Strange New Worlds: Old School Trek

Star Trek: Strange New Worlds, dugoočekivani serijal s Christopherom Pikeom (Anson Mount) kao kapetanom USS Enterprisea, konačno je doletio na male ekrane. I to s odličnom prvom epizodom, koja nas je nakon više od desetljeća podsjetila na onaj kvalitetni Old School Trek. I pružila nadu za blistavu budućnost franšize.

Povratak ikone

Očekivanja od „Strange New Worlds“ bila su velika. Ne samo da su glavni likovi serijala ikone Star Treka, već je tu i problem koji smo imali priliku vidjeti u „Discoveryju“, a to je Pikeova tragična sudbina. Incident u budućnosti ostaviti će Pikea nepokretnim i unakaženim. Očekivano, premijerna epizoda, nemaštovito nazvana istim imenom kao i sam serijal, spomenula je taj problem, ali i izbjegla da spomen ove tragedije obilježi radnju. Pikeova odluka da se zadrži na Zemlji tako je lako shvatljiva, ali unatoč zimskoj idili rodne Montane, ne treba dugo da se kapetan ponovno zaputi među zvijezde. Ovoga puta povod je nestanak njegove prve časnice, Number One iliti Une (Rebecca Romijn), koja je bila zadužena za nadzor pre-warp društva na planetu Kiley 279.

Pikeov dolazak na most Enterprisea, upoznaje nas i s ostatkom posade. Tu su poznati likovi: Nyota Uhura (Celia Rose Gooding), u ovom trenutku još kadetkinja, doktor M’Benga (Babs Olusanmokun), kao i medicinska sestra Christine Chapel (Jess Bush). No, ovo je miks starog i novog, te se popularnim likovima pridružuju i pridošlice: poručnica Erica Ortegas (Melissa Navia) i nova šefica osiguranja La’an Noonien Singh (Christina Chong), koja privremeno vrši dužnost prve časnice. A da zaokružimo dojam klasika, tu je naravno i Spock, kojega i dalje igra izvrsni Ethan Peck. Ovdje moram napomenuti i nešto jako bitno za Star Trek. Po prvi put nakon odlaska „Enterprisea“, shvatio sam tko je tko u brodskoj hijerarhiji, nešto što nije uspjelo drugim modernim Trek serijalima i nakon nekoliko sezona. Čak smo u prvoj epizodi imali priliku i vidjeti scenu u ready roomu, u kojoj smo mogli vidjeti zapovjedni kadar na djelu. Nakon emotivnih ispada koji ne priliče časnicima Zvjezdane flote, u nekim drugim serijalima, „Strange New Worlds“ je pravo osvježenje koje obećava.

Star Trek: Strange New Worlds

Staro je opet novo

Još jedna novina novog serijala je povratak konceptu zasebnih epizoda, tzv. „planete i vanzemaljaca tjedna.“ Ranije sam spomenuo podsjećanje na Pikeovu traumu, ali ako to zanemarimo, radnja epizode normalno funkcionira u vakuumu, te se može opet pogledati bez straha da smo nešto propustili. To omogućuje scenaristima više kreativne slobode, kao i mogućnost posvete klasičnim Trek temama. Ovoga tjedna to je bila ne baš suptilna paralela s našim društvom kroz prijetnju oružjem masovnog uništenja, ali smo dobili i pravu Trek soluciju.

Naime, kako su Pike i njegov tim otkrili, upravo je Zvjezdana flota zaslužna za to da su stanovnici Kileya 279 dobili pristup warp tehnologiji prije vremena. I da su umjesto istraživanja svemira, odlučili stvoriti warp bombu. Da spriječe tragediju, ali i spase Unu i ostatak njenog tima, Pike, Spock i La’an prerušavaju se u Kileyance i teleportiraju se na njihov planet. To vodi u nekoliko humorističnih scena, koje su pravo osvježenje u trenutnom trendu sivila i ozbiljnosti u Star Treku. Jer za razliku od njegovih kolega koji su dobro prihvatili genetsku modifikaciju, Spock ima problema s kratkim djelovanjem seruma. Ako tome pridodamo i lov Chapel za zbunjenim Kileyancem hodnicima Enterprisea, dobra zabava je zajamčena. I sve u sklopu radnje, bez nepotrebnog forsiranja ili izljeva emocija.

I sama solucija problema podsjetnik je na „zlatnu eru“ Treka. Da spriječi kataklizmu, kapetan Pike krši generalnu direktivu 1, koja zabranjuje miješanje u razvoj pre-warp civilizacije, te bez zadrške prikazuje Kileyanskom vodstvu, kao i ostatku Kileyanaca tragediju koja se dogodila Zemlji tijekom trećeg svjetskog rata. Samo da nakon toga ponudi kontramjeru koja budi još nešto dugo zapostavljeno u Star Treku – toliko potrebni optimizam i eskapizam. Pike poziva Kileyance da se pridruže Federaciji ujedinjenih planeta. Što oni i čine. Rezultat je kaleidoskop scena koji pokazuju Kileyansku djecu, studente i znanstvenike kako se pripremaju za warp-eru.

Star Trek: Strange New Worlds

Svemir, Posljednja granica

Na prvi pogled, radnja premijerne epizode je jednostavna, ali ako tome pridodamu izvrsnu glumu, kemiju među likovima, kao i sveokupnu atmosferu, rezultat je klasični Star Trek. Možda sam nakon nekoliko razočaravajućih sezona snizio kriterije, ali ne pamtim trenutak u kojem sam imao sličnu oduševljenu reakciju nego tijekom gledanja „Strange New Worlds.“ I sam kraj epizode, u kojem gledamo šume pod velikim staklenim kupolama orbitalne postaje Zvjezdane flote, dok Pike objašnjava La’an kako su Zemljani obnovili svoj planet nakon stravičnih ratova, pruža dobrodošli optimizam, koji je u trenutnom kaosu više potreban nego ikada prije.

Kad se Anson Mount ukazao na malim ekranima tijekom premijere druge sezone Star Trek: Discoveryja, postalo je jasno da njegova uloga ima ogromni potencijal, ali u zasebnom serijalu. Bila je to savršena kombinacija starog i novog. Tri godine kasnije, želja nam se ispunila, i to na najbolji mogući način. Pomalo ironično, prva epizoda Strange New Worlds poklopila se s finalom „Picarda“, i potvrdila da je modernom Treku potrebna korekcija kursa, i da je upravo ovaj miks klasičnog i modernog recept za uspjeh. Jer premijerna epizoda dugo očekivanog serijala Trek je koji smo čekali više od desetljeća. I ako se ostatak sezone nastavi u istom stilu, čini se da ćemo se vratiti na tu prepoznatljivu Posljednju granicu.

Dodatne opservacije:

  • Iako kratak, posjet Vulkanu bio je dodatni podsjetnik na „zlatnu eru“ Star Treka, i uvod u spektakularne vedute egzotičnih planeta. Dok je razgovor (a i više od toga) između Spocka i njegove zaručnice T’Pring (Gia Sandhu) ponudio uvertiru u kultnu epizodu TOS-a, „Amok Time.“
  • Još jedan homage TOS-u (ali i animiranoj seriji) je admiral Robert April, prvi kapetan Enterprisea.
  • USS Archer, brod zadužen za nadzor Kileya 279, je homage kapetanu Jonathanu Archeru, zapovjedniku Enterprisea NX-01. Jedino me začudilo da posadu broda čini samo tri člana. Nekako sam dobio dojam da je Archer bio veći brod.
  • Redizajnirani USS Enterprise smo već imali priliku vidjeti. Ali tek u ovoj epizodi shvatili smo kakav su odličan posao odradili majstori vizualnih efekata i scenografije. Kultni brod zadržao je prepoznatljivu retro atmosferu, ali u modernoj izvedbi. Umjesto muzeja, dobili smo viziju budućnosti u koju možemo povjerovati.
  • Neočekivan razvoj događaja koji bi mogao imati određen utjecaj na serijal, kao i Trek kanon je dolazak poručnika Kirka na samom kraju. Ali scenaristi su nas uspjeli zavarati. Umjesto lika koji je proslavio William Shatner, u narednim epizodama gledati ćemo brata Trek ikone, Samuela Kirka kojeg igra Dan Jeannotte. Sam Kirk prikazan je samo jednom, u TOS epizodi „Operation — Annihilate!“ gdje je doživio tragičan kraj.
  • Generalna naredba 1 na kraju epizode preimenovana je u puno poznatiju Prime Directive. Ovo je ujedno i podsjetnik na zbunjujuću terminologiju u TOS-u.
  • Jedini problem s radnjom epizode, i nepotrebni detalj je spomen mučenja La’an od strane Gorna. Moglo se i bez tih opisa.

Check Also

Spider-Man: Across the Spider-Verse – brže, više, jače… bolje?

Spider-Man: Into the Spider-Verse (Spider-Man: Putovanje kroz Spider-svijet) bio mi je najugodnije filmsko iznenađenje 2018., …

The Last Voyage of the Demeter: putovanje prokletih

Grof Drakula i njegova braća vampiri klasična su literarna čudovišta 19. stoljeća koja su u …

One comment

  1. Nisam baš nešto oduševljen,…djeluje kao neka pero laka kategorija,….star trek slikovnica. Čak bih rekao da je disco možda imao nešto bolji start, ali onda je ošo u krasan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics