Swamp Thing: Saga o Čudovištu iz močvare

Saga o Čudovištu iz močvare nastala je na stripovskom mediju davne 1971. godine u izdanju DC Comicsa. Njegovi stripovski očevi su scenarist Len Wein i crtač Bernie Wrightson. Do devedesetih godina prošlog stoljeća serijal o Čudovištu stekao je određenu popularnost te izrodio dva cjelovečernja filma, televizijsku seriju od tri sezone, animiranu seriju, a 2019. živjet će i kratko vrijeme na streaming servisu DC universe. Swamp Thing je postala poznata kao serija koja je ukinuta i prije nego je prikazana. I to usprkos pozitivnim reakcijama. Mada, logika nije baš prepoznatljiva, kakve koristi ima za platformu, ako ukineš seriju i prije nego si je prikazao do kraja? Koliko će ljudi ići u pustolovinu gledanja serije ako znaju da će na kraju dobiti cliffhanger koji nikad neće biti razriješen ili će u najboljem slučaju, serija završiti nespretno sklepanim krajem? Serijal je izvorno trebao imati 13 epizoda u trajanju od sat vremena, no tijekom snimanja epizode su skraćene na 45 minuta (s iznimkom prve od sat vremena), a sezona skraćena na 10 epizoda. Razlozi su djelomično poznati, a dijelom nepoznati. Skraćivanja su navodno posljedica kreativnih nesuglasica između krovne kompanije, producentske kuće i streaming platforme, a do otkazivanja je najvjerojatnije došlo zbog financija. U igri su i možebitni nepoznati planovi novokreiranog DC universe servisa koji kreće u nekom drugom smjeru? Kakav god bio odgovor, u svakom je slučaju nepovoljan za seriju. Kako smo trenutno u iščekivanju posljednje desete epizode (Loose Ends), vidjet ćemo kako zapravo završava (najavljeno je da trebamo obratiti pozornost i na nešto iza odjavne špice!)

Osamdesetih godina, najviše zahvaljujući stripovskom bardu Alanu Mooreu, serijal biva dignut na sasvim neki drugi nivo kvalitete. Od mediokritetnog superherojskog stripa Moore diže Čudovište na pijedestal tijekom svog pisanja, da bi ga kasnije predao također zanimljivim scenaristima koji su Čudovište odveli u nove vrhunce. Nakon toga zanimanje blijedi, te u novom tisućljeću serijal ne doseže svoju nekadašnju slavu. I tako dolazimo do novog DC-jevog streaming servisa i nove serije, ali pod starim i prepoznatljivim nazivom – Swamp Thing.

Swamp Thing

O čemu se ovdje radi? Dr. Abigail „Abby“ Crane (Crystal Reed – Teen Wolf, Gotham), najveći stručnjak za zarazne bolesti CDC centra dolazi u Marais, močvarni gradić svoje mladosti kako bi se borila protiv nove i naizgled neizlječive zarazne bolesti. Tijekom svojih istraživanja sreće otkačenog znanstvenika Alexa Hollanda (Andy Bean) koji prati tajanstvene pojave u okružnim močvarnim područjima. No, Alex uskoro umire u močvari nakon čega ga tajanstveni močvarni procesi koje je istraživao pretvore u elementarno biće zvano Swamp Thing! Čudovište iz močvare ubrzo postaje zaštitnik močvare i štiti ljude od negativnih sila koje se stvaraju močvari, ali i od različitih individua s malicioznim namjerama. Močvarko može pristupiti kolektivnoj staničnoj memoriji Zelenila, kao i upravljati procesima rasta biljaka i manipulirati njima u svoje svrhe. Pojavljuje se i elementarni neprijatelj Močvarku – The Rot, koje polagano proždire i kvari Zelenilo. I dok Abby spoznaje tko je zapravo Swamp Thing, Alex se bori s činjenicom da više nije ljudsko biće.

Osim dvoje glavnih likova, svi ostali balansiraju na granici dobra i zla. Zakleti neprijatelj Čudovištu je Avery Sunderland (Will Patton – Falling skies, Armageddon, The Punisher), iza koga stoji multinacionalna kompanija Conclave. Avery je klasični negativac slatkog jezika koji sebe i svoje nezakonite poduhvate svojim sugrađanima prikazuje kao altruističke činove koji će zajednici donijeti samo dobro. No, u svojim poduhvatima ne mari za žrtve. Avery radi blisko s biologom Jasonom Woodrueom (Kevin Durand – Robin Hood) na projektu ubrzanja biljnih bioloških procesa.

Swamp Thing

Serija uključuje niz stripovskih junaka koji se povremeno pojavljuju sa zasad nepoznatim namjerama i svrhama – zagonetni Phantom Stranger koji vuče smrtnicima nepoznate poteze, vudu vještica Madame Xanadu, Blue Devil (Ian Ziering iz Beverly Hillsa, vau!), znanstvenik Jason Woodrue odnosno Floronic Man iz stripa, a tko zna koliko bi se negativaca dovuklo kad bi se serija nastavila. Samo prezime glavne junakinje Crane i njezina mutna prošlost najavljuje jednu značajnu nepoznanicu koja bi se prije ili poslije morala iskristalizirati.

Kad je Alex u ljudskom obličju Močvarka, onda ga glumi u pravom kostimu drugi glumac malo nabusitije konstitucije, Derek Mears, kako se ne bi koristili specijalni efekti. Kostim Močvarka čak iznenađujuće dobro izgleda, a svi specijalni efekti upravljanja prirodom koje koristi Močvarko vrlo su realni. Močvara je idealni setting za horor serijal, njene mutne vode pravo su mjesto za rođenje i boravište praiskonskih zala. Mračne i tmurne boje naspram svjetlih boja Zelenila prikazuju prirodni kontrast drevne borbe Dobra protiv Zla u samom elementarnom smislu. Budući da znamo da je serija ionako kompresija puno većeg broja epizoda, radnja po mom osobnu sudu značajno brzo napreduje (nije sapunica), i mogu reći da nije nesklona preobratima. Duo glavnih junaka pomalo je neugledan, s obzirom na trend ljepuškastih glavnih junaka. Ne mogu reći da imaju karizmu boraca protiv iskonskih zala. No tko zna, tužno lice smotanog Andyja Beana koji glumi Močvarka u njegovom ljudskom obličju možda daje veću težinu transformaciji ljudskog bića u jedno biljkoliko biće iz koje nema povratka.

Sezona uskoro završava, i ako se ne dogodi neko čudo, ova sezona bit će i posljednja. Kako god bilo, mogu reći da putovanje močvarom s ekipom dosad nije bilo loše, zbog odličnog močvarnog i mračnog settinga i dovoljno intrigantnih zapleta i preobrata. Što donekle može kompenzirati malo lošiju dijalošku stranu među likovima. A kako je ovo i zabačeni močvarni kraj, očekivao sam istaknutiji redneckovski naglasak. Uz niz novih strip adaptacija, DC universe je uspio još jedanput dovesti na „male ekrane“ Čudovište iz močvare, barem na kratko. Ako ništa drugo da barem nagna neke od ljubitelja „superheroja“ – iako napominjem da je ovo horor, a ne superherojski strip – da postoji i tragični stripovski junak Čudovište iz močvare, te potraži neki do starijih, ali odličnih strip trejdova. Zagrebačka Fibra izdala je krucijalno razdoblje (Alana Moorea) Čudovišta iz močvare u određenom broju tomova. Pa kad i ako odgledate seriju, najbolja sljedeća stvar su stripovi!

Check Also

Furiosa: A Mad Max Saga – postapokaliptična poslastica s krivim protagonistom

Kad se pojavio na velikim ekranima prije deset godina (da, vrijeme brzo prolazi), „Mad Max: …

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics