SkON 2019. – znanstvena fantastika u dvorcu

Sisačka SF konvencija SkON možda i nije najveća niti najstarija hrvatska konvencija znanstvene fantastike. No zato se može pohvaliti jedinstvenom lokacijom – utvrdom Sisak. Sagrađena u 16. stoljeću na ušću rijeke Kupe u Savu, utvrda je bila poprište velike bitke u kojoj su 1593. godine austrijske i hrvatske trupe porazile otomansku vojsku. Četiri stoljeća kasnije, maloj vojsci geekova i nerdova uspjelo je nešto što Turcima nije pa su na dva dana preuzeli kontrolu nad drevnom utvrdom.

SkON je po prvi put održan u srpnju 2017. godine u organizaciji sisačkog kluba mladih Skwhat. Sljedeće je godine konvencija pronašla svoju novu lokaciju u utvrdi Sisak a ove je godine po prvi puta održana u rujnu, umjesto u srpnju. Čitavo to vrijeme, konvencija polako raste i svake godine privlači sve veći broj posjetitelja. Ove su godine tako do konvencije potegli ne samo posjetitelji iz Siska i Zagreba nego i iz (relativno) daleke Rijeke.

Iako je utvrda Sisak svakako netipično mjesto za održavanje SF konvencije, nedvojbeno je kako ima svog šarma. Njezino veliko unutrašnje dvorište je dušu dalo za druženje i okupljanja. U slučaju kiše, tu su široki balkoni koji se protežu duž oba kata utvrde i gledaju prema dvorištu. Poseban je pak doživljaj sjediti navečer za jednim od mnogih stolova i moći jednim pogledom vidjeti ljude kako se druže i zabavljaju po čitavoj utvrdi. Voditi role-playing igre u ovako drevnom prostoru je san snova svakog Game Mastera.

Iako se SkON količinom sadržaja ne može usporediti sa starijim ili većim okupljanjima poput SFeraKona ili Liburnicona, konvencijski je program i ove godine bio raznovrstan i zanimljiv. Treći je SkON tako uključivao predavanja, kvizove, literarne radionice, cosplay, igraonice… i nadasve odlični roštilj.

Među predavanjima na ovogodišnjem SkON-u vrijedi posebno istaknuti ono o časopisu National Geographic kojeg je održao vrlo raspoloženi Hrvoje Prčić. Nekadašnji urednik SF časopisa Sirius (kojeg se mnogi među nama sjećaju s nostalgijom), Prčić je već godinama glavni urednik hrvatskog izdanja National Geographic. Okupljenim je slušateljima pričao ne samo o povijesti ovog najpopularnijeg popularno-znanstvenog časopisa ikad već i o izazovima njegove pripreme i objavljivanja. Skoro dva sata vrlo zabavnog i informativnog predavanja je proletjelo u trenu.

Pisac i ilustrator Aleksandar Žiljak za to je vrijeme držao predavanje u kojem je publici potanko predstavio paralele između zlog čarobnjaka Voldemorta i njegovih sljedbenika u Harry Potter romanima J. K. Rowling i nacističkog uspona na vlast u međuratnoj Njemačkoj. Glumac Jakov Gavran je pak prezentirao publici makete i terene koje izrađuje u kućnoj radinosti za potrebe igranja role-playing igara. Vrlo prigodno, njegovo se predavanje o izradi maketa grobnica, dvoraca, jedrenjaka i katakombi održavalo u istoj kuli u kojoj je izložena golema maketa koja rekonstruira bitku kod Siska.

Onda su tu bili kvizovi. Priznajem kako sam postao lud za konvencijskim kvizovima otkad sam prošle godine otkrio kako su oni jedno od rijetkih mjesta gdje moje poznavanje gomile pop-kulturnih bedastoća može biti korisno. Na ovogodišnjem SkON-u je održan čitav niz kvizova, kao što su Soundtrack kviz Tilena Hedžeta te Kviz za SkONčat u organizaciji samih SkONovaca. Ovaj drugi moram posebno pohvaliti. Bio mi je ovo drugi put kako sudjelujem u jednom od SkONovačkih kvizova. Osim što su duhoviti i raznovrsni, čovjek iz njih stvarno može naučiti nove stvari. Evo, tko bi recimo rekao da je reper Nered reklamirao Dormeo madrace? Život mi nakon te spoznaje više nikada neće biti isti! Jedini problem tog kviza bila je iznimno glasna muzika sa svadbe koja se održavala u restoranu neposredno pokraj utvrde ali bože moj – nitko još nije umro od malo Zlatnih dukata. “Zbog tebe nikom ne dam da me voli…”

Ove su godine SkONovci natjecanje u cosplayu riješili na kreativan i zabavan način te pritom iskoristili prostor utvrde. Naime, cosplay natjecatelji predstavljeni su u dvorištu utvrde dok su ih posjetitelji dobrim dijelom promatrali i bodrili s balkona. Nakon toga, organizatori su podijelili tokene kojima su posjetitelji glasali javno umetajući ih na za to pripremljene kolce. Uslijedilo je gromoglasno navijanje, zviždanje i pljeskanje s galerije dok su posjetitelji glasali za svoje favorite. U dramatičnoj je završnici Marko Brkiš kao Dragonslayer Braum iz igre League of Legends s jednim glasom razlike pobijedio Antoniju Mežnarić i Vesnu Kurilić kao Robin Buckley i Stevea Harringtona iz serije Stranger Things.

Negdje sam jednom pročitao kako je znanstvena fantastika jedan od rijetkih žanrova kod kojeg dobar dio čitatelja žele postati pisci. SkON je imao sadržaja i za taj dio publike. Spisateljica Maja Škvorc održala je vrlo zabavnu spisateljsku igraonicu. Pripovjedačica Srebrenka Peregrin držala je radionicu kao ispričati svoju priču u sat vremena. Posjetitelji su također mogli upoznati i objavljivane autore pa su tako na Čajanci s autorom mogli razgovarati sa spisateljicom Ivanom Delač, čiji je alternativno-povijesni steampunk roman Japodinine muke objavila izdavačka kuća Hangar 7.

Sve u svemu, ovogodišnji je SkON bio vrlo zabavan a vrijeme je proletjelo u trenu. SkON demonstrira kako veličina konvencije nije nikakva prepreka kreiranju dobrog i zanimljivog sadržaja. Dobar sadržaj privlači dobre posjetitelje i sudionike a to je ono što je presudno kako bi bilo koja SF konvencija mogla ne samo opstati, već i rasti i razvijati se. Iskreno se nadam kako ću i sljedeće godine imati priliku posjetiti SkON i uživati u dobrom programu i druženju s poznatim ljudima. Do tada, jedino što mogu jest zahvaliti se organizatorima na njihovom radu i trudu.

SkON

SkON

SkON

SkON

SkON

SkON

SkON

SkON

SkON

SkON

SkON

SkON

SkON

SkON

SkON

SkON

SkON

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics