Signali s ruba galaksije #6: Izgubljeni u prošlosti

U finalu serije Star Wars: Obi-Wan Kenobi dobili smo i taj dugoočekivani trenutak – lightsaber duel dvoje kultnih ratnika Sile, učitelja i učenika. Nostalgije nije nedostajalo, kao ni emocionalnih momenata. Unatoč tim epskim scenama, finale je nažalost pokazalo i svu slabost ovo serijala, koji se izgubio u prošlosti.

Vitezovi pale Republike

Kada je „Obi-Wan Kenobi“ najavljen, bio je zamišljen kao film, ne serijal. Najbolje scene serijala, uključujući i ove u finalu potvrdile su da su Disney i Lucasfilm napravili grešku, jer svi najbolji elementi, uključujući zaista fenomenalnog Ewana McGregora, daju dojam da bi ovaj scenarij puno bolje funkcionirao u kraćem ali sadržajnijem formatu. Ako maknemo sve nepotrebne fillere ostaje nam zanimljiva priča o ikoni – Obi-Wan Kenobiju – i njegovoj unutrašnjoj borbi da se suoči s greškama prošlosti, te da se konačno obračuna sa svojim učenikom, prijateljem i starim suborcem – Anakinom Skywalkerom, iliti onim u što se pali Jedi pretvorio – Darth Vader.

Obi-Wan Kenobi

Upravo zbog toga, zbog te naoko jednostavne ali izuzetno snažne radnje, je sukob koji smo očekivali cijelu sezonu, toliko impresivan. Duel između Kenobija i Vadera je izvrsno koreografiran, režiran, ali i odglumljen, dajući konačno priliku Haydenu Christensenu da pokaže zašto je njegov povratak bio potreban. Ako zanemarimo to da je Kenobijev udar lightsaberom po Vaderovoj maski paralela, iliti Lucasovim rječnikom „rima,“ koja podsjeća na sličnu situaciju, nekoliko godina kasnije, ali sa Ashokom Tano na suprotnoj strani, sceni posljednjeg susreta „vitezova pale Republike“ već sada pripada kultni status. Izmjena plavog odsjaja lightsabera crvenim, je čista poezija, trenutak u kojem vidimo (ono što već znamo) da je Anakin Skywalker mrtav. I to svojom vlastitom odlukom. Kako Kenobi na kraju zaključuje, Anakin je sad zaista izgubljen.

Najslabija karika

Dok je scena duela izvrsno izvedena, ostatak epizode nažalost vrvi problemima koji serijal slijede još od premijere. Nažalost lik Treće Sestre, Reve, i dalje je najslabija karika, unatoč glumi Moses Ingram. Neću se previše baviti manjim detaljima, „teleportom“ na Tatooine, preživljavanjem uboda lightsabera, ili time da je nakon što je čudom preživila odlučila se Vaderu osvetiti ubojstvom njegovog djeteta, za kojeg on nema pojma da postoji. Jednostavno, cijela scena s Revom na Tattoineu je suvišna, i da je nema ne bi nedostajala.

Očito da su scenaristi forsirali ovu nit radnje da Revi daju nekakav značaj. Dok će nekim gledateljima Revino „iskupljenje“ zaokružit tu nit radnje, meni je teško povjerovat da je Inkvizitor koji je skrivio smrt brojnih Jedija i civila (uključujući one viđene u serijalu), zaslužio ikakvo iskupljenje. Ono što sam siguran, ako dobijemo drugu sezonu, Reva će se vratiti.

Put u Novu Nadu?

Obi-Wan Kenobi

„Obi-Wan Kenobi“ zamišljen je kao prikvel originalne trilogije i „Star Wars: A New Hope.“ Zbog toga je zadnjih deset minuta posvećeno građenju mostova između serije i filma, te krpanju rupa u radnji. Obi-Wan dolazi na Alderaan po posljednji (?) put da se oprosti s malom Leiom, ali još važnije, da saznamo zašto će ga princeza pozvati u pomoć deset godina kasnije. Obi-Wan se također nakratko sastaje s Lukeom, i uz „Hello There!“ (bilo je neizbježno), odlučuje da neće trenirat mladog dječaka. Također, iz Vaderove perspektive saznajemo zašto Darth (još jedan tie in) neće loviti svog starog učitelja. Iako je objašnjenje polovično, uzevši u obzir to da Vader sad zna da je Obi-Wan živ.

Finale nam je pokazalo da je Jedi obnovio vezu sa Silom, te još jednom pobijedio Vadera. Bio je to Kenobi kojeg se sjećamo, veteran Klonskih ratova i jedan od najboljih Jedi ratnika Stare Republike. Na samom kraju, scenaristi odlaze korak dalje, te Obi-Wan konačno stupa u kontakt s Qui-Gon Jinnom (!). Ovo je nesumnjivo efektna scena, pogotovo ako uzmemo u obzir da je Disney tako dobro čuvao tajnu povratka Liama Neesona. Mada malo mi je čudno da je Obi-Wan konačno našao mir nakon što je poštedio život čovjeku koji je već odgovoran za patnje milijuna u Galaksiji, a kako godine budu prolazile bit će odgovoran i za milijarde poginulih…

Obi-Wan Kenobi

Što nas dovodi i do bitnog pitanja. Je li „Star Wars: Obi-Wan Kenobi,“ bio vrijedan snimanja? Kao i kod Sile, taj odgovor ima svoju mračnu i svjetlu stranu. Ali zaključak ću ipak ostaviti vama.

Check Also

Nominacije za nagradu Hugo 2024.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2024., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2023. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

2 comments

  1. Kriminal je što su napravili od ovoga.

  2. Ili drugim riječima, slabo, neuvjerljivo i loše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics