Signali s posljednje granice #2.4: Preko rijeke Stiks i natrag

Nakon prošlotjednog razočaranja, i kaosa, ovotjedna epizoda nas je ugodno iznenadila. Možda i preugodno, budući da je An Obol for Charon u ovome trenu najbolja epizoda Star Trek: Discoveryja, s novom perspektivom na uhodani trop, odličnom glumom i kemijom među glumcima, te uporabom klasičnog Trek elementa za koji se još čudimo kako nije bio iskorišten. Tematski, epizoda je također bila konzistentna. U grčkoj i rimskoj mitologiji, obol za Charona značio je prelazak iz života u smrt, budući da se referira na novčić stavljen na preminulog, koji omogućava ulazak u podzemlje. U nešto širem smislu, obol za Charona je cijena prelaza iz jednog stanja u drugo, što smo imali prilike vidjeti u ovoj epizodi.

Kula Babilonska

Epizoda je započela s dolaskom novog/starog lika na palubu Discoveryja – kultnog Number One. Majel Barret zamijenila je Rebecca Romijn, i u kratkom vremenu u kojem je bila prisutna na Discoveryju, moramo reći da je ona odličan izbor. Pikeova prva časnica s Enterprisea je na žalost bila u epizodi prekratko i nadamo se da ćemo je u budućnosti imati prilike vidjeti više (možda i u spin-offu?). Upravo je Number One svom kapetanu donijela povjerljive podatke o Spocku, kao i važnu informaciju o trenutnom položaju shuttlea odmetnutog Vulkanca. Čini se da je nešto sumnjivo u cijeloj situaciji sa Spockovim bijegom, no za više detalja morati ćemo sačekati još neko vrijeme, jer je Discovery u njegovoj potjeri doslovno zaustavila misteriozna gigantska sfera.

Star Trek: Discovery

Sfera razdora, kako izgleda. Ne samo da je zaustavila brod, i onesposobila brodski pogon, nego je izazvala kaos u svim brodskim sistemima. I to doslovni kaos, jer je virus zahvatio i univerzalni prevoditelj. Impresivno je da su scenaristi nakon pola stoljeća Treka uspjeli stvoriti originalnu krizu, koja uključuje tehnologiju koja je u franšizi od samoga početka. Discovery je tako postao SF verzija Babilonske kule, s prevoditeljem koji nasumično prevodi u raznim jezicima, onemogućujući komunikaciju među posadom u najgorem mogućem trenutku. Tako smo imali prilike vidjeti raznoliku lepezu jezika, od raznih jezika sa Zemlje, do vanzemaljskih varijatni poput klingonskog ili jezika Tau Ceti. Tehnologija je tako ironično od najvećeg pomagača, postala srž problema. Ovo je dalo priliku scenaristima da nas podsjete da je Saru jedini član posade koji zna puno stranih jezika (njih čak 94), što ga čini likom od vitalne važnosti u ovakvoj situaciji. Saru je tako u stanju iskorisiti ovo vrijedno znanje i privremeno ukloniti barem jedan problem, popraviši prevoditelja.

Posljedni zov

Discovery nije jedini koji ima problem. Saru je i prije kontakta sa sferom imao prehladu. No brzo postaje jasno da to nije obična bolest, već nešto ozbiljnije. Puno ozbiljnije. Naime, Saru ima vaharai, terminalnu bolest u Kelpiena koja se pojavljuje u trenutku kada su spremni za „žetvu“ Ba’ula. Ovo stanje posebno je opasno u situaciji kad su Ba’uli odsutni, jer Kelpien prvo ulazi u fazu gubitka razuma, a potom i smrti. Ovaj puta stanje je izazvano prisutstvom sfere čije su vibracije ubrzale proces.

Star Trek: Discovery

Nakon što zamoli Burnham da očuva i odnese njegove zabilješke i memoare na Kaminar, u slučaju ukidanja karantene, Saru shvaća da je njegova situacija slična onoj sfere. Sfera je svjesno drevno biće, koja ne pokušava uspostaviti prvi kontakt, nego zadnji, te prenijeti ogromno znanje nakupljeno kroz milenije, prije nego nestane. Uz pomoć Kelpiena, Burnham uspjeva nagovoriti kapetana Pikea da ne torpedira sferu, već spusti štitove i omogući sferi da prenese znanje. Ovo je ogroman rizik ne samo za brod, već i potencijalni gubitak Spocka, čiji shuttle samo što nije nestao sa senzora, ali u dobroj staroj Trek tradiciji, Pike pristaje te Discovery uspostavlja komunikaciju s drevnim bićem. Plan koji je Saru zamislio funkcionira, i gledamo kako Discovery preuzima znanje stečeno generacijama, taman prije nego što sfera eksplodira, ali ne prije nego što odmakne brod dovoljno daleko da ga spasi od uništenja. Zadnji čin sfere bio je da spasi brod i ljude na njemu, tako da oni mogu ispričati njenu priču. A da stvar bude bolja, unutar tih podataka je i zadnji poznati položaj Spocka, tako da se potjera može nastaviti. Budući da je ovo serijalizirani format, ne bi nas čudilo da podaci s 100.000 godina stare sfere možda posluže i nekoj od kasnijih situacija u sezoni, ili u narednim sezonama.

No iako je jedna kriza završena, druga nije. Sfere više nema, ali njen efekt na kelpiensku biologiju nije nestao. Saru je i dalje u terminalnom stanju, te odbrojava zadnje trenutke života. Tako dobivamo priliku za emotivnu scenu, u kojoj Saru moli Burnham da upravo ona bude ta koja će mu skratiti muke, i odreže njegove ganglije. Saru žali za time da nikada neće vidjeti svoju sestru na Kaminaru, a trauma koju Burnham proživljava pripremajući se da eutanizira Kelpiena, dovodi je do odluke da se pomiri sa Spockom. Iako je ovaj moment na trenutke dirljiv, malo je teško povjerovati da su Burnham i Saru tako bliski, budući da nismo imali previše prilike da vidimo njihovu interakciju. No, Martin-Green, a pogotovo Doug Jones su izvrsni u svojim ulogama, i neki od gledatelja možda su i povjerovali da je ovo kraj za omiljenog Kelpiena.

Star Trek: Discovery

No čini se da nas naš omiljeni Kelpien ipak neće tako brzo napustiti. Jer kako i on i Burnham zaprepašteno, ali i s (velikim) olakšanjem otkrivaju, rezanje ganglija ga nije odvelo u smrt. Upravo suprotno, bez ganglija se Saru osjeća bolje, i što je još važnije nestao je osjećaj za strah. Što postavlja krucijalno pitanje. Ako vaharai ne vodi u smrt, nego u novi (i bolji?) život, onda je „Velika ravnoteža“ na Kaminaru laž, a Ba’uli iskorištavaju Kelpiene koji ni ne znaju za drugačije opcije. Pitanje je da li je onda Prime Directive i dalje važeća, ako su Kelpieni od početka manipulirani, te je razvoj njihove civilizacije narušen. No odgovor na ovaj problem, kao i potraga za Spockom trebati će pričekati, budući da Discoveryju prijeti nova prijetnja.

Uljez u strojarnici

Kad je Discovery zaustavila sfera, ona nije onesposobila samo most, već i cijeli brod. Tako je došlo do prekida komunikacije između raznih brodskih sekcija, uključujući i strojarnicu. Ni Burnham, ni Saru, ni Pike nisu svjesni drame koja se u međuvremena odigrala, i koja bi mogla uputiti Discovery u nepoznato.

Star Trek: Discovery

U prošloj epizodi, Stamets je otkrio da Tilly ne terorizira duh njene prijateljice iz djetinjstva, već parazit iz micelijarne mreže. No kaos u brodskim sistemima, koje je prouzročila sfera, oslobodilo je biće iz izolacije, što je ostavilo Tilly izloženu parazitu dok je Stamets uz pomoć inženjerke Reno pokušao uspostaviti komunikaciju s uljezom. No ne prije nego što se upusti u diskusiju s Reno o prednostima spore pogona, kao i opasnostima tradicionalnog warpa (tj. dilitija) za ekosistem. Ovo nam daje priliku za verbalno nadmudrivanje između Stametsa i Reno, koje je užitak za gledati, i koji ostaje u granicama kolegijalne suradnje.

A suradnja je potrebna, jer kako oboje časnika otkrivaju, parazit je simbiot, koji ispušta psilocybin da održi Tilly mirnu, ali s halucinogenim efektom. Da omogući komuniciranje, Stamets je prisiljen na trepanaciju Tillyne glave (i to bušilicom). Ovo je možda čudan način medicinske operacije, ali daje priliku za zaista lijepu i prikladnu scenu, u kojoj Mary Wiseman i Anthony Rapp zajedno pjevaju ni manje ni više nego „Space Oddity“ Davida Bowieja. No, Stamets ne očekuje da će rješavanje situacije zahtjevati gašenje njegovog životnog djela – spore pogona. Naime, kako biće (i to svjesno biće) objašnjava, svaki put kada brod „skoči“, ekosistem micelijarne mreže je dodatno oštećen. Shvaćajući da je odgovoran za potencijalnu ekološku katastrofu, zaprepašteni znanstvenik obećaje da će ugasiti pogon.

Star Trek: Discovery

Ovo je ironični twist, budući da se Stametsovo zagovaranje čiste, obnovljive energije micelijarne mreže pokazalo kao puno gori problem. No biće odbija otpustiti Tilly, zarobljavajući je u kukuljicu. Nakon što je prvi put uspiju osloboditi, biće ispušta dodatni pysilobicin, koji rezultira halucinacijama za Stametsa i Reno. Ovoga puta, Tilly je nestala, a Discovery je spreman da ode tamo gdje nijedan brod nije kročio.

Obol za Discovery?

An Obol for Charon je na prvi pogled epizoda s potencijalnim problemom. Poput prethodnika i ovdje imamo tri niti radnje, koje su ispunjene događajima. Ovoga puta, te su niti povezane na puno smisleniji i logičniji način, te su fokusirane oko opasnosti koje predstavlja sfera i raspad brodskih sistema. Tako virus sa sfere rezultira nečim izuzetno važnim. Na sve tri lokacije kriza je stvorila ili ojačala osjećaj zajedništva, prijateljstva među likovima – esprit de corps. Za razliku od prve sezone (pogotovo finale), ovoga puta emotivni trenuci su zasluženi, a ne isforsirani. To se vidi u odnosima između Burnham i Saru, između Burnham i Pikea, kao i Tilly i Stametsa (ali i Reno). Saru je posebno zanimljiv lik, budući da je ovo prva epizoda koja je posvetila posebnu pažnju (konačno) liku koji nije Burnham. Nadamo se da će ovo biti početak trenda. Ovo je sad novi Saru, i biti će zanimljivo promatrati posljedice njegove preobrazbe, njegova povratka preko Stiks.

An Obol for Charon nastavio je i tematski trend blizak klasičnom Treku, sa zanimljivom radnjom, odličnom glumom, Trek tehnologijom, uporabom kanona, ali ovog puta upakiran u serijalizirani format „Discoveryja“. No i dalje su tu prisutni problemi, što smo mogli vidjeti u prošloj epizodi. Nadamo se da je nakon kaosa i mraka prve sezone, obol koji je „Discovery“ platio u ovoj sezoni, a pogotovo u ovoj epizodi, dovoljan da joj udahne novi život.

Dodatne opservacije:

  • Nastavlja se sinkronizacija s kanonom. U razgovoru s Pikeom, Number One je spomenula da je USS Enterprise jedini brod Zvjezdane flote koji je imao kaskadni raspad sistema, za što je kapetan okrivio holograme. Da li će ovaj način komunikacije biti maknut i s ostalih brodova, kao što je maknut sa Enterprisea?
  • Također, čini se da ćemo ubrzo saznati zašto Janeway ne koristi spore pogon da skrati povratak iz Delta kvadranta. U refleksiji na VOY „Equinox“, kao i TNG „Force of Nature“, uporaba spore pogona mogla bi biti zabranjena dekretom Federacije, budući da prijeti štetom svjesnim bićima i prijeti ekološkom katastrofom za micelijarnu mrežu.
  • Psilocybin nije magični preparat već prava izlučevina više od dvjesto vrsta gljiva. Kao i u seriji, ima psihodelični efekt.
  • Saru soli svoj čaj, što je mali detalj, ali i podsjetnik na prvu sezonu.
  • Posadi Discoveryja pridružila se Nhan. Čini se da će preuzeti dužnost zapovjednika osiguranja, koju je u prvoj sezoni držao Ash Tyler.
  • Opet smo vidjeli Sauriana Linusa. Nakon komične scene iz prve epizode, razveselilo nas je da je ovog puta njegova uloga bila važnija.

Star Trek: Discovery

 • Kabina u kojoj je Saru smješten ima posebno zanimljiv dizajn. Ne samo da podsjeća na njegov planet Kaminar, već je ovo i prva kabina u Treku koja izgleda kao kabina u kojoj živi vanzemaljac a ne čovjek.

Check Also

Strange New Worlds: Sve staro je opet novo

Najnovija iteracija omiljene franšize – Strange New Worlds – priča je o tome da se …

The Boysi su još brutalniji, još krvaviji i još luđi nego prije!

Kako bi nam kreatori ove neočekivano popularne i kvalitetne serije odmah dali do znanja da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics