Terra Nova, pogled s početka

Ove retke ispisujem neposredno poslije odgledane prve dvije epizode,  Genesis Part 1 & 2 te Instinct. Odmah na početku moram biti iskrena i priznati da su mi očekivanja bila puno veća. S druge strane ne mogu zanemariti činjenicu da nam televizija pati od kroničnog nedostatka maštovitih serija, pogotovo onih s predznakom sf-a. Očekivanja su bila velika jer je serija najavljivana kao veliki televizijski spektakl kakav još nismo imali prilike vidjeti. Imena vezana uz taj projekt, poput Spielberga i Brage, više su odmogla i postavila letvicu zaista visoko. U konačnici mislim da ima dovoljno prostora da se serija uzdigne s trenutnog nivoa. Treba se samo još više posvetiti vizualnim iznenađenjima, pošteno se posvetiti dijalozima, unijeti više misterije i mitologije u priču te zatomiti efekt sapunice između likova. Mislim da bi se mogli ugodno iznenaditi nakon nekog vremena. Trenutna ocjena na Imdb-u je 7,1 prema ocjeni 6,783 korisnika.

Priča započinje uvodom u svijet 2149. godine. Zemlja je umirući planet koji pati od prevelikog zagađenja i prenapučenosti. Šansa za čovječanstvo je portal koji vodi do Terra Nove; kolonije na Zemlji u njezinoj 85 milijuna godina staroj prošlosti. No to nije ‘naša’ Zemlja, nego jedna od alternativnih verzija, pa nema devastirajućih posljedice za budućnost (koja se u tom slučaju vjerojatno ne bi ni dogodila). Mjesto koje su kolonisti odabrali za svoj dom je prekrasno i prepuno čudesnih stvorenja koje tek treba upoznati. Puno njih predstavlja ozbiljnu prijetnju u preživljavanju kolonije. S obzirom da scenaristima nije bilo dovoljno neprijateljstva iz prirode, u igri su se našli i tzv. Sixersi, kolonisti koji su se odmetnuli i bore se iz još neutvrđenih razloga sa stanovnicima Terra Nove. Glavni likovi oko kojih se razvila prava mala sapunica jesu oni obitelj Shanon. Majka je doktorica Elisabeth (Shelly Conn), tata policajac Jim (Jason O’Mara) i njihovo troje djece Josh (London Liboiron), Maddy (Naomi Scott) te Zoe (Alana Monsour). Vođa kolonije je Nathaniel Taylor (Stephan Lang). On je ujedno i prvi kolonist Terra Nove. Vođa Sixersa – frakcije koja je stigla na šestom hodočašću je Mira (Christine Adams).

Prva sezona trebala bi imati ukupno 13 epizoda. Budžet za svaku od njih je, osim pilota koji je bio puno skuplji, oko 4 milijuna dolara. Kreatori serije su Kelly Marcel i Craig Silverstain. Producenti su već spomenuti Steven Spielberg i Brannon Braga te Peter Chernin i Réne Echevarria.

Check Also

The Legend of Vox Machina: perolaka zabava za ljubitelje D&D-a

The Legend of Vox Machina fascinantan je i frustrirajući projekt. Amazonova animirana serija solidna je …

Black Knight: relativno uzbudljiva avantura, ako uspijete ignorirati očite nedostatke

Korejska distopijska serija Black Knight neće postati idući fenomen na Netflixu, ali će vam relativno …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics