Srijeda na Animafestu: postmoderne potjere, psiho-užasi, distopija i još mnogo toga

Treći festivalski dan na Animafestu 2019 otvorili su mladi ranoranioci u Kinoteci – u dva Natjecanja filmova za djecu, uz razgovore s autorima i analizama filmova. Tu su bili nezaobilazni radovi Iskre, Matilde, Mačka Murija na ručku, Vitellove bljakaste cure, Tigra bez pruga, Vještice, Zmaja, Dnevnika šarenog autobusa i hrvatskog filma Martina Babića Balada o fruli i ogrlici. Od 15:30 na rasporedu je Obiteljski program “To sam ja!”. Od 17:30 slijedi dugometražni hit Ruben Brandt, kolekcionar – kriminalističko-artistički film Milorada Krstića koji se zasniva na otkačenoj premisi o psihoterapiji krađom umjetnina iz velikih svjetskih muzeja. Ovaj animirani doprinos žanru heist filma, s prikladno elaboriranim scenama potjere, pritom je često duhovit u svojim mnogobrojnim i prštavim aluzijama na redateljske velikane, vizualnim, često onirički preoblikovanim referencama na glasovite umjetnike, psihoanalitičkim udicama i podsmjehivanju likovnoj kritici, pri čemu niti u jednom trenutku ne šteti svojem neuobičajeno dinamičnom ritmu. Od 20 sati u Kinoteci igra 3. blok VN kratkometražnog filma s redom vrhunskim djelima: veteran Animafesta Roberto Catani potvrđuje svoju sklonost bogatom likovnom naslijeđu talijanske, naročito avangardne umjetnosti u intimno-cirkuskom filmu o djetinjstvu Za cijeli život, za ljubitelje anime i SF-a Akihiko Yamashita, niz godina kućni animator Miyazakijeva studija Ghibli, predstavlja varijaciju na klasični trop nevidljivog čovjeka (Nevidljiv), Sophie Koko Gate afirmira estetiku ružnog i pogonsko gorivo požude u groteskno-erotskom Životu puža koji se okreće oko genetske modifikacije sluzavca u svrhu spolnog čina, a prema estetici ružnoga ide i Poplava Maltea Steina u središtu koje se nalazi opresivni odnos majke i sina tijekom bujanja prljavosmeđe vode, simbola psihosocijalnih procesa koji dovode do monstruoznosti i smrti. Udar vjetra Frédérica Doazana je pak fascinantna tipografska eksplozija iznimne vizualne kakvoće, film za one koji mogu vidjeti ljepotu u slovima, simbolima, paragrafima i prijelomima, ali nije tek apstraktna igrarija, već također angažirani film u kojemu slova i znakovi brojnih jezika vode ljutu bitku protiv digitalnog tornja nula i jedinica. Dopadljivi stop-animacijski španjolski film Muedra prikazuje slatku plastelinsku životinjicu u interakciji s priobalnim stjenovitim i pjeskovitim okolišem, a mađarsko-hrvatska koprodukcija Pad Rima Balázsa Turaija postapokaliptični je, psihodelično-neonski crnohumorni SF koji prikazuje život jedne obitelji ispod kupole koja štiti od mutiranih žaba. Program Kinoteke u 22 sata zaključuje dugometražni animirani psihološki horor Aragne: Grimizni znak, impresivni samostalni projekt Sakua Sakamota.

Kaptol Boutique Cinema otvorit će u 17:30 još jedan dugometražni, ovoga puta stop-animacijski horor Kuća vukova, čileanski film Joaquína Cociñe i Cristóbala Leóna koji stravu i užas, bajku i folklor iz dobro poznatih interpretativnih okvira “povratka potisnutog kao čudovišta” odvlači u vode angažiranog filma. Inicijalno izložbeni work in progress projekt tako se u filmskoj formi alegorijski dotiče ne samo bogate i uznemirujuće junakinjine podsvijesti, već i diktature, propagande, religije, kultizma i rasizma. Zastrašujuće metamorfoze, postignute modeliranjem papira od kojega su sačinjeni likovi, pomaknuti „međuljudski“ odnosi i krvave psihotične vizije u funkciji su zlokobnog komentara o patnji koja vreba u poznatim, bliskim prostorima – film je, naime, nadahnut njemačkim kultom Colonia Dignidad što ga je u Čileu vodio manijakalni zlostavljač Paul Schäfer. U dizajnu se film pak osovio na ramena divova kakvi su Jan Švankmajer, braća Quay, David Lynch i Francis Bacon. Slijedi blok “Utjecaji 1” (20:00) iz tematskog programa “Animacija i likovne umjetnosti” s nekim uistinu nezaobilaznim slatkišima – kultnom Satiemanieom Zdenka Gašparovića, nastalom pod utjecajem Dixa i Grosza, Užicima rata Ruth Lingford, filmom Normana McLarena temeljenom na slici švicarskog simbolista Arnolda Böcklina Die Toteninsel, senzacionalnom suradnjom Salvadora Dalíja i Walta Disneyja rekreiranom u filmu Dominiquea Monféryja Destino, konstruktivizmom utjelovljenim u djelu Tower Bawher u Zagrebu omiljenog Theodorea Usheva, Mona Lisom koja silazi niz stepenice Joan C. Gratz te ruskim klasikom Aleksandrom Petrovom koji u tehnici pastelnog ulja na staklu iskazuje stil romantičnog realizma pri adaptaciji romana Starac i more. Kaptol Boutique Cinema zatvaraju od 22 sata filmovi Svjetske panorame 2 uz razgovor s autorima.

U Kinu Tuškanac vrata su se otvorila već u 10 sati projekcijom Natjecanja studentskog filma 4, gdje moramo istaknuti vjerojatno jednog od kandidata za nagrade Politika noja – vizualno fascinantnu distopijsku satiru na suvremeno društvo i političko djelovanje. Film u cijelosti možete pogledati i ovdje na Inverziji, uživajte!

U podne se prikazuju radovi VN kratkometražnog filma 5 u kojem treba izdvojiti barem: Moju generaciju, postmodernu jurnjavu (s katarzičnim vatrenim završetkom) autoputom ikonografije popularne i visoke kulture, politike, ekonomije, totalitarizama i medijskog smeća koje čini obzor 20. i 21. stoljeća; Jaje, film o poremećajima hranjenja (o kojemu će se raspravljati i na tribini “Film i psihijatrija” u četvrtak u KIC-u od 18:30 uz sudjelovanje redateljice), kiberpankerski fantasy nadahnut videoigrama Alexis iznutra te tri filma Johna Morene koji je senzacionalno izborio trostruki nastup u najprestižnijem Animafestovu natjecanju.

Od 14 sati na rasporedu je drugi dio retrospektive Majstorice animacije Suzan Pitt, a potom se od 15:30 prikazuje blok “Pokrenute slike” tematskog programa koji se ne smije propustiti ponajprije zbog rijetke prilike za gledanje njemačkih avangardnih majstora, pionira eksperimentalnog i animiranog filma Hansa Richtera, Waltera Ruttmanna, Vikinga Eggelinga i Oskara Fischingera. Tu su i njihovi nešto kasniji anglo-američki sljednici Len Lye, Mary Ellen Bute i Norman McLaren, kao i suvremeni nastavljači poput Miraija Mizuea, Thomasa Renoldnera ili Stevena Woloshena. Popodne i večer kao i uvijek rezervirani su za još atraktivnije programe – Natjecanje studenskog filma 2 (17:30) u kojem, osim razgovora s autorima, ne bi valjalo preskočiti hrvatski film Anne Šagadin Saturn u lavu, ali ni spektakularni eksperimentalni Iam Twisq, duhoviti i dizajnom originalni Veliki bazen, također duhovitu tinejdžersku ljubavnu dramu koja kombinira animacijske stilove Ljubav na raskršću te vizualno fascinantne Spokoj i Oko za oko.

U VN kratkometražnog filma 3 od 20 sati prikazuju se već spomenuti filmovi, ali u Tuškancu također uz razgovor s autorima, a filmske programe srijede zaključuje u 22 projekcija dugometražnog filma Ville Neuve uz prisustvo autora. Poetičan kanadski film Félixa Dufour-Laperrièrea crno-bijela je obiteljsko-psihološka etida koja se odvija na pozadini društveno-političkih gibanja te spaja kolektivne i intimne razine u karakterističnom Québécois kontekstu. Priča o pokušaju ponovnog povezivanja s bivšom suprugom i sinom, nadahnuta novelom Raymonda Carvera, u potpunosti je realizirana rukom iz više od 80 000 crteža, s naročitim senzibilitetom za sumorne vremenske prilike i psihološki nijansiranu karakterizaciju.

Ranije iste večeri u KUC-u Travno još će jedan zagrebački kvart moći vidjeti Velikog Zlog Lisca i druge priče (19:00), dok će posjetitelji Ljetnog kina Gradec od 21 sati uživati u izboru glazbenih videospotova Kino za uši po ukusu umjetničkog ravnatelja Animafesta.

U srijedu se u Institutu Balassi od 10 nastavlja, a od 17 zaključuje Međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner VI s panelima o animaciji i (virtualnoj) stvarnosti te animaciji i obrazovanju, uz moderatore i govornike Franzisku Bruckner, Holgera Langa, Chunning Guo, Hannesa Ralla, Evu Wijers, Bernharda Schmitta, Jürgena Haglera, Remu Rauschera, Debjani Mukherjee, Oliviera Cottea i Hrvoja Turkovića.

Ni ove godine izvanredno raskošni izložbeni program ne spava u srijedu – pored već otvorenih izložbi, u KIC-u od 15 sati Okrugli stol “Animacija u galerijama” najavljuje otvorenje izložbe “Iza kulisa” (16 sati) – novog Animafestovog galerijskog koncepta koji grupnom izložbom autora čiji su radovi ušli u VN kratkometražnog filma teži razotkriti proces kreativnog nastanka animiranog filma. U Medijateci Francuskog instituta u 13:30 otvara se, pak, izložba pariške Galerije Miyu, prve specijalizirane galerije posvećene isključivo umjetnosti i promociji animacije, a u Pogonu Jedinstvo u 23 sata Vrijeme srca: (Re)Animacija poezije koju je inicirao Božidar Trkulja u suradnji s 50 hrvatskih suvremenih umjetnika i animatora. U Pogonu Jedinstvo veselo će se animirano društvo zadržati do sitnih jutarnjih sati i na tradicionalnom jam sessionu.

Od 18 sati u Medijateci Francuskog instituta predstavljaju se četiri nove animacijske knjige, među kojima se posebno ističe zbornik radova proteklih pet izdanja Međunarodnog znanstvenog skupa Animafest Scanner u svjetski poznatoj nakladi Bloomsbury, ali i nove knjige Midhata Ajanovića, Stefana Stratila i Hannesa Ralla.

Animafest Zagreb 2019. održava se u Zagrebu od 03. do 08. lipnja, u kinima Tuškanac, Kinoteka i Kaptol Boutique Cinema te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Ulaznice i festivalske iskaznice za Animafest mogu se kupiti putem sustava Kupiulaznicu.hr te tijekom festivala na blagajnama kina.

Check Also

Počinje 13. Fantastic Zagreb Film Festival!

Počinje najfantastičniji filmski festival koji i ove godine nudi pregršt recentnih svjetskih žanrovskih hitova kao …

Znanstvena fantastika na Animafestu 2023.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održava se u Zagrebu od 05. do 10. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics