Spider-Man: neizvjesna budućnost nakon razlaza Sonyja i Marvela

Taman prije Disneyjeve D23 megakonvencije sve obožavatelje Marvelovog kinematografskog svemira šokirala je vijest da omiljeni čovjek pauk neće nastaviti svoju karijeru u Osvetnicima. Naime, došlo je do prave Hollywoodske drame – razlaza između Disneyja (koji je vlasnik Marvel franšize), i Sonyja, (koji kontrolira filmska prava za lik Spider-Mana). Iako su detalji još nejasni, ova odluka je posebno zanimljiva budući da je donesena samo nekoliko mjeseci nakon premijere posljednjeg nastavka, “Spider-Man: Far From Home”, koji je zaradio više od milijardu dolara – više nego ijedan prethodni film o čovjeku pauku. A Tom Holland, koji je u razmjerno kratkom vremenu postao zaštitno lice ovog superheroja, jedan je od najomiljenijih mladih glumaca u Hollywoodu.

Nimalo neočekivano, razlog razdora leži u nemogućnosti postignuća kompromisa za financiranje i podjelu profita. Kako je objavio Deadline, tijekom novih pregovora, koji su trajali mjesecima  (stari dogovor vrijedio je za prvih pet filmova) Disney je od Sony Picturesa zatražio veći udio u profitu (50/50, umjesto dosadašnjih 5 posto), kao i dio profita vezan za filmove iz Sonyjevog Marvelovog kinematografskog svemira. Zanimljivo je da je Sony Pictures, u izravnom javnom priopćenju (što je rijetkost za Hollywood) iskazao razočaranje slijedom događaja, te je izrazio nadu da će se ovo promjeniti u budućnosti.

Što sve ovo znači za fanove? Teško je reći. Ako se situacija ne promjeni u narednih nekoliko mjeseci, što je teško za očekivati, ovo je kraj čovjeka pauka u Osvetnicima. Pozicija Toma Hollanda manje je upitna, bar kratkoročno, budući da on ima još jedan film za odraditi prema ugovoru, što bi moglo značiti da će se Holland kao Spider-Man pridružiti SMCU. I sam režiser oba solo MCU Spider-Mana, Jon Watts, u ugovoru ima još dva filma, tako da bi se bar dio uspješne formule i prepoznatljive atmosfere mogao preliti u SMCU. No ne smijemo zaboraviti da je upravo Kevin Feige (šef Marvela), oživio te praktički stvorio MCU Spider-Mana, nakon razočaravajućih Sonyjevih filmova.

Sam Sony je čini se pronašao ispravan recept u zadnjih par godina. Prvo smo imali priliku vidjeti fenomenalan “Spider Man: Into the Spider Verse”, a i “Venom” je polučio neočekivani uspjeh na blagajnama, što će rezultirati nastavkom. Tu je i “Morbius”, još jedan Marvelov junak u vlasništvu Sonyja, kao i možda najzanimljiviji projekt sa Silk aka Cindy Moon u glavnoj ulozi. Silk je jedna od glavnih saveznika čovjeka pauka sa sličnim moćima, a nakon što se i sam Spider-Man vratio, potencijal je povelik.

Nadamo se da će do dogovora ipak doći, jer unatoč ovim zanimljivim SMCU projektima, biti će čudno pratiti novu MCU fazu, bez spideyja u Osvetnicima.

Check Also

Novi video i poster za film Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves!

Paramount Pictures je objavio novi video i friški poster za film Dungeons & Dragons: Honor …

The Last of Us: uzbudljivi, puni trailer za HBO-ovu postapokaliptičnu seriju!

Tijekom panela na Brazilian Comic-Con Experienceu objavljen je puni trailer za HBO-ovu nadolazeću adaptaciju jedne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics