Studio Ghibli na neko vrijeme prestaje s proizvodnjom svojih legendarnih crtanih filmova

 

04082014_studio-ghibli-logo

Studio Ghibli uzima predah od izrade filmova da bi ustanovio što i kako dalje. Razmišlja se o reorganizaciji i regrupiranju. To bi moglo značiti i prestanak proizvodnje filmova, ali isto tako i ne bi. Mnogi mediji su krivo prenijeli vijest, pa ne treba paničariti jer studio još nije mrtav. U prilog tome govori i činjenica da niti jedne velike japanske novine kao ni programi nisu prenijeli takvu vijest. Što će točno biti sa studijom Ghibli u budućnosti ne znamo, možda ne znaju ni oni sami u ovom trenutku, ali zato su i dali najavu o predahu da bi stavili stvari u perspektivu. Za sada nikakve finalne odluke još nisu donešene. Situacija podsjeća na ‘proljetno čiščenje’, prilagodbu novoj generaciji, jer je i sam Toshio Suzuki priznao da je Miyazakijevo umirovljenje s čela tvrtke imalo značajan utjecaj i da nakon toga nisu uspjeli pronaći dobar pravac, ali ponavljamo to nikako ne znači da to neće u konačnici uspjeti učiniti. U međuvremenu studio će brinuti o svojim zaštitnim znakovima, licenciranju već napravljenih filmova, održavanju njihovog fantastičnog muzeja smiještenog nedaleko od Tokya i čekati izvedive projekte.

Za one koji ne znaju studio su 1985. osnovali direktori Hayao Miyazaki i Isao Takahata s producentom Toshiom Suzukijem. Njihov prvi film bio je “Castle in the Sky”, pušten 1986. koji je zapravo napravljen za Topcraft, ali je upravo njegov uspjeh direktno doveo do stvaranja studija Ghibli. U posljednjih 29. godina stvorili su 20 dugometražnih animiranih filmova uključujući i klasike poput: “My Neighbor Totoro”, “Porco Rosso”, “Kiki’s Delivery Service”, “Princess Mononoke”, “Spirited Away”, “Howl’s Moving Castle”, “Ponyo”, “From Up on Poppy Hill”, “The Wind Rises”, “The Tale of Princess Kaguya” i “When Marnie Was There”, koji je tek počeo igrati u Japanu. Trailer za animirani film “When Marnie Was There” smo nedavno prenijeli, ukoliko ste ga propustili možete ga pogledati ovdje.

Mi želimo studiju Ghibli što brži pronalazak novog, uspješnog pravca kretanja, želimo im nove filmove po mogućnostima žanrovske jer su baš takvi najčešće izlazili kao ponajbolji njihovi uradci.

Check Also

Rebecca Ferguson pridružila se glumačkoj ekipi SF trilera Mercy

Rebecca Ferguson (Dune, Silo) glumit će uz Chrisa Pratta (The Tomorrow War, Jurassic World franšiza) …

Fallout: retro posteri glavnih likova serije!

Prime Video prvi je teaser trailer za seriju Fallout objavio još u prosincu 2023., a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics