Signali s posljednje granice #2.1: Gdje je Spock?

Stigli smo do trenutka koji su mnogi od fanova Treka očekivali s nestrpljenjem, do premijere druge sezone serije Star Trek: Discovery. Nakon skoro godinu dana pauze, konačno smo doznali jesu li najave o tematskom i tonalnom zaokretu bile istinite. I da, možemo vam odmah reći da jesu, i da je prva epizoda – Brother – možda i prva iz serijala koja u cjelini podsjeća na klasični Trek. Da li je to dobar smjer, teško je reći, jer uvijek postoji opasnost fanservicea, no ne možemo se oteti dojmu da je prva epizoda postavila dobre temelje za nešto što bi moglo postati odlična sezona. Tome valja pridodati i dolazak novih likova, kao i misterij koji je okosnica nove sezone. A nema ni Klingonaca. Pa da ne duljimo…

Novi kapetan

Epizoda počinje zanimljivom montažom koja predstavlja dvije teme koje bi trebale biti osnova ove sezone – znanost i spiritualnost. Istraživanje svemira isprepliće se s mitom o njegovoj kreaciji. Posebno je zanimljivo da je ovaj dobro poznati mit, o nastanku Mliječne staze, prikazan iz pomalo neočekivane perspektive – one afričke kulture. Discovery nas tako već na samom početku podsjeća da je ovo Zeitgeist serijal. No ovdje nije kraj prisjećanju. Jer nas kontemplativni flashback koji slijedi, vraća u djetinjstvo male Michael Burnham, te imamo priliku po prvi put vidjeti malog Spocka. Tako u ovih prvih nekoliko minuta dobivamo drugu nit vodilju ove sezone, a to je odnos između Spocka i njegove posvojene sestre. Sudeći prema sceni nelagodnog upoznavanja dvoje djece, čini se da je taj odnos od samog početka bio pun tenzija.

Nažalost (bar zasad) ostajemo zakinuti za razvoj njihovog posebnog odnosa, jer nas epizoda vraća u sadašnjost, i to upravo u trenutak kojim je završilo finale. Discovery je prekinuo svoje putovanje prema Vulkanu da odgovori na prioritetni poziv u pomoć ni više ni manje USS Enterprisea. Da, tog Enterprisea. Za razliku od ostatka posade, koji se fokusiraju na procjenu situacije na oštećenom brodu, Burnham i Sarek suočavaju se s duhovima prošlosti. Tu do izražaja po prvi put dolazi i tema ove epizode – obitelj. Naime, oboje su svjesni da se na Enterpriseu nalazi Spock, te se pripremaju za ponovni susret, kojemu se, sudeći po njihovim reakcijama, ne vesele. Ako se sjetimo okolnosti u kojima se Sarek razišao sa Spockom (podsjetnik – između ostalog, Spock je jako razočarao oca svojim odabirom karijere), kao i onoga što je po svemu sudeći rivalstvo između Spocka i njegove posvojene sestre, nije teško razumijeti takvu reakciju. Posebno je zanimljivo da barem sudeći po dijalogu između vulkanskog patrijarha i Burnham, Sarekov hladni odnos s njegovim sinom može imati i dublje uzroke nego što smo dosad mislili.

Star Trek: Discovery

Odgovor na to pitanje ćemo ipak trebati pričekati, jer kontemplaciju Sareka i Burnham prekida dolazak kapetana Christophera Pikea, što dovodi i do prvih humorističnih scena u ovoj epizodi, koje daju naslutiti tonalnu promjenu sezone. Ne treba dugo vremena da Pike pokaže zapanjenoj posadi Discoveryja (kao i gledateljima), da on nije Lorca (tj. Mirror Lorca, jer Lorcu nikada nismo sreli). Ansonu Mountu se treba odati priznanje za odličnu prezentaciju ovog kultnog lika kojeg se sjećamo iz TOS pilota „The Cage“ i „Menagerie“. Tako u veoma kratkom vremenu možemo vidjeti kako Pike, svojim posebnim prijateljskim pristupom, ne samo da razbija led na mostu, nego nonšalantno obavještava posadu o novom vodstvu. Pike je privremeni kapetan Discoveryja, kojemu je Flota namijenila novu zadaću. Naime, Enterprise je oštećen dok je istraživao podrijetlo sedam misterioznih crvenih signala koji su se simultano pojavili diljem galaksije, i koji kako se čini šalju određenu poruku, pozdrav, upozorenje, ili prijetnju. Ova misija, koja će po svemu sudeći biti glavna nit radnje ove sezone, još je jedan podsjetnik da se vraćamo izvornim idealima Treka, povratak istraživanju – novih civilizacija, novih planeta, i idemo „gdje nitko prije kročio nije“. I doista, ne treba puno prije nego što se Discovery – brod kojemu je primarna zadaća upravo istraživanje – pod novim vodstvom zaputi na misiju u nepoznato, na lokaciju jedinog crvenog signala koji je još aktivan.

Asteroid koji čuva tajnu

No ovo je Star Trek, i u Treku rijetko koja misija pođe po planu. Umjesto misterioznog crvenog signala koji je još misterioznije nestao, Discovery i njegova posada nailaze na neočekivanu anomaliju, asteroid koji se naravno ponaša suprotno od uobičajenog. No to nije jedini problem. Ne treba dugo da tim na Discoveryu shvati da se na površini asteroida u centru polja nalazi olupina izgubljenog broda Flote, USS Hiawathe, s nekolicinom preživjelih. A da stvar bude još gora, taj isti asteroid na putu je da se sudari s pulsarom. Razriješenje misterije tako će morati pričekati (ova epizoda ne otkriva samo tako svoje tajne) dok se istraživačka misija pretvara u spasilačku. Utrka s vremenom daje priliku scenaristima da još jednom naglase da Pike nije Lorca, budući da kapetan osobno preuzima vodstvo away tima. U eksperimentalnim kapsulama, Pike, Burnham, i dva člana tima s Enterprisea – znanstveni časnik Connolly (Sean Connolly Affleck) i inženjerka Nhan (Rachel Ancherill) – kreću na opasni put prema asteroidu. Akcijska scena koja slijedi, napeta je adrenalinska vožnja (tj. slobodan pad), prema asteroidu kroz opasne krhotine okolnog polja; što rezultira (očekivanim) gubitkom samouvjerenog Connollya (i to ne previše suptilno) kao i teškim kvarom na Pikeovoj kapsuli. Ovo je doista spektakularna scena, koja obiluje impresivnim vizualijama i specijalnim efektima. No, valja naglasiti i problem sa scenom, koja je nepotrebno predugačka, a teško je zanemariti podatak da prošla sezona nije spomenula postojanje ovako zanimljive opreme na brodu – eksperimentalne opreme za koju nitko osim Burnham nije prošao trening, ali nekako su sposobni pilotirati? No, unatoč problemima sa scenom, ta ista scena ima narativnu vrijednost, jer služi kao finalni akt probijanja leda između posade Discoveryja, i to preko Burnham, budući da glavna junakinja uz pomoć tima na mostu uspjeva spasiti novog kapetana iz nezavidne situacije.

Star Trek: Discovery

Radnja se popravlja na površini asteroida, gdje away tim pronalazi ostatke btroda Hiawathe, te preživjele članove posade (u teškom stanju) pod skrbi inženjerke Jet Reno (Tig Notaro). Malo je čudno da je Reno, iako nije liječnik, uspjela obaviti neke teže operacijske zahtjeve, ali sarkazam i cinizam odlične Notaro pomažu da zaboravimo ovaj problem. Nadamo se, da ćemo ovu inženjerku britkog jezika nastaviti gledati u sljedećim epizodama. Misija ide po planu, sve dok zbog tehničke pogreške, Burnham ostane sama na urušavajućoj olupini broda, i s težom ozlijedom. Dok odbrojava svoje zadnje trenutke, Burnham se ukazuje biće koje liči na crvenog anđela, i koji bi mogao biti povezan s misterijem sedam signala. Viziju naglo prekida kapetan Pike, koji kao svaki dobri zapovjednik, spašava svoju podređenu u zadnji čas. Misija završava doslovnim „ulovom“ krhotine ovog neobičnog asteroida, i to zajedničkim zaslugama Tilly i Stametsa. Iako ova scena ostavlja dojam zbrzanosti, ona pokazuje razliku između Lorcine paranoidne i podijeljene posade, te složne ekipe pod kapetanom Pikeom. Također, čini se da bi asteroid mogao biti povezan s micelijarnom mrežom, i s tardigradom, što bi moglo omogućiti reaktivaciju „spore pogona“.

Star Trek: Discovery

Složna obitelj

Iako je dinamična, akcijom ispunjena misija na asteroidu središnji dio epizode, to nipošto ne znači da je Discovery postao akcijska serija. Već smo spomenuli uvodnu scenu između male Burnham i Spocka, kao i kontemplativni dijalog između glavne junakinje i Sareka. Bilo je tu još mirnijih i dirljivih trenutaka između likova. Valja istaknuti dijalog između Stametsa i Tilly, u kojem smo saznali da nakon pogibije njegovog partnera, Hugha Culbera, ovaj znanstvenik planira napustiti Discovery. Da li će se to doista dogoditi ostaje vidjeti, ali ne može se poreći da je to bila zaista dirljiva scena. Zanimljiv je i prijateljski razgovor između Burnham i Sarua koji pokazuje koliko daleko su došli od tragedije kod Binarnih zvijezda. Posada Discoveryja je nakon stresne i traumatične prve sezone konačno postala obitelj, tim koji funkcionira složno, i koji shvaća da samo zajedničkim snagama mogu riješiti problem. A u tome će im pomoći Pike, koji se zasjeo u kapetansku stolicu Discoveryja dok se ne razriješi misterij signala.

A da uspješno riješi misterij, Discovery će trebati pomoć lika o kojem se puno govorilo kroz epizodu, ali kojega nismo vidjeli. Jer kako je Burnham na kraju saznala, Spock je i prije nesretnog susreta Enterprisea sa signalom napustio brod. I ne samo to. Kako Burnham otkriva u Spockovim osobnim odajama, ovaj je Vulkanac na dobrom putu da otkrije podrijetlo crvenog anđela i riješi misterij, misterij vezan s noćnim morama iz njegova djetinjstva. Ali za to ga prvo trebaju pronaći.

Star Trek: Discovery

Iako premijera druge sezone nije tipični reboot, ne možemo poreći da se „Brother“ u skoro svim aspektima razlikuje od svega viđenog u „Discoveryju“. Epizoda je puno kompaktnija od svojih prethodnika, dinamičnijeg tempa, s dozom (pretežno) solidnog humora, kao i temom koja evocira na Trek kakvog volimo i poznajemo. Sivilo i mračna atmosfera prve sezone su nestali, a zamijenile su ih (doslovno) svjetlije lokacije s vibrantnim bojama. A posada, po prvi put od gubitka kapetanice Georgiou, funkcionira kao složna obitelj. Tu je i zanimljivi emocionalni odnos Burnham i Spocka, koji je spomenut u prvoj sezoni, i koji bi mogao biti jedna od niti radnje u ovoj. Kao i sam misterij koji podsjeća na klasični Trek. Unatoč pojedinim problemima „Brother“ postavlja temelje za priču galaktičkih proporcija, ali koja je istovremeno intimna, vođena pojedinim likovima. Čini se da Discovery konačno kreće na putovanje za koje se pripremao od početka.

Dodatne opservacije:

  • Epizoda započinje fotografijama misije Cassini. Ova sonda lansirana je 1997, a prestala je s operacijama oko Saturna 2017. Zanimljivo je da se koristi NASA logo koji tada nije bio više u funkciji. Je li moguće da je ovaj odabir namjeran, i da će Cassini igrati važniju ulogu u sezoni?
  • Valja izdvojiti izvrsnu glumu Mie Kirshner, kao mlade Amande. Posebno zanimljiv je njen blagoslov maloj Michael, što se uklapa u temu o spiritualnosti. Dok Sarek predstavlja znanost.
  • Konačno smo dobili i puno bolji pogled na Enterprise NCC-1701. Sviđa nam se da je Enterprise prikazan samo nekoliko puta, i većinom iz daljine. A da je od unutrašnjosti broda prikazana samo Spockova soba. Čini se da Enterprise nećemo vidjeti neko vrijeme, što je dobar izbor scenarista, budući da Discovery mora održati vlastiti identitet.

Star Trek: Discovery

 • Saznali smo da je Enterprise proveo klingonski rat daleko od fronta. Kako, gdje i zašto, otkrit ćemo u upravo najavljenoj knjizi Johna Jacksona Millera „The Enterprise War“, koja izlazi ovog srpnja.
 • Scena s oštećenim Enterpriseom kojeg „vuku“ drugi brodovi, je lijep detalj koji pomaže world-buildingu.
 • Pikeova prozivka na mostu nije toliko suptilana, ali nam je dala prvu pravu priliku da saznamo imena časnika. Oni su: Keyla Detmer, Joan Owosekun, Gen Rhys, R. A. Bryce i Gen Rhys. Nadamo se da ćemo ih vidjeti češće u akciji.
 • Saru je nakratko spomenuo svoju sestru Sirannu, koju smo imali prilike vidjeti u „Short Trek: The Brightest Star“. Sudeći po promo videu sezone na kraju epizode, ovu ćemo Kelpienku vidjeti ponovno.
 • Otkriven je misterij klasičnih TOS uniforma, koje su prema izjavi kapetana Pikea rezervirane za posade brodova Constitution klase. Ovo nije prvi put u Treku da posade raznih brodova istovremeno nose drugačije uniforme. Je li moguće je da bi pri kraju sezone ove uniforme mogle postati standard za cijelu Flotu?
 • Uz malo predugu akcijsku scenu u asteroidnom polju, zasmetala nam je scena koja pokazuje turbolift mehanizam na Discoveryju. Čini se da je između turboliftova malo previše praznog prostora, što se čini dosta nepraktično.
 • Slično vrijedi i za lansirni sustav za eksperimentalne kapsule.
 • Linus, bolesni reptiloidni vanzemaljac iz turbolifta je Saurian, za koje znamo da su poznati po izvrsnom brandyju. Još jednoj od prepoznatljivih vrsta pripada zapovjednica Nhan, Barzan. Ostali vanzemaljci koje smo već imali prilike vidjeti u Treku, a viđeni su ili spomenuti u ovoj epizodi su Bolian, Telarit i Caitian.
 • Iako Klingonci nisu prikazani u ovoj epizodi, saznali smo da je L’Rell nakon primirja postala Vrhovni kancelar Imperije.
 • Zapis iz Lorcinog kolačića sreće bio je ne tako suptilan podsjetnik na „The Cage“: „Not every cage is a prison nor every loss eternal“. Možda je to i hint o događajima u ovoj sezoni. Prisjetimo se, jedan od showrunnera Discoveryja, Alex Kurtzman, izjavio je da ćemo vidjeti Talosiane.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

9 comments

 1. Kao što je već spomenuto serija je takoreć negledljiva. Ono što me još donekle drži su inercija i “star trek” u naslovu.

 2. Odličan osvrt na epizodu, istaknuo si i dobre i loše strane i poneke reference koje nisam primjetio. Samo bi dodao da osim očitih problema ove serije sa lošim uklapanjem u ostatak Star Trek ‘cannona’ , glavi problem po mom mišljenju je što je previše fokusirano na Micheal Burnham. Ništa se ne može rješiti bez nje, u središtu je svake priče. Star Trek bi trebao bit ansambl odličnih likova i njihovih interakcija i prvatnih problema, a ne samo problema jednog lika koji večinom ide na živce. No nadam se da će to u nastavku sezone promijeniti te istražit ostale likove i izgradit ih. Po mogućnosti opredjelit cijelu epizodu nekom liku sa mosta.

  P.S. Zasmetalo me što je Tilly dobila nekakvu ‘glavnu’ ulogu na brodu iako je samo ensign, realno nebi trebala bit bitna na brodu i sigurno nebi trebala naređivat okolo, ali njezin lik je simpatičan pa ću oprostit to

  • Natjerao sam se i pogledao prvu epizodu. Nažalost, STD je i dalje jedva gledljiv, ali ne samo zbog antipatične glavne junakinje – zapravo gotovo svi likovi su takvi. Nametljivi, živčani, konstantno u nekakvom grču, napeti kao hozntregeri, na kraju odbojni i iritantni do bola, a onda me baš briga što će biti s njima. Osim možda aliena Sarua, on je podnošljiv i smiješno za reći, djeluje stvarno, a ne umjetno i preglumljeno. Teško da ću dalje gledati, nemam zašto.

  • Slažem se. Michael Burnham je pomalo iritantna sa tim sveznanjem. Nadam se da ce toga biti manje tijekom sezone. Jer Martin Green je odlična glumica, ali je scenaristi bas guraju naprijed.

   Isto vrijedi za Tilly. Ona je bila jedna od najsimpaticnijih likova prve sezone, ali sad su je poceli raditi iritantnom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics