NYCC: Star Trek: Discovery hrabro kroči u budućnost kakvu još niste vidjeli

Konačno smo dobiti prvi pravi uvid u budućnost koja očekuje USS Discovery, i to daleku budućnost. Jer je na panelu NYCC-a, prikazan teaser za treću sezonu ove posljednje iteracije Treka. I nećemo lagati, teaser je ispunio naša očekivanja, i ostavio nas željnima za još.

Jedna od glavnih zamjerki nakon premijere Star Trek: Discoveryja je bila era u koju je serijal smješten. Jer radnja prije TOS-a, nije ostavila mnogo mjesta za inovaciju. Dodatan problem bio je redizajn koji je za neke fanove kršio kanon, s modernijim elementima („Discovery“ se snima sada, a ne u 60-ima kao TOS). Nakon što su Discovery i njegova posada u turbulentim momentima finala druge sezone krenuli u daleku budućnost, ti su problemi otklonjeni. Sada, 930 godina kasnije, „Discovery“ je konačno u prilici da postane Trek serijal kakav je oduvijek trebao biti. A kao što teaser pokazuje potencijal je doista neograničen.

Iako su informacije nepotpune, čini se da je glavna junakinja Michael Burnham (Sonequa Martin Green) nakon skoka u daleku budućnost, završila na drugoj lokaciji, te da će većinu sezone provesti odvojena od Discoveryja i ostatka posade. Sudeći po njenoj promjeni frizure te monologu, izgledno je da bi to moglo biti dugo vremensko razdoblje. No za razliku od svoje majke, koja je nakon skoka provela cijelo vrijeme u potpunoj izolaciji, Burnham će to vrijeme provesti u društvu misterioznog Clevelanda Bookera (David Ayala). Upravo je Booker taj koji i Burnham i gledatelje podsjeća da je ovo novi svijet, potpuno drugačiji od onoga na koji smo se navikli. Jer badge Burnham simbolizira duha – u ovom periodu, Zvjezdana flota ne postoji. A kako vidimo kasnije u teaseru, do 31. stoljeća, Federacija Ujedinjenih Planeta izgubila je povelik broj članica. Ovu korjenitu promjenu potvrdio je i jedan od showrunnera Alex Kurtzman, koji je rekao da su svi elementi Treka bačeni u mikser, te da ćemo dobro poznate likove i lokacije vidjeti u ulogama gdje ih vjerojatno ne bi očekivali.

To se vidi i u teaseru, s Andorijancima, jednima od osnivača Federacije, u ulozi boraca protiv iste. U drugoj sceni možemo vidjeti i druge poznate vrste, poput Kardasijanaca, i Luriana (Morn iz DS9) u formaciji koja podsjeća na pobunjenike? A pitanje je da li je Zemlja uopće član? Biti će zanimljivo vidjeti kako se u ovo uklapa Short Trek epizoda „Calypso“, također smještena u dalekoj budućnosti. Možda je najzanimljivija scena s Burnham u misterioznom bazenu, kojeg će fanovi prepoznati kao Trill bazen. Da, oni su se vratili, zajedno sa svojim pjegicama, i vjerujemo simbiontima. Znači li to da bi mogli vidjeti i Daxa? Ovo je nešto na što nikada nismo pomislili, i čemu se radujemo.

Teaser ne razjašnjava tko je zapovjednik Discoveryja, nakon odlaska kapetana Pikea. Na panelu je Doug Jones potvrdio da je Saru privremeni kapetan, ali i on i Green su pažljivo izbjegli odgovor. U jednom trenu možemo vidjeti Georgiou (Michelle Yeoh) u uniformi Flote. Je li moguće da je iskoristila odsudstvo Burnham u svoju korist. Njezin pravi identitet poznat je časnicima na mostu, no da li isto zna i ostatak posade?

Na panelu je potvrđeno da će setting daleke budućnosti ostat vjeran idealima Treka. Naposljetku, niti jedno carstvo ne živi vječno, a preokret snaga omogućiti će i adresiranje nekih zanimljivih aspekata Trek kanona, kao i refleksiju na trenutni status u našemu društvu, koji nije nužno u najboljoj situaciji, kao što je izjavio Kurtzman. Prisjetimo se samo DS9, i mračnije atmosfere, koja je i dalje bila prožeta optimizmom. Najsličniju situaciju trebali smo vidjeti u otkazanom „Star Trek: Federation“ koji bi prikazao fragmentiranu Federaciju u 3000. godini. Optimistični narativ ne podrazumijeva izostanak loših stvari. Upravo obratno, heroji pobjeđuju održanjem svojih principa i ideala. Sam Gene Rodenberry radio je na „Andromedi“ koja je na žalost završila kao neujednačeni serijal. „Discovery“ sada ima priliku da poboljša takav narativ. Teaser čak nekoliko puta nagovještava nadu u bolju budućnost.

Michelle Paradise, co-showrunner, koja se timu pridružila krajem prošle sezone, izjavila je da možemo očekivati nešto drugačiji koncept serijala. Treća sezona sastojati će se od nekoliko serijaliziranih arcova, ali i samostalnih epizoda. Također, oba showrunnera su potvrdili da će 930 godina u budućnosti, „Discovery“ i dalje posvećivati pažnju proteklom kanonu. Ovo je možda najbolje prikazano kroz pitanje iz publike – da li će tim odati počast nedavno preminulom glumcu iz DS9, Aaronu Eisenbergu, kao kapetanu Nogu. Kurtzmanov odgovor bio je da ekipa „Discoveryja“ radi na tome.

Star Trek: Discovery ćemo sresti u dalekoj budućnosti 2020. godine.

Star Trek: Discovery

Star Trek: Discovery

Star Trek: Discovery

Star Trek: Discovery

Check Also

The Walking Dead: Dead City: otkriven je prvi teaser, službene fotke i datum premijere!

Danas je otkriven datum premijere za nadolazeći spin-off serije The Walking Dead (Živi mrtvaci) u …

MGM Plus 23. travnja starta s 2. sezonom horor serije From i doku serijom Amityville: An Origin Story

Streaming servis MGM Plus proslavit će pola puta do Noći vještica iliti Halfway to Halloween …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics