Signali s ruba galaksije #5: Carstvo ne uzvraća udarac

Star Wars: Obi-Wan Kenobi samo što nije završio. Toga su itekako svjesni i sami scenaristi koji su nam konačno pružili dugoočekivanu flashback scenu, i razotkrili motive glavnog antagonista. Uz to dobili smo priliku da konačno vidimo Dartha Vadera na djelu. Nažalost, zbog nemalog broja problema sa scenarijem, režijom, i limitiranim budžetom, niti ova epizoda nije uspjela izdignuti serijal iz prosječnosti.

Stara slava

Od trenutka u kojem smo saznali da će se Ewanu McGregoru kao Obi-Wan Kenobiju pridružiti Hayden Christensen u reprizirajućoj ulozi Anakina Skywalkera, tj. Dartha Vadera, s nestrpljenjem smo očekivali da ih opet vidimo zajedno na ekranu. Zašto bi se inače uopće pozivalo Christensena natrag u Star Wars, i trošilo na PR? Da, Hayden je lik u crnom oklopu. Ali ono što smo čekali je da vidimo lice pod maskom. Budući da nakon Mustafara, to lice može biti bilo čije, bila je prijeko potrebna flashback scena.

Konačno, u ovoj smo epizodi to i dobili. Nažalost, iako je mjesto radnje planet Jabiim (mjesto dobro poznato fanovima starog EU), scenaristi su odlučili da jednu od najbrutalnijih bitaka Klonskih ratova kompletno ignoriraju. Ipak, ne mogu prigovoriti sceni duela mlađih verzija Kenobija i Skywalkera. Osim što je arhitektura (kao i cjelokupni setting) Republike oku ugodan, scena duela dobro se uklopila u događaje na Jabiimu. I podsjetila na jednu od većih mana mladog Skywalkera, koja se potom i realizirala u sadašnjosti. Nažalost, ovaj flashback, ujedno je i najbolji trenutak solidne, ali ni po čemu posebne epizode.

Star Wars: Obi-Wan Kenobi

Još jedna opsada

Ako bi birali Star Wars trop, jedan od najčešćih bio bi opsada male grupice heroja od strane puno moćnijeg i snažnijeg neprijatelja. Utrka s vremenom da se omogući bijeg, i nastavi borba. Naboo, Yavin, Hoth, Crait, i eto sada Jabiim. Jabiim, nažalost, ne samo da je loše režiran (što se pokazalo jednim od većih problema cjelokupne sezone), već ima i nezanimljiv setting (što možemo pripisati najvjerojatnije limitiranom budžetu). Radnja se odvija u bezličnom hangaru, u kojem su se naši heroji našli nakon što je Imperij otkrio njihovu lokaciju. Treća Sestra, Reva, čini se, ipak je opravdala dodatne sate svog postojanja.

Ostatak epizode svodi se na pokušaje Obi-Wana da pomogne nesretnim bjeguncima da otvore vrata hangara i napuste planet. Mada, postavlja se pitanje, zašto Vader jednostavno ne bombardira hangar, budući da nema shielda kao na Hothu? Još jednom, serijal trpi zbog izbjegavanja detalja, detalja koji su u izuzetno bitni u worldbuildingu i imerziji. Ne pomaže ni da stormtrooperi gube vrijeme pokušavajući probiti ulaz u hangar, da kasnije Reva s lakoćom lightsaberom probije metal. A zbog loše režije, problema koji je već postao endemičan, scena borbe u hodnicima hangara ne impresionira, dok žrtva Tale blijedi u općoj konfuziji. Jedini pozitivan element, koji se proteže kroz cijelu epizodu je Obi-Wanov pokušaj da kroz flashback pronađe Vaderovu manu.

Loše čuvana tajna

Star Wars: Obi-Wan Kenobi,

Budući da je ovo pretposljednja epizoda, bilo je vrijeme da nam scenaristi kažu ono što smo već znali. Reva je (na čudan način) sve ovo vrijeme planirala eliminirati Dartha Vadera, kao osvetu za svoje poginule prijatelje, koje je upravo Vader eliminirao. Jer, da, Reva je onaj mali padawan iz prve scene serijala, koja je nekako uspjela izbjeći smrt tijekom napada Anakina Skywalkera na Jedi Temple. Neću ponovno ulaziti u probleme forsirane radnje, kao i činjenicu da je prekasno za ikakvo iskupljenje, pogotovo nakon što je Reva hladnokrvno pobila civile (i to priličan broj, samo u ovom serijalu). No, očito je da scenaristi spremaju upravo njeno iskupljenje.

Zato ni ne čudi, da je Reva preživjela sukob s Vaderom, te da joj je Vader, suprotno bilo kakvoj logici, poštedio život. I to isti onaj Darth Vader koji i najmanju transgresiju, kao prerano iskakanje iz hipersvermira (RIP Admiral Ozzel), kažnjava smrću. Da ne spominjem Velikog Inkvizitora, koji je očekivano živ, i koji također odlučuje poštediti svog krvnika (!) Ali radnja zahtjeva da Reva preživi, te ona i preživi, te još prigodno nađe i poruku Baila Organe Kenobiju (još jedan forsirani moment). Čini se da će se Reva konačno iskupiti na Tattoineu, jer se u finalu vraćamo u najbitniji planet u dalekoj, dalekoj Galaksiji…

Star Wars: Obi-Wan Kenobi,

I što sad?

Moram spomenuti i nekoliko solidnih scena. Vaderovo korištenje Sile da zaustavi brod, da ga potom rastavi na sastavne dijelove, impresivan je trenutak. Ujedno, to je i podsjetnik da Anakin Skywalker, unatoč ovladavanju Silom, nije uspio prevazići svoje mane. Kao što je tijekom treninga dopustio Obi-Wanu da mu oduzme mač, tako je i sad njegov fokus na brzu pobjedu omogućio pobunjenicima da pobjegnu. Vaderov obračun s Revom pravi je užitak gledati, jer pokazuje da je Lord Sitha od samoga početka znao tko je Reva, te se s njom poigravao.

Unatoč ovim napetim scenama, čini se da „Obi-Wan Kenobi,“ ne uči iz grešaka. Poput broda koji ne može pobjeći iz hangara, i serijal se muči s problemima koji ga slijede gotovo od premijere. Forsirana radnja, plošni likovi, konfuzna režija, i nedostatak budžeta, snažni su i ubojiti koktel koji onemogućava serijalu da se uzdigne iz prosječnosti. Ostaje nam još finale, mada iskreno, nemam velika očekivanja.

Check Also

Nominacije za nagradu Hugo 2024.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2024., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2023. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics