Sila je Epizodu VII trebala prespavati

 

08012016_SW_epizoda7_rec_post

Nisam sklon dvjema stvarima. Prepričavanju sadržaja i davanju zvjezdica ili ocjena (od mišljenja se ne suzdržavam), ali Epizoda VII čini se kao dobra prilika za iznimku koja potvrđuje pravilo.

Ocjena: 2 ili bolje rečeno @#$%&! 2 (navedeni groliks je tu da bolje odrazi moje nezadovoljstvo, a vi ga iščitajte prema vlastitom vokabularu).

Ovako otprilike bi pojasnio svoju odluku da službujem u obrazovnom sustavu: “Uglavnom zbog nostalgije (svaka ocjena je djelomično subjektivna) te napretku u preglednosti režije i konačnom dokidanju omraženih lens flerova, učeniku Jar Jar Abramsu dodjeljuje se prolazna ocjena. Gradivo je usprkos dosta ponavljanja ispodprosječno savladano, da li zbog lijenosti ili ograničenih kapaciteta nije sasvim jasno. Uz uvažavanje svih ograničavajućih faktora – bogatog nasljeđa (Star WarsTM), zahtjevnih roditelja (mama Hollywood i tata Disney) i utjecaj okoliša (Fan Base), učenik je pokazao vrlo malo volje i interesa da pronađe vlastiti put. Na koncu eto mu dovoljan jer ipak je vratio skrafi lukin nrfhrdera na veliko platno.”

J. J. Abrams je režiser bez kičme i stila. Kao da se svima dodvorava pa pazi da nikoga ne uvrijedi. Jasno je da mora osigurati povrat investicije (što jest legitimno), ali jedino se trudi biti politički korektan, bezidejan. Maksimum mu je odraditi film za @#$%&! preživače koji troše više moždanih vijuga na odabir veličine kokica nego na sadržaj koji kane gledati.

Dobio je u ruke možda najbolje kockice na svijetu od kojih nije bio u stanju složiti solidnu, kamoli neku novu maštovitu konstrukciju. U neka druga vremena čak bi i ofucani redatelj osrednjih B filmova odbio snimiti ovakav pajl of @#$%&!

Je li moglo biti bolje?

Ne da je moglo, nego je moralo.

Originalna trilogija je u ruhu science-fantasy bajke, ne bez mana, ali s puno inventivnosti i šarma, ispričala univerzalnu priču o borbi dobra i zla. Publika gladna toga bogatog svemira tražila je nakon Epizode VI još. Premda je objavljeno knjiga i stripova na tone, a proizvedeno plastike toliko da bi Star Warse stavilo na kartu većih zagađivača okoliša, glavno jelo – novi filmovi – dolaze tek šesnaest godina kasnije.

Koliko su Epizode I-III bile bogate vizualnim kičem toliko su za stare fanove bile razočaravajuće. I tada se pričalo da su to uradci za novu generaciju klinaca koji samo gutaju ono što može vrtit’ neka konzola. I bili su. Ipak se svijet pomaknuo unaprijed u koordiniranoj upotrebi ruku, a unazad u korištenju mozga. Padme je superturbo hot, a Darth Maul ima najkul dvosvjetli mač, ono ever, halo!

Kakva god bila ta nova prva trilogija, neporecivo je bila Georgeova fantazija, dovoljno alienska, neobična, šarena, ali i puna rupa, smušenih političkih intriga, infantilne ljubavne priče, omraženih likova i debilnih pojašnjenja.

Iste godine kada je žarila i palila Epizoda III (2005.), Disney je bio u banani. Nekoliko godina su bili bez iole smislenog filma. Dolazi do smjene na vrhu kompanije. Ratobornog Michaela Eisnera smjenjuje njegov staloženiji padawan Bob Iger. Politika mu je osigurati dugoročno stabilne prihode oslanjajući se na šopingiranje, a ne na kreativni razvoj. Igerov je plan bio imati puno (malih) Disneya pod (Velikim) Disneyem.

Već iduće godine kupuje Pixar, no piksarovci se zahvaljujući opakom pregovaraču Jobsu infiltriraju na ključne pozicije i imaju glas u budućoj kreativnoj politici Disneya. Div se budi, a 2009. u košaricu ubacuje i Marvel. Priliku za superherojske filmske bravure dobivaju svakojaki hohštapleri i poneki pravi nerdogeek i talent (čitaj Whedon). Silovanje publike ekipom u tajicama i plaštevima u petoj je brzini i nema naznaka zamora. Publika plješće i hoće još, a dionice Disneya rastu.

Legenda kaže da je Georgeu bilo dosta. Još je nekako izdržavao kritike i vrijeđanja u predmrežno doba, no s internetom je postalo osobno. A bogami i fanovima je bilo dosta. Nakon četrdesetak godina piskaranja uspio je izbaciti tek šest filmova od kojih se polovicu treba reciklirati u mikrovalno zračenje.

Epizoda VII od IX

S mjerama osiguranja i tajnovitosti kojima se ne štite ni lansirni kodovi nuklearnog arsenala, Disney je krenuo u proizvodnju sedmice. Generalne bilješke za završnu trilogiju koje je George dao u tal s LucasFilmom su uglavnom odbačene. Režiju je nakon malo nagovaranja prihvatio J. J. Abrams, a scenarij je povjeren Michaelu Arndtu. No ne ide sve kao po špagi pa solidan scenarist koji nema baš impresivnu biografiju traži odgodu. Ne može, kaže Disney pa se zove Kasdana da prekine rad na spin offu o Hanu Solu i dođe pomoći Abramsu (srećom nisu zvali Kurtzmana, Lindelofa ili Orcija). Naredba je jasna: Epizoda VII – prosinac 2015. Sve ostalo je nevažno.

Iščitavajući intervjue s involviranima da se zaključiti kako je Arndt pokušao usuglasiti priču s Disneyevim zahtjevima u čemu je tek polovično uspio. Kasdan se možda nije puno petljao u radnju, bruseći vjerojatno dijaloge i pokoju scenu, a Abrams je radio što već inače radi. Važno mu je da je efektno, da gradi setove jer neće CGI, sve ostalo je drugi plan.

Traileri i fotke se nižu, intervjui se daju, kamere zuje, a teorije se rasplamsavaju jer je sve obavijeno velom tajne. Svane konačno i taj dan D…

I tako ja 16. prosinca završim na ponoćnoj (3D) premijeri. U nevjerici odgledanog potisnem osjećaj negdje u predio žučne vrećice. U ponedjeljak 21. prosinca evo me na 2D projekciji. Mazohizam je oduvijek bio jak u mojoj obitelji. @#$%&!

Gdje god zagaziš u radnju – rupa. Krajnje je neuvjerljiva “zaboravljena” prošlost prethodnog filma. Glavnoj heroini skoro sve polazi za rukom. I što ju to točno ističe kao ženski lik? Mogla je biti i muško. Podcijenjeni negativac je feminizirani lajbek. Déjà vu na loše ripnutu Epizodu IV jak ko migrena. Stalno se nešto događa, a priče nigdje.

Treća sreća s još većom Zvijezdom smrti – pa zar opet treba pogodit’ neki oscilator? Galaksija je velika, ali planete su jako, jako, jako male, otprilike k’o Sabor. Bez beda svi nabasaju jedni na druge.

J. J. zna da u kina treba privući gotovce i džeksonovce pa ubacuje u film srednjevjekovnu birtiju, hodajući blješteći oklop, a dodaje i besmisleni cross-guard na svjetlosni mač.

Osim par sitnica – Forda koji drži film iznad nivoa posvemašnje bljuzge, sekvence sa zubatim kotrljajućim loptama, par one-linera i jednog cool thumb-upa – daleko premalo, da se razumijemo – Epizoda VII je nemaštovita kopija, diletantsko i smušeno trpanje viđenog u poludorađen kontekst. Štošta je ubačeno bez smisla i reda samo zato što je fora, a pri tome čak ni nešto tako zvjezdanoratovski kao što su fajtovi sa svjetlosnim mačevima nisu ni epski, ni smisleni. Djeluju srednjevjekovno (u skladu s navedenim kretenskim dodatkom maču), s nekakvim ranjavanjima, bez neke suvisle logike neovisno o strani koja se bori. Uspješno je prikazan puni potencijal krajnje lijenosti i nedosljednosti u pridržavanju bilo kakvih pravila (čak i onih koje si je “kreativna” ekipa sama zadala). Besmisleno kao šahovska partija s preslatkim psićem. Super za laj(k)anje na Facebooku, ali sa šahom to nema veze.

Od stoljeća VI

Tridesetak godina poslije Povratka Jedija i sve što se dogodilo je zaboravljeno ili tek mit? Nema radija, televizije, korteksa, mreže, neke arhive? Pa pobijedila je dobra strana. Ne bi li se odmah proizvodile knjige, filmovi, stripovi, holo programi i virtualne igre o Luku koji je srušio omraženu tvorenu, odurnog cara i dotukao velikog, mračnog Lorda Vadera. Ne?

Da su Han i Leia napravili Bena još u nekom šumarku na Endoru, za očekivati je da su ga testirali na midiklorjane negdje oko treće, četvrte godine (mali ih je imao k’o dreka)? Potom su ga dali Luku s pet, šest ne bili ogrezao u Tamnu stranu? Školovanje je trajalo neko vrijeme zar ne? Recimo do desete, dvanaeste godine. Mali se ufur’o u Silu totalno. Još više je zabrijao na svjetlosni mač. Navodno ga nije gasio ni u vrijeme nužde opčinjen njegovim crvenim svjetlom. Zakleo se da će kada naraste njegov biti drugačiji od ostalih (inspiriran lektirnim naslovima Howarda, Smitha, DeCampa iz knjižnice Jedi akademije).

Možda je već u to vrijeme pokazao sklonost sithoj strani, možda je zamrzio jedije jer su ga u školi padawani iz novopečenih tajkunskih obitelji maltretirali (Vader ti deda – bit će prvog reda – kada ti dupe bude puno leda). Možda mu je stari perverznjak Snoke samo dao slatkiš, tko zna, ali se pouzdano zna da je koristeći maminu kreditnu karticu uspio pribaviti od nekog krijumčara (ne tate) rastopljenu Vaderovu masku (navodno autentičnu, ali s tim krijumčarskim ološem nikad ne znaš, a oni majstori s Kamina koji sada više ne rade klonove možda imaju novi biznis).

Luke nije shvatio da je malom uzor visoki crni deda s opakim glasom, a ne ujak koji izgleda k’o franjevac. Jel’ tad već prošlost zaboravljena, postala mit il’ će tek postati?

Prođe još koja godina i Luke stvarno @#$%&! motku. Pubertetlija Ben potamani sve što ima barem jedan promil midiklorjana u krvi. Luke baca u komu R2D2. Ben postaje Ren (sada je muškarac, a ne nečiji sinčić). Luke sjeda u svog vjernog x-winga i posvećuje se arheologiji (nema zapisa jel se ispri’čo Lei i Hanu zbog nastalog@#$%&! ili je samo podvio rep). Ren, Snoke, Hux i još par krkana u birtiji “Kod propetog Rancora” osnivaju Prvi red. Kylavom je zadatak da nađe Skywalkera (kako ti je uspio zbrisat?), Huxu da otima djecu (drpaj od onih koji su glasali za Republiku), a Snoke će da se po potrebi projicira na sastanke nadzornog odbora Prvog reda. On bu novi mračni precjednik svemira.

Luke, premda ne želi da ga se nađe, možda ostavlja neki trag da ga ipak mogu naći – ako ga zatrebaju? (sic!). Nije mu sve to fora. Nek’ prvo odapne Republika, a mali Kylo, ćelavi Snoke i naci Hux uspostave strahovladu tako da ima protivnika kojem može pokazat kol’ko je jediju dugačak svjetlosni mač.

A ostali su radili što?

Han je rekao: “Bok Leia, odo ja malo krijumčarit, znaš da čuda radim u 12 parseka, a ti vidi što ćeš s Benom, Renom ili Kajko se već mali vrag sada zove. To sranje je nastalo ionako zbog tvoje strane familije. E da, i neko mi je đubre mrknulo Millenium Falcon tu ispred kuće, pa jel’ mi možeš posudit par kredita da kupim neku šklopociju s kojom ću šverat biljke-mesožderke dok ne uhvatim kurvinog sina. Chewi isto nema prebijene pare. Viš’ da nema ni za gaće.”

Senat baš nešto ne tangira što je eto desetak-petnaestak godina od smrti Palpatinea opet neki jedi podivlj’o. To je tamo neko obiteljsko @#$%&! sa Silom. Senat ima važnijeg posla. Sprema se izglasati novi parafiskalni namet za korištenje hipersvemira. Osim toga princezi se raspala njena disfunkcionalna familija pa joj evo čin generalice i neka sa svojim veteranima radi neki @#$%&! Republika se na koncu kune u pluralizam, demokraciju i pravo mišljenja pa dozvoljava postojanje i ekstrema kao što su Prvi Red, Ujedinjena fronta Klonova, Stranka Zvijezde Smrti, Čista Stranka Zvijezde Smrti – dr. Wilhuff Tarkin, Druga Zvijezda Smrti (ne brkati sa Zvijezda Smrti 2), a vjerskim je slobodama zagarantirana izrada planetarnih oružja koja srču zvijezde.

Sila se budi (uz nekoliko spojlera)

Nekako u isto to vrijeme, zvjezdanim pejzažom u perspektivi prelete žuta slova informirajući nas da je Luke Skywalker nestao, a da se Prvi Red poput feniksa izdiže iz pepela Imperije (zaboravljeno je tko je tu istu Imperiju srušio prije tridesetak godina). Sada u godinama, generalica Leia Organa (koja je odbacila prezime Solo nakon što je Solo opet postao solo), nešto kao Hillary, stavlja se uz podršku REPUBLIKE na čelo OTPORA (čega ba? kakav otpor?) i posvećuje se traganju za bratom, koji je isto tako zaboravljen, da bi se ponovo uspostavili mir i pravda u Galaksiji (ček, pa šta nije REPUBLIKA gazda, a Prvi Red tek neki teroristi, koji se tek uzdižu? ostatak galaksije ipak živi po republički?). Osim toga jedan maštoviti pilot u upgrejdanom x-wingu može zrokat ratnu mašineriju sto tisuća puta veću od sebe. Samo mu pokažite gdje je reaktor.

Završna rečenica puzajućeg teksta kaže nam da na Jakku, gdje je stari saveznik otkrio NEŠTO što bi moglo otkriti gdje se Luke zavukao, stiže JEDAN hrabri pilot u TAJNOJ misiji.

Koliko tajno, uskoro saznajemo jer na pješčanu planetu/reciklažno dvorište zvanoj Jakku hrabri pilot/otpornik dolazi samo par minuta prije zločestih stormtroopera koji su se iz orbite stuštili kao starshiptrooperi. Pilot uzima usb stik koji će promijeniti sve. To je mapa do Skywalkera (nije dinamička pa ako se Luke pomakne prije nego što ga nađu, prop’o pos’o). Zašto Max von Sydow nije sam donio Lei stik čime ne bi privukao nikakvu pažnu? Osim toga po tako nešto važno (što mijenja sve) general koji drži do sebe ima da pošalje flotilu s admiralom Ackbarom (još je živ) da ne bi sve otišlo na jug. Jer ode. Čemu skrivanje? PR sve lijepo prikaže kao republikansku flotilu na manevrima u sustavu Slluynj.

Da ne idem u detalje i ne pokvarim nekom “užitak” gledanja, već ovdje je sve jadno, lijeno i bez veze. Napisao sam još skoro tri kartice teksta analizirajući gluposti, pokušavajući pronaći bilo kakav suvisli odgovor, a da sam došao tek do Velikog bijega u dvadesetoj minuti filma.

Elem, Veliki bijeg stormtroopera probuđene savjesti…

Stormtroopera FN-2187 kojeg tumači tamnoputi John Boyega već u prvoj misiji šokira viđeno zlo (slabo neko pranje mozga), pa se odluči osloboditi okova (PK checked). Umjesto da se odmah javi u odjeljenje famoznoj kapetanici Fazmi u bliještećem oklopu (i preda blaster na inspekciju), koja to od njega zatraži onako tek toliko da kaže (a i našla ga je vrlo lako u cijelom tom ogromnom brodu), naš stormtrooper odluči dati petama vjetra.

No, da bi zbris’o treba mu pilot. Naravno, zapovjedni brod Kylavog negativca ima brdo pilota, ali su svi oni oprani i niti jedan nema neki osjećaj kao naš stormtrooper. Ali zato je tu hrabri odmetnuti zarobljeni pilot kojeg se može osloboditi magičnom uzrečicom (ipak je ovo fantasy) – “Ren wants the prisoner”. Okovi odmah padaju. Ne treba ti ni kôd ni pin ni pečat.

Navodno se u First Orderu može svašta ako znaš čarobne riječi. Samo se kaže “Ren wants”, a onda si ubaciš što ti paše. Recimo “Ren wants lively colors” i dok kažeš keks star destroyer izgleda kao hippie buba iz šezdesetih.

No dobro, u samo par riječi FN-2187 koji je sudjelovao (iako nije pucao) u pokolju sela i pilot koji je upucao stormtroopera koji je našem stormtrooperu ostavio krvavi traga na kacigi i time mu probudio savjest se skompaju i brišu tako da ukradu jedan tie fighter. Sila se budi nam je dala i objašnjenje zašto se tako zovu imperijalni lovci kratkog dometa – zato jer su vezani (tie) lancem. Ko je gledo zna.

E, ako je to domet scenarista, onda Jar Jar Binks mora zamijeniti Mickey Mousa na tronu ikone Disneya.

I tako zbrišu oni iz hangara, nakon što lanac pukne, ali ih ipak obore krivudavim loptastim svjetlima (fotonskim torpedima?) pa se oni sruše na Jakku. Pilot Poe nadjene stormtrooperu ime Finn koji nakon što dođe k svijesti ustanovi da je od Poa samo ostala cool jakna pa se zaputi prehodati cijelu pješčanu planetu prikladno nabasajući na…

Dosta.

Lutke na koncu nemaštovitih scenarista

Jedini smisleni lik među protagonistima je povratnik – Solo. Ford drži film na okupu i bez njega ovo je mogao solidno biti i neki Star Trek film.

Svemoguća Rey sve odrađuje fantastično, sama se čudeći kako joj sve to polazi za rukom. Zašto je ona uopće žensko? Aaa, ženski Luke (što je zapravo katastrofa jer ženski lik definiramo kroz postojeći muški). Zna cijelu povijest otimačine Millenium Falcona, ali ne zna da je to Millenium Falcon i da je ukraden od Sola? Postaje Master u Sili mršteći obrve, fiksirajući pogled i izgovarajući bedastoću poput “You are afraid”. Iako jurca galaksijom želi se vratiti na Jakku da se slučajno ne bi pojavili njezini roditelji? Zašto ih ne bi recimo probala potražiti? Što na kraju znamo o njoj da joj Pobunjenici povjeravaju odlazak Luku (umjesto hrabrog pilota)? Mastering of the Force? Pa ona bi mogla biti drugi Anakin. Kao Ben. I dok si rek’o keks eto je s one strane Sile. Snažan ženski lik je Leia. Rey je nemušto sklepana krpena lutka od brojnih politički korektnih i ustaljenih zakrpa. Šteta Daisyne simpatičnosti.

Ipak, najviše volim Kylavog i vječno podcijenjenog negativca. Razmaženo derište s previše moći koje postaje arhetip zla – to je Joffrey iz Igre prijestolja. Kylavi je samo pastiš nebulozne nolanovštine koja se, čini mi se, uvlači u sve pore filmske kreativnosti. Negativac mora biti proizvod društva, sa stvarnim traumama, osakaćenih emocija i s barem jednom feminiziranom crtom u karakteru. @#$%&! Na kraju je niš koristi. Ne bi li mogao rukom zaustaviti izvlačenje zrake svjetlosnog mača recimo. Mislim kad već može zaustaviti zraku iz blastera? Svjetlo jedno, svjetlo drugo. I glup je. Na početku ubije lika koji je pronašao informaciju o Luku, ali pilota koji nema pojma zarobi, i onda ga na licu mjesta pretraži, ali mu ne stavi svoju crnu rukavicu na facu i iskoristi silu već ga odvodi na brod da bi ga gore Silovao i saznao da opet trebaju dolje u pješčanik jer su ključne informacije u Kotrljajućoj lopti 8. Ima se kredita za vozikanje trupa amo-tamo.

Finn kao stormtrooper probuđene savjesti je u najmanju ruku nezanimljiv. Želi od svega pobjeći, u strahu je, što smo shvatili na početku. S protokom vremena od toga se radi satira, a onda opet postaje ozbiljno kada u ruke uzme svjetlosni mač. To ne traje dugo. Nezanimljivo i predvidljivo.

Na Huxa i Snokea ne treba trošiti riječi. Čemu oni točno služe? Prvi je poludjeli nacist bez karizme jednog Tarkina, a drugi preuveličana glinena figurica s kompleksom cara. Who Star Wars’ Supreme Leader Snoke Might Actually Be? Who the @#$%&! Care! Neka za početak bude suvislo napisan lik. Negativac od kojeg nam se tresu gaće.

Poe Dameron – naš hrabri pilot – on je nešto kao hrčak koji vrti kolut u kavezu. Radi to besprijekorno do kraja filma. Vozač tie fightera u Velikom bijegu i x-winga za sve Ključne pobjede.

“Draga Leia, znam da ti je bilo teško nastupit u filmu, ali mi je drago. Ne obaziri se na debile koji ti prigovaraju na godine koje si u međuvremenu skupila. Žao mi je samo što su scenaristi mentalni invalidi pa im nije baš jasno što su s tvojim likom trebali napraviti. Srećom bila si prava dama u završnoj sceni. Činjenica je da si ti Lukeova sestra i da je tebe trebao koknuti vlastiti sin. I daj molim te sudjeluj u sljedećoj Epizodi svojim znanjem i iskustvom na izradi scenarija, Ak’ je moguće. Ak nije zamoli da i tebe koknu.”

I konačno Fazma. Savršeni primjer svega što u ovom filmu ne valja. Bitno da je efektno (kao što je cool smrznuta titrajuća zraka – kao u Matrixu metak – tako je i šajni stormtrooper), a sad jel’ ima smisla, logike ili barem nekog smisla nije važno. U svih par scena gdje se Fazma pojavljuje jednako je ukočena i drži blaster, ali je fora za teorije zavjera i možda spin off: Fazmine avanture u treš kompaktoru – odlična dvosatna reklama zvana film za temu u zabavnom parku.

Komentare molim

Vjerojatno će sada krenuti optužbe kako se ja ne znam zabaviti, pustiti mozak na pašu, ili kako nisam target publika (ma fejvorit) – samo zato što hoću da film (ispričan iz jedne točke gledišta, što znači da je PRIČA ključan aspekt filma) bude više od video igre (svaki igrač kreira svoj put) ili dvosatne reklame za kineske proizvode (uvjeravanje da baš TO moramo imati).

Znam pustit’ mozak na pašu, ali zaboga dajte zelenu travu da pasem, a ne neku isušenu pustaru ili umjetnu livadu koja izgleda savršeno, a smrdi na jeftinu plastiku.

Aha riječ je o “”trendovima””. Ekskjuze mua. 3D je trend. Loša priča i loš film su upravo to – loša priča i loš film. Dvosatno lupetanje u bubnjeve totalnog ignoranta koji je umislio da je Charlie Watts. Epizoda VII je dugometražni trailer i tako je tretiran. Jer se filmsku publiku tretira kao prizemne konzumente. Bitno da je efektno, a reći ili ispričati ne mora ništa. Važno je da ima lijepe slikice. Kao da čitaš knjigu zbog fonta kojim je tiskana.

Check Also

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

38 comments

 1. Jako losa kritika filma. Kao da ju je pisao neki srednjoskolac.

 2. A jeste zapaljivi troleri..film je YA i trebao bi se zvati “Dijete se budi”, jer je očito da su novi SW na žalost dječja posla. Samo jer sam stari fan gledam, ali žalim…samog sebe i sve druge. Moj mali od 8,5 godina je usred filma predviđao događaje, a kada je Han Solo došao na most rekao je “a, tata, sada će ga ubiti, došao je na most”…toliko o inteligenciji WD studija.

 3. Ne trebam valjda posebno napominjati da mi je drago da su konačno koknuli Indianu Jonesa. Nejasno je jedino kako to da zbog toga po’ Amerike nije izvršilo ritualno samoubojstvo i kako se nisu sjetili koknut’ i on njegovu promuklu kravu – Chewieja – MENI najiritatnijeg lika u povijesti…svega. Prema njemu je i JJ Binks – Aristotel.

 4. Unaprijed bravo za najavu foruma i novog izgleda. A u svezi glede malog mede novih Star Warsa, paz’te sad: Horak je u pravu.

  U najvećem dijelu. U manjem nije. U kojem nije? Pa, djelomice je odgovorio sam u recenziji, na kraju: “Vjerojatno će sada krenuti optužbe kako se ja ne znam zabaviti, pustiti mozak na pašu…” Točno, ne znaš. Opusti se, brate, isključi te (pre)zahtjevne sive stanice bar na dva sata i uživaj, bit će ti lakše, jamčim. Cijelo vrijeme zaboravljaš, ovo je XXI. stoljeće, 2016, zlatno doba blaziranog Facebook idiotizma, masovnog IQ sunovrata, dominacije papirnatih stripovskih superheroja i antitalentiranih kopija kopija tipa Lady Gage, u kojemu jedan Marsovac dobije nagradu kao – “komedija” 🙂

  Da, novi Star Wars film je scenaristički šupalj k’o švicarski sir. Horak ima apsolutno pravo tražiti pridržavanje osnovnih zanatskih pravila u kreiranju svake priče: da stvari budu smislene, logične i dosljedne, a ne ugurane i nagurane jer su politički korektne, jer lijepo izgledaju, ili jer učinkovito stišću fanovske emotivne gumbe. Horak ima apsolutno pravo tražiti da likovi budu razložni, uvjerljivo motivirani, i da opravdavaju ono što jesu, jer ako bi mogli biti nešto drugo, onda čemu su takvi? Zbog sira? (Btw, nema nikakve potrebe braniti se od bezveznih rodno-teorijski intoniranih ideoloških optužbi i etiketiranja. To je kao da se opravdavaš što jesi ili nisi marksist, ljubitelj nogometa ili SF fan: mlaćenje prazne slame.)

  A da novi Star Warsi stišću fanovske emotivne gumbe… e, stišću ih, bogami, k’o ludi 🙂

  I tu leži onaj manji dio u kojemu Horak nije u pravu. (Pozor, spoileri.) Prvi put sam gledao fim kao stari fan. Mozak na turn off i jeeee, woo-hoo, ta-da ta-da-da di-da ta-da-da di-da ta-dam di-da… ‘opa, novi negativni negativac, pa epske scene s Millenium Falconom, pa “Chewie, we are home”, pa Leia, pa alienska kantina ver. 2.0, dobro, hrpa toga iskopirana je od prva tri filma, je, pa što? Hu kerz, mej d fors bi vid ju. Wtf… molim… iako se iz aviona vidjelo da će se nešto ružno dogoditi, opet tata i sin nad provalijom, reciklirana Imperija, ali… Han! HAN! 🙁 ‘Emti miša, k’o da mi je ubio mog milog & dragog, uhvatih se stegnuta grla, malo falilo da suza kane, ono, stvarno. Smijte se koliko hoćete, al’ odrastao sam i ostario u svemiru u kojemu nas čuva Sila, a svi klasični SW good guys su ugodno & lijepo na broju. A jadnog Hana ubije… vlastiti sin. Abramse, sori, reći ću ti isto što i Fincheru nakon Aliena 3, isto ono što su tisuće fanova rekle Kingu nakon Cujoa: je**m ti mater gnjido, ubio si ga/je/dijete! 🙁 🙂

  Okej, okej, crazy fan mode over. Na gledanje drugi put film je… opet dobar, ali sve ove nelogičnosti i nekonzistencije na kojima inzistira Horak se, ah, vide. Jer su vidljive. Jer ih ima u izobilju. Za početak, pokret otpora? Otpora kome? Pa zar nije Imperija dobila po piksi u Povratku Jedija? Good guys bi trebali, ono, vladati galaksijom, jel’ tako? A ne da im Prvi Red balkona otima djecu, pere im mozgove (diletantski neuspješno) i pred nosom napravi novi novcati neonaci Death Star i to veličine ne DS1, ne DS2, nego od cijelog jednog fucking planeta veličine Zemlje, ‘alo. Koji istovremeno može pucat’ čak na koliko? pet? planeta Republike koji se svi, o kako prigodno, nalaze vidljivi na jednom jedinom nebu, dakle u jednom planetnom sustavu. ‘Ajde..? 🙂

  Nema smisla dalje, osim možda malo u obranu neobranjivog: bilo je svega i svačega i u klasičnoj trilogiji i u prednastavcima. Po meni, nema u pospanoj sili koja se budi ničeg toliko lošeg, a da toga nije bilo i prije. Recimo, recite mi, zašto su vam Ewoksi, ili C3PO, manje annoying od sirotog Jar Jar Binksa? Recimo, random, u Imperiji, onaj Lukin sunovrat u ponor nakon što mu Vader rezne ruku, par sto metara slobodnog pada i fino meko slijetanje na meki i udobni metal? Aha, on je jedi? Mda. Ili uništenje zvijezde smrti u Povratku Jedija, znate, vjerojatno bi proizvelo goleme krhotine i globalnu kataklizmu na Endoru, pa bi pobjednici na kraju filma plesali, ah, s daleko manje veselja. Zar ne? Itakodalje. A i gledajući ukupno, brate, ti jediji ispadoše prave pi**ice – čim stvari ozbiljno pođu po krvu, dignu ruke, zbrišu na neki planet Bogu za leđima i čekaju limun. Ovaj put je Luka Nebokoračić ostavio mapu… do sebe, ‘ej. Da ga lakše nađu. I to u R2D2-u koji cijeli film drijema svima pred nosom. I nitko ga se ne sjeti, ono, recimo, skenirati, search, find? Čak iako C3PO javno posumnja da je mapa u njemu? 🙂

  Dobro, čitali smo Rotten Tomatoes, preko 90% kritičara je sve te stvari bez frke progutalo i reklo da je film super. Kad jest… totalno nekritičkim fanovima i hollywoodskoj filmskoj industriji koja po bezbroj puta reciklira reciklirano i od Hulka, Batmana itd. pravi “drame”. A mi nezadovoljnici samo sitničarimo, zar ne? 🙂

  Zaključak. Gledati film, ili ne? Unatoč svemu, ipak, jednako kao i sve stare SW filmove – apsolutno da. Pospana probuđena sila je vizualno nenadmašna, pitka, uzbudljiva, nostalgična, pravi novi SW početak, fanovima je konačno dala sve što su desetljećima sanjali, htjeli i tražili. Ja ću je sigurno gledati još nekoliko puta.

  Dakle, kako rekoh, Horak je u pravu… ali ja nisam Horak. Mene baš briga, ja se znam opustiti 🙂

 5. Davorine Horače, inače se dijelimo mišljenje po pitanju mnogo kojih filmova, ali u slučaju ovoga „über“ djela ( što bi rekla Sopekica  ): POT-PI-SU-JEM! Osvrt kao da sam ja napisao. Žalim samo što si zaboravio spomenuti Yodinu tetku, onu Maznutu Kantu: „Nema Yode, pa daj napravite nešto slično, slatko i tako to. Neka ima velike oči i neka trepće. I ugurajte to negdje u scenarij. Bilo gdje.“ Jadno.
  Nešto o ovim žderačima u kinu: odlazak u kino mi je najdraži ritual, ono kad se cijeli dan misaono pripremam da ću pogledati film na velikom platnu, ali… kad samo pomislim na ove što se u kino dođu daviti nachosima i inim „delicijama“… dođe mi da na sljedeću predstavu donesem sarmu, grah, krvavicu, gulaš, paprikaš, burek, čvarke, koljenicu u kupusu, špek i dimljeni sir i završim ćevapima s lukom. S ekstra luka. Pa mislim: kad je bal nek’ je maskenbal!
  A za ove što koriste mobitel u kinu ( čitaj: @#$%&! sve ostale u mozak ): čim upotrijebe mobitel u dvorani, bez obzira što film nije ni počeo – sačmarica. U mobitel, ne u glavu. Više bi ih boljelo, znam.

 6. Ah, vidim da je postalo zanimljivo 🙂 ali prije bilo čega drugog, jedno pitanje šefu Horaku: zašto Inverzija nema forum? *Pravi* forum, a ne ovaj bezvezni facebookovski nadomjestak?

  Pravi forum bi bio mjesto gdje se ljudi mogu lijepo popričati, pa i posvađati se, o Siriusu, o pričama u Sirusu, knjigama, o prilozima na Inverziji… zašto ga nema? Zar je tako teško nakvačiti kakav besplatni?

  O novim Star Warsima i pospanoj sili, malo kasnije.

  • Davorin Horak

   Evo odgovora od Horaka: Forum je u planu, ali kako do zahtjeva dodatan angažman oko administracije upogonit ćemo s novim izgledom inverzije što je na redu za proljeće.

 7. Odličan tekst. Sve si lepo rekao. Za nas koji imamo low tolerance za bull “#$%! naravno da nećemo moći da svarimo ovo nedelo. Neverovatno je kako svaki sledeći SF blokbaster sve više i više razočarava. SW ne mora da bude mind-bending, ali barem malo respekta prema publici. Ovako, recimo Predestination je film 12 paraseka ispred ovog Star Warsa. Čak i Creed sam doživeo za bar 5-6 paraseka bolje… No, nije problem toliko o zaposlenicima, već u glavešinama studija kojima su samo dolari u očima i gledaju kako da što bolje naprave marketing za merchandising na kome zapravo zarađuju. Ove 2 milijarde koje ciljaju je sića u odnosu na ono što će zaraditi prodajom odeće, igračaka i svega što na sebi ima Star Wars TM.

 8. Odoh gledat The Hateful Eight i Revenant.

 9. Kako bi rekao Majstor Yoda – Ček padwane, ti reći želiš, da ako se svidi film nekom, nema mozga taj; a ako se ne svidi ima onda taj? Ili kako bi rekao Jedi Konfucije – Veliki čovjek postavlja stroge zahtjeve na sebe; mali ih čovjek postavlja drugima. 🙂

  • Davorin Horak

   Daj mi molim te reci gdje sam to napisao? Ja samo tvrdim da J. J. Abrams radi filmove s maksimalnim dometom da zadovolji vrlo nizak prosjek. Ništa više. Kao Bay. Njemu je to dobro i to je to. Naprosto izvlačiš krive zaključke. Ja kažem da MENE ovaj film ne zadovoljava i da to treba biti bolje MENI. Ti tvrdiš ovu glupost: “ti reći želiš, da ako se svidi film nekom, nema mozga taj; a ako se ne svidi ima onda taj?”

   • Ne tvrdim ja, nego pitanje je to?

   • Whoa, whoa, smiri retoriku horače, ne treba ti to. Ako smo ja i čovjek Lutz iščitali isto, a ti si mislio nešto sedmo, onda je do teksta, ne do naše pakosti. :/ Pisana riječ je zajebana stvar, to vjerojatno dobro znaš i fakat ona gornja rečenica (koju sam ja već navela u komentaru) djeluje kao da sve ljude kojima se film svidio nazivaš infantilnim debilima s niskim očekivanjima.

    TI to možda nisi mislio, ali definitivno tako djeluje kad to pročita treća osoba. Možda najbolje ako tak neke pišeš da daš nepristranoj osobi da pogleda prije objave, jer nekad ono kaj napišemo sami djeluje super, a može biti poprilično grozno nekome drugome 🙂

    • Davorin Horak

     Okej, ti i Lutz ste iščitali to, a Tico i Jurica na fejsu suprotno. O čemu onda pričamo? To što tebi ta rečenica tako djeluje, ne znači da je to svim tako, niti da kod drugih ljudi djeluje isto. Jer nnsam primijetio da su svi odgovori 100% kao i vaši pa da se zapitam. Dakle, činjenica je da je ta rečenica zasmetal SAMO onim ljudima kojima se film svidio. Ne SVIMA. Pa da rezimirmo, evo cijelog paragrafa: “J. J. Abrams je režiser bez kičme i stila. Kao da se svima dodvorava pa pazi da nikoga ne uvrijedi. Jasno je da mora osigurati povrat investicije (što jest legitimno), ali jedino se trudi biti politički korektan, bezidejan. Maksimum mu je odraditi film za @#$%&! preživače koji troše više moždanih vijuga na odabir veličine kokica nego na sadržaj koji kane gledati.”
     Gdje tu piše da sam ljude kojima se film sviđa prozvao infantilnim debilima s niskim očekivanjima? Gdje? To si ti napisala. Ja ovdje pričam o J. J. Abramsu i tome kako ON radi filmove za publiku koja o filmu ne želi promišlajti. Dakle, ne stavljajte mi u usta ono što nisam rekao.
     Dakle ne da nisam to mislio, nisam to ni napisao. A to da nekom dam tekst, nikada nije problem jer se ne brinem kako će tko što doživjeti. Na to ne možeš utjecati. Kada bi bilo tako bilo bi jako teško razbijati led i pomicati granice. Znaš, švicarcima je do sredine dvadestog stoljeća bilo vulgarno da ženama daju pravo glasa, pa kada bi oni koji su se borili protiv toga misli da će povrijediti “osjećaje” onih 67% muškaraca koji su na referendumu 1959. rekli da žene nemaju pravo glasa…

     • Potpuno se slažem da ne želim promišljati kad su SW u pitanju… I to mi tako godi… Abramsa ni ja baš ne volim(nisam brojao lensflejrove al mogao bih u ovom filmu). A što se recke tiče, malo napadaš one koji vole, skrećeš s filma, razumljivo ako te toliko razočarao… Iskreno, napisah to na fejsu, zanima me čega si ti fan? Imamo Imperiju i pola Nove nade da je do jaja.. ostalo gutamo… ako si fan ikonografije..ah.. neznam što da kažem… ovo je površna priča… zli su Crni i upravljaju bijelima, pa u kontekstu s kraja 70-tih tik poslije Vijetnama kada je anti rasizam rastao; imamo obitelj koja je disfunkcionalna, siroče koje prerasta u heroja… ma stereotipovi gdje god okreneš… ali evo, kada sje SW počeo naježio sam se u kinu, knedla u grlu, žuta slova, nostalgija… ako je to htio prodati… kupujem i drugi put bez razmišljanja… možda je to evolucija, kod ovoga se ponašam baš kao konzument američkog smeća i urlam još još još još još ! 🙂 Kapiš?

      • Davorin Horak

       Ako ne želiš promišljati, onda nemoj ni čitati tekstove o star Warsima. Jer ako ne želiš promišljati, onda te ne zanima što drugi misle. Tebi je dobro i uživaj. Ja sretan ko mala beba s tim. I gdje ja opet napadam u recki one koji to vole? I gdje skrećem s teme? Ako se ponaša kao konzument, onda konzumiraš i točka. Nema dalje, kapiš? No ako te uzbuđuje to da netko misli drukčije, e onda nisi konzument. Onda ili te zanima tuđe mišljenje da obogatiš vlastito iskustvo ili si dogmatski fanatik koji nešto proglasi svetim i svatko tko se drne misliti drukčije je neprijatelj.

     • Kakve dogme? Kakvi neprijatelji? Kakvi bakrači? Jel to sad kod tebe šou don tel kod mene, tvoj dojam.. evo radiš ono što ljudima savjetuješ da ne rade.. joj joj, tebi tebi

      • Davorin Horak

       Kakvi savjeti, o čemu ti to? Što radim, a govorim da drugi ne rade. Molim?

     • Ne znam ni ja. Super je ovo! Nitko ništa ne zna, i nitko ništa nije rekao, a svi misle krivo.. Kajzer Souzeee

   • Pa ne moraš eksplicitno nešto reći, to ti je šou dont tel, i te uredničke.. rid bitvin d lajns (pišem ovako jer sam negdje pročitao da naše neke relevantne SF frikove baš nervira kad se eng piše po Vuku, pa ono, baš eto nerviram te jelte ako ih imade vođe na inverziji.. jooj samo nek ih ima) 😉

    • Davorin Horak

     Majstore, to je tvoj dojam i ako si to pročito bitvin d lajnz, to je na tebi. Nemoj meni onda imputirat da sam to napisao, kad nisam.

 10. Potpuno nepotreban nastavak, kao i prikveli. Gledajte ‘neokaljane’ verzije originalne trilogije i pročitajte neki dobar strip (Archie Goodwin & Al Williamson)http://1.bp.blogspot.com/-G7b-WFla6xw/UUl23ObXQCI/AAAAAAAAFX4/-Yx6o16ntGo/s1600/020313.png. ili knjigu na tu temu (Han Solo trilogija). Jebo te filmove! Nisu ni Hanu Solou dali da umre ko car. Jadno!

 11. Pardon na milijardi tipfelera…tipkanje na mobu :/

 12. Meni je film bio super pa ne kuzim vecinu tvojih primjedbi ali imam primjedbu na dva dijela recenzije.

  1) ne vrijedaj publiku. “Maksimum mu je napraviti film za prezivace koji vise mozdanoh vijuga trose na kokokice nevo na film”? Zbilja nisko i nepotrebno. Mozes napisat recenziju i bez da izvrijedas milijune ljudi kojima se eksli film svidio. Za tvoju informaciju, ja pomno pratim filnsku scenu, znam sto cu gledati, io tome mogu kasnije kriticki razglabati. I jedem nachose, ne kokice.

  2) sta si zapeo za to da je rey zensko? Nisi nigdje napisao zasto je Finn musko ili zasto je poe musko. To kaj ima me..du nogama je najmanje bitna stvar o njezinom liku. Naglasavanje njenog spola je….pa nemam drugu rijec nego nepotrebno. I seksisticki s obzirom da ni jedan drugi spol nekog drugog lika ne spominjes toliko izravno.

  Generalno, meni je bio odlican. Drzao mi je potpunu paznnu svih 2 sata sto ni jedan stari sw film nije ucinio (osim mozda new hope, svi ostali su imali praznog hoda di bi mi prst skliznuo na mobitel i natipkao review odgledanog na facebook). Bilo mi je zabavno, likovi su mi bili zanimljivi, tolkko da mi je stara ekipa bila najslabiji dio :/ all hail to general hux i predivan domhnall gleeson koji vise nemre pogrijesiti ni u jednoj ulozi (moze glumiti geeky lika, romantican imterest, kletvolomca, lidog glazbenika, sitnu ribu, nacista, i uvijek cu mu vjerovati <3)

  Ono kaj primjecujem kod dosta negativnih recsnzija je da autori uglavnom zele mrziti film. Ne znam kako da to bolje opisem. Ali imam osjecaj kao da gustaju sto ce popljuvati nove sw sa ciljem da….pa nema ga. 😀 ono sto je meni osobno super je da ako se ovaj film svidi deci, onda budu pogledali i stare i usli u fandom jeeeej. Moar people loving same thing i love, isn't that great?

  • Davorin Horak

   Kome je film super neka ga gleda – i jasam ga već tri puta pogledao. No da odgovorim:
   1) Ne vrijeđam ja publiku nego J. J. Abrams. Naime publika su i spomenuti preživači, ali i oni koji od filma traže film. Ja samo tvrdim da je J. J.-u primarno podiliaziti niskim strastima koje god publike. Valjda se možemo složiti da filmove gledaju i oni kojima glava služi samo za frizuru.
   2) Zapeo sam za Rey jer ju se ističe, a nema niti jednu žensku crtu. Jel to neka sramota da ženski lik pokaže i žensko lice. To što su Poe i Finn muški nema potrebe isticati jer su naprosto plošni likovi. I što je tu točno seksistički? Ako je lik heroina, onda neka to i bude – poanta je da vidimo razliku, u protivnom se sve svede na to da se i ženskom liku mjeri dužina ili bi trebalo biti dovoljno to što ima sise? Meni je seksistički činjenica da se proizvodi ženski lik koji je po svim karakterisitima muško, e samo da bi bila zadovoljena politička korektnost.
   Ako ti je film super, meni je to super. Uživaj. I ne kužim od kud ti zaključak da ja želim film mrziti. Mržnju uopće ne mogu vezivati uz umjetničko djelo. Kakvo pljuvanje? Samo iznosim svoje mišljenje. Jel to onda znači da oni kojima je film super znači da film ljube? Jedini cilj je da se o pogledanom, pročitano priča i piše, da se izmjenjuju doživljaji, da ljudi promišljaju ono o čemu čitaju ili ono što gledaju.
   To što se djeci sviđa je super. Sviđale su im se i Epizoda I-III. I meni je super što se djeci sviđa i što ih to može privući u žanr. No moja je želja da ti isti klinci s vremenom stasaju, da pronađu druge stvari, da se uzdižu i promišljaju o žanru, a ne da ga bezrezervno obožavaju. E to je great!

   • 90% mog zivota ja nisam nimalo zenstvena. I ne radim to da zadovoljim politicku korektnost. Oblacim odjecu koja mi je udobna, ne brijem noge jer mi se ne da, ne sminkam se jer mi se ne da i da jedino sto razlikuje mene i mog decka je to sto imamo medu nogama. Zene ne moraju biti zenstvene, ni u tih 10% slucajeva u kojima sam ja jer mi se da i jer mi se biva zenstvenom. Zen mogu biti 100% nezenstvene citav svoj zivot jer je zenstvenost izmisljeni kulturoloski produkt.

    Meni je nezenstvena rey bila pravo osvjezenje. Doslovno sam se mogla poistovjetiti s njom – zenaka koja ima nekog posla i ne bavi se sad izgledom i romantikom (dvije filmski tipicne karakteristike zenstvenosti), nego digne dupe i ide delati.
    Sto je bejsiklo moj zivot samo bez svemirskih letjelica.
    I sto je also bilo koji drugi muski lik ikad.
    Zene su isto ljudi znas, jednako slojevite kao i muskarci, tako da ima onih koje su jako zenstvene i ima onih koje su nimalo. Ekvivalent bi bio da od muskog lika trazis da bude macho jer ako nije onda nije dovoljno musko.
    Poanta je bila da vidimo pricu nove generacije, spol nasljednika je stvar koja je najmanje bitna u citavom filmu.

    • Davorin Horak

     Mislim da si pobrkala lončiće, ili se nismo dobro razumjeli što pripisujem sebi jer očigledno nisam dovoljno jasan. Ne pričam o ženstvenosti – dakle ne govorim da je Rey trebala nositi suknju ili biti našminkana da bi je prihvatio kao ženski lik. Nije jaki ženski lik onaj koji se šminka, bavi izgledom, trči u štiklama ili brije na romantiku. Razlika se (barem kada je o umjetničkom djelu riječ) očituje u reakciji na situaciju. Dakle ako imaš likove koji isto razrješavaju situaciju, onda to djeluje kao stereotip. A poanta je da se pokaže različitost i da se ta različitost poštuje. Da, i žene su ljudi itekako, kad sam tvrdio drukčije? No, razlikujemo se (a mene ne zanimaju fizičke razlike) upravo u načinu razrješenja situacije i od tuda dolazi slojevitost (dobro napisanog lika). Pogledaj ponovo originalnu trilogiju pa vidi kako je Leia jaki ženski lik. Pogledaj Ripley u Alienu i Aliensu – niti je našminkana niti brije na romantiku, ali u svojim djelima pokazuje važnu žensku crtu a da je pri tom pandan muškima u svom djelovanju. I upravo zato je jaki ženski lik. Rey to nije, u svakoj situacji svedena je na mjerenje dužine spolovila i ništa više.
     Što se tiče priče nove generacije – što to točno znači? Da za neku novu generaciju vrijede neka posebna (nova) pravila? Koja? Meni se jedini nameče da zaključak da su pravila nevažna dok god pršte slikice. Slažem se da spol nije važna, ali ako je J. J. Abrams napravio odabir, onda neka taj odabir i potkrijepi s nečim, U protivnom – lažnjak iliti trpanje da se zadovolji forma.

     • Dakle ako imaš likove koji isto razrješavaju situaciju, onda to djeluje kao stereotip. A poanta je da se pokaže različitost i da se ta različitost poštuje.
      ___________________________

      Što je točno argument protiv ovoga što ti tvrdiš. ne postoji ženski način riješavanja problema, niti postoji muški način riješavanja problema. Ako svim ženskim likovima damo da na istom principu riješavaju probleme, onda stvaramo stereotip jakog ženskog lika koji koristi [insert here] oružja i oruđa za razrješenje situacije.
      Harry Potter, Frodo i Luke Skywalker su tri muška lika iz vrlo sličnih franšiza i svatko na svoj način riješava problem. Dakle ne koriste jedan, muški, pristup, nego su zasebni likovi.

      Tako su i Rey i Leia, dva dijametralno suprotna lika. Leia leži u tamnici i čeka da ju Luke i Han spase, Rey mcgayvera svoj izlaz vani. Isto kao što heri poter trči okolo i spašava svu ekipu, riskira život, a frodo sjedi i plače i čeka da ga Sam tješi. 😀
      (sad se već malo šalim, ali kužiš poantu 😀 )

      Mislim nije da su Anakin i Luke bili isto svedeni na išta drugo nego mjerenje duljine penisa, zake bi Rey bila imalo drugačija samo zato kaj nema penis? 🙂

      Ja oduvijek tvrdim da se može napisati dobar ženski lik čija primarna karakteristika NIJE da je žensko. Malo su mi puna jaja više tipizacije likova po principu – pametan, hrabar, smiješan, ženski – ono štrumfeta princip. :S Tako da je moj recept za napisat dobrog ženskog lika, ako ne znaš pisati ženske likove: napiši dobrog muškog lika i nazovi ga John. Pritisni CTRL+H. Zamijeni svaki John sa Jane. Dobio si dobrog ženskog lika.
      I tu se vraćamo na ono, žene su ljudi. Nema tu posebnog načina razrješavanja situacija. Tu ima samo ljudskog i različitog načina razrješavanja. Ja ću situaciju razriješiti na jedan način, moja mama na drugi, baka na treći, susjeda na četvrti, frendica na peti…i možda će moj način biti isti kao tvoj, a način mog dečka biti isti kao način tvoje mame. Jer smo ljudi. Jer nismo ograničeni spolom, hvala bobu.

      A kakav odabir je J.J. napravio? Da Rey bude Rey umjesto Ray. Eto. Prtkrijepio je to time da je castao ženu. Meni dosta. S obzirom da sam počela režirati, ja ne biram svoje glumce na osnovu spola, ja ih biram na osnovu njihove spremnosti, talenta i dobre glume. Ako mi se pokaže da sam za ulogu koju sam zamislila da bude ženska, na audiciji pojavi fantastičan muški glumac, I’m gonna rewrite the shit out of it and I’m gonna take him. <3 I obrnuto, naravno. 🙂

      • Davorin Horak

       Pa ako imaš likove koji isto razrješavaju situaciju u čemu je poanta? DA unutar kategorije muških likova – Potter, Luke, Frodo svaki razrješavaju situaciju na svoj način – ovisan o kontekstu. Isto vrijedi za ženske likove – Ripley na jedan način, Leia na drugi, madam Bovary na treći. Ja se pak ne slažem da možeš napisati dobar lik tako napišeš dobar muški pa ga onda zamjeniš ženskim imenom. Čemu? Jel to znači da ako napišeš ženski lik i potom ga zamijenitš muškim imenom, e onda je to dobro? Pa ne baš. Jel to znači da znaš napisati i dobrog klinca, ali mu nadjenuti “odraslo” ime. Ili ono što je najgore u sf-u? Napišeš ljudski lik, ali mu daš ime “AXXCEGGA#O$TGQEOgP!?!!$%$/”%$&” i onda je to dobar alien?
       Naravno da ludi različito reagiraju i da to može i ne mora biti uvjetovano spolom, no što god tvrdili, spol je karakterizacija sa svim svojim manama i vrlinama i to sve stavljati u isti koš je za mene lijenost. J. J. je napravio odabir da REy bude žensko. Zašto? Film nam ne daje niti jedan razlog, pa je moj zaključak da je mogao biti muško. Isto tako vrijedi i za Finna ili Poa. Zašto su oni muški likovi, pa mogli su biti žesnki. Ništa se u filmskoj priči ne bi promijenilo. Pa čemu onda sve to skupa.
       Što se tiče režiranja, to je tvoja stvar. Ja bih birao glumce na osnovu lika u priči s kojom sam zadovoljan i u kojoj je jasno zašto sam odabrao ženski ili muški lik. Ako se na audici pojavi fantastičan muški glumac, dao bi mu ulogu – ali neka glumi ženski lik. Ne bi zbog toga prepravljao tekst. Tekst bi prepravljao ako je loš tekst ili ako se pokaže da bi bio bolji ako bi bolje funkcionirao lik drugog spola. I eto nas na spolu ponovo, što ti zapravo zagovaraš jer bi zbog spola glumca rewritala napisani ženski lik. E meni to zvuči seksistički.
       I kaže Falubert: Madame Bovary, c’est moi.

     • Iz nekog razloga nemrem replyat na tvoj zadnji odgovor meni, pa replyam na prethodni :S

      uuuglavnom. Uspoređuješ muški i ženski lik u fikciji sa ljudima i alienima i djecu sa odraslima, što su kruške i jabuke. Recimo da su muškarci i žene zlatni deliše i granny smith, a ljudi i alieni su jabuke i kruške. Kužiš problematiku tvog argumenta?

      Muškarci i žene su sličniji nego što tvrdiš i u fikciji te razlike mogu biti još i manje. Ono u čemu popularna fikcija godinama griješi je što te male razlike užasno naglašavaju i tako dobivamo trope ženskog lika. Ne još jednog lika, nego ŽENSKOG lika. I sama semantika ti govori, da imaš lika i ženskog lika. I eva iz adamova rebra nastane. -.-‘

      Ja ti ovo sve predstavljam iz pozicije gledatelja koji je silom prilika žensko. I koju smetaju takve naglašene stereotipizacije i podjela. Naglašavanje nekakve posebnosti žena u fikciji nas dovodi do situacije gdje pojačavamo različitosti između spolova, dok bi upravo fikcija trebala biti ono mjesto gdje su spolovi barem jednaki (odnosno ravnopravni). Jer ako beba anakin može biti op i nitko se ne buni oko toga, zake odrasla rey ne može? To meni kao gledatelju i ženi daje ideju da je sedmogodišnji dječak sposobniji od mene dvajstpetogodišnjakinje. Jel kužiš sad?
      Imamo toooooliko tisuća OP muških likova, no prvi put kad je ženski u toj poziciji, svi izgube glavu?
      Kladim se, ali kladim se u šta god da imam, da čitava ta priča ne bi bila ovako napadajući nastrojena na Rey, da je ona Ray.
      Spol je karakterizacija jer su to tako učinili muškarci koji su započeli pisanje jer žene nekad nisu smjele biti pismene i sa glasom koji se čuje. Zbog čitave ideje i provedbe patrijarhata, žene su u fikciji bile kroz povijest sporedni likovi (a i kad bi bili glavni) koje su imale te “ženske karakteristike” koje navodiš. Dobro pa smo u 2016. pa možemo te stvari napokon mijenjati.

      Zašto kad imamo većinu ženskog casta u filmu to nazivamo “ženski film” no kad je većina muškog casta u filmu to nazivamo “film”?
      Znaš li koliko to ponižavajuće zvuči kada si gledateljica? Daje ti ideju da si ti jedna Black widow, sidekick super Iron Manu, Kapetanu Americi, Thoru, Hulku, pa čak i manjkavom Hawkeyeu. Da je spol karakterizacija zašto onda nemamo hrabru ženu, pametnu ženu, sramežljivu ženu, zlu ženu, ludu ženu i muškarca u jednom filmu. Ah, znam zašto – jer kad to imamo, onda je to chick flick, a ne blockbuster. Also, kako bi se ti osjećao da je čitav tvoj spol sveden na tog jednog lika? Sve sposobne žene i onda muškarac, čija je jedina odlika njegov spol. Malo bi se osjećao glupo gledajući takav film?

      • Davorin Horak

       Iskreno ne kužm problematiku argumenta. Usporedbu jednih likova s drugima ne vidim kao brkanje jabuka i krušaka. Svi su likovi preko kojih proživljavamo priču, da pojednostavimo. Svaki lik ima svoja obilježja, lektirno gledano – muško, žensko, alien, dijete, dobar, loš, zao, inventivan, povučen.
       Naglašavanje određenih razlika jesu proizvele trope za ženske, ali i za muške likove. semantika pak ovdje nije u raspravi. Govorimo o liku i ženskom liku jer ne znam kako bi to izgledalo da pišem lik i likica. No primijetit ćeš da sam u recenziji Leiju nazvao generalicom.
       Ravnopravnost spolova ne znači negiranje spolova.
       Kako se nismo bunili što je Anakin OP? i od kud ti ideja da klinac od sedam godina ne može biti sposobniji od dvadesetpetogodišnjakeinje? To je tek stereotip. Jel ti kužiš?
       Osim toga tko je izgubio glavu? Po tisućiti put, tko je ikad spočitnuo Cameronu što je odabrao Ripley kao nositeljicu? Nitko, jer je suvislo napisan lik. I ne bi nikako funkcionirao duz sve ostalo nije i žena. DAkle ako se nešto proizva onda se proziva naprosto nemušti ženski lik koji je eto mogao biti i muško. Ili, kako to da se nitko ne buni što je Kylo negativac, papak, a Phasma podređena? Zašto nije Phasma zapravo glavna negativka, a Kylo tamo neki stortrooper desetar? Jel eto, to nije PK. Dakle, nemojte mi stavljati u usta da meni smeta Rey samo zato što je žesnko. Smeta mi što je napravljen bezidejan lik, ali samo zato što je žensko, e onda je to super jer se s njim možeš poistovjetiti. Osim toga zar se žene trebaju sramiti toga što su ženstvene? Ne, kao što se ni muškarci koji su geekovi ne moraju sramiti što nemaju mišiće ko Švarci.
       A o patrijarhatu možemo do besvijesti. Da žene jesu bile podređene u puno toga kroz povijest i to se mijenja. To nema nikakve veze s ovom raspravom. Da, fikcija je stvorila stereotipe koji su proizlazili iz društvenih okolnosti, ali i zato što se s njima da lakše poistovjetiti. A kako kažeš sada je 2016. pa se može mijenjati nametnute “ženske karakteristike”. Čime, stereotipima druge vrste?
       O joj, a o ponižavanju nemam što reći. Znaš koliko je tek ponižavajuće što se sve što se danas proizvodi uopće naziva filmom. Znaš li koliko je ponižavajuće što samo ljepotani voze dobrea aute,a a debeli su likovi geekovi? Ta rasprava je toliko izlišna. A kad već spominješ Marvel. Pa veći je sidekick Hawkeye nego Black Widow, a u Marvel/Dc-ju (stripovskom, jer sve to još nije završilo na filmu) imam itekako žena, eto recimo DC-jeva Wonder Woman. Spol je karakterizacija i postoje brojni filmovi u kojima imaš sve ovo što si navela, možda ne u tolikoj mjeri među blockbusterima, ali tome su krivi proizvođači blockbustera koji dominanno rade filmove za mušku nedozrelu publiku jer se prevladavajuće mišljenje da takvi (a vjerojatno je to i točno) najviše idu u kino.
       E sad termin chick flick je eto nastao negdje u osamdesetima označavajući seksualno eksplicitan film, da bi kasnije označavao i film koji ima jake žeske protagoniste (znam da je termin upotrebljen i za film Thelma and Lousie). Što sve danas označava, ne znam točno, ali vidim da ga ti smatraš pogrdnim. Mi sito kada govorimo o lošem filmu često kažemo da je macho bulšit.
       I nakraju malo o osjećajima. Bez obzira na sadržaj filma (o čemu govori), osjećao bi se loše ako gledam loš film (a ima filmova u kojima je muškarac sveden samo na hodajući penis, i to glup), a ako je dobar, osjećao bi se dobro. Ne mogu se osjećati glupim zato što sam nešto gledao ili čitao. Ako je tako, onda prestaneš čitati lili izađeš iz kina.

 13. Da se razumijemo: nisam pročitao tekst, a prva reakcija mi je bila: “Jeee, konačno!” Recenzija novih SW nakon koliko? Svega mjesec dana? Više? Ma, promptno 🙂

  A sad idem čitati, muhahahahaha…

 14. Ja ne bih bio tako “oštar” pa bi rekao da ima dobrih i loših strana. Zanatski je vješto odrađen i prilično pitak. Predvidljiv je, ali nije dosadan. Rupa i recikliranja ima poprilično, ali mogu ih progutat… na račun nostalgije i perolake zabave. Čak i onaj iritantni “lijevoliberalni” podkontekst ima svojih svjetlih trenutaka. Doduše nikad nisam bio neki veliki SW fan,…ST je bliže mom habitusu :D, pa eto ne doživljavam sve to kao neko svetogrđe, ali u nekoliko navrata pomislih: “prestar sam za ovo sr…”.

  • Davorin Horak

   Dao sam 2, zar ne i to zbog nostalgije? To što film nije dosadan ne znači da je dobar. Zanatski je ravna crta, nema taj film ništa posebno niti pamtljivo. Kao što sam u jednom dijelu napisao, ima par sitnica, ali daleko premalo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics