Sada je i službeno, odobreno je spajanje Disneyja i Foxa

Dioničari kompanija Walt Disney Co. i 21st Century Fox su izglasali famozno spajanje teško 71,3 milijarde dolara. To znači da je spajanje Disneyja i Foxa konačno službeno s obzirom da je Ministrastvo pravosuđa nedavno dalo svoje odobrenje. Doduše samo spajanje će ipak potrajati neko vrijeme, ali analitičari te industrijske grane predviđaju da će biti dovršeno do prve polovice 2019. godine. Gotovo sigurno se uslijed nužnih koroporativnih restrukturiranja očekuje značajno smanjenje radne snage. Točnije, prema analitičaru Richiju Greenfieldu, između 5,000 i 10,000 radnih mjesta će postati višak. “S obzirom na postotak preklapanja poslova dvije kompanije.”

Da ponovimo, sada je Disney i službeno vlasnik studija 20th Century Fox i 20th Century Fox Television, tv mreža FX network i National Geographic, 22 regionalne sportske mreže, kao i kontrolnih udjela u Huluu, Skyju i Staru.

Još uvijek je nejasno u kojoj mjeri će ovo spajanje utjecati na već zacrtane Foxove filmske naslove. Tu se prvenstveno misli na X-Men filmove i spinoffe. Nedavno su čak procurile i glasine da Disney planira otkazati X-Men: Dark Phoenix i New Mutants, no ništa od toga ne čini previše izgledno. U svakom slučaju Marvelov kinematski svemir je dobio još više prostora za širenje, jer se sada X-Meni i Fantastic Four vraćaju u Marvel Studios.

Dogovor je napravio još jednu veliku stvar, ujedinio je Star Wars svemir. Fox je bio vlasnikom Star Warsa iz 1997. godine, jer je on producirao film, a sada to znači otvaranje novih mogućnosti za tu franšizu.

U međuvremenu će prioritet za Disney biti Avatar franšiza. Disney vjeruje kako bi tematski park World of Pandora mogao biti jaki konkurent Warnerovom Wizarding Worldu, stoga će maksimalno gurati Cameronovu blockbuster franšizu. Preostaje za vidjeti kako će se studio nositi s velikim priljevom R rejtinga i horor sadržaja. Očekuje se kako će se takvi naslovi distribuirati Disneyjevim podružnicama poput Touchstonea, koji tradicionalno producira takav sadržaj.

Check Also

The Walking Dead: Dead City: otkriven je prvi teaser, službene fotke i datum premijere!

Danas je otkriven datum premijere za nadolazeći spin-off serije The Walking Dead (Živi mrtvaci) u …

Strange New Worlds je trenutno jedina igrana Trek serija s budućnošću, ali novosti nas očekuju uskoro!

Nakon što Discovery završi sa svojom petom i ujedno posljednjom sezonom planirom za početak iduće …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics