Signali s posljednje granice #8: Nedostižni skok

Nakon prošlotjedne neujednačene Star Trek: Discovery epizode, koja nam je ostavila više pitanja nego odgovora, od mid-season finala očekivalo se puno. Sada slobodno možemo reći da su očekivanja ispunjena, jer bio je ovo jedan od najuzbudljivijih sati koje nam je Discovery ponudio do sada. Od napete scene inflitracije na klingonski brod, spektakularne svemirske bitke, do stresne drame sa Stametsom i intrigantnog kraja koja ostavlja velik broj mogućnosti, ova epizoda imala je sve. Tome valja pridodati daljnji razvoj likova koji je na trenutke bio izrazito emocionalan, kao i obradu nekih težih tema, koje se Trek inače ustručavao prikazati. Možemo sa sigurnošću reći da je ovo bilo odlično finale prije finala i najbolja epizoda do sada.

Hrabri i riskantni plan

Kao što smo očekivali, Klingonci su se odazvali na poziv s Pahvoa, ali ne sa namjerom koju su miroljubivi harmonijski oblaci zamislili. Da stvar bude gora, Zvjezdana flota, personificirana u liku vulkanskog admirala (koji očito nije dovršio kolinahr) naredila je kapetanu Lorci da odmah povuče Flotin najvrijedniji brod iz opasne zone, te se vrati u sigurnije vode/vakuum. Iznenađenje, Lorca se ne slaže s planom, te bez znanja admirala odlučuje ostati u blizini ugroženog planeta, dok planira kako neutralizirati neprijatelja. Lorca je i dalje jedan od najzanimljivijih likova Discoveryja, te je teško odlučiti da li je on negativac, majstor manipulacije koji Discovery i njegovu posadu koristi za svoje ciljeve; neshvaćeni heroj ili nešto između. To se dobro vidi u sceni sa Stametsom gdje pod izlikom pionirskog znanstvenog otkrića (ulaz u paralelne svemire), kapetan nagovara svog glavnog inženjera na veoma riskantni i zahtjevni pothvat. Nekima to može izgledati kao manipulacija, drugima kao vodstvo.

Lorca i njegov tim došli su do solucije ne samo kako da unište klingonski brod sarkofag, već i da otkriju frekvenciju neprijateljskog uređaja za skrivanje čime bi trebali preokrenuti rat u korist Federacije. Prvo dvoje članova tima (pogodite tko!) moraju se infiltrirati u neprijateljski brod i postaviti senzore za pronalaženje frekvencije. Nakon što je to izvršeno, zadatak Discoveryja je natjerati klingonski brod na skrivanje, da bi Stamets izvršio točno 133 mini-skoka oko broda sarkofaga i time, stvaranjem 3D slike broda, ubrzao nalaženje točne frekvencije. To je plan koji bi i u najboljim uvjetima bio teško prihvatljiv, no Lorca i njegov tim nisu posada na koju smo se navikli u prošlim iteracijama Treka. Nakon ohrabrujućeg i motivacijskog govora kapetana (koji nam pokazuje zašto Lorca, a ne Burnham sjedi na kapetanskoj stolici), Discovery se vraća na Pahvo i započinje ovu izuzetno riskantnu misiju.

Star Trek: Discovery

Plan ima probleme od samoga početka, budući da vidimo da se Stamets i prije izvođenja mini-skokova ne osjeća najbolje, što ovaj put, uz slučajnu pomoć Tilly, otkriva i njegov partner, doktor Culber. No s ovako kritičnom situacijom, vremena za prepirke nema te dobri doktor može samo pratiti partnerove životne signale dok ovaj upravlja brodom. Komando misija također upada u probleme kada nakon postavljanja prvog uređaja Burnham i Tyler neočekivano nailaze na admiralicu Cornwell (vidite, preživjela je!), ali i L’Rell što vraća Tyleru neugodna, ako ne i stravična sjećanja te ga onesposobljavaju za ostatak misije. Scena u sobi smrti omogućuje da vidimo sposobnosti Cornwell, koja je prisjetimo se psiholog. Također, pokazuje nam da je iskustvo s L’Rell na Tylera stvarno ostavilo utisak. Ako je on Voq, uistinu je izgubio „sve“ tijekom transformacije koja sudeći po kratkim i nepovezanim flashback vinjetama nije bila nimalo ugodna.

Okršaj kod klingonskog mosta

S onesposobljenim Tylerom i ranjenom admiralicom, Burnham je primorana otići do zapovjednog mosta sama. Zadnji senzor je uspješno postavljen i Discovery započinje seriju od 133 mini-skoka. Zapovjednik broda sarkofaga i potencijalni klingonski imperator, general Kol, sumnja da nešto nije u redu te naređuje povlačenje. Shvaćajući da bi takva odluka dovela cijeli plan u opasnost, Burnham nema izbora nego da se pokaže Klingoncima i izazove Kola na dvoboj. To nam daje priliku za spektakularnu akcijsku scenu, u kojoj se klingonski general i glavna junakinja sukobljavaju u borbi prsa o prsa, koja evocira na jednako dobru scenu iz prologa, kada je njena mentorica, kapetanica Georgiou, život izgubila na ovom istom brodu, a Burnham počinila grešku koja joj je uništila karijeru i započela krvavi rat. Da bude zanimljivije Kol nosi com badge kapetanice Georgiou kao trofej (točnije kao zubnu čačkalicu), tako da je ovaj sukob za Burnham osobne prirode. Moramo pohvaliti scenariste da nisu pokazali Burnham kao Mary Sue koja može pobijediti nekoliko puta jačeg iskusnog klingonskog ratnika. Poznavanje vulkanske Suus Mahna vještine čini je okretnijom i bržom od klingonskog protivnika, ali ne i snažnijom. Štoviše, dovedena je u tešku poziciju, i vjerojatno bi poginula, da je Discovery u zadnji čas nije transportirao, prije nego što je volejem torpeda poslao brod sarkofag i Kola u Sto-vo-kor. Iako nije osobno eliminirala generala Kola, Burnham je odnijela manju pobjedu – preotevši mu com badge prije teleportacije i vrativši jedino što je ostalo od kapetanice Georgiou kući.

Star Trek: Discovery

Osjećaju tenzije bitke, i u svemiru i na brodu, dodatno pomaže ubrzano slabljenje Stametsa, na kojega svaki novi mini-skok ostavlja vidljivi trag. Gotovo pa bolno je promatrati kako Tilly ubacuje kanistar za kanistrom spora u uređaj, dok doktor Culber može samo promatrati propadanje zdravlja njegovog partnera. Zato je veoma olakšavajuće i zadovoljavajuće gledati eksploziju klingonskoga broda. A razloga za slavlje ima. Lorca je uništio klingonski zapovjedni brod i eliminirao generala Kola, čime je nastajućem Klingonskom Imperiju nanesen težak udarac. Burnham je konačno našla unutarnji mir, nakon što je osvetila svoju mentoricu i time završila misiju koja je počela prije nekoliko mjeseci. Ovaj put uspjela je ne samo vratiti Tylera, već je spasila i admiralicu Cornwell. L’Rell je u brodskom zatvoru, što je barem neka utjeha za vidno traumatiziranog Tylera. A Discovery je neoštećen, spreman za novu akciju na fronti (budući da rat i dalje traje). Zbog ovakvog uspjeha čini se da je i Flota odlučila zažmiriti na Lorcino kršenje pravila, te ga čak i odlikovati. Iako je pitanje kakva će biti reakcija admiralice Cornwell nakon što se oporavi…

Star Trek: Discovery

Još samo jedan put…

Znate onaj osjećaj kad nešto postignete, i time ste zadovoljni, ali fali nešto malo da to bude kompletno, nešto što je zapravo nedostižno. Još samo jednom… još samo jedan put, pa sam gotov/a, zauvijek. E pa upravo je to „još jednom“ izjavio Stamets, prije nego što se povuče u mirovinu (ili u slučaju rata, ode na dopust). E pa u Treku „još samo jedan put“ je nešto što bi se trebalo izbjegavati, budući da postoji velika mogućnost da loše završi. I upravo se to na ničije čuđenje i dogodilo na samom kraju epizode. Ono što je trebao biti Stametsov zadnji, pobjednički skok kući, bio je taj nedostižni skok, koji je odbacio Discovery u dosad nepoznati teritorij u prostor-vremenu. “Captain, I’m afraid I don’t know where we are,” zadnja rečenica epizode, odzvanja zapovjednim mostom dok posada (i gledatelji) pokušava ustvrditi gdje se zapravo nalaze. Je li to mirror universe, ili jedan od paralelnih svemira koje je spomenuo Lorca? Je li ovo bio slučajan čin, ili je kapetan Lorca, u strahu da bi mu mogli oduzeti brod, ukucao nešto u komandnu konzolu prije skoka? Hoće li se Stamets oporaviti ili je na putu da postane Gary Mitchell? Kakva je uloga L’Rell i Tyler-Voqa? Hoće li Discovery postati (nadamo se bolji) Voyager. Sve ovo i više saznati ćemo iduće godine budući da se nakon devet epizoda Star Trek: Discovery sprema na dvomjesečnu pauzu.

Star Trek: Discovery

10/10

I s Discoveryjem izgubljenim u nepoznatom teritorijom, a posadom u stanju nevjerice i šoka, završava prvo poglavlje ove nekima kontroverzne, inovativne Trek serije. U devet epizoda imali smo priliku vidjeti kako se ovaj serijal, nakon početničkih grešaka, koje su ne malim dijelom bile rezultat povratka Treka nakon više od desetljeća odsutstva (ako ne računamo JJverse) i velikog tereta kanona, osovio na noge te izašao iz sjene svojih prethodnika ponudivši nam jedno novo i originalno, osvježavajuće iskustvo. Fokus na glavnu junakinju Michael Burnham, umjesto fokusa na posadu, dao nam je novu perspektivu na poznati setting; a zbog njene početničke greške i konstantnog procesa iskupljenja, Discovery je imao priliku obratiti veću pozornost na kompleksne odnose unutar i između likova. Iako smješten u ratnu atmosferu, koja je odbila neke od gledatelja, Discovery je pokušao pokazati da i u najmračnijem tunelu, postoji ono svjetlo, nada i optimizam Treka na koji smo se navikli. Ali za to svjetlo, za tu utopiju valja se izboriti. Jer upravo kroz konflikt možemo vidjeti pravu vrijednost načela koje je postavio Gene Rodenberry prije pola desetljeća. Upravo konflikt čini konačni cilj, utopiju, vrijednijom i realističnijom. Je li Discovery savršen Trek? U ovom trenutku (još) nije. Nismo ni dovršili prvu sezonu. Ali ako se ovako nastavi, s produkcijom i glumcima na razini, i s obećavajućom radnjom u ostatku sezone, na putu je da to postane.

Dodatne opservacije:

  • Kao što sam napomenuo u prošloj recenziji, ova se epizoda izravno nastavila na prošlu i time odgovorila na nekoliko važnih pitanja. Zbog nedostatka vremena ali i stila epizode, nismo nažalost imali priliku vidjeti harmonijske oblake još jednom niti otkriti tko je sagradio onu kolibu.
  • Ovo je prvi puta da se u Discoveryju spominje warp pogon. Od silnih skokova, skoro smo zaboravili na klasične oblike putovanja. Bilo je lijepo, pomalo nostalgično, konačno vidjeti prepoznatljive warp linije kroz brodske prozore.
  • Warpa ćemo se od sada nagledati, budući da je po svemu sudeći DASD eliminiran nakon incidenta sa Stametsom. Možda smo otkrili zašto je Flota odlučila prestati koristiti ovaj revolucionarni pogon.
  • Posebno zanimljivo otkriće bilo je Lorcino proučavanje ulaza u paralelne svemire. Nakon 133 mini-skoka vrlo je moguće da je Discovery prikupio dovoljno podataka da im pristupi.
  • Sama bitka bila je doista spektakularna. Možda i jedna od boljih viđenih u cijelom Treku. Također, ovo je možda prvi put da brod Zvjezdane flote nije izgledao slabiji od protivnika.
  • Uređaj za maskiranje ljudskih biosignala zanimljiva je ideja, koja objašnjava kako su se dvoje ljudi uopće mogli infiltrirati na zapovjedni klingonski brod bez da ih otkriju. Brodski senzor ih vidi kao Klingonce. No čini se da su inženjeri Flote nakon toga ostali bez ideja jer su Burnham i Tyler na tajnu i riskantnu misiju odnijeli senzore kojima je hitno potrebna MUTE.
  • Jedan od najboljih trenutaka u epizodi bila je scena gdje je pred samu eksploziju broda sarkofaga, Lorca stavio kapi u svoje osjetljive oči samo da može gledati direktno u tu eksploziju. Bio je to suptilan i tako zadovoljavajuć trenutak, u kojemu se Lorca konačno osvetio za Buran.
  • Ali ako uzmemo u obzir da je nakon razotkrivanja klingonskog broda, Discovery mogao nesmetano teleportirati tim, postavlja se pitanje je li Lorca mogao teleportirati generala Kola, i time natjerati Klingonce na primirje. Zato je Lorca tako dobar lik…ni nakon devet epizoda ne znamo koja je njegova prava namjera.
  • Discovery je u ovoj epizodi imao i obradu teme PTSP-a. Tylerov napad panike i kasnije prihvaćanje što mu se zapravo dogodilo – seksualno napastovanje – prekretnica je za Trek u obradi teških tema. Trek je i prije obradio temu torture, ali nikada nije pokazao aftermath (osim možda u TNG-u „Family“). Tyler je doista prošao kroz pakao na klingonskom brodu, a teoriji da je Tyler zapravo Voq (što je u ovom trenu skoro pa neupitno) sada se pridružila ideja da je Voq zaista zarobljen u Tylerovom tijelu.
  • Tu teoriju je dodatno potvrdila scena u kojoj je Tyler konfrontirao zatočenu L’Rell. Valja obratiti pozornost na izjavu L’Rell koja nije prijeteća već utješna, da neće dopustiti da mu naude.
  • Drago nam je da je admiralica Cornwell preživjela klingonsko zatočeništvo. Manje je draže da su je nakon njenog spašavanja scenaristi odmah otpravili shuttleom daleko od Discoveryja i time nam uskratili susret između nje i Lorce. Nadamo se da će se Discovery vratiti u Prime universe, da vidimo više od ovog zanimljivog lika.

  Star Trek: Discovery

Check Also

Prvi trailer za seriju Time Bandits, remake kultnog filma Terryja Gilliama

Apple TV Plus konačno je objavio prvi trailer i poster za seriju Time Bandits, remake …

Prvi teaser za Marvelovu seriju Agatha All Along!

Marvel je objavio prvi teaser trailer i poster za seriju Agatha All Along, spin-off serijala …

5 comments

 1. tako, tako epizoda,…nešto bolja od prošle, ali dalje to sve skupa djeluje konfuzno,…kao da je rade amateri s viškom para.
  Gdje je recenzija Blade Runnera 2049?

  • Davorin Horak

   Kad bude gotova bit će objavljena, treba voditi računa da je Inverzija u prvom redu fanovski projekt, a da bi uopće bila aktivna mora se jako puno drugog nevidljivog oku posla obaviti. Hvala na razumijevanju 😉

  • Užasno glup i šovinistički pristup. Ali ne čudi me. Dosta fanova Treka su jako prizemni, nažalost. Sise (koje su se vidjele samo na kratak trenutak) su prikazane u sklopu scene koja se odnosila na seksualno napastovanje, veoma relevantan problem i veoma ozbiljan problem (prisjetimo se samo zadnjih nekoliko dana), i nešto što Trek doista još nije obradio. Ali “sise” daju klikove, tako da ne treba čuditi naslov, a kamoli tematika članka.

   Ja se nadam da se Inverzija nikada neće srozati na tu infantilnu razinu..

   Žalosno..

   • Jes’ čuo, Drago Galiću? Glup si, šovinist, prizeman i infantilan, kaže Ana. Jest da si, inače, u debeloj većini stvari u pravu… al’ koga je briga. Glavno je nabaciti se pravovjernim, politički korektnim SJW blatom, a ti se peri ako možeš.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics