Signali s ruba galaksije #4: Bastion kaosa

Kako se približavamo kraju prve (i zasad jedine) sezone serije Star Wars: Obi-Wan Kenobi, postaje sve jasnije da ovaj serijal ima ozbiljne probleme s radnjom, tempom i režijom. A tu je nastavak fosiranja određenih likova koji se jednostavno ne uklapaju u priču o kultnom Jediju. Ipak, uz odličan glumački duo, fascinantan setting, i nekoliko zanimljivih scena, mogli bit dobiti solidan finale.

Djevojčica u nevolji

Radnja četvrte epizode „Obi-Wan Kenobi,“ prilično je jednostavna. Treća Sestra, Reva –  otela je malu Leiu, i odvela je u Bastion Inkvizitora, u samo srce tame, u isti sustav gdje se nalazi i utvrda Dartha Vadera. Upravo će ovaj setting i rezultirat određenim problemima u radnji epizode, ali o tome ćemo kasnije. Prije toga valja obraditi problem dovođenja djevojčice u Bastion. Jer teško mi je povjerovati da iskusni ispitivač kao Reva misli da desetogodišnja djevojčica ima tako bitnu informaciju. Da ne govorimo o tome da je Reva spremna mučiti malu curicu da izvuče informaciju koju Leia očito nema. Čak ni Darth Vader nije napravio ništa slično.

Obi-Wan Kenobi

Nažalost ovo je direktna posljedica odluke scenarista da forsiraju lik Reve kao glavnog antagonista, bez da su promislili o utjecaju na radnju. Tako je Reva našla „dostojnog protivnika“ u desetogodišnjem djetetu. Umjesto Moses Ingram, koja pokušava napraviti najbolje s lošim scenarijem koji je dobila, svaku scenu krade upravo mala Leia – odnosno Vivien Lyra Blair. Mala princeza briljira tijekom ispitivanja i hrabro prkosi Revi, sve dok se Treća Sestra ne odluči na učinkovitije i grublje metode. Čak ni u ovim mračnim trenucima curica ne gubi obraz, pokazujući kvalitete koje će je i dovesti do mjesta vođe Pobune.

Srce tame

Možda najbolja scena epizode je ujedno i sam početak, gdje možemo vidjeti „duel“ Obi-Wan Kenobija i Dartha Vadera dok se oporavljaju u bacta-tanku. Scena ne traje predugo, jer Kenobi uz pomoć Tale kreće spasiti Leiu. Tala je ujedno i jedan od zanimljivijih sporednih likova, mada izbor nije prevelik. Indira Varma solidno igra ulogu časnika Imperije, koja je jedan od ključnih likova organizacije na putu da postane Pobuna. Plan sam po sebi nije loš. Tala će se koristeći svoj čin, inflitrirati u samo srce Inkvizicije, te omogućiti Obi-Wanu da neometano uđe i spasi Leiu. A kroz podvodnu scenu, dobili smo i homage kultnoj sceni iz „Fantomske prijetnje.“

Obi-Wan Kenobi

Sam Bastion je fascinantan setting. Možda sam pristran, ali uvijek sam bio fasciniran imperijalnom arhitekturom i ikonografijom. Jednostavno ima nešto posebno u tom hladnom brutalizmu, s ulaštenim podovima, masivnim hangarima i prostranim operativnim centrima. Da ne spominjemo uniformirane časnike i imperijalni vozni park. Ovdje moram pohvaliti scenografe i VFX ekipu, jer Bastion Inkvizitora doista izgleda impresivno i impozantno – baš kao središte jedne od najbitnijih organizacija Galaktičke Imperije.

Jedi spasitelj

Kod svake SF ili fantasy priče važan je suspension of disbelief. Jasno je da Star Wars nije hard SF, i da čak i najbolji SW filmovi imaju elemente u kojima ne treba tražiti previše logike. Problem u ovoj epizodi je da tih momenata ima previše i  usko su vezani uz glavnu radnju, čime štete cijeloj priči. Od trenutka inflitracije u Bastion, i Tala i Obi-Wan donose previše nelogičnih odluka. Od Tale koja daje upute Kenobiju dok do nje sjedi imperijalni časnik, do „Scooby Doo“ scene Obi-Wana koji pod kaputom krije malu princezu, samo ako povjerujemo da je cijeli imperijalni garnizon, od običnih stormtroopera, do zapovjednika baze, nagluh ili slijep moguće je iskreno uživati u onom što gledamo na ekranu. Probleme s fizikom neću ni i spominjati.

Obi-Wan Kenobi

Naravno, ne bi bilo fer ne spomenuti solidno izvedene scene, poput Obi-Wana koji polako ponovno počinje koristiti Silu, i barata ligthsaberom, na nesreću odreda stormtroopera. Ili osjećaj horora i jeze, nakon što  Kenobi otkrije „grobnicu“ Jedija u utrobi tamne tvrđave. No ove scene su kratke i zbog brzog tempa ne ostavljaju utisak kakav su scenaristi zamislili. Što ne čudi, jer u malo više od pola sata natrpano je materijala za najmanje cjelosatnu epizodu. Svi ovi problemi kulminiraju u finalu, gdje uz razočaravajuće vizualne efekte i jako čudnu režiju, Obi-Wan, Tala i Leia, uspijevaju pobjeći iz Bastiona. Osim što su imperijalci gluhi i slijepi, čini se da su i dementni, jer od svih tie fightera viđenih u ranijim scenama niti jedan nije krenuo za spasilačkim brodom koji se drznuo upasti u samo srce Imperije. Moram priznat da je trop nesposobnih Imperijalaca već postao iritantan. A zanima me i…kako je troje ljudi stalo u stražnje sjedište snowspeedera?

Kamo dalje?

Iako je Reva glavni antagonist serijala, Darth Vader je (srećom) i dalje bitan u radnji, i lagao bi da ne kažem da sam se nadao da će nas razrješiti muka tijekom njegove konfrontacije s Trećom Sestrom. Ali eto, ispalo je da je nekako, cijelo vrijeme imala plan. Za koji je riskirala puno pa i previše toga. Ipak, unatoč konfuznom scenariju i režiji, iznimno dirljiva scena u samom finalu, između Jedija i male princeze dobro je izvedena. Tu je i mogućnost da iduću epizodu vidimo dugoočekivani flashback iz klonskih ratova na planetu Jabiim, kojeg će poznavatelji starog EU prepoznati kao jedno izuzetno bitno, pa i vitalno mjesto u životu Obi-Wana i Anakina Skywalkera (da sad ne spoilam previše). I za kraj, ne bi bilo fer ne spomenuti odličnu glumu Ewana McGregora. McGregor i dalje briljira kao slomljeni i bezvjerni Obi-Wan, i ako kojim slučajem kreatori serijala uspiju pokazati kako je Kenobi povratio svoju vjeru, serijal bi mogao solidno završiti. Nažalost, sa samo dvije preostale epizode postavlja se pitanje, hoće li scenaristi to uspjeti i postići.

Check Also

Dobitnici nagrade Hugo 2023.

Na 81. Svjetskoj konvenciji znanstvene fantastike (Worldcon), održanoj u Chengduu u Kini, 21. listopada proglašeni …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics