Što gledati za Božić: 10 žanrovskih prijedloga!

Božićni blagdani obično spadaju u neobično razdoblje, većinom im se veseliš kao malo dijete i jedva ih čekaš, ali tu je i onaj sveprisutni stres da što prije zaključiš sve što ima veze s poslom, da kupiš sve te silne poklone, da nađeš vremena za prijatelje i obitelj, da se pobrineš za finu klopu i sto vrsta kolača, da urediš stan i okitiš bor… Uglavnom shvatili ste, nije sve divno i bajno koliko god ih iščekuješ, ali onaj osjećaj kad se fino naklopaš, zavučeš u krevet ili se ugodno smjestiš na kauč s obitelji ili pak vrlo dragim ljudima te ubacite prigodni film, dok ostatak sobe titra pod lampicama bora, to je naprosto fantastično. Na žalost nema baš puno žanrovskih filmova koje bi posebno izdvojili za takve večeri, i radi toga ćete nam oprostiti neka neizbježna ponavljanja, ali kako je ponavljanje majka znanja, slijedi nova/stara lista koja donosi dio magije Božića. Pogledajte ako već nekim čudom niste i javite nam u komentarima što mislite o našem izboru.

Gremlins/Gremlini (1984.)

Sramotno je koliko ljudi brzo zaboravi da su Gremlini božićni film. Gizmo je zapravo božićni dar mladom Billyju. Tražeći poklon za svog sina Billyja, izumitelj Randy Peltzer u kineskom se dućanu odluči za slatko, čudnovato stvorenje zvano Mogwai. Prije odlaska, vlasnik dućana ga upozorava na tri pravila kojih se Mogwaijev vlasnik obavezno mora pridržavati. Treba ga držati podalje od jakog svjetla, ne smije ga pustiti u kontakt s vodom i nikad ga ne smije hraniti poslije ponoći. Randy ga sasluša, pa se vraća u miran gradić Kingston Falls, gdje se Billy naprosto oduševi svojim novim prijateljem. Međutim, nepažnjom Billyja i njegovih prijatelja, na Gizma se prolije voda, zbog čega se on odjednom multiplicira te stvori velik broj zločeste braće, čudovišnih gremlina.

Groundhog Day/Beskrajni dan (1993.)

Ciničan, bahat i sebičan (ali urnebesno smiješan) meteorolog prisiljen je ponovno proživljavati jedan te isti dan sve dok ne učini ispravnu stvar. Ovaj simpatični film oduševio je i kritiku i publiku pa se i danas nalazi na brojnim listama najboljih komedija. Svojim izvrsnim scenarijem, duhovitim dijalozima i odličnom glumom plijeni pažnju i dvadeset godina nakon nastanka, i kod nas je gotovo svaki Božić na repertoaru.

The Nightmare Before Christmas/Predbožićna noćna mora (1993.)

U svijetu u kojem svaki praznik ima svoju zemlju, radnja prati neumjesnu strast Jacka Skellingtona, voljenoga Kralja Bundeva iz Grada Noći Vještica koji nadzire stvaranje svih demonskih radosti, strahova i iznenađenja, koje njegov praznik tradicionalno izvozi u „stvarni svijet“. Jacku je dosadila ista rutina i nalazi svoju novu svrhu kad slučajno nabasa u Božićni Grad koji ga je odmah osvojio. Vraća se kući i postaje opsjednut idejom da preuzme Božić pod svoju kontrolu. Angažira odane sugrađane da mu pomognu da postane novi Djed Božićnjak i da stvori poboljšanu verziju toga blagdana. No Jack uskoro otkriva da i najbolji planovi miševa i kostura mogu ozbiljno zastraniti.

The Polar Express/Polar Express (2004.)

Definitivno jedan od najmagičnijih filmova s popisa u kojem se može uživati iznova svake godine. Riječ je o izvrsnoj, uzbudljivoj i vrlo dirljivoj ekranizaciji istoimene slikovnice Chrisa Van Allsburga. Na Badnju večer jedan dječak počinje sumnjati u postojanje Djeda Mraza. Premda ga otac, majka i mlađa sestrica uvjeravaju da Djed Mraz uistinu postoji, dječak zaključi da darove za svu djecu svijeta nije moguće smjestiti u jednu vreću, kao i da nije izvedivo cijeli svijet obići tijekom samo jedne noći. Ono što slijedi je nezaboravno putovanje prema Sjevernom polu…

Hogfather/Djed Pras (2006.)

Hogswatch fest je u panici kada Djed Pras nestane. Smrt zauzima njegovo mjesto i donosi poklone, uz pomoć Archera. Udruženje ubojica počinje raditi svoje planove te Susan i Albert moraju hitno pronaći Djeda Prasa. No da bi to učinili moraju proći kroz niz nevjerojatnih avantura koje su uobičajene za Disksvijet. Pretpostavljamo da ste uhvatili referencu, radnja je bazirana na Pratchettovom neponovljivom Disksvijetu.

A Christmas Carol/Božićna priča (2009.)

Postoje deseci verzija priče o Ebenezeru Scroogeu, ali ona s najfantastičnijim i ponekad zastrašujućim elementima je definitvno ova. Snimljena prema književnom klasiku Charlesa Dickensa, u režiji Roberta Zemeckisa, ovo je bezvremena priča o imućnom ali iznimno škrtom starcu koji se mora suočiti s duhovima Božića prošlih, sadašnjih i budućih, koji pokušavaju unijeti malo dobrote u njegovo toliko hladno srce.

Rare Exports: A Christmas Tale (2010.)

Ako ste fan jezivog onda je ova uvrnuta blagdanska priča baš za vas. U sjevernoj Finskoj je Badnje veče, i “arheološko” iskopavanje otkriva pravog Deda Mraza. Ali ovaj Djed Mraz nije onaj kakvog biste poželjeli u svom gradu. Kada lokalna djeca počinju misteriozno nestajati, mladi Pietari i njegov otac Rauno uspjevaju zarobiti mitološko biće.

Krampus (2015.)

Za one koji žele zastrašujući Božić, postoji svega nekoliko blagdanskih horor poslastica jezivo divnih poput Krampusa. Kad se njegova disfunkcionalna obitelj tijekom blagdana sukobi, mladi Max gubi sve iluzije i okreće leđa Božiću. Nije svjestan da takvo pomanjkanje blagdanskog duha oslobađa Krampusov bijes: to je demonska sila prastarog zla koja namjerava kazniti nevjernike. Otvaraju se vrata pakla i omiljene blagdanske ikone pretvaraju se u monstruozna bića, opsjedaju kuću nesložne obitelji i tjeraju njezine članove da se bore jedni za druge ako žele preživjeti.

Anna and the Apocalypse (2017.)

Riječ je o parodiji radnjom smještenom u uspavani grad Little Haven kojem na Božić prijeti zombie apokalipsa. Anna i njeni prijatelji iz srednje škole primorani su na borbu, pjevanje i ples kako bi preživjeli i oduprli se hordama zombija koje su u nemilosrdnjoj potrazi za plijenom. Kako bi bili što uspješniji u svojoj borbi, udružiće se sa Anninim najboljim prijateljem Johnom i pokušati spasiti grad, svoje obitelji i profesore.

Klaus (2019.)

Ovaj divan animirani božićni film prati sebičnog poštara do njegove nove stanice u udaljenoj, neugodnoj predstraži, gdje susreće šumara s lepršavom bijelom bradom i sklonošću za izradu igračaka. Poštar i samozatajni izrađivač igračaka sklapaju nesvakidašnje prijateljstvo te donose veselje i toplinu hladnom, mračnom gradiću koji ih očajnički treba.

Check Also

Prvi pogled na Tron: Ares!

Disney je otkrio prvi pogled na Tron: Ares, koji predstavlja nastavak filma Tron: Legacy. Nemojte …

Prvi pogled na reboot filma The Crow!

Konačno smo dobili prvi pogled na reboot filma The Crow (Vrana), u vidu netom objavljenih …

One comment

  1. Jao, Gremlini, ise, zaboravio sam da to postoji!!! :O Kako sam to kao klinjo volio. Fkt hvala što si podsjetila haha. 😀
    *trči na piratske tražit najbolju rezoluciju*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics