Star Trek: Discovery krenuo je punom impulsnom – i to u rat!

Znate kada kažu da dobre stvari dolaze onima koji čekaju. E pa ta je izreka kao stvorena za fanove Star Treka, jer nakon nekoliko odgoda, potresa unutar kreativnog tima, velike skepse među fanovima, i skoro pa nikakvih informacija, Star Trek: Discovery je u zadnjih par tjedana ušao u impulsnu brzinu i zavladao kvadrantima interneta. Nakon dugotrajne suše, došlo je do pravog diluvija informacija i teško je svemu posvetiti dovoljnu pažnju. Prošlog tjedna tako smo  imali priliku uživati u velikom broju fotografija sa Comi-Cona koji su nam dali prvi pravi pogled na ono što nas očekuje ujesen, ali i prvom pravom traileru koji je pokazao da je Discovery istovremeno ono poznato iskustvo koje smo imali prilike gledati prije pojave JJ-versea; ali i nešto novo, serija za zlatno doba televizije.

Među silnom hrpom informacija, bilo je i onih koje možda nismo željeli čuti, kao onu o inicijalnom Fullerovom planu Discoverya kao prvog dijela antologije koji je CBS odbio zbog prevelikog troška, ali i rizika. I mada je ta ideja torpedirana na samome početku, izazvala je buru među fanovima. Zato je na ovotjednom panelu u Las Vegasu gdje se održava najveći godišnji Trek event, bila teška zadaća opravdati izbor ovog Discoverya, i mislimo da su u tome uspjeli. Discovery je nesumnjivo bio zvijezda eventa, a količina informacija koje su nam producenti, scenaristi i glumci dali u četiri velika panela nesumnjivo je ohrabrila mnoge da spuste štitove. Prvo i najvažnije, gasite žutu uzbunu. Discovery je nesumnjivo smješten u Prime vremensku liniju. Onu u kojoj se odvija TOS (i kasnije serije i filmovi), a ne onu u kojoj je Vulkan eksplodirao i Kirk ima plave oči. Glavni scenaristi, Kirsten Beyer i Ted Sullivan, pojasnili su shvaćanje kanona, čiji spomen podiže obrve mnogim Trek fanovima. Smješten u Prime liniju, Discovery će uzimati reference iz ostalih serija, pogotovo svog prethodnika Enterprisea, te će poštovati limite dopuštenoga. No iako ne mogu ići protiv kanona, mogu istraživati unutar njega i raditi modifikacije, budući da je cilj prikazati gledateljima nešto poznato, ali na način na koji to još nisu mogli vidjeti. „To je veliki podhvat za navigiranje“. Osim vjernosti kanonu, Discovery će održati još jednu tradiciju – neki od scenarista su znanstvenici, te će znanost i tehnologija prikazani u seriji nastaviti inspirirati nove generacije. Discovery prikazan na eventu mješavina je staroga i novoga, serijaliziran i posvećen jednoj radnji, bez fillera (nešto slično pokušali su samo DS9 i Enterprise, i to u zadnjim sezonama), ali s fokusom na kompleksne i razvijene likove. Kao što je naglasio, Alex Kurtzman, jedan od producenata, ova serija je masivan projekt, ako ne i najveći koji je matični studio, CBS, ikad napravio. I ne samo to. Discovery u Star trek univerzum donosi nešto što smo već vidjeli u nekim TV iteracijama, ali sada će biti u fokusu radnje – rat.

Discovery

“It is easy to be a saint in paradise”

Gore navedenu izjavu prepoznati će fanovi DS9-a i kapetana Siska, koji je ovako opisao ono na što su mnogi Trek fanovi zatvarali oči. Da, utopija koju Federacija predstavlja, predivna je stvar, ali ona ne nastaje preko noći, a čak ni tada njene blagodati nisu dostupne svima. Za tu se utopiju prvo valja izboriti, te je onda valja čuvati od neprijatelja. Produkcija Discoveryja, koji je smješten u period rane Federacije, je toga svjesna, budući da je pokretač radnje upravo sukob s Klingoncima, koji skrivi glavni lik, poručnica Burnham. Također smo mogli čuti da je kapetan USS Discoveryja, Gabriel Lorca, nestabilni lik koji vjerojatno neće pokušati zatopliti odnose. Burnham i Lorca neće biti jedini zagovornici sukoba, budući da je na eventu potvrđeno da je radnja smještena u ratno doba. No to ne znači da će Discovery biti samo krv i rat. Situacija će biti ozbiljna, jer kako je rekao jedan od showrunnera, Aaron Harberts, ovo je mračno poglavlje Federacije. No upravo to što je Federacija još na počecima i pokušava otkriti svoju svrhu, omogućiti će scenaristima istraživanje temeljnih principa i filozofije Star Treka iz nešto drugačije perspektive. Zanimljivo je da su ovakvu temu od svih iteracija Treka imali samo DS9 (koji je poznat po uvođenju dugotrajnog Dominijskog rata) i Enterprise (koji je ugašen prije nego što je rat počeo), tako da će biti zanimljivo vidjeti kako će ovaj nekonvencionalan, ali zanimljiv pristup utjecati na Discovery.

O Vulkancima i Klingoncima

No nije sve tako mračno. Discovery će držati tradicije koju je prije sad već pedeset godina zacrtao tvorac puta prema zvjezdama, Gene Roddenberry, a to je utopija i optimizam budućnosti. Kako je glavna glumica Sonequa Martin-Green rekla, jedna je stvar pričati o utopiji, a druga je vidjeti kako je ta utopija ostvarena, i kako su pojedini likovi pridonijeli tom plemenitom cilju. Federacija još nije dosigla tu razinu savršenstva, ali je na putu, a gledateljima će biti zanimljivo pratiti kako ti pokušaji propadaju i uspijevaju. Tu će vjerojatno veću ulogu odigrati Sarek, u ovom trenu ambasador Vulkana pri Federaciji, ali i nešto više. Na panelu je dodatno pojašnjena i kontroverzna veza između Sareka, ambasadora Vulkana, znanog još kao i najgoreg oca u Federaciji, i glavnog lika, Michael Burnham. Već smo prije mogli čuti da je Sarek posvojio Burnham nakon tragedije u kojoj je izgubila roditelje, ali sada smo saznali da je njihov odnos ne toliko obiteljski koliko odnos mentora i učenika. Jedan od aspekata koji će serija istražiti je kako Vulkanac podiže ljudsko dijete.

Discovery

Discovery će istražiti i što to znači biti i osjećati se kao stranac. I to na neočekivane načine. Primjerice, Kelpianu Saru, novom vanzemaljcu biti će posvećena jedna epizoda u kojoj će biti istražena njegova ljudska priroda. Kompleksnost likova nije rezervirana samo za Federaciju. Do sada su Klingonci bili prikazani kao monokultura, te je zadaća Discoverya prikazati raznolikost kulture i društva unutar Klingonske Imperije. Čak ni Klingonci na koje će radnja biti fokusirana neće imati iste ideje niti dijeliti ista uvjerenja. Klingonci, čiji je redizajn izazvao nebrojene debate među fanovima, nisu standardni zlikovci, a novost je da će radnja, premda fokusirana na poručnicu Burnham, biti prikazana iz obje perspektive, one Federacije, ali i one Klingonaca. Što se tiče redizajna ovih popularnih vanzemaljaca, potvrđeno je da je to od samoga početka bio mandat čovjeka koji je odigrao najveću ulogu u oživljavanju i povratku Treka na male ekrane, Bryana Fullera. Upravo je Fuller zahtjevao od dizajnera inteligentije, složenije i bogatije Klingonce, koji će izgledati manje grubi, a više kao pravi ratnici. Možda je najzanimljivi detalj brojnim skepticima da je upravo Fuller zahtjevao ćelave Klingonce (!). Fuller je u međuvremenu napustio seriju, ali njegovi nasljednici ostali su vjerni njegovoj viziji tako da će dizajn svakoga Klingonca imati posebnu priču, a svaka će od 24 kuće izgledati drugačije. To se pokazalo već na primjeru Kola, klingonskog zapovjednika kojega smo imali prvu priliku vidjeti. Ovo je bio prvi put da smo vidjeli i ratnički oklop (za razliku od ceremonijalnih koje smo vidjeli u traileru). Za redizajn Klingonaca, kao i ostalih vanzemaljaca, te mnoge rekvizite, uključujući famozni „torchbearer“ oklop zaslužan je veteran kostimografije i VFX-a Neville Page. Ne sumnjamo da će minuciozni detalji na njegovim kreacijama izluditi i prokušane cosplayere.

Staro u novome

Na eventu je rijetkim sretnicima puštena i muzička podloga, u režiji Jeffa Russoa. Sudeći po reakcijama Russo je uspio dodati nove elemente u kultnu temu Alexandera Coraguea. U tome mu je pomogao i veliki orkestar, što će razveseliti mnoge fanove koji još liječe traume nakon lagane pop melodije u uvodnoj špici Enterprisea. A ostale će razveseliti to da će Discovery poput ostalih velikih produkcija današnjice imati dužu uvodnu špicu s orkestralnom temom i to za svaku epizodu. Jedna od prednosti streaminga.

Discovery

Na eventu su predstavljene i knjige i stripovi vezani za seriju. Star Trek univerzum poznat je po ogromnom broju književnih ostvarenja koje spadaju u tzv. Beta kanon. Na eventu je navedeno, da će prethodne knjige ostati van kanona, mada će Discovery koristiti neke elemente. Discovery je prva Trek serija koju će pratiti tie-in knjige. U rujnu tako izlazi prequel „Desperate Hours“ Davida Macka, koji će pratiti Michael Burnham kao prvu časnicu na USS Shenzou, godinu prije događaja na Star Trek: Discoveryju. Dayton Ward priprema knjigu čija je radnja smještena 10 godina prije početka serije. Stripovi su zamišljeni u nekoliko miniserija, od kojih će prvi biti o T’Kuvmi. Također, Discovery će pratiti i 30-minutni after-show, rađen po uzoru na Talking Dead, u kojem će nakon svake epizode biti obrađeni neki aspekti viđeni u seriji.

CBS je započeo pravu Trek ofenzivu koja će kulminirati na jesen. A to tada na Inverziji pratite sve vijesti, kojih će nesumnjivo biti sve više kako se premijera bude primicala.

Check Also

The Water Man: prvi trailer i poster za film!

RLJE Films je objavio prvi službeni trailer i poster za film The Water Man. Redatelj …

Lisey’s Story: Apple je otkrio prvi pogled na adaptaciju Kingovog romana Lisey’s Story

Apple TV+ je konačno objavio prvi pogled na adaptaciju romana Lisey’s Story autora Stephena Kinga. …

Web Statistics