Signali s posljednje granice #6: Déjà Mudd

Nakon što su nas protekli tjedni smjestili u ratni, mračni kontekst novoga Treka; ovaj tjedan donio je dobrodošlu promjenu, neočekivano zabavnu epizodu. “Magic to Make the Sanest Man Go Mad”, sedma epizoda Star Trek: Discovery, najviše se približila old-school Treku, i trebala bi ispuniti želje svim fanovima koji su očekivali dašak nostalgije. Također, bila je to i epizoda koja se u ovom novom serijaliziranom formatu približila ideji standalone epizode. A kako to najbolje napraviti, nego evocirati premisu „vremenske petlje“ iz jedne od najzabavnijih TNG epizoda („Cause and Effect“). Discovery je to napravio na svoj način, subvertirajući ovu klasičnu ideju, fokusirajući se na glavnu junakinju Michael Burnham i njenu suradnju s ostalim članovima posade. Dodajmo u to koktel koji uključuje svemirskog kita, dašak romantike i Mudda, i imamo sve sastojke za odličnu epizodu.

Star Trek: Discovery

30 minuta iz pakla

Na samom početku epizode vidimo da se Burnham – bivši prvi časnik, osuđenik i pridružena članica posade USS Discovery – konačno smjestila na zapovjednom mostu kao znanstveni specijalist. Iako (još uvijek) bez čina, ova bi pozicija konačno trebala pružiti bolji pogled na događaje na mostu, perspektivu na koju smo se navikli u klasičnom Treku, perspektivu za koju smo bili uskraćeni još od propasti Shenzhoua. Kroz njen osobni dnevnik, pratimo kako su se Burnham i Discovery, nakon početnih uzbuđenja, uljuljali u rutinu. To je omogućeno preokretom ratne situacije, budući da je uz pomoć Discoveryja i njegova revolucionarnog DASD pogona, Zvjezdana flota konačno počela dobivati rat s Klingoncima. Iako punopravni član, Burnham i dalje ima problema u socijalizaciji s ostatkom posade (s iznimkom Tilly), što dolazi do izražaja na brodskom partyju. Kako priznaje vidno pripitoj Tilly (dok svjetla misteriozno trepere u pozadini), Burnham i dalje ima problema s upoznavanjem, pogotovo s njenim kolegom s mosta, Ashom Tylerom. Njene probleme prekida poziv na most, i nje i Tylera. Discovery je susreo ugroženo svemirsko biće – gormagandera, i kao znastveni specijalist Burnham je zadužena za pregled. Ono što je trebao biti rutinski pregled kreature pretvara se u kaos, nakon što se pokaže da je svemirski kit svojevrsni trojanski konj, koji je na brod doveo, ni više ni manje nego Harryja Mudda. I to u najgorem mogućem izdanju, budući da je Mudd bijesan na kapetana Lorcu koji ga je ostavio u klingonskom zarobljeništvu, i time ga odvojio od njegove voljene Stelle.

Star Trek: Discovery

Na zaprepaštenje Burnham, Mudd bez problema eliminira posadu u hangaru, te u kratko vrijeme, bez problema, stiže i do mosta gdje zahtjeva tajnu DASD pogona. Odgovor kapetana Lorce je kategoričko ne, što rezultira uništenjem broda. Tako započinje kaotički ciklus pokušaja i pogreške u kojemu Mudd pokušava preuzeti kontrolu nad brodom, a posada Discoveryja ga pokušava zaustaviti. Da, posada, ne Burnham. Kao što smo rekli, Star Trek je već ovo napravio, ali Discovery uspjeva subvertirati trope. Jer za razliku od prethodnika, Burnham nije ta koja otkriva da se događa nešto čudno. Ona možda je glavni lik, ali poput gledatelja, i njoj je nejasno što se zapravo događa. Točnije, ona veći dio vremena nije ni svjesna da nešto nije u redu, budući da nema sjećanja iz prethodne petlje. Toga nije svjestan ni Lorca, koji ima nesretnu sudbinu da stravično skonča u svakoj iteraciji petlje, što vidimo u zabavnoj montaži koja pokazuje neke od inovativnijih Muddovih eliminacija. Jedini koji je svjestan ove neobične situacije je Paul Stamets, kojega je rad na DASD pogonu nekako stavio izvan normalnog protoka vremena. Kako objašnjava zbunjenoj Burnham, zbog Muddove intervencije Discovery prolazi kroz beskonačnu 30-minutnu petlju. Svaki vremenski reset omogućuje Muddu bolju kontrolu sigurnosnih sustava na brodu i time ga dovodi bliže svome konačnom cilju, razotkrivanju tajne pogona Discoveryja. Srećom za posadu i brod, glavni sastojak slagalice nije nikakav uređaj, već sam Stamets.

Ljubav u vremenskoj petlji

I tu se pokazuje inovativnost epizode. Na početku epizode, mi ne vidimo prvu iteraciju. Za Burnham i gledatelje, petlja započinje treperenjem svijetla na partyju. No Stamets je tu scenu vidio najmanje pedeset puta. Stamets je taj koji zna da je Mudd problem, ali ne zna kako on pokreće vremensku petlju ni kako ga zaustaviti. Nakon nekoliko iteracija petlje uspio je otkriti da je osoba koja može pomoći u razotkrivanju Muddove tajne Ash Tyler; no za Stametsa on je zatvorena osoba. Jedini s kojim se Tyler dobro slaže je upravo Burnham, te da dođe do Tylera, Stamets mora bolje upoznati Burnham. Pola sata po pola sata i tako u nedogled. Takva situacija scenaristima daje priliku da pokažu zbližavanje likova na način koji bi teško prikazali u normalnim okolnostima. Jedini način da se zaustavi petlja i preuzme kontrola nad brodom je da likovi poput Burnham i Stametsa istupe iz svoje comfort zone i saznaju više jedan o drugome. Tako Burnham konačno otkriva svoju tajnu Stametsu, da se nikad nije zaljubila. Ne nužno jer je odgojena kao Vulkanac (iako je Stametsova izjava da „ljubav nije logična“ potresla njena vulkanska uvjerenja). Njena pozicija tijekom sedam godina službe u floti onemogućila joj je zbližavanje s članovima posade. Stamets pak u dirljivoj sceni plesa s Burnham u zadnjim sekundama jedne od mnogih iteracija ove polusatne petlje, u trenutku koji evocira zadnje sekunde na Titanicu, otkriva kako je upoznao svojeg partnera. Ovo eksperimentiranje s emocijama kulminira u pomalo čudnoj, istovremeno dirljivoj, smiješnoj i nelagodnoj, romantičnoj sceni u kojoj naša glavna junakinja s Tylerom dijeli svoj prvi poljubac. Poljubac koji se nakon reseta ove iteracije vremenske petlje nikad nije dogodio, ali koji će nesumnjivo imati posljedica (možda i tragičnih) pogotovo ako se potvrde naše sumnje o Tyleru.

Star Trek: Discovery

No iako se poljubac nikad nije dogodio, zbližavanje Burnham i Tylera rasvijetlilo je Muddovu tajnu. Mudd je u posjedu kristalnog vremenskog stroja (na ruci, i na brodu unutar kreature) koji omogućuje petlju i koji će se dezintegrirati nakon što se cilj ispuni. Nakon što Mudd ubije Tylera u posljednjoj iteraciji, Stamets izmoren i traumatiziran smrtima u svim iteracijama petlje, odlučuje priznati Muddu da je upravo on završni element slagalice. Sa svojim ciljem ispunjenim, Mudd poziva Klingonce namjeravajući im prodati Discovery i DASD pogon. Ali njegov plan ometa Burnham koja u očajničkom i hrabrom pokušaju, prvo priznaje Muddu svoju vrijednost za Klingonce (ona je ubila klingonskog mesiju), te nakon toga čini samoubojstvo. Mudd, bijesan na gubitak tako vrijednog resursa, pokreće zadnju iteraciju vremenske petlje. No žrtva Burnham bila je svojevrsna zasjeda. Umjesto Klingonaca, Mudd ni ne znajući poziva Stellu i njenog bogatog oca. Pokazalo se da Mudd nije htio prodati Discovery da se vrati Stelli, već da pobjegne od nje.

Dolazak Stelle (Nicole Haught) i njenog oca je pravi TOS trenutak. Ne samo da je to zabavni kraj zabavne epizode, koji nam pruža priliku da vidimo mlađu verzije osobe koja će zagorčati život ovom kriminalcu i varalici. To je i još jedna subverzija trope. Naslov epizode dio je citata iz Ilijade koji govori o snazi ljubavi, toliko moćne da zbog nje čovjek poludi. U ovom slučaju, to se dogodilo Muddu, iako je za njega upravo bijeg od ljubavi bio pokretač kriminalnih akcija. I naposljetku, u ultimativnom trenutku ironije to mu se vratilo kao bumerang. Emocije su bile važan leitmotiv i za Burnham. Ona nije samo tražila način da riješi problem vremenske petlje. Tražila je i tko je ona zapravo. I našla je, ljudsku prirodu, potisnutu godinama vulkanskog odgoja – otkriće koje će nedvojbeno imati veliki utjecaj u nadolazećim epizodama.

Star Trek: Discovery

Dodatne opservacije:

 • Iako je hip-hop malo čudan odabir za party iz 23. stoljeća (slušamo li danas klasičnu muziku na partyima?) “Stayin’ Alive” se tematski lijepo uklopio u radnju epizode.
 • Do ove epizode u ratu je poginulo oko 10.000 pripadnika Flote
 • Muddova kaciga je andorijanska. Još jedan spomen poznatih vanzemaljaca u Discoveryju, ali i dalje ih ne vidimo.
 • Ovo je već treća uzastopna epizoda bez Voqa, ali s Tylerom. Nešto nam kaže da Voqa nećemo vidjeti tako skoro. Također, neki možda nisu primjetili, ali Stamets je naglasio da je Tyler neobično visok.
 • Ako je Tyler Voq onda nije toga svjestan, budući da Muddu nije pomogao, već odmogao, u predaji broda Klingoncima. Tyler bi mogao biti mandžurijski kandidat, a romansa s Burnham mogla bi završiti kao grčka tragedija.
 • Poljubac između Burnham i Tylera nekima bi se mogao činiti malo prebrz. Ali ne smije se zaboraviti da je do toga došlo zbog vremenske petlje i Stametsova uplitanja. Nakon što je ta iteracija izbrisana, i situacija između Burnham i Tylera se resetirala. Barem za sad.
 • Lorca je ubijen najmanje 53 puta.
 • Osim što Stamets zbog rada na DASD pogonu nekako istupio iz vremenskog kontinuuma, uvelike je promijenio ponašanje. Mrzovoljnost i arogantnost zamjenila je neobična bezbrižnost i radost. Vidjet ćemo kakve će još to posljedice imati na Stametsa. Moguće je da je zakašnjeli odraz iz prethodne epizode jedna od njih.
 • Mudd je čini se opljačkao banku Betazeda. Je li moguće da je kalež (ne nužno sacred chalice of Rixx) iz scene u strojarnici, dio plijena?
 • Discovery je probio „četvrti zid“ kad je Mudd spomenuo “random communications officer man” iliti redshirt. To je potvrđeno njegovom eliminacijom koja je uslijedila.
 • “Adieu, mon capitaine”. Je li to homage Q-u?
 • Otkrili smo da je Mudd bio u posjedu kristalnog uređaja kojim može kontrolirati protok vremena, te da je unutar svemirskog kita sakrio brod koji pripada transdimenzionalnoj vrsti koja ne koristi atmosferu za život. Jesu li to možda… Tholiani? Dizajn broda (vidjeli smo samo scan) daje naslutiti da bi to mogao biti slučaj.
 • Da se upotpuni TOS feeling odijela Stelle i njenoga oca izgledali su jako retro, i potpuno drugačije od svega što smo dosad imali prilike vidjeti na Discoveryju. 
 • TOS kraj bio je vrlo prikladan kraj ovoj epizodi. S druge strane, uzevši u obzir sve kriminalne radnje koje je Mudd počinio u vremenskoj petlji, završetak je malo razočaravajuć. Istina, ubojstva su se dogodila u iteracijama koje su potom izbrisane, dakle nisu se dogodila. Ali, čak i kriminalna dijela u zadnjoj, neizbrisanoj, iteraciji, dovoljna su za godine u federacijskom zatvoru.
 • Ovo je bila zabavna standalone epizoda, i pravo osvježenje za gledatelje. Ali zanima nas što je s nesretnom admiralicom Cornwell, koja je trenutno u klingonskom zarobljeništvu. Sudeći po previewu za nadolazeće epizode, ništa dobro.

Check Also

Rebecca Ferguson pridružila se glumačkoj ekipi SF trilera Mercy

Rebecca Ferguson (Dune, Silo) glumit će uz Chrisa Pratta (The Tomorrow War, Jurassic World franšiza) …

Fallout: retro posteri glavnih likova serije!

Prime Video prvi je teaser trailer za seriju Fallout objavio još u prosincu 2023., a …

3 comments

 1. Razlog što sam izgubio volju za gledanje, ne samo STD, jest što mi se s Weinsteinom, Spaceyjem & co. Hollywood konačno zgadio. Ne da sam o Hollywoodu imao neko naročito dobro mišljenje prije, ali ovo je stvarno prevršilo svaku mjeru. Fuj, licemjeri.

 2. Antipatični likovi, u zadnjoj epizodi? Ne znam, ni ja nisam fan Burnham, ali konačno je bila manje hladna nego inače. Nemoj zaboraviti da smo tek na početku DSC. A dio originalnosti bio je da glavna junakinja nije automatski omiljeni kapetan… Stamets je sve bolji i bolji, Saru bi ako ovako nastavi mogao prestici Datu (Doug Jones je majstor maske, ali i glume), Lorca je Lorca (on je stvoren da bude antipatičan), Tilly je manje iritantna od Wesleya i Neelixa zajedno, a Tyler je… Voq (?) 😉

  Možda je veći problem to da nemamo previše važnih likova, nema onog ansambla iz prošlih serija. Ali sada je Burnham na mostu, pa ćemo vjerojatno dobiti bridge crew do kraja sezone

 3. Ok epizoda, iako pomalo gubim volju za gledat,….razlog tomu su,…uglavnom antipatični likovi. Radije gledam reprize npr. Voyagera.
  Kad će recenzija Blade Runnera 2049?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics