The Boysi su još brutalniji, još krvaviji i još luđi nego prije!

Kako bi nam kreatori ove neočekivano popularne i kvalitetne serije odmah dali do znanja da se ni najmanje neće suzdržavati od bizarnih opscenosti, dapače još će malo dodati gas, odmah u prvoj epizodi nove sezone počastili su nas užasnom i pamtljivom scenom. Supe (izraz za superjunake u The Boys svemiru koji ću u daljnjem tekstu koristiti) koji ima moć smanjivanja nalik Marvelovom Ant-Manu, smanjuje se kako bi svom partneru ušao u uretru i masirao mu je na njegovo zadovoljstvo. Počašćeni smo prizorom iz unutrašnjosti penisa u kojem navedeni Supe zbog prethodnog šmrkanja kokaina naglo dobije poriv za kihanjem, a kada to i učini, nenadano se vrati u svoju prirodnu veličinu uzrokujući eksploziju njegovog partnera na najkrvaviji mogući način. Nešto slično smo već vidjeli u pilotu The Boysa kada je Hughiejeva (Jack Quaid) tadašnja djevojka eksplodirala jer je A-Train (Jessie T. Usher) prošao kroz nju. Samo ću dodati kako ovo nije ni približno najbizarnija i najodvratnija smrt na ekranu u ovoj sezoni.

The Boys je u svoje tri godine prikazivanja uspjela biti serija koja je konzistentna kvalitetom te je pomalo dodavala određene elemente i na taj način poboljšavala dojam bez da je izgubila fokus i otišla u nekom potpuno drugom smjeru. Priča je sada nešto zamršenija, upoznali smo lepezu likova od kojih je čitav ansambl glumaca u vrhunskoj formi, ali su Butcher (Karl Urban) i Homelander (Antony Starr) i dalje prve violine na čijoj se karizmi (Urban) i sirovim glumačkim sposobnostima (Starr) bazira ogromna količina privlačnosti serije.

Predložak po kojem je serija rađena je strip autora Gartha Ennisa i Daricka Robertsona. Ako je nešto u seriji bjelodano, onda je to estetika i nasilje nalik onome što bi danas objedinili pod pojmom “stripovski”. Iako standarde toga danas postavljaju Marvelovi te DC-jevi filmovi, The Boys puno više podsjeća na sada već kultni stripovsko-superherojski film iz 2009. godine Watchmen. Radnja u seriji poprilično je odmakla od onoga što se odvija u stripu (iako svaka epizoda dijeli naziv s nekim od brojeva stripa), a iako je ovo jedna od najnasilnijih i najvulgarnijih serija današnjice, ipak je osjetno blaža od onoga što se događa u stripu. Razlika između ta dva medija mora postojati i zasad nemam nikakve zamjerke što je tomu tako.

Priča treće sezone glavne junake smješta u srce Manhattana u Flatiron zgradu na njen najviši kat. Hughie je postao važna faca u novoosnovanom Birou za superherojske slučajeve, a njegova veza s Annie/Starlight (Erin Moriarty) sada je javno obznanjena i nepresušan je izvor za žuti tisak. Annie je postala dokapetanica Sedmorke što Homelanderu nikako ne sjeda. Nju je na to mjesto postavio Stan Edgar (Giancarlo Esposito) koji naizgled izrazito vješto igra igru kontroliranja Homelandera i profitabilnog vođenja korporacije Vaught pod čijom su ingerencijom svi najjači Supesi. Hughie sada zakonski ima ovlasti iznad Butchera i nameće se kao novi vođa skupine za što smo svi znali da ne može potrajati. Pod Hughiejevim vodstvom, Dečki su postali zaposlenici pod ugovorom Biroa za obavljanje najprljavijih poslova vezanih za Supese.

Prije nego što je postojala skupina Supesa pod imenom The Seven tj. Sedmorka, doznajemo da je postojala slična ekipa pod imenom Payback Team. Njen predvodnik, Homelander prije Homelandera, dakle njen najjači član, bio je Soldier Boy. On je potpuno novi dodatak seriji i u njegov kostim uskočio je Janson Ackles, najpoznatiji po ulozi Deana Winchestera iz serije Supernatural. Ackles izvrsno nosi ogroman dio radnje na svojim leđima i iako bi on trebao poslužiti kao protuteža Homelanderu, ispada da je on mizogeni šovinist i nasilnik jednako kao i Homelander, samo u retro verziji. Kao i priče većine pojedinačnih likova, ono što se događa tijekom osam epizoda sa Soldier Boyem uglavnom je potpuno neočekivano te je Ackles to savršeno kanalizirao.

The Boys

Jedan od najpozitivnijih elemenata serije od njenih početaka je odvažnost da bude politična. Satira stvarnoga svijeta povremeno je namjerno pojačana do komičnih razmjera, ali to nikada nije bilo odbojno ili nezanimljivo. Ponekad me pojedine serije izbace iz takta svojim očitim političkim agendama ili pak očitim bježanjem od bilo kakvog ozbiljnijeg mišljenja, međutim The Boys ne bira koga i kada će podbosti te ismijati stoga na taj način djeluje kao kritika svih političkih opredjeljenja i mišljenja. Homelander je zapravo verzija Donalda Trumpa sa supermoćima, a u jednom navratu ga je Stan Edgar savršeno okarakterizirao kao “manchilda”.

U ovoj sezoni radnja je nešto kompliciranija nego je to bio slučaj u prethodnima, međutim kvaliteta scenarija se nije umanjila te izuzev nekoliko trenutaka nisam našao previše rupa u radnji. Ono što me oduševljavalo su najsitnije interakcije između likova, a dobar primjer toga je komunikacija Annie i Hughieja pred kraj sezone kada je Annie dokazala da je bila u pravu, ali se suzdržavala to reći Hughieju u lice. On je to primijetio te joj je sam ponudio da si olakša dušu i jednostavno kaže “I told you so!”. To je ujedno humoristično, simpatično i pokazatelj kako naizgled otrcani razgovori u ovoj seriji to nisu.

Naravno, s ovolikom količinom likova serija povremeno ne daje dovoljno prostora nekim od njih dok su neki drugi neočekivano dobili priliku zasjati. Čak sam se uspio iznenaditi s kime sam sve suosjećao tijekom trajanja sezone. Queen Maeve (Dominique McElligott) je imala izuzetno jaku i važnu ulogu za razliku od prethodnih sezona i uživao sam u svakom trenutku koji je provela na ekranu. The Deep (Chace Crawford) je ponovno možda i najgluplji član Sedmorke, ali je zbog toga nebrojeno puta uhvaćen u bizarno-odvratnim situacijama koje su u jednakoj mjeri šokantne i duhovite. Butcher je još mračniji i negativniji lik ove sezone naspram prethodnih, ali je i dalje teško navijati protiv njega.

The Boys

Moram priznati da sam The Boyse pogledao u svojoj cijelosti od prve do ove posljednje sezone u jednom dahu, u svega dva tjedna, pa sam bio lišen čekanja po tjedan dana (i po godinu ili dvije između sezona) na svaku epizodu za što mislim da je dobra stvar prilikom gledanja ove serije. Nakon što sam pogledao ovogodišnje finale mogu sa sigurnošću tvrditi da je ovo najbolja superherojska serija do sada. Beskrajno satirična i duhovita, i jedino što bi nove gledatelje moglo odbiti je količina brutalnog nasilja koje je sveprisutno. Željno iščekujem nove sezone i uvjeren sam kako će kvalitativno Boysi ostati na visokom nivou.

Usputne opservacije:

  • Annie tj. Starlight je pomalo ograničena i neiskorištena u svojim doprinosima kao Supe, ali je izrazito korisna kao influencer.
  • Potpuno novi lik koji je kratko dobio priliku zasjati zove se Supersonic (Miles Gaston Villanueva), a njegov najveći doprinos je grozomorna i užasno zarazna pjesma You’ve Got A License To Drive (Me Crazy) pa ju obavezno poslušajte. Danima vam neće izaći iz ušiju.
  • Frenchie je najmanje iskorišten lik u sezoni i najmanje važan član The Boysa
  • Kimiko (Karen Fukuhara) je također pomalo u drugom planu, ali hej, barem je dobila cijelu mjuzikl sekvencu zajedno s Frenchiejem
  • Povremeno sam primijetio nekonzistentnosti u moćima likova, ali ništa što bi me potpuno izbacilo iz kolosjeka
  • Ključ zapleta ove sezone je nova vrsta Compound V-ja koju u sebe mogu ubrizgati obični ljudi i imati supermoći 24 sata. Osobno mi se nije pretjerano dopao ovakav ubačeni mehanizam zapleta.
  • Jedna od najneugodnijih scena u kojima sam fizički osjećao laganu mučninu je tren kada je Homelander natjerao Deepa da pojede svog prijatelja, hobotnicu Timothyja dok je još živ
  • Saznajemo mnogo pozadinskih detalja o Black Noireu, a uz njega su prisutni i crtani likovi koji razgovaraju s njim. Još jedan zabavan i luckast detalj.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

One comment

  1. Ova serija je jedan od primjera svega lošeg s današjom produkcijom. S jedne strane imamo woke smeće, a s druge brutalno i potpuno banalizirano nasilje upakirano u ispraznu ‘marvel’ estetiku. end of rant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics