Star Trek: Lower Decks, kročite hrabro… u žanr animirane komedije

Trek fanovi se zasigurno sjećaju TAS-a, Rodenberryjevog pokušaja da franšizu prebaci u novi, animirani žanr. Fanovi se sjećaju i jedne od originalnijih TNG epizoda „Lower Decks“, koja nas je po prvi put u povijesti franšize dovela na donje palube, te nas upoznala s manje glamuroznim načinom života na federacijskom flagshipu. Bila je to epizoda primarno fokusirana na mlade zastavnike, te njihove pokušaje da se istaknu pred nama dobro poznatim višim časnicima. Više od dva desetljeća kasnije, upravo ova originalna premisa, kombinirana s animiranim pristupom TAS-a te velikom dozom humora, rezultirali su najnovijom Star Trek iteracijom – animiranom komedijom Star Trek: Lower Decks. Serijom koja ako izbjegne neke od osnovnih grešaka viđenih u prvoj epizodi Second Contact, može postati pravi hit.

Star Trek: Lower Decks

USS Cerritos i njegov mali tim

Cijela premisa na kojoj je showrunner i kreator serije Mike McMahan (Rick&Morty) postavio radnju, originalna je i rijetko viđena u Treku. Jer za razliku od legendarnog Enterprisea, USS Cerritos nije flagship Zvjezdane flote. Sasvim suprotno, Cerritos je pomoćni brod Flote, jedan od mnogobrojnih pozadinskih „radnih konja“ koji izvršava osnovne zadaće. Kao što je Cerritos „donji rang“ Flote, tako je i herojska postava s donje palube. Ova šarolika ekipa sastoji se od četiri člana, svaki od njih unikatnog karaktera. Mali tim predvodi zastavnik Brad Boimler (Jack Quaid), dečko koji sve radi po pravilima, i koji se jednoga dana nada domoći kapetanske stolice. U tome mu istovremeno pomaže i odmaže karizmatična, ali i pomalo iritantna zastavnica Beckett Mariner (Tawny Newsome). Ovoj hrabroj i izuzetno pametnoj djevojci, zaobilaženje pravila je najveća prednost, ali i problem. Kako smo saznali u premijernoj epizodi, Mariner je na Cerritos došla nakon što je degradirana s više pozicije, a sam plot-twist na kraju epizode daje naslutiti zanimljiv razvoj lika tijekom prve sezone. Tu su još i uvijek optimistična medicinska tehničarka, Orionka, D’Vana Tendi (Noël Wells), te inženjer radoholičar Sam Rutherford (Eugene Cordero), kojemu njegovi kiborški implanti istovremno olakšavaju, ali i zagorčavaju život. Neobična četvorka daje nam jedinstvenu priliku za uvid u svakodnevni život na zvjezdanom brodu, te na kompleksan odnos između mladih zastavnika i njihovih mentora na mostu.

Star Trek: Lower Decks

Iako je Cerritos zadužen za drugorazredne zadatke, to ne vrijedi za njegove časnike. Upravo suprotno, zapovjedni kadar broda nastoji održavati jednako visoke standarde kao njihovi parnjaci na glamuroznijim plovilima. Kapetanica Freeman (Dawnn Lewis), prvi časnik Ransom (Jerry O’Connell), poručnik Shax (Fred Tatasciore), i doktorica T’Ana (Gillian Vigman), su kompetentni časnici, koji izvršavaju svoje zadaće u duhu Zvjezdane flote. Meni osobno, mrzovoljna i čangrizava Caitianka T’Ana (sušta suprotnost TAS-ovoj M’Ress) je zasad i najbolji lik serijala. Dualan odnos između zastavnika i „šefova“, (iliti mentora) na mostu, koji preuzimaju zasluge za postignuća svojih štićenika, jedan je od ključnih aspekata ove animirane komedije.

Star Trek: Lower Decks

Problemi na donjim palubama

Epizoda „Second Contact“ dala je i natruhe što nas čeka ne samo u prvoj sezoni, već i u serijalu kao takvom. Tako smo u razmjerno kratkom vremenu (manje od pola sata) dobili ne samo dobar uvid u glavne likove, njihove motive i ciljeve, već i u misiju Cerritosa. Ideja „drugog kontakta“, administracijskih poslova koje se treba odraditi nakon glamuroznog „prvog kontakta“, je dobro izvedena, s dodatkom krizne situacije po kojoj su Trek epizode poznate. Tu je i tradicionalna trodijelna struktura Trek epizode, gdje prva nit radnje prati Boimlera i Marinera dok se suočavaju s problemima na površini planeta, druga se bavi pokušajima zastavnice Tendi da zaustavi epidemiju koja je izbila na Cerritosu, dok u trećoj gledamo zastavnika Rutheforda u njegovim pokušajima da spasi brod, kao i romantičnu večeru. Iako je ovo zabavni koncept, koji me u nekoliko momenata uspio iskreno nasmijati, premijera „Lower Decks“ nije bez problema. Za početak, seriju prati problem koji je nažalost postao trend zapadne animacije, a to je brzi (ako ne i prebrzi) govor likova, kao i često forsiranje humora. Nerijetko se dogodilo da je humor izbio u prvi plan umjesto same radnje. Tu je i problem sa Trek referencama.

Naravno da se u Star Trek seriji, koja je dio kanona (radnja „Lower Decks“ se odvija u 2380. godini, godinu nakon događaja u „Nemesis“), očekuje podsjetnik na prijašnje Trek iteracije, pogotovo TNG. I doista, već od same uvodne špice jasno je da je kreativni tim serijala svjestan TNG pedigrea. Od TNG fonta i glazbene podloge (koja evocira velikog Jerryja Goldsmitha), pa do izgleda broda, uniformi, i brojnih Trek referenci, očito je da „Lower Deck“ nije parodija, već love letter Treku. No, možda je ta ljubav mrvicu prevelika. Jer u manje od pola sata, dobili smo toliko Trek referenci, da sam nakon završetka gledanja zaboravio o čemu se radilo u epizodi. Ovo je tek premijera, i nadam se da će do kraja sezone kreativni tim pronaći mjeru.

Star Trek: Lower Decks

Potencijal za novu eru Trek animacije

Jer potencijala zasigurno ima. Za početak tu je zanimljiv i neobičan tim mladih zastavnika koji su već u prvoj epizodi pridobili moj interes za njihove buduće podvige (čak i pomalo iritantna Mariner). Tu je i zapovjedni kadar, koji se pokazao dovoljno sposobnim i dostojnim svojih Trek prethodnika. Također, 2D stil animacije, osvježenje je u sve većem 3D trendu. A tu je i ogromni potencijal animacije, koja uz manji trošak od igranih serija, može prikazati gotovo sve što možemo poželjeti u Star Treku. To je vidljivo u velikom broju pozadinskih likova, kultnih vanzemaljaca svih vrsta, neobičnih bića na planetu, kao i same doktorice T’Ane, koja je zapravo mačkolika vrsta. Možemo samo zamisliti što nas čeka u narednim epizodama.

No tu su i problemi. Jedan od ključnih je prevelika količina humora, koji ne uspije svaki put, kao i prebrzi i ponekad nerazumljivi govor likova. A tu je i nesrazmjer samog sadržaja, koji varira od infantilnih scena do pravih adult trenutaka. „Lower Decks“ je promoviran kao serijal namijenjen odraslima (za djecu se priprema „Prodigy“), ali barem u prvoj epizodi, serijal se ne može odlučiti što točno želi biti.

No ovo je samo premijera, i pravi zaključak moći ću dati tek na kraju, nakon što se odgleda posljednja od deset epizoda prve sezone. Potencijal je zasigurno tu, i ako se dobro odradi posao, „Lower Decks“ bi mogao postati hit serijal, dostojan Trek panteona, te započeti novu eru Trek animacije.

Check Also

Captain’s Log #3.4: Nova nada u bezdanu

Četvrta epizoda Star Trek: Picarda nastavlja ohrabrujući trend povratka serijala klasičnom Treku. Dok USS Titan …

The Mandalorian #18: Nešto je trulo na Mandaloreu

I u drugoj epizodi treće sezone „The Mandaloriana“ i dalje muče problemi s tempom i radnjom. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics