Star Wars: Ahsoka – Nova nada?

Kad su Disney i Lucasfilm ohrabreni uspjehom „Mandaloriana“ najavili čitav niz Star Wars igranih serija, jedan od naslova zaokupio je pozornost fanova. Riječ je o serijalu Ahsoka, u kojem glavnu ulogu ima Ahsoka Tano, lik kojeg pamtimo još iz animiranog serijala „Star Wars: The Clone Wars,“ ali i iz svojevrsnog nastavka „Star Wars: Rebels.“ Sve ove serijale potpisuje Dave Filoni, jedan od najvećih kreativnih umova Lucasfilma, ujedno i tvorac lika Ahsoke. A budući da je upravo Filoni i režiser novog serijala, očekivanja su velika. Nakon dvije odgledane epizode teško je reći da li će „Ahsoka“ opravdati očekivanja, ali potencijal itekako postoji.

Ahsoka

Povratak ratnice

2018. godine završio je animirani serijal „Rebels“ Davea Filonija, nastavak iznimno popularnog „The Clone Warsa.“ Premda su serije pokrivale različita razdoblja, klonske ratove i uspon Galaktičke Imperije, bile su povezane zajedničkim temama, nekim likovima i naravno dobro vidljivim autorovim potpisom. Ipak, za razliku od prethodnika, kraj „Rebelsa“ ostavio je sudbine likova u neizvjesnosti, dok su neke niti radnje ostale nedovršene. To se prije svega odnosi na protagonista Ezru Bridgera i glavnog antagonista, Grand admirala Thrawna, koje su svemirski kitovi Purrgil odvukli u neistražene regije galaksije tijekom završne bitke.

Već tada bilo je jasno da Filoni nije gotov s tom pričom, a onda se Ahsoka (Rosario Dawson) ukazala u drugoj sezoni „Mandaloriana.“ A spomenuto je i ime plavokožog Grand admirala. Ubrzo nakon toga, objavljeno je da će nekadašnja Jedi ratnica dobiti i svoj serijal, te da će se priča fokusirati upravo na potragu za Ezrom i Thrawnom. Sve ovo „Ahsoku“ čini nastavkom dva animirana serijala, što ima i dobre i loše strane. Jer već u prve dvije epizode vidljivo je da Filoni posvećuje veliku pozornost fanovima, tako da u radnju dovlači poznate likove, dok su easter eggovi sveprisutni. Vještice Dathomira, loth mačke, mandalorijski oklop, mural, bijeli lightsaberi, brod Ghost, sve su to elementi koje ćete, ako ste gledali „Rebelse“ odmah prepoznati. A tu su naravno i Filonijevi sveprisutni vukovi.

Ahsoka

Stari i novi likovi

Budući da je ovo nastavak, vratili su se i poznati likovi, koji su odlično uklopljeni u radnju. Ahsoka Tano (Rosario Dawson), nekadašnji padawan Anakina Skywalkera, nakon napuštanja Jedi reda, postala je iskusna ratnica. Hera Syndulla (Mary Elisabeth Winstead) generalica je Nove Republike, dok je Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo) i dalje buntovnica, koja se nije uspjela oporaviti od gubitka Ezre te emocionalno sazrijeti. Naravno, Star Wars ne bi bio Star Wars bez moralizirajućeg droida. Ovdje je to Huyang (David Tennant), još jedan povratnik iz animiranog serijala. A mali tim zaokružuje još jedan droid, Chopper (za kojeg se nadam da će biti manje iritantan od animirane verzije).

Ipak, nakon odgledane prve dvije epizode, moram priznati da su mi antagonsiti zanimljiviji od heroja. Radnja započinje spašavanjem Morgan Elsebeth (Diana Lee Inosanto) iz zarobljeništva. Ovaj se lik prvi put pojavio u „Mandalorianu“, a sada smo otkrili da je Morgan ni manje ni više nego vještica Dathomira. Njeni spasioci i saveznici su nekadašnji Jedi Balan Skoll (Ray Stevenson u svojoj posljednjoj ulozi) i njegov padawan Shin Hati (Ivanna Sakhno). Scene s trijumviratom su zanimljive do te mjere da nije problem to da Thrawna nećemo vidjeti dulje vrijeme. A tu je i misteriozni Marrok, čiji pravi identitet skriva maska, te koji će nesumnjivo postati glavni element u diskusijama među fanovima, kako offline, tako i online.

Ahsoka

Mistika i prijetnja

Radnja prve dvije epizode pokriva čitav dijapazon tema, od problema s odrastanjem, do birokratskih zavrzlama i korupcije koji ukazuju na slabost Nove Republike. Ipak, ako bi trebalo opisati seriju jednom riječju, to bi bila – mistika. To ne čudi jer je Filoni uvijek bio fan misticizma u Star Wars univerzumu. Neke od najboljih epizoda oba animirana serijala bila su mistične tematike, od Mortis trilogije, do prostora između prostora. A iako je nostalgija sveprisutna, mistika kao pokretač radnje – potraga za Ezrom i Thrawnom u neistraženim regijama galaksije – mogla bi nas odvesti na mjesta koje nismo imali prilike vidjeti. Ne samo kroz prostor, već i kroz vrijeme.

A tu je i potencijal za nešto zaista posebno. Grand admiral Thrawn nije bilo tko. Thrawn je jedan od najomiljenijih likova starog proširenog svemira, te jedan od najboljih Star Wars antagonista. Antagonista, a ne zlikovaca. Jer Thrawn, kojeg je stvorio pisac Timothy Zahn, je izuzetno kompleksna figura, koji koristi resurse Imperije da uspostavi red, te pripremi Galaksiju za dolazak velike prijetnje. U staroj trilogiji to je bio Yuuzhan Vong, dok je u novoj to Grysk. Budući da Zahn surađuje s Filonijem, ne bi me čudilo da Thrawn naposljetku postane Ahsokin saveznik. A možda vidimo i ostale pripadnike njegove vrste – Chiss.

Ahsoka

Blistava budućnost?

Naravno, sve rečeno ne znači da je „Ahsoka“ savršena serija. Daleko od toga. Neću spominjati besmislene scene kao preživljavanje probadanja lightsaberom. Glavni problem „Ahsoke“, barem sudeći po dosad viđenom, je loš editing i pacing. Iako se planeti i krajolik stalno izmjenjuju, a akcija je više nego solidna, ne mogu se oteti dojmu da su neke scene mogle biti skraćene, ili kompletno izrezane. A tu je i problem s kopiranjem već spomenute Thrawnove trilogije. Nemam ništa protiv povratka Thrawna, pogotovo ako postane saveznik u borbi protiv prijetnje iz druge galaksije. Ali teško se oteti dojmu da unatoč velikim naporima, svi novi serijali (s izuzetkom „Andora“), kopiraju higlighte iz starog proširenog svemira.

Naposljetku, prve dvije epizode „Ahsoke“ zabavna su avantura, bez obzira jeste li fan Filonijevih animiranih serijala ili vam je ovo prvi kontakt s njegovim likovima. U sat i četrdeset minuta, serija nas podsjeća zašto volimo ove likove, putujemo na nekoliko fantastičnih svjetova (bez pustinjskih planeta!), uskačemo u old-school lightsaber borbu, te možda i najvažnije, uranjamo u mistiku koja ima ogromni potencijal da obogati Star Wars univerzum. Sve što mogu reći je:

Ahsoka, neka Sila bude s tobom.

Check Also

Dobitnici nagrade Locus za 2024. godinu

Objavljeni su dobitnici jedne od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award, tijekom nedavno održanog …

Finalisti nagrade Locus za 2024. godinu

Svake godine dodjeljuje se jedna od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award. Za sada …

6 comments

  1. Morate znati jednu stvar: zlatno doba filmova i serija je prošlo. Ako očekujete totalno iznenađenje i opće oduševljenje – zaboravite. Toga će biti “na kapaljku”. U sljedećih 10 godina ćemo možda vidjeti 3-4 odlična filma i/ili serije ali se neće ponoviti niti jedan u klasi starih kultnih filmova kao npr. Blade Runner iz ’82 niti išta slično.
    Jednostano neće. Vremena su se promijenila a bome i ljudi. Treba se malo i prilagoditi jer ovako nećemo niti gledati tv/streaming po ovome što se nudi zadnjih godina.. 😀

  2. Probao. Prva epizoda… katastrofa. Likovi antipatični, nepodnošljivi i neuvjerljivi, osobito ona Sabine Wren, pa sam jedva nekako dogurao do kraja. Na sreću i za divno čudo, druga, treća i četvrta epizoda bolje, podnošljive, gledljive. Čak sam se zainteresirao što će biti, ali na petoj me uhvatio umor i zaspao sam. Dakle, unatoč lošem početku, nije baš za baciti. Kad odradim ostatak ide ukupna ocjena.

    • Pogledao ostatak. Peta epizoda podnošljiva, ostale meh. Zbog 2, 3. i 4. epizode sam se nadao da će sve skupa ispasti puno bolje, ali nije. Ukupno, Ashoka je daleko od kvalitete koju je donio Andor. Nije problem samo u nedorečenoj, djetinjastoj i repetitivnoj radnji (zar stvarno *opet* “mapa” koja pokazuje gdje je netko? zar stvarno opet “Ewok” stvorenja?) i neuvjerljivim likovima, nego i u – lošoj glumi. General Thrawn je drveniji od Anakina. Omiljeni i opće-traženi Ezra (tko god on bio, ne gledamo svi SW crtiće) se ponaša kao teenager u dječjoj sapunici. I šećer za kraj, glavna junakinja Ashoka u osam epizoda pokazuje čak dva izraza lica: prvi (kontinuirani), bezrazložno-uobraženo-podsmješljivi, i drugi, ljuta. Slabo 🙁

  3. Za početak vrlo dobro. Vidjet ćemo kako će ići dalje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics