Srijeda na Animafestu: postmoderne potjere, psiho-užasi, distopija i još mnogo toga

Treći festivalski dan na Animafestu 2019 otvorili su mladi ranoranioci u Kinoteci – u dva Natjecanja filmova za djecu, uz razgovore s autorima i analizama filmova. Tu su bili nezaobilazni radovi Iskre, Matilde, Mačka Murija na ručku, Vitellove bljakaste cure, Tigra bez pruga, Vještice, Zmaja, Dnevnika šarenog autobusa i hrvatskog filma Martina Babića Balada o fruli i ogrlici. Od 15:30 na rasporedu je Obiteljski program “To sam ja!”. Od 17:30 slijedi dugometražni hit Ruben Brandt, kolekcionar – kriminalističko-artistički film Milorada Krstića koji se zasniva na otkačenoj premisi o psihoterapiji krađom umjetnina iz velikih svjetskih muzeja. Ovaj animirani doprinos žanru heist filma, s prikladno elaboriranim scenama potjere, pritom je često duhovit u svojim mnogobrojnim i prštavim aluzijama na redateljske velikane, vizualnim, često onirički preoblikovanim referencama na glasovite umjetnike, psihoanalitičkim udicama i podsmjehivanju likovnoj kritici, pri čemu niti u jednom trenutku ne šteti svojem neuobičajeno dinamičnom ritmu. Od 20 sati u Kinoteci igra 3. blok VN kratkometražnog filma s redom vrhunskim djelima: veteran Animafesta Roberto Catani potvrđuje svoju sklonost bogatom likovnom naslijeđu talijanske, naročito avangardne umjetnosti u intimno-cirkuskom filmu o djetinjstvu Za cijeli život, za ljubitelje anime i SF-a Akihiko Yamashita, niz godina kućni animator Miyazakijeva studija Ghibli, predstavlja varijaciju na klasični trop nevidljivog čovjeka (Nevidljiv), Sophie Koko Gate afirmira estetiku ružnog i pogonsko gorivo požude u groteskno-erotskom Životu puža koji se okreće oko genetske modifikacije sluzavca u svrhu spolnog čina, a prema estetici ružnoga ide i Poplava Maltea Steina u središtu koje se nalazi opresivni odnos majke i sina tijekom bujanja prljavosmeđe vode, simbola psihosocijalnih procesa koji dovode do monstruoznosti i smrti. Udar vjetra Frédérica Doazana je pak fascinantna tipografska eksplozija iznimne vizualne kakvoće, film za one koji mogu vidjeti ljepotu u slovima, simbolima, paragrafima i prijelomima, ali nije tek apstraktna igrarija, već također angažirani film u kojemu slova i znakovi brojnih jezika vode ljutu bitku protiv digitalnog tornja nula i jedinica. Dopadljivi stop-animacijski španjolski film Muedra prikazuje slatku plastelinsku životinjicu u interakciji s priobalnim stjenovitim i pjeskovitim okolišem, a mađarsko-hrvatska koprodukcija Pad Rima Balázsa Turaija postapokaliptični je, psihodelično-neonski crnohumorni SF koji prikazuje život jedne obitelji ispod kupole koja štiti od mutiranih žaba. Program Kinoteke u 22 sata zaključuje dugometražni animirani psihološki horor Aragne: Grimizni znak, impresivni samostalni projekt Sakua Sakamota.

Kaptol Boutique Cinema otvorit će u 17:30 još jedan dugometražni, ovoga puta stop-animacijski horor Kuća vukova, čileanski film Joaquína Cociñe i Cristóbala Leóna koji stravu i užas, bajku i folklor iz dobro poznatih interpretativnih okvira “povratka potisnutog kao čudovišta” odvlači u vode angažiranog filma. Inicijalno izložbeni work in progress projekt tako se u filmskoj formi alegorijski dotiče ne samo bogate i uznemirujuće junakinjine podsvijesti, već i diktature, propagande, religije, kultizma i rasizma. Zastrašujuće metamorfoze, postignute modeliranjem papira od kojega su sačinjeni likovi, pomaknuti „međuljudski“ odnosi i krvave psihotične vizije u funkciji su zlokobnog komentara o patnji koja vreba u poznatim, bliskim prostorima – film je, naime, nadahnut njemačkim kultom Colonia Dignidad što ga je u Čileu vodio manijakalni zlostavljač Paul Schäfer. U dizajnu se film pak osovio na ramena divova kakvi su Jan Švankmajer, braća Quay, David Lynch i Francis Bacon. Slijedi blok “Utjecaji 1” (20:00) iz tematskog programa “Animacija i likovne umjetnosti” s nekim uistinu nezaobilaznim slatkišima – kultnom Satiemanieom Zdenka Gašparovića, nastalom pod utjecajem Dixa i Grosza, Užicima rata Ruth Lingford, filmom Normana McLarena temeljenom na slici švicarskog simbolista Arnolda Böcklina Die Toteninsel, senzacionalnom suradnjom Salvadora Dalíja i Walta Disneyja rekreiranom u filmu Dominiquea Monféryja Destino, konstruktivizmom utjelovljenim u djelu Tower Bawher u Zagrebu omiljenog Theodorea Usheva, Mona Lisom koja silazi niz stepenice Joan C. Gratz te ruskim klasikom Aleksandrom Petrovom koji u tehnici pastelnog ulja na staklu iskazuje stil romantičnog realizma pri adaptaciji romana Starac i more. Kaptol Boutique Cinema zatvaraju od 22 sata filmovi Svjetske panorame 2 uz razgovor s autorima.

U Kinu Tuškanac vrata su se otvorila već u 10 sati projekcijom Natjecanja studentskog filma 4, gdje moramo istaknuti vjerojatno jednog od kandidata za nagrade Politika noja – vizualno fascinantnu distopijsku satiru na suvremeno društvo i političko djelovanje. Film u cijelosti možete pogledati i ovdje na Inverziji, uživajte!

U podne se prikazuju radovi VN kratkometražnog filma 5 u kojem treba izdvojiti barem: Moju generaciju, postmodernu jurnjavu (s katarzičnim vatrenim završetkom) autoputom ikonografije popularne i visoke kulture, politike, ekonomije, totalitarizama i medijskog smeća koje čini obzor 20. i 21. stoljeća; Jaje, film o poremećajima hranjenja (o kojemu će se raspravljati i na tribini “Film i psihijatrija” u četvrtak u KIC-u od 18:30 uz sudjelovanje redateljice), kiberpankerski fantasy nadahnut videoigrama Alexis iznutra te tri filma Johna Morene koji je senzacionalno izborio trostruki nastup u najprestižnijem Animafestovu natjecanju.

Od 14 sati na rasporedu je drugi dio retrospektive Majstorice animacije Suzan Pitt, a potom se od 15:30 prikazuje blok “Pokrenute slike” tematskog programa koji se ne smije propustiti ponajprije zbog rijetke prilike za gledanje njemačkih avangardnih majstora, pionira eksperimentalnog i animiranog filma Hansa Richtera, Waltera Ruttmanna, Vikinga Eggelinga i Oskara Fischingera. Tu su i njihovi nešto kasniji anglo-američki sljednici Len Lye, Mary Ellen Bute i Norman McLaren, kao i suvremeni nastavljači poput Miraija Mizuea, Thomasa Renoldnera ili Stevena Woloshena. Popodne i večer kao i uvijek rezervirani su za još atraktivnije programe – Natjecanje studenskog filma 2 (17:30) u kojem, osim razgovora s autorima, ne bi valjalo preskočiti hrvatski film Anne Šagadin Saturn u lavu, ali ni spektakularni eksperimentalni Iam Twisq, duhoviti i dizajnom originalni Veliki bazen, također duhovitu tinejdžersku ljubavnu dramu koja kombinira animacijske stilove Ljubav na raskršću te vizualno fascinantne Spokoj i Oko za oko.

U VN kratkometražnog filma 3 od 20 sati prikazuju se već spomenuti filmovi, ali u Tuškancu također uz razgovor s autorima, a filmske programe srijede zaključuje u 22 projekcija dugometražnog filma Ville Neuve uz prisustvo autora. Poetičan kanadski film Félixa Dufour-Laperrièrea crno-bijela je obiteljsko-psihološka etida koja se odvija na pozadini društveno-političkih gibanja te spaja kolektivne i intimne razine u karakterističnom Québécois kontekstu. Priča o pokušaju ponovnog povezivanja s bivšom suprugom i sinom, nadahnuta novelom Raymonda Carvera, u potpunosti je realizirana rukom iz više od 80 000 crteža, s naročitim senzibilitetom za sumorne vremenske prilike i psihološki nijansiranu karakterizaciju.

Ranije iste večeri u KUC-u Travno još će jedan zagrebački kvart moći vidjeti Velikog Zlog Lisca i druge priče (19:00), dok će posjetitelji Ljetnog kina Gradec od 21 sati uživati u izboru glazbenih videospotova Kino za uši po ukusu umjetničkog ravnatelja Animafesta.

U srijedu se u Institutu Balassi od 10 nastavlja, a od 17 zaključuje Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner VI s panelima o animaciji i (virtualnoj) stvarnosti te animaciji i obrazovanju, uz moderatore i govornike Franzisku Bruckner, Holgera Langa, Chunning Guo, Hannesa Ralla, Evu Wijers, Bernharda Schmitta, Jürgena Haglera, Remu Rauschera, Debjani Mukherjee, Oliviera Cottea i Hrvoja Turkovića.

Ni ove godine izvanredno raskošni izložbeni program ne spava u srijedu – pored već otvorenih izložbi, u KIC-u od 15 sati Okrugli stol “Animacija u galerijama” najavljuje otvorenje izložbe “Iza kulisa” (16 sati) – novog Animafestovog galerijskog koncepta koji grupnom izložbom autora čiji su radovi ušli u VN kratkometražnog filma teži razotkriti proces kreativnog nastanka animiranog filma. U Medijateci Francuskog instituta u 13:30 otvara se, pak, izložba pariške Galerije Miyu, prve specijalizirane galerije posvećene isključivo umjetnosti i promociji animacije, a u Pogonu Jedinstvo u 23 sata Vrijeme srca: (Re)Animacija poezije koju je inicirao Božidar Trkulja u suradnji s 50 hrvatskih suvremenih umjetnika i animatora. U Pogonu Jedinstvo veselo će se animirano društvo zadržati do sitnih jutarnjih sati i na tradicionalnom jam sessionu.

Od 18 sati u Medijateci Francuskog instituta predstavljaju se četiri nove animacijske knjige, među kojima se posebno ističe zbornik radova proteklih pet izdanja Međunarodnog znanstvenog skupa Animafest Scanner u svjetski poznatoj nakladi Bloomsbury, ali i nove knjige Midhata Ajanovića, Stefana Stratila i Hannesa Ralla.

Animafest Zagreb 2019. održava se u Zagrebu od 03. do 08. lipnja, u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Ulaznice i festivalske iskaznice za Animafest mogu se kupiti putem sustava Kupiulaznicu.hr te tijekom festivala na blagajnama kina.

Check Also

Predstavljen program 12. Fantastic Zagreb Film Festivala

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac službeno je predstavljen program 12. Fantastic Zagreb Film Festivala. Vruće ljetne …

Pred vratima je 12. izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala!

Čak 44 filma kratkog i dugog metra te filmova virtualne stvarnosti (VR) publika će moći …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics