The Boys, ili kako sam zamrzio superheroje

Vaš životni san je postati superheroj i cijeli svoj život posvetili ste tome. Od malena mama vas je vozila na svako superherojsko natjecanje. Svaki dan vježbate i želite postati najbolji kako biste mogli pomoći drugim herojima i zajednički spasiti svijet. Dok jednog dana ne upadnete u panteon najvećih superheroja današnjice i vašoj sreći nema kraja, konačno ćete bok uz bok najvećih heroja boriti se protiv zla. Za mir u svijetu! No, sve što dobijete su hladni pogledi, proračunati korporativni biznis i za kraj kao šlag na torti – prisilno pušenje kite najvećem superbezveznjaku u timu. Hladan tuš.

Svijet superheroja u „The Boys“ je hladan i nemilosrdan, korporativni biznis koji se odvija ispred ljudskog stada ovaca koji obožavaju i prate svaki korak svojih obožavanih, praktički štovanih nadljudskih heroja. Superherojstvo je monetizirano, najjača valuta u Americi koja postoji. Oni su superjunaci, spasitelji demokracije i pravde, od milja (ili pogrdno) zvani Supes, odnosno Supači.

The Boys je adaptacija istoimenog strip serijala Gartha Ennisa i Daricka Robertsona koji je izlazio u 74 broja izdavača Dynamite Entertainment. Taj serijal trebao je biti Propovjednik Propovjednika, još liberalniji, nasilniji i s više eksplicitnog seksualnog sadržaja. Iako je Ennisov Propovjednik koji je izašao u Vertigu, izdavački liberalnijoj ediciji DC Comicsa, milljama daleko od DC-jevog superjunačkog mainstreama, Ennis je u manjoj kući imao slobodnije ruke radeći što želi sa scenarijem. Serijal je postigao relativno zapažen uspjeh, dakako manji od drugih poznatijih Ennisovih kreacija, no Ennisovi obožavatelji rado prate sve njegove stripovske egzibicije. Adaptacije se prihvatio Amazon Prime Video, koji u svojoj liniji Amazon Originals broji odličnu seriju „The Man in the High Castle“, prihvatio se četvrte sezone „The Expanse“, a u planu je i visoko očekivana fantasy serija „The Wheel of Time“. Produkciju serije razvili su Eric Kripke (Supernatural), Evan Goldberg i Seth Rogen (Preacher).

O čemu se radi? Nalazimo se u sadašnjici, gdje su superherojstvo i superheroji postali normalna svakodnevica. Sedam najvećih superheroja tvore Sedmorku, superherojski tim koji radi za brzorastuću kompaniju „Voight“. Život i djelovanje superheroja u potpunosti je podređen kompaniji, a kompanija prati i planira svaki njihov korak, radeći pomno marketinške strategije kako bi promovirala svoje nadljude i smještala ih u svaki kutak svakodnevice. Na čelu Sedmorke je Homelander, najmoćniji nadčovjek, praktično imitacija Supermana sa svojim moćima nadljudske snage, letenja i laserskih očiju. Izrazito je hladan i proračunat, upitno inteligentan, no emocionalno vrlo nezreo i nestabilan. Ovaj „zli“ Superman ima sve osobine psihopata i sadista, no zahvaljujući korporativnoj strategiji koja podrazumijeva odličan imidž, sve se to odvija skriveno od očiju običnih ljudi. Kako će serija odmicati, Homelander će postajati sve intrigantniji i njegove poteze sve će se teže moći predvidjeti. On je otuđen od čovječanstva, smatra ljude nevažnima i manje vrijednima u odnosu na njih bogove.

Homelander: „I’m the world’s greatest superhero. I can do whatever the fuck I want.

The Boys

Sedmorka su svojevrsna kombinacija DC-jeve Lige pravde i Mooreovih Watchmena, atipični superheroji kad ih usporedimo s mainstreamom. Ostatak tima čine Queen Maeve, The Deep, A-Train, Black Noir, Translucent i Starlight, najnovija članica koja je zamijenila umirovljenog Lamplightera. Na čelu korporacije Voight je proračunata kučka Mrs. Stillwell, a Uprava kompanije poznata je pod nazivom 82. Stillwellica i Homelander imaju vrlo delikatan odnos.

I s druge strane ovih Bogova imamo skupinu The Boys. A-Train, jedan od superheroja, doslovno rastrančira pred mladićevim očima njegovu curu Robin. Mladi i neiskusni Hughie nađe se u beznađu i gnjevu, a kao spas niotkuda pojavi se Butcher. Predlaže mu suradnju kako bi se zajedno osvetili nemarnim superherojima. Hugh prihvaća, i nakon što se stvari otmu kontroli s otmicom superheroja Translucenta, Butcher ponovno okuplja svoju staru ekipu kako bi poveo novi križarski rat sa superherojima. I tako nastaju „The Boys“, ili Dečki, iako to nigdje nije eksplicitno rečeno, nego se Bucher samo tako obraća ekipi. Dečki su – William „Bill“ Butcher, Mother’s Milk, Franchie, Female of the species i Hugh „Hughie“ Campbell. Vođe ovih suprotivih timova rasturaju kao likovi, i glumački i verbalno. Karl Urban kao Butcher, s izrazitim škotskim naglaskom u seriji – a sjetimo se da je Urban novozelandski glumac njemačkog porijekla (Dredd). Impozantnog Homelandera glumi Antony Starr, poznatiji iz serije Banshee.

Butcher: „That’s where the Boys come in, spank the bastards when they get out of line.

The Boys

Serija je inače izrazito usmjerena na svoje likove, pratimo karakterne epizode svakog od njih. Njihove riječi, njihova djela prikazuju nam kakvi oni doista jesu, a s druge strane vidimo i onu skrivenu stranu koju vidi javnost preko raznih medija koji su dio marketinške strategije menadžmenta Voighta – kad pričamo o Sedmorci recimo. Oni su lijepi i moćni Bogovi, milosrdni i altruistički. No, cilj za Dečke je raskrinkati Supače i prikazati ih u pravom svjetlu, da su njihove moći jedino što ih razlikuje od običnih ljudi. Oni ne samo da nisu bogovi nego su još i gori kao osobe.

The Boys nije za djecu, a bome nije ni za gadljive. Grafičko nasilje, ekstremno komadanje svaki put kad dolazi do sukoba, eksplicitna vulgarnost, seksualni sadržaj i politička nekorektnost. I izvrsne replike! Kao i svi serijali Gartha Ennisa. No, sve se to uklapa u karakter likova i nastale situacije. Nema crno-bijelog, dobro i zlog, sve se odvija negdje u sredini. Ako izuzmemo nekolicinu naivaca, naravno. Bucherova slijepa neutaživa strast za osvetom ne preza do ničega. Besramno se služi svima od kojih ima koristi i nisu mu problem leševi preko kojih mora proći da bi stigao do cilja. Upravo ta nepredvidljivost i ambivalentnost karaktera dvije sukobljene skupine dovodi gledatelja do konstantne napetosti i neizvjesnosti što će se dogoditi sljedeće. S ovom serijom morate stalno biti spremni na sve. Neće vam se sviđati svi postupci likova, no takav je taj fiktivni život. Homelander i Butcher su fiksne točke serijala i izrazito jaki karakteri koji će privlačiti ekipu i događaje oko njih. Sorry Butcheru, ali Homelanderu se barem mogu priznati otegotne okolnosti, čovjek je ipak odrastao bez ljudske empatije kao laboratorijski zamorac, no Butcher ponekad nema isprike za svoje postupke. Mržnja ga zasljepljuje. Ponekad je zaista tanka linija između zla i dobra.

The Boys

Prva sezona sadrži osam epizoda i recimo da je radnja zaokružena jednom cjelinom. Amazon je već prema rezultatima prvih prikazivanja odobrio i drugu sezonu. Tako da evo razloga veselju novopečenim fanovima. Serija je izrazito provokativna, ali pametno napisana i vjerujem da ćete bez problema prepoznati i podržati njene kvalitete. Već neko vrijeme naučili smo da superheroji nisu med i mlijeko. Počevši s Watchmenima, te nedavnim serijalima Punisher ili Doom patrol – superheroji su sve samo ne junaci bez mane i grijeha na duši. Oni su također isto ljudi, nesavršeni, a ima i onih koji su zbog specifičnih uvjeta u kojima su odrastali i živjeli potpuno otuđeni od čovjeka. The Boys je tako odličan uvid u nadčovjeka i kako bi nadčovjek funkcionirao u današnjem svijetu korporativne Amerike. Završavamo u stilu Billyja Butchera, s jednim od njegovih bisera usmjerenih Supačima…

Butcher: “Pardon my French, fuck those fuckers.

Što se tiče novosti za drugu sezonu upravo je otkriveno kako će se zvijezde serije Timeless, Goran Višnjić i Claudia Doumit pridružiti glumačkoj ekipi. Višnjić će tumačiti Alistaira Adana, karizmatičnog ali sjenovitog vođu misteriozne crkve, dok će Doumit tumačiti Victoriju Neuman, mladu kongresnicu.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

One comment

  1. Prvo, serija zapravo nije o superherojima, nego o današnjim političkim, gospodarskim i medijskim moćnicima propadajuće zapadne civilizacije. Drugo, “pušenje kite”, vidim da se i Inverzija pridružila prevladavajućem kontemporativnom izričajnom primitivizmu, čestitam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics