Signali s ruba galaksije #3: Dobar, loš, Vader

Treći i finalni film prikvel trilogije „The Revenge of the Sith“ prikazao nam je nastanak legende – Dartha Vadera. Skoro dva desetljeća kasnije, treća epizoda serije Star Wars: Obi-Wan Kenobi prikazala nam je palog Jedija pod crnim šljemom na vrhuncu moći Galaktičke Imperije. Za sve nas koji smo se još kao djeca naježili nakon što smo čuli samo zlokobni šum kroz masku, ovo je trebala biti fenomenalna epizoda. Trebala, jer, nažalost, na polovici sezone, serijal se i dalje bori s problematičnim scenarijem i pomalo konfuznom režijom. Da ne spominjem određene likove, koji su doveli do toga da „Obi-Wan Kenobi“ postane jedan od najkontroverznijih serijala današnjice.

Jedi i Princeza

Da sve ne bude sve tako crno, počet ćemo s pozitivnim aspektima serijala. Kao što sam napomenuo, povratak titularnog Jedi Mastera bio je jedan od najiščekivanijih trenutaka za svakog Star Wars fana. Scenaristi su srećom prepoznali važnost ovog lika, te je serijal fokusiran na ikonu, kojeg odlično glumi Ewan McGregor. A pridruživanje male princeze Leie nastavlja se pokazivati kao pun pogodak.

Obi-Wan je sad siguran da je njegov učenik i prijatelj, Anakin Skywalker, živ. I da stvar bude gora, Anakin je nitko drugi nego istrebitelj Jedija, i mračni lord Sitha – Darth Vader. Ne pomaže da je nakon deset godina skrivanja na zabačenom planetu, Obi-Wan samo sjena jednog od najboljih Jedi Mastera i proslavljenog generala. To vidimo i tijekom njegove avanture s malom Leiom na još jednom od (polu)pustinjskih planeta – Mapuzo – rudarskim središtem Galaktičke Imperije.

Obi-Wan Kenobi

Dijalog između Obi-Wana i Leie o njegovoj obitelji, i majci male princeze dirljiva je scena, koja se odlično uklapa u melankoličnu, pa i tragičnu, atmosferu serijala. Ne samo da se uklapa u kanon, nego i doprinosi radnji. Zanimljiv je i dijalog sa stormtrooperima, gdje možemo vidjeti da Obi-Wan može izbjeći problem i bez korištenja Sile. Na nesreću bjegunaca, alien Freck (Zach Braff) koji im je dobrodušno ponudio prijevoz, razotkriva se kao imperijalni kolaborator, i to u suptilnoj i jezivoj sceni. Mislim da ćete se složiti sa mnom da je zlokobni simbol Imperije i više nego upečatljiv moment, koji u kratkom vremenu i bez previše dramatiziranja daje naslutiti da slijede problemi.

Spasiti Jedija

Nažalost, ovakve scene su rijetkost u epizodi u kojoj radnja vrluda više nego mentalno stanje inkvizitora. A tu je i kontinuirani problem s lošim scenarijem i plošnim likovima. Scena s imperijalnim checkpointom je odličan primjer. Ne samo da Obi-Wan razotkriva svoje lice pred imperijalnim dronom (!), jer scenarij zahtjeva dolazak inkvizitora i određenog Lorda Sitha na Mapuzo, već je ovaj Jedi nesposoban zaobići lasersku barijeru. Ovo posljednje je možda cjepidlačenje, budući da je namjera scenarista bila prikazati da su Obi-Wanove force moći zahrđale, no moglo se to i drugačije izvesti. Jer ovako mali detalji smanjuju imerziju i štete radnji.

Obi-Wan Kenobi

Situacija se poboljšava dolaskom imperijalne časnice, Tale (Indira Varma), koja se pokazuje kao neočekivani saveznik našem dvojcu. Tala je odličan primjer kako efektno dograditi worldbuilding. Nakon pada Republike, nadobudna Tala pridružila se snagama Imperije, samo da shvati da je učinila veliku pogrešku. Umjesto da dezertira, odlučila je iskoristiti svoju poziciju i postati dvostruki agent, te pomoći u stvaranju „Podzemne željeznice“, organizacije koja spašava Jedije, uključujući i famoznog Quinlana Vosa (!). Spomen imena, zasad je jedino što smo saznali o sudbini ovog karizmatičnog Jedija budući da su se u kratkom vremenu stvari za naše heroje bitno pogoršale. Jer na Mapuzo su sletili inkvizitori, ali i sam big badDarth Vader!

Osveta Sitha

Povratak Dartha Vadera na scenu trebao je bit vrhunac epizode. Nažalost, upravo ovaj ključan trenutak razotkrio je probleme serijala. Nesumnjivo, svaki prikaz mračnog Lorda Sitha, u animiranom ili igranom obliku automatski je upečatljiva scena. To je slučaj i ovdje. Hod Dartha Vadera ulicama malog rudarskog mjesta je (neočekivani) masakr. Prepun mržnje, Vader ne preza od korištenja Sile za eliminaciju svih koji mu se nađu na putu. Mračni gospodar nezaustavljiv je stroj, koji naposljetku i uspijeva u svom planu, budući da se Obi-Wan odlučuje na obračun, da ispravi grešku počinjenu na Mustafaru.

Nažalost, scena obračuna je razočaravajuća. Ovdje ne mislim na to da je Obi-Wan, pod utjecajem PTSD-a i izbjegavanja korištenja Sile nakon Mustafara, u nemogućnosti parirati svom nekadašnjem učeniku, a kamoli ga pobjediti. Iako je njegovo paljenje lightsabera upečatljiva scena, obračun jednostavno nema onaj epski značaj. Da, glas Jamesa Earla Jonesa uvijek uspijeva izazvati efekt jeze, i prisjetiti nas originalne trilogije. A povratak Haydena Christensena, iako (zasad) pod maskom, doprinosti imerziji i osjećaju da se pred nama doista nalazi Darth Vader.

Obi-Wan Kenobi

Ali nedostatak budžeta, ili iskustva režisera i scenarista, štete ovoj bitnoj sceni. Nakon što Vader pobije pola naselja, ovaj Lord Sitha ne pokazuje sličan bijes ni prijetnju prema bivšem učitelju. Provlačenje nesretnog Obi-Wana kroz plamen neodoljivo podsjeća na patnje Anakina Skywalkera na Mustafaru, samo sa zamijenjenim ulogama. Ali zašto pobogu, Vader nije iskoristio priliku tu i tada, nego je naredio stormtrooperima da mu dovedu Obi-Wana? I nakon što je Tala ponovno izazvala požar, zašto je Vader mirno stajao, umjesto da je ugasio plamen (što je i napravio prvi put), ili jednostavno ušetao (ili zaobišao) vatru? Kao i ranija scena s barijerom, ova neusporedivo važnija scena ukazuje na scenarističke probleme, koji postaju sve gori, kako se serijal bliži kraju.

Najvažniji obračun

Budući da ne želim pretvoriti osvrt u rant, neću spominjati i najslabiji dio serijala – Inkvizitore. Nažalost, čini se da je kreativni tim zamislio Revu kao jedan od najvažnijih likova, unatoč konstantnim problemima s likom. Teško mi je zamisliti, barem sudeći po prikazanom, da bi Darth Vader izabrao Treću Sestru za prvu u komandi… Ali jer scenarij tako zahtjeva upravo je Reva ta koja je nekako uspjela preduhitriti Leiu i prva doći do hangara.

Ipak, završit ću s pozitivnim. Iako nije ispunilo očekivanja, dugoočekivani povratak Dartha Vadera povisio je uloge, i naslutio da bi u narednim epizodama mogli vidjeti revanš u kojem će se Obi-Wan Kenobi vratiti u velikom stilu. Naposljetku, zar nije u posljednjem obračunu, u „The New Hope,“ Darth Vader rekao Kenobiju da je došlo vrijeme da učenik postane učitelj? Već smo više puta vidjeli da je Kenobi neuspješno pokušao stupiti u kontrakt s njegovim starim učiteljem, Qui Gon Jinnom. Nešto mi govori da ćemo kultnog Jedija vidjeti u narednim epizodama, kao prirodni zaključak radnje serijala, i ove etape Kenobijevog života.

A tu je i nastavak tropa „stari ratnik i mladi heroj,“ koji je jedan od highlighta serijala. Mala Leia vrvi karizmom. Istina, zna ponekad biti iritantna, ali očito je da će ovo iskustvo odigrati ulogu u Kenobijevoj odluci da prihvati odgovornost te se naposljetku potpuno poveže sa Silom. Već sada sa sigurnošću možemo reći da se glavni obračun u serijalu ne odvija s lightsaberima, već unutar Jedija. A upravo ta, unutarnja borba, je za Obi-Wana puno teža od dvoboja na Mustafaru.

Check Also

Nominacije za nagradu Hugo 2024.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2024., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2023. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics