Star Wars: Obi-Wan Kenobi, povratak ikone

I stigli smo do tog trenutka. Miniserija Star Wars: Obi-Wan Kenobi sletila je na male ekrane. Ovaj dugo očekivani povratak ikone zamišljen je kao zaokružena priča u šest epizoda. Točnije, na samom početku, nekad proslavljeni general Klonskih ratova, Jedi Master (i meme materijal) Obi-Wan Kenobi, trebao se vratiti u svom vlastitom filmu. Ali neuspjeh „Sola,“ filma koji je torpedirao (heh) sve antologijske samostalne Star Wars filmove, natjerao je Disney i Lucasfilm da promjene planove. Ali sada kada se slavni Jedi konačno vratio, pitanje je, da li je vrijedilo čekati?

Obi-Wan Kenobi

Bojim se da je nemoguće dati odgovor na to pitanje, jer smo imali priliku vidjeti samo prve dvije epizode (preostale četiri izlaziti će jednom tjedno). Ali ono što sa sigurnosti možemo reći, „Obi-Wan Kenobi“ nesumnjivo ima potencijala. Ewan McGregor potpuno je u elementu, očuvavši karizmu Jedi Mastera, više od dvadeset godina nakon „Osvete Sitha.“ Doduše, na početku serije prošlo je „samo“ deset godina od zlokobnog Order 66 koji je doveo do pada Jedija i Kenobijevog egzila na Tatooineu. Ne čudi da se Obi-Wan još bori s posljedicama najvećeg poraza u životu, i izbjegava bilo kakvu intervenciju u život stanovnika pustinjskog planeta. Njegov jedini zadatak, i jedina stvar koju obavlja s entuzijazmom je briga za malog Lukea Skywalkera.

Obi-Wan je napustio Jedi ideale, zakopao svoju prošlost usred pustinje, te se čak i bori bez korištenja Jedi moći. „Obi-Wan Kenobi“ priča je o metamorfozi ovog tragičnog lika iz „Osvete Sitha“ u „Novu Nadu.“ Gledati kako Obi-Wan postupno „oživljava“ pod stjecajem okolnosti, te se vraća bar nekim aspektima starog života, čisti je užitak. Što dovodi i do prvog iznenađenja serije. Jer Obi-Wan neće mirovinu provesti na na najpopularnijem ali i najmonotonijem planetu u dalekoj, dalekoj Galaksiji! Već na kraju prve epizode, Jedi Master odlazi u svemirsku avanturu, i to na puno živopisniju i dinamičniju lokaciju.

Obi-Wan Kenobi

Uspješna varka

Unatoč trailerima, koji su dali naslutiti da ćemo gledati kontemplativniju priču na monotonom pjeskovitom planetu, scenaristi su nas odlučili iznenaditi. Ovo bi mogao problem za puriste, budući da je prema kanonu, Obi-Wan sjedio 20 godina na Tatooineu štiteći malog Lukea Skywalkera. No nemojmo zaboraviti, još u starom expanded universeu, Kenobi je na par puta bio prisiljen napustiti planet. Zato pohvala scenaristima što su se odvažili na ovako hrabru odluku. I što su je odlično izveli. Jer radnja serije, iako fokusirana na titularnog heroja, nije nužno samo o njemu.

Tu dolazimo i do najugodnijeg iznenađenja serije. Bar u prve dvije epizode, radnja nije fokusirana isključivo na Jedi Mastera. Jedan od heroja ove nove priče je nitko drugi nego Lukeova sestra blizanka, princeza Leia Organa! Ovaj neočekivani lik je ujedno i najbolji element u radnji. Iako je Leina otmica (koja i izvuče Obi-Wana s monotonog planeta) pomalo forsirana, desetogodišnja princeza Organa je fenomenalan lik, odlično odigran od strane Vivienne Lyre Blair, koja s lakoćom krade svaku scenu. U kratko vrijeme uspjela je prikazati savršenu kombinaciju djetinje nevinosti i naivnosti s tvrdoglavošću, oštroumnošću i pronicljivošću koji će postati obilježje ikone. Mala Leia možda voli izbjegavati odgovornost, i sastanke u Senatu smatra ogromnom dosadom, ali već sada možemo prepoznati buntovnicu koja će deset godina kasnije pokrenuti revoluciju, srušiti Imperij i naposljetku postati lider Nove Republike.

Likovi, novi i stari

Redateljica Deborah Chow polako uranja gledatelje u svijet gdje je Jedi Order pao, zajedno sa Starom Republikom, i koji pati pod čizmom Galaktičke Imperije. Svijet je to u kojem su Jediji skoro pa nestali, dok one malobrojne lovi opasna organizacija Inkvizitora. Ironično, ovo je i naslabiji dio serijala, jer je trio Inkvizitora predvođen Velikim Inkvizitorom (Rupert Friend) jednostavno nezanimljiv. Možda je problem u tome da smo tek krenuli s radnjom, i nemamo kompletnu sliku, ali nesposobnost Inkvizitora i međusobni konflikti su klišei koji ovom serijalu nisu potrebni. Najveći problem je Treća Sestra, Reva Sevander (Moses Ingram), inkvizitorica s misterioznom prošlosti. Revina opsesija Kenobijem dovodi do nelogičnih i forsiranih postupaka, do te razine da postaje iritantno za gledanje. Stvarno se nadam da će u narednim epizodama lik smanjit doživljaje i da ćemo dobiti bar neko objašnjenje za takve postupke. Jer ako se nastavi, ne bi se čudio da joj Darth Vader odrubi glavu.

Od ostalih likova, valja izdvojiti povratnike iz „Osvete Sitha.“ Jimmy Smits uvijek je izvrstan kao senator Bail Organa, a tu je i Joel Egerton u ulozi Lukeova očuha Owena Larsa, koji nastavlja prkositi Obi-Wanu, i podsjećati ga na oholost Jedi Ordera koja je dovela do njihovog pada. Još jedno od iznenađenja je otimač male Leie, kojega igra nitko drugi nego legendarni Flea, basist Red Hot Chilli Peppersa. Kumail Nanjiani u ulozi varalice dobrog srca Haja Estree, pruža nam rijetku ali izuzetno dobrodošlu dozu humora u ovoj pretežno mračnoj seriji. A tu je i odlični emotivni cameo Temuere Morissona, kao klona veterana tragične sudbine.

Obi-Wan Kenobi

Put u legendu

Prve dvije epizode „Obi-Wan Kenobija“ obećavaju. Moram napomenuti da serija nije bez problema. Od forsiranih postupaka i odluka nekih likova, na trenutke razočaravajućih specijalnih efekata, te nekih elemenata radnje koje se lako moglo izbjeći, „Obi-Wan Kenobi“ ima mjesta za napredak. Ono što veseli je da je očito da su glumci investirani u radnju, i da su scenaristi i ostatak kreativnog tima voljni eksperimentirati. Ovo je samo po sebi ogroman izazov, jer je vremenski period u koji je serijal smješten već poprilično natrpan te čak i najmanja odluka može ugroziti kanon. A preostaje nam vidjeti i samog Sith Lorda – Dartha Vadera, kojeg ponovno igra Hayden Christensen.

Jer ovo je ipak „Obi-Wan Kenobi.“ Povratak lika koji smo čekali desetljećima. I sam Maestro – John Williams – vratio se po posljednji put u Star Wars, da ispuni prazninu i napravi temu za posljednjeg lika originalne trilogije. Upravo je ta glazbena tema – melankolična i herojska – i najbolja preporuka za serijal. Posljednje putovanje Star Wars ikone, koje će u svakom slučaju, ući u legendu.

Check Also

Nominacije za nagradu Hugo 2024.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2024., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2023. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

One comment

  1. Nije mi baš jasno kako i zašto, ali serija nažalost izgleda prilično jadno i na momente iritantno glupo (nitko ne može uhvatiti klinku koja trči brzinom 5km/h). Jel većina buđeta otišla na plaću Ewana Mcgregora ili što?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics