Signali s posljednje granice #9: Izgubljeni u izvrnutom svemiru

Kao što dobro znamo, Star Trek je univerzum koji je je popularnost stekao promocijom nekog boljeg svijeta u kojemu se čovječanstvo nije samo ujedinilo, već i sklopilo permanentni savez s izvanzemaljskim vrstama poput Vulkanaca, Andorijanaca i Telarita. Taj savez rezultirao je stvaranjem Ujedinjene Federacije Planeta, utopijskom zajednicom koja je dala primjer i fikcionalnim suparnicima (a nekim od njih i budućim saveznicima), ali i gledateljima, i po tome se Trek izdvojio od ostalog SF-a svog vremena. No već u prvoj iteraciji, sada već legendarnom TOS-u, kreatori su se odlučili poigrati stereotipima, te u kultnoj „Mirror, Mirror“ epizodi, suprotstavili ideale inkluzivne i demokratske Federacije totalitarnom i fašističkom Terran Empireu. Smještanje serije, makar kratkotrajno u obrnuti, Mirror Universe, nije samo dalo priliku scenaristima da se poigraju s mogućnostima i reflektiraju probleme tadašnjeg društvu (koje se još oporavljalo od posljedica drugog svjetskog rata i bilo uvedeno u hladni rat), već je glumcima omogućilo rijetki trenutak – da igraju uloge totalno suprotne onima koje su igrali u ostatku serije.

Mirror Universe nekako je izbjegao TNG i VOY (mada su pojedini elementi izvrnutog društva bili naznačeni u epizodama „Yesterday Enterprise“ i „Parallels“; kao i u „Living Witness“), ali je neke od najboljih trenutaka imao u zasebnom DS9 arcu koji su mnogi zapamtili po intendantici Imperije Kiri Nerys, kao i možda najboljim ENT epizodama, dvodijelnoj epizodi „In a Mirror, Darkly“ koja je bila fokusirana na sudbinu USS Defianta i njegovu važnost u stvaranju („pročišćavanju“) Terran Empirea. Sve ove spomenute epizode se neke od najboljih u čitavom Treku, i zato nas je obradovala vijest da će i Star Trek: Discovery imati svoju izvrnutu priču. Glasine su krenule već i prije premijere, a zajedno s vama i Tjedni Trek je tražio hintove ovog obrnutog svijeta, kako su epizode promicale. I konačno dogodilo se da smo zajedno s posadom Discoveryja stigli u MU, i to u epizodi koju je režirao ni više ni manje nego proslavljeni Trek veteran Jonathan Frakes. A da li su se naša očekivanja ispunila, da li je Discovery dolaskom u MU konačno ušao i warp ili je upao u crnu rupu saznati ćete u ovome osvrtu.

Isto mjesto, drugi svemir; ista osoba, druga ličnost

Epizoda „Despite Yourself“ se nadovezuje izravno na finale prošle, s našim junacima izgubljenima u nepoznatom okruženju. Prisjetimo se, nakon uspješne eliminacije klingonskog generala Kola i njegova broda smrti, Discovery je pogrešno skočio i posada se našla u nepoznatom okruženju, dok je Stamets, jedina osoba koja ih može vratiti nazad, u katatoničnom stanju. Upravo ovdje, na samom početku Discovery radi nešto neočekivano. Umjesto da nas nastavi zavaravati mjestom i vremenom gdje je brod skočio, i poput nekih drugih serija posveti nekoliko epizoda razotkrivanju misterija, scenaristi nas odmah upoznavaju (kao i posadu) s okolnostima. Time ostajemo bez elementa šoka i iščekivanja, ali rano otkrivanje omogućuje da se ostatak vremena posveti detaljnom istraživanju novog svemira.

Star Trek

Ne treba dugo da nakon napada vulkanske krstarice, Lorca shvati da je Discovery završio u jednom od paralelnih svemira koje je istraživao prije nedostižnog skoka, a nakon proučavanja kompjuterske jezgre s jednog od vulkansko-klingonskih brodova, posada shvaća da su zarobljeni u ni više ni manje nego MU. U tom izvrnutom univerzumu, Vulkanci i Klingonci su u savezu, a glavni oponent im je Terran Empire, koje je po svemu sudeći nakon događaja iz „In the Mirror, Darkly“, postalo isključivo organizacija ljudi, rasistički Imperij kojim upravlja nevidljivi i svemogući car. Sa svim ključnim elementima objašnjenim u prvim minutama, ostatak epizode možemo promatrati reakcije naših likova u novom okruženju. Posebno bi istaknuli lijep i topli trenutak u kojemu egoistični Lorca strpljivo podučava zbunjenu i uplašenu Tilly osnovama zapovijedanja. Jer u tom univerzumu Lorca i Burnham su mrtvi ili nestali, jedan kao vođa pobune, a drugi kao osoba zadužena za njegovu eliminaciju, tako da dužnost kapetana pripada ni manje ni više nego zapanjenoj Tilly. MU se oduvijek poigravao izvrtanjem uloga likova, tako da ova zamjena nije toliko neočekivana, a lik okrutne i proračunate kapetanice Killy postati će veoma brzo, ne sumnjamo, jednim od klasičnih dodataka MU (i omiljeni izbor za cosplay). Na nešto drugačiji način, zamjena uloga desila se i Tyleru koji je otkrio ono što smo svi mogli naslutiti, a to je da je ovaj hrabri i tragični zapovjednik osiguranja zapravo klingonac Voq, agent spavač koji čeka na signal da se aktivira, što je doktor Culber otkrio na najgori mogući način.

Dok se u bolničkoj sobi odvila prava drama, na mostu, provjerom kompjuterske jezgre dobili smo ne samo crash course za MU, već i način povratka u Prime Universe. Povratak koji je od ključne važnosti, budući da prije nedostižnog skoka, Discovery nije uspio poslati algoritam za otkrivanje klingonskog uređaja za skrivanje i time „osigurao“ klingonsku premoć. Čini se da ključ za povratak leži upravo u pronalasku USS Defianta, broda čijeg se misterioznog nestanka sjećate iz TOS-a „Tholian Web“, za kojeg smo kasnije saznali da je završio u MU (ENT „In the Mirror, Darkly), i koji je ubrzao tehnološki napredak te osigurao superiornost Terran Empirea. Superiornost koja sada našim herojima predstavlja veliku opasnost. Da pronađu Defiant, Discovery je zamaskiran kao njegov zli parnjak, sa ISS prefiksom, kapetanicom Killy za kormilom broda, i posadom u zlatnim kičastim uniformama, dok su se Lorca i Burnham zaputili na opasnu i izuzetno riskantnu misiju.

Star Trek

Kapetan Burnham

U sveopćem kaosu i potrebi prilagodbe novonastaloj situaciji i ovom čudnom univerzumu, lako je zaboraviti reakciju samog kapetana. Neki od fanova već su ranije počeli spekulirati da je naš Lorca zapravo kapetan iz ovog izvrnutog univerzuma, sudeći po njegovom nekonvencionalnom ponašanju, i postupcima neuobičajenima za časnika Zvjezdane Flote. A ta teroija bi sada mogla biti još i snažnija, sudeći po reakciji Lorce kada je saznao za nesretnu sudbinu svog Mirror parnjaka – vođe pobune. Ono što je posebno zanimljivo je da su i jedan i drugi izgubili USS/ISS Buran i čitavu posadu, činjenica za koju mislimo da bi mogla imati veću ulogu u narednim epizodama.

A činjenica da je Mirror Lorcu eliminirala (?) upravo Mirror Burnham, koja je potom misteriozno nestala, dala je mogućnost Prime Lorci i Burnham da igraju svoje parnjake i tako pronađu Defiant. Da to ostvari, kapetanica Tilly/Killy, poziva ISS Shenzhou da pokupi Burnham i njen vrijedni plijen te preuzme zapovjedništvo nad brodom. Očekivano, stvari ne idu po planu, jer se naumu Burnham ispriječio ambiciozni kapetan Danby Connor (mirror parnjak nesretnog zastavnika koji je poginuo tijekom bitke kod binarnih zvijezda), a neslaganje između Burnham i Connora rezultiralo je obračunom u turboliftu.

Star Trek

Discovery je unio nekoliko novina u Trek, uključujući realistične scene borbe prsa u prsa, koja je zamijenila „skupljene šake“ iz prijašnjih iteracija. A scena borbe u turboliftu između Burnham i Connora je možda i najbolja scena bliske borbe u čitavom Treku. Sam koncept, koreografija, i gluma su odlične, i doista dobivamo dojam napetosti i jeze, kao i ushićenja dok Burnham i Connor vode bitku na život i smrt u skučenom prostoru turbolifta. Dodatna atrakcija je nestanak umjetne gravitacije, što omogućuje borbu u beztežinskom stanju. Borba završava eliminacijom nadobudnog Connora (možda bi bolje završilo da je imao bradicu?), i povratkom Burnham na poziciju njenog nestalog parnjaka, kapetansku stolicu ISS Shenzhoua. Aplauz i ovacije posade u čast njene pobjede i povratka na zapovjedništvo se mogu činiti malo klišeizirane, ali u univerzumu u kojemu se do više pozicije dolazi uz prolijevanje krvi, bodežom u leđa ili sličnim intrigama, ovako nešto je očekivano i shvatljivo. Ironično, eliminacijom Connora, Burnham je ostvarila (barem nakratko) krunu svoje karijere koja joj je oduzeta nakon debakla kod Binarnih zvijezda – epizoda završava s Burnham na kapetanskoj stolici broda na kojem je provela skoro cijelu karijeru. I dok kapetan Burnham „uživa“ lovorike, Lorca prolazi kroz patnje u agonizer kabini, kao podsjetnik da je ovaj riskantan plan još na samom početku.

Mirror Discovery

Odluka da najnovija iteracija Treka obradi Mirror Universe, u svojoj prvoj sezoni, prije nego što nas je dobro upoznala s glavnim likovima, bila je riskantna, ali se isplatila. Jer već u prvom dijelu sezone, Discovery se uspio iskristalizirati kao Trek. Prvi dio sezone imao je zadaću upoznati nas sa Burnham, i prikazati proces njenog iskupljenja, kroz koji smo upoznali i ostatak posade Discoveryja. A sada, nakon dolaska u Mirror Universe, upravo bi Burnham trebala odigrati ključnu ulogu u povratku broda i posade nazad u Prime Universe. Također, MU okolina pruža priliku scenaristima da dodatno razviju Burnham i ostale likove koje smo imali prilike upoznati, na način koji će se smisleno uklopiti u glavni arc sezone, Klingonski rat. „Despite Yourself“ je pravi rollercoaster prepun akcije i emocija, odlične glume i još bolje režije, koji se ne boji postaviti neka od teških pitanja i suočiti likove s nemogućim situacijama i time stvoriti odličnu i zanimljivu priču. Ovo je definitvno najbolja epizoda Discoveryja do sada, koji je pokazao pun potencijal ove nove iteracije Treka i jedva čekamo da vidimo što su nam još kreatori pripremili.

Star Trek

Dodatne opservacije:

 • Prvo, ono najvažnije. Naša predviđanja su se ostvarila, i dobili smo prvog mandžurijskog kandidata u Treku. Ash Tyler je Voq, klingonac koji je doista izgubio „sve“, i kroz seriju brutalnih procedura postao čovjek, mandžurijski kandidat koji se aktivirao (barem dijelom) nakon kontakta s (još) zarobljenom L’Rell. Nažalost, za potvrdu ove teorije platili smo brutalnom eliminacijom doktora Culbera koji je u krivo vrijeme na krivom mjestu otkrio istinu. Iako je ovaj gubitak vjerojatno šokirao mnoge, nemojmo zaboraviti da je ovo Trek, i da bi se lako moglo desiti da doktora Culbera ponovno vidimo među posadom.
 • Mi smo možda saznali da je Tyler Voq, ali eliminacija Culbera sačuvala je ovu informaciju skrivenom od ostatka posade. Biti će zanimljivo koga će posada okriviti za nasilnu smrt Culbera i kako će raskrinkati Tylera. Najlogičniji način, ako pratimo Trek tradiciju, bi bio interakcija između Lorcinog tribblea i prikrivenog Klingonca.
 • Stamets je srećom preživio, ali u čudnom stanju koje balansira između čovjeka u komi i bizarnog proroka (s dodatkom super snage). „Palača“ koju stalno spominje mogla bi imati neku ulogu u razriješenju misterije. Može li to biti referenca na palaču svemoćnog i nevidljivog vladara Terrana?
 • Svemoćni car koji upravlja Imperijem, mogla bi zapravo biti carica. Pravo je vrijeme da vidimo Michelle Yeoh, a sudeći po tome da je upravo Mirror Burnham bila poslana da se obračuna s Mirror Lorcom ne bi bilo teško zaključiti da je to carica Georgiou. Možda nećakinja carice Sato?
 • Tilly je već postala jedna od omiljenih likova ove nove Trek iteracije, a uloga Killy “Slayer of Sorna Prime” mogla bi samo povećati njenu popularnost. Jednostavno je užitak gledati svaku scenu s Killy.
 • Lorca je (poput nekih gledatelja) reagirao s nevjericom na informaciju da srdačna, dobronamjerna, i pažljiva Tilly može imati takvog zlog i okrutnog parnjaka. No i bez da pratimo tradiciju, ambicioznost i volju koju je Tilly pokazala da jednog dana postane kapetan, koju smo imali prilike gledati u prošlim epizodama, može imati logički ishod ostvarenja te pozicije u oba univerzuma. U MU je jednostavno koristila drugačije metode.
 • Kreatori Discoveryja već su više puta rekli da originalni USS Enterprise vjerojatno nećemo vidjeti. No, prve naznake redizajna sad već kultne Constitution klase mogli smo vidjeti na displayu, te je za očekivati da ćemo ga vidjeti i u budućnosti. Je li USS, a sada ISS Defiant zapovjedni brod Terran flote, na kojem se nalazi i car?
 • A ako vidimo Defiant hoćemo li vidjeti i Tholiance, koji su i glavni razlog dolaska broda u MU.
 • DSC nas je već naviknuo na odlične vizualne efekte, ali ponekad male prepravke mogu raditi čuda. Upravo je to slučaj s scenom prebojavanja registracije Discoverya, koja je mala i ne toliko spektakularna scena, ali pridonosi imerziji i worldbuilidingu.
 • Slična je situacija s kratkom ali važnom montažom scena u kojoj se posada pretvara u svog Terranskog parnjaka. Zlatne uniforme nesumnjivo će postati jedan od najomiljenijih Trek cosplaya.
 • Još jedan od malih ali značajnih detalja je bio Lorcin udar glavom u zid da očuva svoju ulogu. Tako nešto mogao bi napraviti samo lik poput Lorce. I unatoč teorijama o njegovu Mirror podrijetlu, stvarno bi željeli da je naš Lorca, Prime
 • Nemojmo zaboraviti ni genijalnu scenu u kojoj Isaac zavarava ISS Cooper sa svojim škotskim naglaskom. Bio je to odličan homage omiljenom Scottyju (James Doohan).
 • Možda jedina zamjerka je priključenje Tylera misiji. Parnjaci Lorce i Burnhama su nestali, ali bar na ekranu nije objašnjeno gdje je Tylerov parnjak. Bilo bi dosta nezgodno da se sretnu sa zlim (dobrim?) Tylerom… a upravo bi se to moglo dogoditi… ili pravi Tyler nikad nije ni postojao?
 • Iako nije bilo vremena za posvetiti pažnju, jako nas zanima što se dogodilo s parnjakom samog broda. Napomenuto je da su dva Discoverya zamjenili mjesta tijekom skoka. Ako je to istina, i ako pretpostavimo da vrijeme protječe jednakim tempom u oba univerzuma (kao što smo imali prilike vidjeti u TOS „Mirror, Mirror“, onda je zli parnjak u ovom trenu na slobodi u normalnom univerzumu. Iskreno se nadamo da ćemo imati prilike vidjeti dogodovštine broda i njegove posade u stand-alone epizodi u bliskoj budućnosti, budući da predstavlja veliki potencijal za scenariste.

Check Also

Mrs. Davis: časna sestra bori se protiv umjetne inteligencije u novoj SF seriji Damona Linedlofa

Peacock je objavio puni službeni trailer za SF seriju Mrs. Davis. Serija istražuje svijet u …

Dead Ringers: prvi isječak iz Amazonovog reboota kultnog Cronenbergovog filma

Nakon prvih fotografija i vrlo kratkog teasera Amazon je objavio prvi isječak i novi poster …

4 komentari

 1. Ima jedna velika nelogičnost.
  Kako nitko nije provjerio gdje je Tylerov parnjak u MU?!
  Mislim, ako su za sve provjeravali onda bi bilo za očekivati da su i njega provjerili.
  U tom slučaju bi odmah bilo jasno da on ne postoji, tj. u najmanju ruku da nisu pronašli podatke o njemu.
  Ovo mi baš bode oči u inače odličnoj epizod.

 2. Nije im (ni vama) palo na pamet da bi u STD “mirror universe” mogao i trebao biti dobri stari utopistički, makar i naivni ali pošteni, razumni, tolerantni, civilizirani Star Trek u kojemu bismo svi htjeli živjeti? A ne ovo SJW njesra…

  • Palo nam je na pamet da je DSC Mirror Universe u tradiciji MU koji smo vec imali prilike vidjeti…dakle mracno, distopijski, totalitarno drustvo… tako da ne vidim razlog cuđenju.

   DSC je smjesten u Prime Universe, dok je MU njegova antiteza…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics