Signali s posljednje granice #2.5: Lazarus

Za većinu fanova, Star Trek simbolizira najbolje od SF-a. Tu su koncepti tehnologije koji su inspirirali brojne znanstvenike, etičke i moralne dileme za koje se organiziraju posebna predavanja, te hrabri i nesebični postupci likova koji nam se urezuju u pamćenje i daju nadu u neki bolji svijet. No Star Trek je više od toga. To je priča o obitelji, prijateljstvu, i vjernosti. Upravo su ove zadnje tri teme prevladavale u epizodi „Saints of Imperfection“ u kojoj je Star Trek: Discovery popravio jednu od najvećih grešaka iz prošle sezone, ali nam i pokazao koliko daleko su naši junaci spremni ići da spase one koji su im najbliži – do granice smrti, i natrag. Iako možda malo prebrza, ovo je bila emocionalna, i napeta epizoda, s daškom horora, i subverzijom na kraju, koja nas je na zanimljiv i pomalo neočekivan način podsjetila da je snaga posade Zvjezdane flote u njihovoj brizi jednih za druge.

Tajna organizacija koja to nije

Epizoda započinje odmah nakon nestanka Sylvie Tilly iz čahure u koju su je zatočili Jah’Sepp, bića koja žive u micelijarnoj mreži i koja krive Discovery i njegov spore pogon za razaranje njihovog ekosistema. Kroz oči glavne junakinje, Michael Burnham, možemo vidjeti šok i nevjericu prouzročenu nestankom mlade kadetkinje. Nitko na brodu ne može vjerovati da je jedan član posade jednostavno nestao. Ovo daje razloga za žurbu, no prije nego što likovi uopće imaju vremena reagiraju i krenu u spasilački plan, Pike obavještava posadu da se konačno približavaju lokaciji Spockova shuttlea. Sjećate se, onog kojeg Discovery bezuspješno lovi već nekoliko epizoda? E pa ovoga puta su ga konačno uhvatili, i dok gledamo kako se silazna rampa shuttlea polako spušta, željno očekujemo omiljenog Vulkanca. Koji to nije. Iz shuttlea ne izlazi Spock, nego „kapetanica“ Philippa Georgiou – točnije agentica Sekcije 31.

Star Trek: Discovery

Jedina osoba koja zna pravo porijeklo pridošlice je osoba odgovorna za njen prelazak u Prime univerzum. Pomalo je teško gledati kako Burnham shvaća da je Georgiou došla na poziciju moći, upravo zbog njene odluke. Da stvar bude kompliciranija, pravo podrijetlo agentice Georgiou je klasificirano, i koliko god bi to htjela, Burnham ne može objasniti kapetanu da osoba pored njega nije njegova stara kolegica s Akademije, već zapravo netko drugi. I sam Pike shvaća da njegovu časnicu nešto muči. No tu je čini se tajnama kraj, jer Georgiou ne skriva svoju pripadnost tajnoj organizaciji. Koja to zapravo nije. Ležerno ponašanje agentice Georgiou i mlaka reakcija Pikea na spomen organizacije, kao i kapetanov razgovor s prijateljem iz „starih dana“, šefom Sekcije 31, Lelandom (Alan Van Sprang), sugeriraju da ovo nije black-ops organizacija kakve se sjećamo, već je njeno postojanje poznato, barem višerangiranim časnicima Zvjezdane flote. To je potvrđeno pri kraju epizode, gdje na na brodu Sekcije 31 susrećemo i admiralicu Cornwall. Spockov bijeg je čini se dovoljno ozbiljan da se u potrazi angažira i Sekcija 31.

Upletanje Sekcije 31 u misterij Crvenog anđela, dovodi na Discovery i Asha Tylera. Nakon što je napustio Qo’nos, Tyler se pridružio organizaciji, i sada je zadužen kao časnik za vezu. Ovo bi moglo u najmanju ruku problematično, jer Tyler je sada na brodu na kojem također služi Stamets, čijeg partnera je kao Klingonac Voq eliminirao. Zato nas čudi da veći problem s Tylerovim prisutstvom na Discoveryju ima nova zapovjednica osiguranja, poručnica Nhan, kao i Pike, dok Stamets ne pokazuje nikakvu reakciju. Možda je razlog za takvu apatiju zauzetost planiranjem operacije za spas Tilly.

Star Trek: Discovery

Čudesna šuma i njena čudovišta

Dok su Pike i Burnham bili zaokupljeni agentima Sekcije 31, Stamets je pripremio plan da spasi Tilly. Pomalo ludi plan. Da spase mladu zastavnicu, Discovery će trebati napraviti riskantni „polu-skok“, što će na jedan sat pretvoriti brod u divovski doorstoper. Sama scena „polu-skoka“ vizualno je spektakularna i nadasve zanimljiva ideja, koja podsjeća na potapanje Titanika, dok sama mreža podsjeća na čudesnu šumu. S polovicom tanjura broda uronjenim u micelijarnu šumu, a drugom polovicom u „normalnom“ svemiru, Pike naređuje ostatku posade da se povuče u sigurne dijelove broda. Dodatni problem je što Discovery polagano tone u micelijarnu mrežu, gdje može preživjeti najviše jedan sat, prije nego njegova posada doživi sudbinu nesretnog broda blizanca USS Glenna. To je razlog više da away team koji čine Stamets i Burnham, i koji su putem posebne komore ušli u micelijarnu šumu, što prije pronađu Tilly.

Star Trek: Discovery

U međuvremenu, Tilly ima pune ruke posla. Jah’Sepp „May“ koja ju je otela s Discoveryja i dovela u micelijarnu šumu, traži od mlade zastavnice da pomogne naći i uništiti „čudovište“ koje uništava mrežu iznutra. Čudovište se pojavilo u trenu kad je Discovery počeo „skakati“, prijeti i uništenjem Jah’Seppa, jer koristi toksin sa stabala unutar mreže koji je smrtonosan za njih. Tilly prihvaća misiju, samo nakon što joj „May“ obeća da će je nakon eliminacije čudovišta vratiti nazad na brod. No situacija se dodatno komplicira nakon što se Discovery iznenadno dijelom probije u šumu, a Tilly naleti na Stametsa i Burnham.

Iako dvoje časnika pokušavaju razuvjeriti Tilly od njenog sudjelovanja u misiji, jer vrijeme za Discovery otkucava, Stamets preuzima odgovornost za nastajuću ekološku katastrofu, te se spasilačka misija pretvara u lov na čudovište. Ovo nam daje priliku za potpuno novu perspektivu hodnika Discoveryja, koji su u uronjenom dijelu broda pretvoreni u zastrašujuće i jezivo mjesto. Ne treba dugo prije nego što tim naleti na čudovište. Koje to nije. U twistu kojeg su neki gledatelji predvidjeli otkrivamo da je čudovište od kojeg Jah’Sepp strahuju nitko drugi nego doktor Culber. I to ne neka lažna verzija, već original. Naime, nakon doktorove smrti, mreža je rekonstruirala Culbera i to zahvaljujući Stametsu koji je „energiju“ svog partnera neznajući „prenio“ u micelijarnu mrežu, dok ga je držao u naručju, još pod efektom mreže. Objašnjenje je na prvu ruku malo čudno, ali valja se podsjetiti da Treku ovo nije prvi put da vraća likove iz mrtvih. Dovoljno se samo podsjetiti sličnog „oživljavanja“ Spocka uz pomoć Genesis projekta u „Star Trek III: Search for Spock“.

Star Trek: Discovery

U svakom slučaju jedna od najvećih grešaka iz prve sezone je konačno ispravljena. Slijedi emocionalna scena, budući da Stamets još ne može vjerovati da je njegov partner živ. Da stvar bude kompliciranija, Culber je pod takvom traumom, da on i dalje sumnja da je Stamets samo vizija. Uz memoriju i prisjećanja, i doista odličnu glumu Anthonyja Rappa i Cruza Wilsona, doktor konačno shvaća da pred njim doista stoje članovi posade Discoveryja. No, iako je otkriveno da je „čudovište“ koje ugrožava Jah’Seppe, zapravo Culber, oni i dalje žele njegovu smrt. U odličnoj subverziji, tim s Discoveryja otkriva „May“ da su Jah’Sepp zapravo čudovišta te da je zbog njihovih napada, doktor Culber bio prisiljen da koristi koru drveta da se zaštiti. Ovo je klasičan Trek moment čudovišta koji to nije i podsjeća na tardigrada Rippa viđenog u prvoj sezoni.

No nema previše vremena za kontemplaciju, jer se na drugoj strani broda događa drugačija drama. Sat otkucava, i Discovery sve više tone u mrežu. U posljednjem trenutku, kad se čini da je sve izgubljeno, u blizini se otkriva misteriozni brod Sekcije 31, koji ih je promatrao cijelo vrijeme, i koji je konačno odlučio spasiti Discovery nakon zamolbe Tylera. Pike je razumljivo bijesan na Lelanda, jer se igra životima njegove posade, ali prihvaća pomoć, te kupuje dragocijene minute za svoj away team.

Star Trek: Discovery

A away team proživljava novu dramu nakon što shvate da se Culber ne može vratiti u „normalni“ svemir. Srećom, Tilly se toliko povezala s „May“, da je uspjela nagovoriti Jah’Seppe da pošalje Culbera putem čahure kojom je Tilly i stigla u micelijarnu šumu. I doista, na drugoj strani, ni Stamets, a ni mi ne možemo sakriti oduševljenje da se Culber vratio na Discovery.

Povratak otpisanog

„Saints of Perfection“ emocijama je nabijena epizoda, koja je dala priliku glumcima poput Rappa, Cruza ili Wiseman da pokažu što mogu. Kirsten Beyer, ujedno i jedna najboljih pisaca u post-Nemesis trilogiji, te osoba koja dobro poznaje kanon, zaslužna je za zanimljivi scenarij, s klasičnim Trek elementima, kao i s twistom na kraju. Vizualni efekti su kao i uvijek na razini, sa scenama poput uranjanja Discoverjya u micelijarnu šumu koje će dugo ostati u pamćenju. Sve ovo čini ovotjednu epizodu jednom od boljih u serijalu.

No ne možemo se oteti dojmu da i ova epizoda nastavlja trend koji slijedi „Discovery“ od same premijere. A to je da se sve događa malo prebrzo, i da se radnja epizode, čak i ako se ne bavi temom sezone, barem u nekim aspektima silom prilagođava širem narativu. Uprvo zbog ovog brzog tempa, i nepotrebnih niti radnje, teško je suosjećati s likovima o kojima ne znamo dovoljno. Umjesto da suosjećamo s likovima jer to želimo, radnja nam sugerira da to napravimo. Povratak doktora Culbera među žive je vjerojatno najbolji primjer. Na stranu to da je njegova smrt loše i nepotrebno izvedena, i da će za neke fanove način doktorova povratka biti pomalo kontroverzan. Pravi problem je da se povratak dogodio prebrzo. Osim scene u prvoj epizodi, jednostavno nije bilo vremena da vidimo kakve je posljedice na Stametsa ostavio gubitak njegova partnera, jer su sve kasnije scene s njim bile vezane za nepovezane aspekte radnje. Scena ponovnog susreta Stametsa i Culbera funkcionirala primarno zaslugom samih glumaca koji su obavili maestralan posao i dali sceni potrebnu emotivnu težinu. Nadamo se da će se ovakve greške ispraviti u narednim epizodama, i da ćemo vidjeti kakve posljedice je višemjesečan traumatičan boravak ostavio na dobrog doktora. Ovo je prilika za zaista zanimljiv SF, ako se dobro izvede. Tu je i prisutnost Tylera, te bi bilo čudno ne vidjeti reakcije i Stametsa i Culbera, pogotovo ako se sjetimo što je Tyler, tj. Voq napravio.

Star Trek: Discovery

Sada kad je jedan arc završen, s Tilly slobodnom od „duha“, Culberom opet među živima, očekujemo povratak misteriju Crvenog anđela. Spock je i dalje u bijegu, dok se kako smo u zadnjoj sceni imali prilike vidjeti Discoveryju u potjeri pridružila i Sekcija 31, ovoga puta uz podršku Zvjezdane flote. A tu je i novi hint, tahionska radijacija koja je ostala na mjestu pojave prvog crvenog signala. Sudeći po njihovoj vezi s putovanjem kroz vrijeme, rješenje misterija bi nas moglo čekati u prošlosti, ili budućnosti.

Dodatne opservacije:

  • Kako se čini Sekcija 31 koju smo sreli u ovoj epizodi ne djeluje u sjeni. Vrlo je moguće da će najavljena spin-off serija pokazati kako je ova organizacija postala Sekcija 31 koje se sjećamo.
  • Valja napomenuti i vrlo naprednu tehnologiju koju Sekcija 31 posjeduje. Tako smo imali priliku vidjeti communicator badge koji se pojavljuje tek u TNG eri, kao i cloaking device koji podsjeća na sličan uređaj korišten na romulanskom daljinski kontroliranom brodu. Da li Sekcija 31 održava kontakte s Romulancima, za čije se postojanje u ovom razdoblju još ne zna?
  • „Discovery“ nije najsuptilnija serija, ali očita referenca na zmiju u rajskom vrtu, s jabukom i „hiss“ Georgiou, je možda malo previše. Nadamo se da agentica Georgiou neće slijediti Lorcin primjer i postati cartoon villain. S druge strane, odluka Georgiou da zanemati Lelandove naredbe i pomogne Discoveryju daje naslutiti da bi njen lik mogao proći kroz iskupljenje.

Star Trek: Discovery

 • Culber je napustio micelijarnu šumu i tako riješio krizu s Jah’Sepp. Ali je li to i kraj spore pogona? Prethodna epizoda ostavila je dojam da je pogon a ne Culber kriv za potencijalnu ekološku katastrofu.
 • Referenca članka 14 Povelje Zvjezdane flote prvi put spomenuta u ENT, i sada u „Discoveryju“, omogućuje Sekciji 31 da koristi sve moguće mjere za zaštitu Federacije.
 • Nhan se u epizodi pojavila samo nakratko, ali zanimljivo je da njena uniforma uključuje kratku suknju, što sugerira transformaciju prema TOS uniformama.
 • Gdje je Jett Reno. Budući da je „Discovery“ u ovoj epizodi trebao sposobnog inženjera čudi da je Reno bila ponovno odsutna.
 • Crveni signali vezani su uz tamnu materiju, ali i tahionsku radijaciju? Je li moguće da bi pojava Crvenog anđela mogla biti povezana za crvenu materiju viđenu u JJ Star Treku? Poslije svega, događaji vezani za Hobus incident smješteni su u Prime universe. A u nadolazećoj novoj seriji s Picardom baviti će se posljedicama uništenja Romulusa.

Check Also

Fallout: prvoklasna zabava u Pustoši

Čini se da je lekcija za uspješnu adaptaciju videoigre usvojena. A to je, ne popravljati …

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics