Signali s posljednje granice #4: Per aspera ad astra

Star Trek Discovery je od samog početka krenuo hrabro istraživati mračnije aspekte ovog kultnog univerzuma. To je izazvalo negativne reakcije nekih fanova koje je zabrinuo nestanak optimizma i nade u bolju budućnost, koji su pola stoljeća činili Star Trek tako posebnim (iako su neki možda zaboravili na pojedine segmente DS9 ili ENT). Već smo ranije naglašavali da se novoj seriji treba dati vremena da se osovi na noge budući da je ovo prvi Trek serijaliziranog formata i da se rješenja nekih problema protežu i po nekoliko epizoda. I moramo reći da smo zadovoljni da se to konačno dogodilo, Discovery je pronašao svoju posebnost, i to u epizodi koja je uključivala neke od najmračnijih i najsvjetlijih trenutaka Treka. Bila je to epizoda u kojoj smo se odmakli od fokusa na Michael Burnham, te doznali više o drugim članovima posade. Glumačka ekipa, možda i najmanja u TV Treku, proširila se za dva nova člana, mada se tek treba vidjeti njihova prava uloga. Također, rješen je jedan problem, ali smo dobili novi. Bilo je emotivnih momenata, ali i naznaka horora. „Choose Your Pain“ bila je jedna od najkontroverznijih epizoda čitavog Treka, ali ujedno i najbolja epizoda ove najnovije iteracije. A još nismo ni ušli u warp.

Kapetan i varalica

Početna scena, sna (ili noćne more), u kojoj Burnham doslovno pati poput tardigrada Rippa, postavila je i temelje za glavnu nit radnje u epizodi, a to je pitanje korištenja inteligentnog bića protiv svoje volje (iliti mučenja) pod cijenu tehnološkog napretka. Kao što smo vidjeli u prošloj epizodi, Ripp, pati svaki put se aktivira DASD. Vidimo da Burnhham nije svejedno, te da je odlučila pronaći rješenje koje bi spriječilo mučenje nevine kreature. No na to se odlučila u nepogodan trenutak, budući da je kapetan Lorca odsutan zbog sastanka sa zapovjedništvom Zvjezdane flote koje muči isti problem (mada ga gledaju iz drugog, manje emotivnog kuta), te naređuju Lorci da obustavi svaku akciju Discoveryja dok se ne nađe zamjena za pogon ili više takvih kreatura. Scena u zapovjedništvu daje nam priliku da dobijemo bolji uvid u lik Lorce, ali na i njegov položaj u Floti. Admirali se ne slažu s njegovim često nekonvencionalnim odlukama, ali su svjesni da je u ovo krizno vrijeme Lorca pravi čovjek za teške odluke. Također, vidimo da se admirali ne slažu s Lorcinom odlukom da regrutira Burnham, ali i ono važnije (i to po prvi puta), da neki admirali podržavaju odluku Burnham u započinjanju rata s Klingoncima.

Star Trek: Discovery

Zabrinutost admirala da su Klingonci naslutili vrijednost Discoveryja dolazi do izražaja, nakon što na povratku prema brodu Lorcin shuttle (nikad nam neće biti jasno zašto visoki časnici Flote uvijek putuju u običnom shuttleu, pogotovo u nesigurnoj zoni), pada u klingonsku zasjedu. U klingonskom zatvoru, osim famoznog klingonskog gostoprimstva (Choose your pain), Lorca susreće Harcourta „Harryja“ Fentona Mudda (Rainn Wilson), gledateljima dobro poznatog varalicu, spletkara i kriminalca. Osim što nam je epizoda ponudila kratki podsjetnik što je ovaj kultni lik radio prije TOS-a, zatvorska je scena posebno upečatljiva, jer gledamo razotkrivanje dvoje likova, i otkrivamo njihove najmračnije tajne. Mudd je survivor spreman žrtvovati nesretnog zatvorenika da živi još jedan dan. On predstavlja perspektivu koju nemamo priliku često vidjeti u Treku – van Zvjezdane flote – ljude koji žive na periferiji utopije, i koji su protiv svoje volje uvučeni u rat. Najzanimljiviji je svakako, prvi uvid u Lorcinu misterioznu prošlost. Očekivano, to nije ugodno otkriće. Saznali smo da je Lorca svoj prvi brod izgubio u klingonskom napadu. No ono što je kontroverzno (barem za našu perpektivu časnika Flote) jesu okolnosti njegova bijega. Lorca je uspio spasiti sebe, dok je brod zajedno s posadom uništio, da ih poštedi klingonske torture. Nekima će ovo biti neprihvatljivo, ali valja se podsjetiti da je Discovery serijal smješten u ratni kontekst, i s jedne strane je barem za Lorcu, koji je i sam vojnik, takva odluka opravdana. No s druge strane teško je povjerovati da bi Flota čovjeku koji je žrtvovao živote svoje posade dala najnapredniji brod Federacije. Nešto nam kaže da ova priča još nije ispričana do kraja.

Ubrzo se dvojcu pridružuje i treći zatvorenik – poručnik Ash Tyler (Shazad Latif), koji je čini se bio u zatvoreništvu od samog početka serije. Ako mu je za vjerovati, uspio je preživjeti šest mjeseci, samo zbog toga što se „svidio“ kapetanici broda. Koja je ni više ni manje L’Rell i koja uskoro postaje Lorcina najveća noćna mora. Sjećate se kad smo napomenuli da će Lorcine oštećene oči postati važne za radnju. E pa L’Rell je Lorci, u pokušaju da otkrije više o tajnom oružju Discoverjya namjenila najgoru vrstu torture – izlaganje jakoj svjetlosti.

Star Trek: Discovery

Zajedno za Rippa

Dok Lorca proživljava istinsku bol, na Discoveryju se odvija etička dilema. Saru, koji je u kapetanovoj odsutnosti preuzeo stolicu, ispravno shvaća da je jedini način za spas Lorce skok u klingonski teritorij. To ga dovodi u sukob s Burnham koja ne želi daljnju torturu već iscrpljenog Rippa. Ovo je trenutak u kojem epizoda nalazi empatiju, toliko karakterističnu za Trek. Uz pomoć Stametsa, doktora Culberta i Tilly, Burnham nalazi zamjensko rješenje u ubrizgavanju gena tardigrada u ljudsko tijelo (!). No Saru spriječava njihov eksperiment, i naređuje skok koji rezultira time da oslabljeni Ripp odlazi u hibernaciju. Još jednom, Burnham završava u pritvoru, ali to nam daje priliku da se posvetimo ostalim članovima posade.

Stamets nastavlja svoj put od genijalnog, ali umišljenog znanstvenika, do čovjeka koji je spreman zanemariti naredbu da spasi tuđi život. Doktor Culbert (koji nije glavni medicinski časnik na brodu) također pokazuje suosjećanje za Rippa, i u pravom McCoy stilu, spreman je nadređenom reći da je u krivu. Pa čak i Tilly je imala moment (f*** momenat, za mnoge kontroverzan) u kojem je iskazala iskreno oduševljenje tehnologijom na kojoj radi. Cijela radnja o pokušaju spašavanja Rippa bio je klasičan Trek trenutak, i nadam se da ćemo ih u narednim epizodama viđati češće. Istovremeno i Saru prolazi osobnu dilemu, što nam daje dobar uvid na njegov karakter, časnika koji se cijelo vrijeme želi dokazati. On racionalno propituje što čini kapetana Federacije posebnim, ali i racionalno odlučuje da treba sve učiniti da spasi svoga zapovjednika.

Star Trek: Discovery

Discovery skače u pravi trenutak, u trenu kad na klingonskom brodu, Lorca i Tyler (možda i prelako) organiziraju bijeg u kojem Lorca ranjava L’Rell. Lorca još jednom pokazuje da je on nekonvencionalni kapetan kada ostavlja Mudda u neprijateljskom zatočeništvu kao kaznu za pružanje informacija Klingoncima. S kapetanom na sigurnom, Discovery skače nazad u federacijski teritorij, što bi moglo biti kobno za Rippa. No ovo je Trek, i ubrzo otkrivamo da je Ripp i dalje u hibernaciji, a zamijenio ga je Stamets koji je sebi ubrizgao tardigradov gen i time omogućio skok.

U aftermath trenutku, Discovery, poput ostalih serijaliziranih formata, nagrađuje strpljivost i povjerenje gledatelja. Konflikt između Burnham i Saru počeo se izglađivati u emotivnoj sceni u kojoj vidimo kako je teško gubitak kapetanice Georgiou pogodio kelpiana, i kako je to utjecalo na njegov odnos s Burnham. Također, Saru priznaje svoju pogrešku u prisilnom korištenju inteligentnog stvorenja. Saru je dijelom u pravu, jer bez Georgiou kao modela, kelpian je našao model u Lorci. Burnham također pokazuje empatiju, i spremna je dati Saru možda i navrijednije što posjeduje, teleskop koji joj je oporučno ostavila Georgiou. Također, dobili smo i sretni završetak za Rippa. Ova kreatura je pobila članove posade Glenna, Klingonce, i zapovjednicu Landry, samo da se u tipičnom Trek preokretu otkrije da je Ripp inteligentno biće koje ubija u samoobrani te je prisiljeno na suradnju protiv svoje volje. Nažalost, Ripp nije postao član posade, ali je vraćen kamo pripada, među zvijezde. Teško je ne dijeliti Burnhamičin osjećaj sreće i veselja kada je Rippu vraćena sloboda. Taj pozitivni osjećaj ima i drugu metaforičku stranu. Jer poput Rippa, i Burnham je na putu prema oporavku. Poput Rippa i ona je na putu da kroz trnje dođe do zvijezda. No taj bi se put mogao brzo zakomplicirati. Jer nakon još jedne idlične scene – one Stametsa i Culbera – u kojem Trek još jednom pokazuje da poštuje i promovira raznolikosti, uslijedio je šok. Čini se da je nesebična žrtva na hrabrom znanstveniku ostavila traga. Jer dok Stamets odlazi od ogledala, njegov odraz ostaje. Može li to biti nagovještaj za „Mirror Universe?“ Otkrit ćemo ubrzo.

Star Trek: Discovery

Discovery obitelj

Star Trek: Discovery je nekonvencionalna serija budući da po prvi put posada broda ne funkcionira kao obitelj. Jedini takav moment bio je na samom početku, na Shenzhou, gdje je na mostu vladala prijateljska atmosfera, ali taj moment je ugašen i prije nego što je počeo. „Choose Your Pain“ je pokazala prve naznake stvaranja Discovery obitelji. Imali smo priliku pratiti suradnju zabavnog inženjerskog trija, Burnham, Stametsa i Tilly, a pridružio im se i doktor Culbert. Također vidjeli smo početke zatopljenja odnosa između Burnham i Saru. Upravo je ova suradnja omogućila sretan završetak Rippove priče. Možda nisu još spremni za TNG partiju pokera, ali su na putu da postanu likovi koje ćemo htjeti pratiti u narednim godinama, likovi koje ćemo pratiti na njihovom putu do zvijezda.

 

Dodatne opservacije

  • Ovo je već treća epizoda koja koristi ogledala, i doslovno i kao metaforu. A ogledalo je bilo i glavni element finala epizode. Posjet na drugu stranu samo je pitanje vremena.
  • Klingonski brod naveden je kao D7. Povratak je to kultnog TOS broda, ali u novom dizajnu. Nažalost, zbog pogleda na samo detalj broda, teško je reći kako redizajn izgleda u cjelini.
  • Mudd je kupio mjesec da osvoji Stellu. Upravo ga je to na kraju i dovelo u klingonsko zatočeništvo. Ako se sjetimo karaktera Stelle iz TOS „I, Mudd“, možemo reći da je to bila loša investicija.
  • Govor Mudda o Floti koja ne mari za one koji žive na periferiji, podsjeća na Siskov kultni „It is easy to be saint in Paradise“ govor iz DS9 „Maquis II“.
  • U dijalogu s Muddom saznali smo da je Lorca oštetio oči u eksploziji svog prošlog broda. U ovoj epizodi je za to konačno platio cijenu, jer sumnjamo da će se samo tako oporaviti.
  • Mučenje Lorce intenzivnim jakim svjetlom homage je Picardovoj kultnoj “There are four lights!” sceni, iz TNG-a „Chain of Command II.“ Ovdje su zaista bila tri svjetla.
  • Preispitivanje kroz koje je prolazio Saru dalo nam je i jako fora easter egg – najodlikovaniji kapetani Flote zvuče nekako poznato. To su Jonathan Archer, kapetan NX-01, Philippa Georgiou koju smo sreli na početku sezone, Matt Decker i Christopher Pike, koje znamo iz TOS-a. Najzanimljiviji je spomen Roberta Aprila, kapetana iz TAS-a. Iako TAS nije kanon, April je nakon ovoga nesumnjivo postao dio Trek kanona.
  • Pažljivi gledatelji mogli su primjetiti nekoliko dobro poznatih lokacija na mapi poput K7 starbase ili Rura Penthe. Za sve ostale ovdje je mali preglednik (zanemarite muziku).
 • Još jednom čuli smo za poznate vanzemaljce (Andorijanci), ali još ih nismo imali priliku vidjeti.
 • Saru je imao priliku iskoristiti svoje instinkte plijena da procijeni da je jedan od klingonskih brodova bio onaj u kojem je njegov kapetan. Bio je to važan moment u character-buildingu ovog lika, koji nam je pokazao jedan od razloga zašto je ovaj pripadnik plahe i osjetljive vrste došao do visokog položaja.
 • Teško je povjerovati da bi lokacija shuttla u kojem putuje jedan od najvažnijih časnika Flote, bila razotkrivena tako brzo. Osim…ako u Zvjezdanu flotu nisu ubačeni klingonski špijuni. Također, bijeg Lorce i Tylera, izgledao je prelagan. Zar u 23. stoljeću ne postoje nadzorne kamere? Što nas dovodi do…
 • Tko je zapravo Ash Tyler? I kako to da je nakon one scene u prošloj epizodi u kojoj je Voqu rečeno da mora biti spreman izgubiti „sve“, L’Rell odjednom sama na D7. Također kako je L’Rell mogla iskorištavati Tylera šest mjeseci, ako je većinu tog vremena provela zatočena na brodu sarkofagu. Ili L’rell nije kapetan D7, ili je nešto ovdje sumnjivo. Naime, još prije premijere stigle su vijesti da je Shazad Latif, koji je prvobitno trebao glumiti Kola, zamjenio tu ulogu za lik Asha Tylera. No ime Latifa je, iako nije prikazan kao lik, bilo prisutno u svakom introu do sada. Također nitko ne zna tko glumi Voqa. Navodno je to bio Javid Iqbal, ali je to kasnije opovrgnuto. Zanimljivo je da se Latif rodio kao Shazad Khaliq Iqbal (!). Vrlo je moguće da je Ash, prikriveni Voq. Ne bi bilo prvi put u Treku da je špijun genetski modificiran da izgleda kao druga vrsta. To dovodi pitanje Tylerovog napada na L’Rell. Ako je Tyler zapravo Voq, moguće je da je namjerno glumio napad da stekne Lorcino povjerenje. S druge strane, moguće je da su Voqu obrisana sjećanja (izgubio je „sve“), i da je on zapravo Trek verzija mandžurijskog kandidata. A najvjerojatnije su mu implantirana sjećanja pravog Asha Tylera koji je doista poginuo u bitci kod binarnih zvijezda… svakako nešto na što se treba obratiti pozornost u idućim epizodama. Nešto nam kaže da onaj tribl u Lorcinom ready room nije tamo samo za ukras.
 • Također, L’rell je zamalo mogla biti dezintegrirana. Možda je tortura Lorce imala i drugu namjenu, da oslabi njegove reflekse, i onemogući precizno ciljanje.
 • Završna, idilična scena Stametsa i Culberta u kupaonici bila je prvi trenutak u kojem je Discovery prikazan kao brod na kojem se živi. Također, lijepo je vidjeti da je show koji je prvi prikazao međurasni poljubac, koji je imao afroamerikanca u glavnoj kapetanskoj ulozi, konačno prikazao prvi gay par, i to na način na koji ne djeluje isforsirano. Discovery je uistinu Trek, ali nešto drugačiji od onog na koji smo navikli.

Check Also

Renfield: finalni trailer otkriva puno novih scena s Cageom kao Drakulom!

Universal Pictures je netom objavio finalni trailer za film Renfield, horor komediju koja u fokusu …

Mrs. Davis: časna sestra bori se protiv umjetne inteligencije u novoj SF seriji Damona Linedlofa

Peacock je objavio puni službeni trailer za SF seriju Mrs. Davis. Serija istražuje svijet u …

3 komentari

 1. Rekao bih da je ono što ovu epizodu čini nešto boljom, to što su na trenutak maknuli ovu kvazi vulkanku iz fokusa.

  • Meni je ta kvazi vulkanka super. Pa upravo će baš ona u budućnosti biti glavna protagonostica serije. Ako ti ona kao lik nije sjela, neće ti sjesti ni kompletni serijal:)

 2. Definitivno najbolja epizoda do sada… imala je onaj Trek štih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics