The Expanse je otkazan na Syfy-u, ali već traži novi dom

Stigla je gorko slatka vijest, nakon samo tri sezone Syfy je otkazao svoju znanstvenofantastičnu seriju The Expanse. Gorka vijest je očita, i ne možemo reći da se čudimo otkazivanju jer iako je riječ o jednoj od trenutno najboljih SF serija naprosto nije mogla preživjeti prilično loš tretman od vlastite mreže. Način prikazivanja, kako u SAD-u, a još i više izvan nje, i još k tome iznimno slab marketing su gotovo jedini krivci za ovo što se dogodilo. Slatka vijest bi nadajmo se mogao biti novi dom, koji bi znao što mu je činiti sa serijom po spomenutim točkama. Da sve lađe još nisu potonule govori i to da Alcon Television Group koja je zapravo u potpunosti financirala i producirala seriju već traži njezin novi dom. U današanje vrijeme streaminga, gdje je konkurencija vrlo opaka i svi žele što veći dio svog kolača, ne očekujemo da će ovakva serija dugo biti na cesti. No da se najgore i dogodi, uvijek vam ostaju knjige koje su zaista izvrsne pa ćete moći i dalje uživati u tom izvrsnom SF svijetu.

Alcon i Syfy imali su netipičan ugovor zbog koje je mreža imala prava samo na prvo prikazivanje u SAD-u, dok su prava za streaming kao i potecijalno repriziranje išle drugdje. Kod nas je The Expanse prikazivan na Netflixu, ali sa priličnim zakašnjenjem. Trenutno su prve dvije sezone serije dostupne na našem Netflixu, ali treća je najavljena tek za jesen, što je značajan odmak ako uzmemo u obzir da smo već stigli do pete epizode nove sezone.

Da The Expanse ne zaslužuje ovakav tretman dovoljno govori već i podatak da je jedna od najbolje ocjenjenih SF serija, s trećom sezonom na čak 100% na Rotten Tomatoes (druga sezona je imala 95%, a prva 76%).

The Expanse

The Expanse je adaptacija istoimenog književnog predloška Jamesa S. A. Coreyja, koji trenutno broji sedam knjiga, s osmom planiranom za kraj ove godine (četiri novele i dvije kratke priče).

U trećoj sezoni Zemlja, Mars i Pojas su u ratu, gdje svi nastoje preuzeti kontrolu. Sada više nego ikada prije misija za otključavanje tajne koju nosi protomolekula je još veći prioritet i svaka odluka koja se donosi povezna s njom bi mogla ugroziti preživljavanje čitavog Sunčevog sustava.

Treća sezona će sa svojih 13 epizoda prvo dovršiti radnju druge knjige (Caliban’s War) iz serijala Prostranstvo Jamesa S.A. Coreyja i zatim nastaviti s adaptacijom treće knjige (Abbadon’s Gate). Budući da je za razliku od nekih drugih autora ritam izdavanja stabilan, jedna knjiga po godini, toplo vam preporučamo književni serijal. Za one koji preferiraju prijevod, prvi dio Buđenje Levijatana i već spomenuti drugi dio Kalibanov rat koji je izdao Hangar 7 možete pronaći na Inverzijinom webshopu.

Ne znam za vas, ali meni će ovaj vikend trebati značajna porcija lazanja za oporavak od ove vijesti!
Također čisto zbog toga da ne bi bilo da se stvar neočekivano zakomplicira, neće škoditi ni da potpišete peticiju za obnavljanje 4. sezone serije. Samo proslijedite na link.

Check Also

Ekskluzivne fotke i novi detalji iz Marvelove serije Secret Invasion!

Vanity Fair je netom objavio galeriju ekskluzivnih fotografija iz nadolazeće Marvelove serije Secret Invasion, koje …

House of the Dragon: 2. sezona će imati manji broj epizoda nego prva

Otkriven je broj epizoda druge sezone HBO-ove fantasy serije House of the Dragon iliti Zmajeve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics