Star Trek: Lower Decks 3.0 – prvoklasna zabava na donjim palubama

Kad se Star Trek: Lower Decks pojavio na malim ekranima, nemali broj Star Trek fanova bio je zabrinut. Jer napraviti animiranu komediju, a istovremeno održati poštovanje prema ovom više od pola desetljeća starom, kultnom univerzumu, teška je zadaća. Mogli bi reći, skoro pa i nemoguća. No kreator i showrunner Mike McMahan, koji je karijeru ispekao na popularnoj animiranoj satiri „Rick and Morty,“ pokazao se više nego doraslim ovom zadatku. McMahan, scenaristi, glumci i animatori, nadmašili su sami sebe, te je umjesto Kobayashi Maru, „Lower Decks“ došao i do svoje treće sezone. I ostao jedan od najboljih novih Trek serijala.

Trijumfalni povratak na USS Cerritos

U samo dvije sezone „Star Trek: Lower Decks“ etablirao se kao jedan od najboljih Star Trek serijala. Čudno je to reći, ali ovaj „The Office“ u svemiru, nije imao loših epizoda. Što se ne može reći za većinu puno raskošnijih i ambicioznijih novih Trek serijala. Tajna većinom leži u genijalnom umu Mikea McMahana, ali i ostatku tima, od scenarista, do glumaca koji su sad već omiljenim i prepoznatljivim likovima posudili glasove. „Lower Decks“ je onaj rijetki biser, iskreni love letter Star Treku. A ujedno ne šteti kanonu, već ga nadograđuje.

A tu je i toliko potreban dašak originalnosti, koji je odlično realiziran. USS Cerritos i njegov mali tim daleko su od glamura i prestiža cijele abecede USS Enterprisea i celebrity posade. Cerritos nije brod za prvi kontakt, pa ni za drugi. Ali to ne znači da su Cerritos i njegov tim, koji vodi kapetanica Carol Freeman (Dawnn Lewis) beznačajni ili bespotrebni. Cijela ekipa „Lower Decks,“ od mladih i ambicioznih zastavnika na titularnim „donjim palubama“ pa do ekipe na mostu, rade svoj posao najbolje kako mogu, i često upadaju u fascinantne avanture, koje mogu parirati puno razvikanijim parnjacima. U deset epizoda treće sezone tako možemo vidjeti cijeli kaleidoskop Trek tema, od susreta s nepoznatim civilizacijama, do konflikta s vlastitim klonom, ili pak avanture u holodeku. A tu su i novi originalni elementi, poput ponovnog posjeta planetima i civilizacijama viđenim u TNG-u, ili nostalgia trip na kultnu svemirsku postaju DS9.

Star Trek: Lower Decks

Likovi, stari i novi

Iako su easter eggs i dalje prisutni, a povećao se i broj gostujućih glumaca, uključujući i likove poput Quarka i Kire Nerys, kojima glas posuđuju Armin Shimerman i Nana Visitor, glavne zvijezde serije „Lower Decks“ su upravo posada Cerritosa. Nakon što smo pratili njihov razvoj kroz prve dvije sezone, u trećoj su se svi likovi iskristalizirali, i postali prepoznatljivi, što se najbolje vidi kod kvarteta mladih zastavnika. Ambiciozni Brad Boimler (Jack Quaid), pokazuje sve više kvaliteta koje bi ga eventualno mogle dovesti do kapetanske stolice. A slično vrijedi i za simpatičnu Orionku Tendi (Noël Wells), koja se uspjela riješiti svoje sramežljivosti i pokazala da je spremna za lidersku poziciju. Problematična zastavnica Beckett Mariner (Tawny Newsome), sve je manje iritantna, a njen odnos s majkom i kapetanicom Cerritosa postaje sve kompleksniji i bitniji za samu radnju. No najviše od svih profitirao je Sam Rutherford (Eugene Cordero), koji je počeo raskrinkavati svoju misterioznu prošlost, u jednoj od najboljih epizoda sezone.

I ekipa na mostu postala je sve zanimljivija, dok se njihov odnos s timom s „donjih paluba“ produbio. To posebno važi za prvog časnika Ransoma (Jerry O’Connell) koji je postao mentor nikom drugom nego Mariner, što vodi odličnom humoru. Tu je naravno i fenomenalna sarkastična doktorica T’Ana (Gillian Vigman), nesumnjivo najbolji lik svim mačkoljupcima, kao i poručnik Shax (Fred Tatasciore), Bajoranac koji živi za akciju, ali je ujedno osjetljiva duša. I naravno, ne smijem zaboraviti Tamarijanca Kayshona, koji naravno govori ovim izuzetno originalnim jezikom. A da oba tima obave svoj posao kako spada brine se kapetan Freeman, što (u većini slučajeva) nije lako.

Avanture na (pret) posljednjoj granici

Iako se nastavlja na cliffhanger iz finala prethodne sezone, cijeli problem s „izdajom“ kapetanice Freeman razriješen je već u prvoj epizodi. To omogućuje kreativnom timu da nastave „planet tjedna“ filozofiju tako da je svaka epizoda zaokružena priča s originalnom tematikom. I dobrim humorom. Od inovativnih pristupa diplomaciji, razotkrivanja zavjera „loših admirala“, pa do borbe sa samopouzdanjem, autoritetom ili pak svojom prošlošću, svaki od likova dobiva priliku da zablista. A tu je i odlična izokrenuta epizoda sa robotom exocompom Peanut Hamper (Kether Donohue) u kojoj ekipa sa Cerritosa padaju u drugi plan, ali na kraju ipak spašavaju dan. Da ne spominjem nezaboravno finale koje je posveta California klasi kojoj i pripada Cerritos.

Star Trek: Lower Decks

Iako je fokus na standalone epizodama, koje bez brige možete reprizirati koliko god hoćete, bez da se bojite da ste propustili neki bitan moment, kroz cijelu treću sezonu provlači se unutarnji kontinuitet. Mariner i njen odnos prema Zvjezdanoj floti, te pogotovo njena veza s majkom kapetanicom, jedan je od highlighta sezone, te dodatno pomaže u „odrastanju“ lika buntovne zastavnice. Također, misterij Ruthefordove prošlosti sve je bitniji, i vodi neočekivanom završetku. Sve ovo prati odličan humor, s minimalnim primjesama infantilnih trenutaka. Jer iako predstavljen kao animirana komedija za sve generacije, „Lower Decks“ je prvenstveno namijenjen fanovima old-school Treka.

Blistava budućnost

Treća sezona samo je potvrdila da su McMahan i ekipa pogodili formulu, a to je dobri stari Star Trek, s primjesama originalnosti, ali bez forsiranja humora, likova i radnje. „Lower Decks“ tako postaje odlična animirana komedija, ali sa srcem. Jednostavno je užitak gledati interakciju među likovima, te načine na koje naši heroji rješavaju brojne probleme. A da ne govorim o odličnoj animaciji, koja može prikazati ogromni broj fantastičnih lokacija, onih poznatih, poput DS9, ali i novih, kao planet naseljen inteligentim pticolikim alienima. Kreativni tim koristi puni potencijal franšize, i usmjerava serijal u dobrom smjeru.

Jedini problem „Lower Decks“ je da se tih deset epizoda pogleda jako brzo, i da se za nastavak treba čekati najmanje godinu dana. No, ne sumnjam da će se čekanje isplatiti. A da stvar bude bolja, McMahan i glumci su nedavno rekli da će se avanture USS Cerritosa i njegove posade nastaviti u godinama koje dolaze. Kako bi Jean Luc Picard rekao… nebo je granica.

Treću sezonu „Star Trek: Lower Decks,“ kao i sve prethodne epizode možete pogledati na platformi Amazon Prime.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics