Star Trek: Lower Decks nas vodi u zabavnu avanturu drugog kontakta

Ovogodišnji Star Trek Las Vegas prošao je bez nekih velikih novosti što se tiče nadolazećih serijala. Možda zbog premalenog razmaka od SDCC-a, izostali su novi trailer ili slike vezane za dugoočekivani „Picard“, kao i informacije o trećoj sezoni „Discoveryja“, čiji je datum premijere i dalje eluzivan. Ipak, da stvari ne postanu dosadne pobrinuo se Star Trek: Lower Decks panel. Budući da je ovaj animirani serijal u ranoj fazi produkcije, i ovdje je izostao trailer. No zato smo dobili pregršt novih informacija i detalja, koji nam daju bolju sliku vezanu uz ovaj inovativni projekt.

„Lower Decks“ nije prvi animirani serijal u franšizi. Ta čast pripada „Star Trek: The Animated Series“ koji se emitirao još davne 1973. No „Lower Decks“ donosi nešto do sad neviđeno u franšizi – to je prvi humoristični animirani serijal, i to za odraslu publiku (animirani serijal za djecu priprema Nickelodeon). Showrunner i tvorac Mike McMahan (Rick & Morty) ujedno je i veliki fan Treka (McMahan je pisac humorističnog vodiča „Star Trek: Next Generation – Warped“). Također, „Lower Decks“ je prvi serijal koji prati potpuno novu posadu nevezanu za kultne likove. I kako sam naslov govori, radi se o likovima s nižih paluba broda. A i sam brod USS Cerritos, klase Kalifornija, je relativno nevažan brod Zvjezdane flote (Cerritos na španjolskom znači „malena brda“ što je bitno manje glamurozan naziv od imena poput Enterprise ili Voyager). Umjesto da prati tradiciju slavnih prethodnika, koji su se proslavili na granici istraženog svemira ili na prvim linijama fronte, Cerritos je brod za drugi kontakt. Kako je McMahan objasnio, nakon što završi herojski dio, dolazi vrijeme za manje svakodnevne trivijalne zadaće koje uključuju birokraciju i pronalazak dobrih restorana. Upravo je to zadatak Cerritosa i njegove posade. No to ne znači da su takvi zadaci dosadni. Naprotiv, ovakvi naizgled monotoni trenuci temelj su za zabavu.

Zvijezde serijala su četiri mlada zastavnika, o kojima smo sada saznali nešto više:

Zastavnica Mariner (Tawny Newsome) je klasični Trek heroj, ali s twistom. Pomalo Kirk a pomalo Riker, Mariner ne igra sukladno pravilima, i ponekad misli outside the box, što je često dovodi u probleme. Iako je dobra u svemu vezanom za Flotu, zbog svojih problema s izvršenjem naredbi degradirana je već nekoliko puta. Upravo je zbog toga i dalje na nižim palubama.

Zastavnik Boimler (Jack Quaid) je sušta suprotnost Mariner. Sve provodi sukladno pravilima i protokolu, i opsjednut je stjecanjem višeg čina. Boimlerov san je da postane kapetan. Na njegovu nesreću, ono što mu ide u teoriji, ne uspjeva u praksi.

Zastavnica Tendi (Noël Wells) je najnovija prinova na brodu, i pilot epizoda serijala biti će njen prvi dan u službi. Tendi je Orionka, i veliki fan Zvjezdane flote. Njezin dolazak na Cerritos (pilot epizoda je prvi dan njene službe na brodu) je ispunjenje sna za Tendi. Nepopravljivi optimist, Tendi je spremna da se s užitkom obračuna s bilo kojom vanzemaljskom bolesti koja zadesi njene kolege.

Zastavnik Rutherford (Eugene Cordero) radi u brodskoj strojarnici, te ima svježi implantat na svojoj glavi, što mu pravi probleme. Poput njegovog idola La Forgea, on je odličan što se tiče tehnike, no za razliku od Geordija, Rutheford ne uspijeva riješiti problem do kraja epizode.

Iako su zastavnici glavni likovi „Lower Decks“, Cerritos poput svakog drugog broda Flote ima i časnike na mostu. McMahan je izjavio da mora biti jasno da je svatko na brodu član Zvjezdane flote, te se ponaša sukladno tome. No, to ne znači da su oni izvrsni časnici. Kapetan Freeman (Dawnn Lewis) je sposobna zapovjednica, no ona ipak nije na najvažnijem brodu flote. Zapovjednik Ransom (Jerry O’Connel) je sličan Rikeru, samo hladniji. Poručnik Shaxs (Fred Tatasciore) je snažni Bajoran, dok je doktorica T’Ana (Gillian Wigman) temeljena na liku doktorice Pulaski. T’Ana je suprotnost M’Ress iz TAS. Dok je M’Ress bila nježnija i senzibilnija mačka, T’Ana je neugodna iako jako sposobna časnica. Posebno je zanimljiva izjava da ćemo vidjeti brojne poznate dizajne vanzemaljaca tijekom sezone, neke češće, a neke samo na trenutke.

Star Trek: Lower Decks
Skica Roberta Blackmana koja je bila inspiracija za dizajn uniformi za Lower Decks.

Na panelu je također prikazan dizajn koji je poslužio kao inspiracija za nove uniforme, neiskorišteni dizajn iz „Star Trek: Generation, koje su prema McMahanu, standarne uniforme na Kalifornija klasi. Ovo je zanimljiva informacija, budući da je „Lower Decks“ kanon, s radnjom smještenom u 2380. (nakon događaja iz „Star Trek: Nemesis“). Priče s Cerritosa će se tako uklopiti u Trek univerzum, a McMahan je najavio i mogućnost cameo uloga kultnih likova iz istog razdoblja. Također, iako je ovo animirana komedija, to je i dalje klasični Trek – priča o posadi kao obitelji, iako to nije obitelj na kakvu smo navikli.

Jer kako je McMahan slikovito opisao „Ako je gledanje DS9 poput uživanja u šalici dobre kave, naš je show poput šalice kave bačene u lice, nakon čega se spotakneš i padneš po stepenicama, i ležiš tamo misleći „što se pobogu upravo dogodilo?“

A ovo neobično iskustvo, ova neočekivana šalica kave dolazi na CBS All Access 2020. godine.

Star Trek: Lower Decks
Scenaristi serije “Lower Decks”: Garrick Bernard, M Willis, Chris Kula, Ben Rodgers, Ann Kim i Mike McMahan na panelu Star Trek Las Vegas konvencije.

Check Also

The Walking Dead: Dead City: otkriven je prvi teaser, službene fotke i datum premijere!

Danas je otkriven datum premijere za nadolazeći spin-off serije The Walking Dead (Živi mrtvaci) u …

MGM Plus 23. travnja starta s 2. sezonom horor serije From i doku serijom Amityville: An Origin Story

Streaming servis MGM Plus proslavit će pola puta do Noći vještica iliti Halfway to Halloween …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics