Prvi teaser za Star Trek fan film Axanar: The Gathering Storm

Da dobro ste pročitali. Kontroverzna fan produkcija, koja je izazvala neočekivanu pozornost nositelja licence CBS-a i Paramounta, te rezultirala jednom od medijski najpraćenijih sudskih parnica u žanru, da ne govorimo o dubokoj podjeli fandoma, dobila je svoj prvi pravi teaser. Video je kratkog trajanja i počinje kultnim govorom američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja, s početka svemirske utrke, kao i snimkama jednako ikonske Saturn V rakete, da se potom promijeni u USS Ares. Ovo je i prvi moment da vidimo glavnu postavu fanovskog filma, uključujući njegovog nimalo manje kontroverznog kreatora Aleca Petersa, ali i J.G. Hertzlera kojega će fanovi franšize prepoznati kao generala (a potom kancelara) Martoka iz DS9-a. Ovoga puta Hertzler je stolicu klingonske ptice grabljivice zamjenio onom federacijskog zvjezdanog broda, i to u ulozi Admirala Samuela Travisa. Dok Peters igra kapetana Gartha od Izara (viđenog u TOS „Whom Gods destroy“.)

Axanar: The Gathering Storm, zamišljen je kao dva kratka filma u trajanju od 15 minuta, kao kompromis i okončanje sudske parnice, koju su CBS i Paramount pokrenuli protiv Petersova studija, Axanar productions. Tako je čini se, konačno završila jedna od najtragičnijih priča Star Trek fan produkcije. Prisjetimo se, Peters je izazvao ogromnu pozornost fanova još 2015. kada je pokrenuo Kickstarter za kratki intro film u puno veću i raskošniju produkciju. Kratki doku-film Prelude to Axanar skupio je oko 100.000 dolara, i pokazao da i fan film može parirati onima velikih studija. Ne samo da smo imali priliku vidjeti neke od zaista odličnih specijalnih efekata, nego je Peters uspio okupiti zaista impresivnu glumačku postavu (uključujući osim Hertzlera, i velikane žanra kao Garyja Grahama, Tonyja Todda i Kate Vernon (Battlestar Galactica). Drugi Kickstarter za film „Axanar“ skupio je preko 600.000 dolara, što je garantiralo visokokvalitetni fanovski film.

No, ovakva raskošna produkcija privukla je pažnju vlasnika licence, budući da se pokazalo da je Peters koristio tuđi IP u svrhu vlastitog profita. Naime, novac od Kickstartera namijenio je dijelom za isplatu glumaca, a dijelom za najam studija, koji je potom iznajmljivao drugim produkcijama. Također, Peters je radio merchandise vezan za projekt, na koji nije imao pravo. Sve ovo rezultiralo je jednom od najživopisnijih tužbi, u kojoj je među ostalima Peters optužen za kršenje velikog broja copyright elemenata, od vulkanskih uši, do modela ptice grabljivice. Da se izbjegne slična situacija, uvedena su striktna pravila za buduće fan produkcije, dok je kao kolaterarna žrtva stradao popularni fanovski serijal „Star Trek Continues“. Osim uvođenja pravila, i redefiniranja fan film produkcije, ova tužba izazvala je veliki interes, ali i bijes dijela fanova, da bi nakon više od godine, obje stranke konačno dogovorile kompromis – film koji ćemo uskoro imati priliku pogledati.

Check Also

Furiosa: prvi trailer za prikvel hita Mad Max: Fury Road

O kakav dan! Warner Bros. je u sklopu eventa CCXP u Brazilu objavio prvi teaser …

Fallout: otkriven je sinopsis i galerija fotki za Amazonovu adaptaciju

Prvi pogled na Amazonovu seriju Fallout smo tehnički dobili još prošle godine kada je objavljena …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics