Sraz svjetova na 21. konvenciji fantastike Rikon

Od 05. do 07. listopada 2018. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci održat će se konvencija fantastike Rikon u organizaciji Udruge 3. zmaj.

Rikon, koji se u Rijeci održava još od 1997. godine, u sklopu svog 21. izdanja ljubiteljima fantastike, fantasyja, horora i najnovijih dostignuća u znanosti ponudit će 3 dana predavanja, tribina, predstavljanja književnih izdanja i igara, kreativnih radionica, kvizova, izložbi te cosplaya. Ovogodišnji, do sada najjači i najduži program Rikona, svojevrsni je zalet za 2020. godinu kada će se u Rijeci održati europska konvencija znanstvene fantastike Eurocon. Udruga 3. zmaj, odnosno konvencija Rikon, osvojila je nominaciju za organizaciju Eurocona koji će se u godini riječkog predsjedanja kao Europske prijestolnice kulture održati kao nadogradnja na Rikon 2020. te ugostiti brojne međunarodne goste.

Program ovogodišnjeg Rikona počinje u petak, 05. listopada u 18:00 sati i traje do ponoći, a u subotu, 06. listopada od 15:00 sati do ponoći. Ove godine konvencija širi svoj redovni program i na treći dan, pa sve posjetitelje čeka mnoštvo programa i u nedjelju 07. listopada od 12:00 do 17:00 sati, a tu je naravno i neizostavni, tradicionalni dječji program isti dan u trajanju od 11:00 do 14:00 sati.

Rikonska počasna gošća ove godine je Aliette de Bodard, višestruko nagrađivana spisateljica. Na Rikonu će predstaviti svoj rad, te održati i književnu radionicu koja će zasigurno biti od pomoći svima koji žele napisati priču ili roman. Aliette će prilikom predstavljanja podijeliti svoja iskustva sa stvaranjem svijeta i pisanjem priča iz svog bogatog književnog univerzuma Xuya, u kojem su astečka i azijske civilizacije pretekle zapadne u svemirskoj utrci. Povodom gostovanja Aliette de de Bodard, Hangar 7 će predstaviti i zbirku iz Xuya svemira za koju je odabrano 11, mahom nagrađivanih i najboljih priča i novela. Knjiga pod naslovom “Kuća Jaguara, u sjeni i druge priče iz Xuya svemira“, peta u biblioteci Orion, jedinstvena je takva kolekcija u svijetu. Naime, do sada su priče iz Xuya svemira objavljivane samo u časopisima i antologijama, ali nisu doživjele jedno ovakvo “skupno” izdanje. Za hrvatsko izdanje, de Bodard je napisala i uvodnu riječ.

Tema ovogodišnjeg Rikona je “sraz svjetova“, kako u doslovnom tako i u prenesenom i najširem mogućem značenju: od susreta različitih kultura i stavova do promjena već ukorijenjenih pogleda. U sklopu te teme Tomislav Miletić održat će predavanje o mogućnostima kontakta između ljudske i drugih civilizacija u našoj galaksiji te kakve bi bile posljedice takvog susreta. Vanesa Ujčić Ožbolt ponuditi će nam odgovore na mnoga pitanja o Marsu, uključujući dilemu je li nekad to bio sasvim drugačiji svijet od onog kakvim ga obično zamišljamo, a Ingeborg Fülepp govoriti će o stvarnoj i virtualnoj stvarnosti te sve tanjoj granici između njih. Boris Ružić govoriti će o utjecaju suvremene tehnologije na gledatelje. Susret između umjetnika i njihove publike plodna je tema pa će tako ove godine Ivana Delač govoriti o fanovskim uratcima, a Antonija Mežnarić o odnosu obožavatelja djela iz popularne kulture kako prema djelu i njegovom tvorcu, tako i prema obožavateljima drugih djela.

Književni segment ove godine zastupaju već redoviti predavači Marko Fančović s pregledom razvoja herojskog fantasya i Milena Benini s predavanjem o najslavnijem piscu za kojeg nikad niste čuli, a Lahorka Jurčić govoriti će o psihologiji bajki. Aleksandar Žiljak pak ima zanimljivo tumačenje Harry Potter serijala koje će s vama podijeliti na svojem predavanju.

Tu su i Bogdan Čurguz s čak tri predavanja o raznim aspektima cosplaya i Kristina Gudlin s razmatranjem žanra serijala Ratovi zvijezda; Zrinka Znidarčić pričat će o novom RPG-u Starfinder, a Danijel Štriga povesti nas na turneju Sunčevim sustavom kakav sigurno nećete naći u školskim udžbenicima.

Centralno događanje za žanrovsku književnost je dodjela književne nagrade “Artefakt” za najbolja književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije. U procesu žiriranja ostvarila se suradnja s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka tako da nagrade u određenim kategorijama dodjeljuju upravo pripadnici ciljane publike za ta djela. U kratkoj kategoriji nagradu je dobio Dejan Šiptar za priču “Dobro je” iz zbirke Homo Climaticum 2017. Igor Rendić ove je godine dobio Artefakt u srednjoj kategoriji za priču “Snijeg, kao posut staklenom prašinom” iz zbirke SFumato, a u dugoj kategoriji nagrada je otišla Vanji Spirinu za roman “Junker’s i Vailiant protiv sila tame” u nakladi Hangara 7. U kategoriji romana za mlade i dječjeg romana, nagrade su dobile Vesna Kurilić za roman “Izazov krvi” (roman za mlade) i Vlatka Planina za roman “Wend” (dječji roman). Svečana dodjela će se održati u subotu, 06. listopada u 19:00 sati.

Tijekom cijele konvencije održava se i cosplay natjecanje za najbolje kostime. Ove godine natjecateljske kategorije su individualni i grupni cosplay, a najbolje kostime odabiru žiri te publika koja može glasati za svoje favorite. Modna revija sudionika natjecanja je u subotu 06. listopada u 20:00 sati, a proglašenje pobjednika također u subotu u 22:00 sata.

Posjetitelje željne zabave čekaju brojne nagradne igre i kvizovi znanja, kao i cjelodnevna igraonica društvenih igara. Ove će se godine u sklopu Rikona održati i putujuća konvencija društvenih igara Super H.I.K.. Program uključuje turnire u Carcassonneu i Czech Games Edition igrama. Također vas očekuje igrački Mystery Marathon, a moći ćete sudjelovati u prezentacijama i probnim igranjima Olifantgames i Quattro Formaggi.

Za sve koji vole larpati, i ove su godine Terrible Creations pripremili zanimljiv larp program: neobičnu Autobusnu postaju, uzbudljivu Harry Potter igru i uvijek popularan klasik Love is blue.

Također, svi koji žele testiriti koliko je Sila jaka u njima, pozvani su na predstavljanje igre Force Training.

Vikend ulaznica (petak, subota i nedjelja) iznosi 80 kuna, za kostimirane posjetitelje 50 kuna, a ulaz za djecu i roditelje na nedjeljni dječji program je besplatan. Za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan sve dane.

Detaljan raspored programa konvencije Rikon potražite na linku.

Rikon

Check Also

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

9. izdanje konvencije Pandakon

Ovogodišnji Pandakon održava se 14. i 15. rujna, na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics