SkON, prva sisačka SF&F konvencija je pred vratima

Premijerno izdanje sisačkog SkON-a očekuje nas ovaj vikend, 21. i 22. srpnja. Riječ je o dvodnevnom događanju posvećenom promociji “žanrovske” te “fandom” kulture i supkulture, koje će se održati unutar prostorija sisačkog kluba mladih Skwhat (Park Perivoj Viktorovac b.b.).

Prevladavajući “lajtmotiv” SkON-a će biti žanrovska književnost. Počasni gost je Ivan Lutz, pisac i organizator konvencije Marsonikon koji u Sisak dolazi promovirati svoj friški treći roman “Samo igraj!”. Roman je nedavno izdan u sklopu biblioteke “Solaris” nakladnika “Hangar 7”, a Lutzova knjiga u fascinantnoj viziji budućnosti spaja distopiju, tehnologiju, znanost te pomalo neočekivano… profesionalni sport – košarku. Ulazak tehnologije u sport aktualna je tema oko koje se lome koplja, no ovakav twist uistinu je unikatan na domaćoj, ali i široj žanrovskoj sceni. Promociju romana obilježiti će ugodni razgovor autora i moderatora pred publikom u formatu “pitanje-odgovor”. Zanima Vas kreativni proces stvaranja autorskog književnog djela? Ili jednostavno želite da profesor Ivan Lutz izračuna formulu potrebnu za savršenu “tricu” androida haklera? Onda se pridružite subotnjim dijalozima te nabavite svoj primjerak romana “Samo igraj!” po promotivnoj cijeni od 50,00 kn.

U petak vas na rasporedu očekuje promocija “Atharona”; epskog svijeta dobojskog autora Argent Helliona (Nikola Kojić). Predstavlja se knjiga “Atharon Početak”; na engleskom objavljena kao “Atharon Exordium”, prvi dio planirane petodijelne fantasy sage. Otkrijte kroz razgovor sve zamke i probleme autorskog rada i worldbuildinga te upoznajte pobliže znamenite ličnosti i kulise Atharona. Osim knjige, autor će predstaviti i društvenu igru “Konkvest” smještenu u svemir navedenog svijeta.

Književnost će također biti dodirna točka mnogih izlaganja gostujućih predavača. Viktor Ivanković priprema filozofsko seciranje “Game of Thronesa”, Vinko Drača će nam pokazati vezu koncepta transhumanizma i klasičnih sf djela, a profesionalna pripovjedačica Srebrenka Peregrin uvesti će nas u svijet mračnih legendi u prigodnom noćnom okruženju “SkON After Dark” programa.

SkON-ov natječaj za mikropriču postigao je veliki uspjeh po broju pristiglih priča. U subotu se predstavlja uži krug najboljih priča nakon kojeg slijedi proglašenje pobjednika.

Flash fiction zastupljen je i u sklopu grupnog pisanja u kojem će se koristiti inovativni mehanizam story cubesa. Dvije glave bolje su od jedne, a fantazija nema ograničenja. Sva ograničenja smisliti će pak voditelj. Zabavite se, upoznajte nove ljude i obogatite svojom pričom planiranu SkON-ovu digitalnu publikaciju.

Inverzija također stiže s većinom svog asortimana kojeg i inače nudi u sklopu svog webshopa. U subotu vas na štandu očekuje više nego pristojna ponuda žanrovskih knjiga, stripova, bilježnica, Funko POP! privjesaka, igara i cool majica.

SkON

Popularni “pub” kvizovi će u više navrata razveseliti obožavatelje pitanja i odgovora. Za ovu priliku posebno pripremljena tematska izdanja kvizova pokriti će “uobičajene krivce”, no i ona “iz vedra neba” neočekivana “geek” područja. U petak Vas pita “Fantastic Fan Edition” , ekipni kviz koji je imao čast uspješno sudjelovati na većim zagrebačkim fanovskim okupljanjima (Dan društvenih igara, Sferakon), a u subotu znanje možete dokazati na dodatnim dnevnim pitalicama. Kadar, filmski kviz pomalo drugačijeg štiha, će testirati budnost vašeg oka i dubinu vizualne memorije dok će “Tldr PLEB” kviz provjeriti koliko često surfate morima interneta i pripadajućih foruma. Zabava i loši vicevi su zagarantirani.

Boardgame igraonica se organizira u suradnji s prijateljskim udrugama Talus (Velika Gorica), Gameri okruglog stola (Zagreb) i Igranje (Zagreb). Društvene igre u ovom visoko tehnološkom dobu proživljavaju pravu renesansu popularnosti te ne sumnjamo da će privući veliki broj posjetilaca. Moderne društvene igre, boardgameovi, oduševiti će svojim mehanikama, pristupačnošću i predivnim fizičkim komponentama kako staro tako i mlado. Izbor nagrađivanih igara biti će velik te će svi moći pronaći pravu igru za sebe i društvo. Marko Valjavec donosi “Mind Blowing Box”; nagrađivanu inovaciju koja će Vas prosto raspametit. Možete li pod pritiskom deaktivirati fiktivnu bombu u fizičkoj verziji Steam indie senzacije “Keep Talking and Nobody Explodes”. Ali pazite; komunikacija i suradnja su ključ, a sat nemilice otkucava.

Kad već spominjemo “igre” moramo detljnije predstaviti i “After Dark” program. Pod okriljem noći, usred prirode sisačke šume te tik ispred objekta održavanja SkON-a, organizirati će se iznimno atmosferične partije najpopularnije svjetske igre skrivenih uloga – “Werewolf“. Ova igra socijalnih vještina i bezgraničnog blefa (poznata i kao Mafia) pojavila se u bezbroj inkarnacija, a profesionalna ruka moderatora pojasniti će uz prigodnu svijetlost svijeća svim zainteresiranim njena iznimno laka pravila. Može li se selo obraniti od krznatih nemani? Odigrajte i otkrijte.

Također, noćne igrarije obogatiti će i one shot session pete edicije megapopularnog DnD-a prilagođenog i potpunim početnicima. Sukladno vremenu održavanja; tamnice i zmajevi ovaj put će tematikom naginjati nadnaravnoj stravi te žanrovskom fantasy hororu. Kome pak nije do igre večer će moći ispuniti slasnim celuloidnim zalogajima koji će se gledati na otvorenom. Sammo Hung, Ren & Stimpy, Duck Dodgers, Kevin Bacon, divovski pustinjski crvi, kung fu dinosauri te zubati vampiri s nesanicom. Raznovrsno, kao uostalom i sam pojam “žanra”.

Tokom otvorenja moći ćete pogledati i tematsku izložbu. Oko mladog sisačkog fotografa Vedrana Vitkovića na nedavnom putovanju u kadar je uhvatilo aspekte japanske kulture, a Concept Art Dominika Zdenkovića inspiriran je fantastikom.

U slučaju da ste kompetitivni, baš volite simbolične nagrade te vam fali koji pokal da popuni vitrinu uvijek se možete okušati u turnirima tokom dana. Highlight je definitivno “Tetris” turnir na velikom ekranu, ali će ljubitelji retro videoigara doći na svoje. Tokom dana će moći dokazati svoju vještinu u raznim kultnim multiplayer naslovima.

Afterparty i zatvaranje programa u subotu rezervirano je za veliki Jpop i Kpop glazbeni tulum u pitoresknom okruženju obližnjeg sisačkog kupališta. U slučaju da volite ples pod maskama slobodno se pojavite u cosplay izdanju jer imamo spremnu nagradu i za najbolju masku.

Bit će tu još mnogo toga! Nagrada, sadržaja, a i orkovskih roštilja. Pridružite nam se na velikom žanrovskom tulumu.

Ulaz je BESPLATAN, a unos osvježavajućih pića je dopušten.

SkON
Raspored događanja – SkON (kliknite za uvećanje).

Check Also

Natječaj za priče i stripove 5. broja časopisa Morina kutija: Slavenski (anti)junaci

Morina kutija nedavno je raspisala novi natječaj za originalne, prethodno neobjavljene priče i stripove na …

FantaSTikon ponovno uživo u Splitu!

Ovog vikenda, od 17. do 19. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics