavaju naći odgovor na ta pitanja, na Zemlji, Chrisjen Avasarala (Shohreh Aghdashloo) vodi zasebnu istragu kojoj je cilj zaštiti interese Zemlje u nadolazećem konfliktu. Ta istraga imati će utjecaj na sudbinu Millera i Holdena, i pred nama je narativ koji iako se odvija na odvojenim planetima udaljenim milijunima kilometara, daje osjećaj povezanosti. No ovo nisu jedini junaci svemirske epopeje. Svaka dobra space opera ima ono nešto bez čega naši heroji ne bi imali šansi. Ovdje je to Rocinante, svemirski brod s karakterom, koji će vam brzo prirasti srcu.

01022017_the_expanse_03

Ovoj izrazito kompleksnoj i intrigantnoj priči valja dodati dozu znanosti, budući da govorimo o znanstvenoj fantastici. Pokušaja uključivanja znanstvenih spoznaja u radnju bilo je i ranije. „Star Trek“ je imao stručnog savjetnika, ali Expanse je poseban po tome da znanost preteže nad fantastikom i da znanost prikazana u seriji vjerno prati najnovija dostignuća na tom polju. Zanimljivo je naglasiti da se jedan od showrunnera, Naren Shankar, može pohvaliti doktoratom iz fizike i injženjerstva na Cornell sveučilištu. Expanse ima tako veliki fan-base među znanstvenicima da se scena iz serije pojavila na naslovnici prestižnog časopisa „Physics Today“. I doista, znanost je lajtmotiv showa. Dizajn svemirskih brodova se ne ističe elegancijom i ljepotom već grubošću i funkcionalnošću, u skladu s idejama koje danas imamo. Most se ne nalazi na najistaknutijem i najranjivijem mjestu već u oklopnoj kutiji u centru broda. „Burn“ koji je interplanetarni „warp“, psihički je neugodno iskustvo za pilota i posadu i zahtjeva specijalne preparate ubrizgane u krv da se negira osjećaj od nekoliko sila teža. Gledatelji će posebno zapamtiti djelovanje fizike u nezaboravnoj sceni gdje railgun probije zid kabine broda. I možda najvažnije, u svemiru nema zvuka. Možemo se samo nadati da će i druge SF serije pratiti Expanse u normalizaciji znanosti.

Svaki show je produkt svog vremena pa i Expanse. Prisutna je jaka ekološka komponenta. Uvodna špica pokazuje dizanje razine mora u bliskoj budućnosti, dok panoramskim scenama New Yorka dominiraju velike betonske brane sagrađene da zaustave plavljenje Manhattana. Jedna od glavnih frakcija, Mars, je eko-militarizirano društvo, čiji je opstanak temeljen na teraformiranju i održavanju krhke ekološke ravnoteže još uvijek crvenog planeta. Također, serija proučava socijalna pitanja, kao i pitanje religije. Posebno je zanimljiva nova „rasa/vrsta“ belteri, ljudi koji su zbog života u uvjetima niske gravitacije u Pojasu, s generacijama oslabile kosti, što ih čini višima i lakšima od Zemljana ili Marsijanaca. Za potrebe serije stvoren je novi jezik koji koriste belteri, a koji je amalgam svih postojećih jezika. Serija ne zazire i od etičkih dilema poput torture ili rasizma.

01022017_the_expanse_04

Ono što je posebno zanimljivo je način na koji je serija adaptirana. Prva sezona temeljena je na prvom dijelu romana „Levijatan se budi“ (kojega možete kupiti i u hrvatskom prijevodu) i uvelike prati roman. To je možda i jedini problem budući da nam u prvih nekoliko epizoda daje ogroman broj informacija, što znatno usporava radnju. Upravo bi to mnoge moglo nagnati da prekinu s gledanjem. Zato, apeliram, nemojte izgubiti strpljenje nakon prve epizode. Ovo je stvarno serija kojoj se treba dati šansu.

Jer ako se samo malo strpite imat ćete priliku doživjeti nešto jedinstveno. Tri naogled neovisne, ali povezane priče, razrađen fikcionalni svijet, kompleksni glavni i sporedni likovi i radnja koja je mješavina avanture, film-noira i političkog trilera, sve to smješteno u samo deset epizoda prve sezone čini Expanse poslasticom za svakog fana dobrog SF-a i dobre televizije. Ako se tome pridodaju state-of-art vizualni efekti, posvećenost detaljima, dobra doza znanosti, i osvrt na tešku problematiku, Expanse je doista nešto unikatno na serijalnom nebu. Ako ste spremni potpuno se posvetiti radnji, ako volite misterije, i spremni ste na spor ali konszistentan build-up koji će vas nagraditi inteligentnom pričom, kratkim ali impresivnim akcijskim scenama i daškom horora, onda je ovo serija koju ste čekali. Expanse je definitivno najbolji SF u zadnjih nekoliko godina.

A u naš Sustav Expanse se vraća već sutra. Radnja će se nastaviti na spektakularni cliffhanger s kraja prošle sezone, tako da se pripremite na ludu vožnju od samoga početka. Jer ulozi će se dodatno povećati. Dobiti ćemo i novog člana ekipe, marsijansku komandosicu Bobbie Draper (Frankie Adams), koja će se pridružiti našim junacima u utrci sa vremenom da spriječe misterioznu opasnost koja bi mogla zapečatiti sudbinu čovječanstva.

Recenzije pojedinačnih epizoda druge sezone očekuju vas na tjednoj razini pa se svakako vratite i doprinesite svojim komentarima.

01022017_the_expanse_05

Check Also

Awake: prvi trailer za Netflixov apokaliptični triler!

Netflix je netom objavio prvi službeni trailer za apokaliptični triler Awake. Redatelj filma je Mark …

Marvel je objavio prvi pogled na film The Eternals

Godinama je prvi vikend u svibnju bio rezerviran za veliko filmsko superherojsko ostvarenje, i dok …

Web Statistics