Stephen Hawking kao ikona pop kulture

Stephen Hawking, britanski teoretski fizičar je preminuo danas, 14. ožujka 2018. u 76. godini života. On je također bio i ikona pop kulture te je za života inspirirao brojne glazbenike i filmaše, a u jednoj kultnoj žanrovskoj seriji (nemojte samo reći da ne znate kojoj) je kao hologram zaigrao poker s Einsteinom i Newtonom.

2012. godine Hawking je prvi puta gostovao u američkoj humorističnoj seriji Teorija velikog praska, koja je naširoko popularizirala svijet znanosti i znanstvenika. Zanimljivo je da upravo u tom prvom pojavljivanju u seriji on ispravlja rad Sheldona Coopera (Jim Parsons) na temu Higgsova bozona.

Hawking se pojavio u još jednom američkom slavnom humorističnom serijalu, u Simpsonima, i to prvi puta 1999. u epizodi “Spasili su Lisin mozak”, u kojoj Mensa, čija je Lisa članica, preuzima kontrolu nad Springfieldom. Springfield je Hawking ‘pohodio’ još tri puta, a nekoliko je puta gostovao i u drugom jednako popularnom animiranom serijalu Futurami. Kao crtani lik pojavio se 2005. godine u petoj sezoni The Fairly OddParents u epizodi “Remy Rides Again”.

“Pojaviti se u Simpsonsima je bilo vrlo zabavno, ali ne shvaćam ih preozbiljno, mada mislim da su odgovorno prikazali moj invaliditet”, izjavio je Hawking u jednom intervjuu iz 2005. godine.

Ne smijemo nikako zaboraviti spomenuti i seriju Majstori znanstvene fantastike iz 2007. godine čiji je domaćin bio upravo Stephen Hawking. Radi se o antologijskoj seriji koja je adaptirala znanstvenofantastične priče velikih autora kako bi stale u jednosatne epizode, koje je predvodio Hawking.

Kao veliki zagovornik britanske serije Crveni patuljak pojavio se u četverosatnom specijalu iz 1998. godine koji je bio emitiran povodom desete obljetnice te kultne serije. Ta je večer, koju je vodio Patrick Stewart iz Zvjezdanih staza, među ostalim uključivala i duhovito kuhanje, kviz između glumačke postave i obožavatelja te zanimljivosti Crvenoga patuljka od A do Z u kojima su sudjelovali slavni obožavatelji poput Hawkinga i Terryja Pratchetta.

S obzirom da se Hawking nazivao trekijem ne čudi da je bio gost i kultnih Zvjezdanih staza: Nove generacije, u kojima u prvom dijelu epizode “Descent” iz 1993. kao hologram igra poker s Datom, Einsteinom i Newtonom.

Check Also

Mora FM: (Znanstveno)fantastični spisateljski savjeti u novom domaćem podcastu!

24. ožujka 2022. godine izašla je prva epizoda More FM, podcasta o pisanju, objavljivanju i …

Danas počinje 07. Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon

Usprkos svim nedaćama i odgađanjima, ipak će se održati 07. Konvencija fantastike, igara i znanstvene …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics